Dodaj do ulubionych

Zieleniec Wielkopolski???

IP: *.chello.pl 09.07.02, 12:12
Podobno w Warszawie jest park o nazwie Zieleniec Wielkopolski, może wiecie
gdzie on się znajduje???
Obserwuj wątek
    • Gość: d Re: Zieleniec Wielkopolski??? IP: *.chello.pl 10.07.02, 15:58
      oj obawiam się że nikt nie wie....
      • eela Re: Zieleniec Wielkopolski??? 10.07.02, 17:41
        Zieleniez Wielkopolski jest parkiem na ulicy Filtrowej :-) na Ochocie
        • sloggi Re: Aleja Wielkopolski 10.07.02, 18:52
          Aleja Wielkopolski jest szeroką, piękną aleją parkową pomiędzy Wawelska a
          Filtrową. Powstała podczas budowy Kolonii Staszica, a nazwę nadano w 1921 roku
          aby uświetnić powrót Wielkopolski do macierzy.
          Dziś mało osób wie, że ta obsadzona pięknymi drzewami, centralna aleja dużego
          skweru nosi taka nazwę. Jedynie przystanek na ulicy Wawelskiej od pewnego czasu
          nosi miano Al.Wielkoposki ( wcześniej używano nazwy następnej przecznicy tj.
          Łęczycka )
          • eela Re: Aleja Wielkopolski 10.07.02, 21:27
            Te piękne drzewa to juz drugie pokolenie. W czasie, gdy ja mieszkałam na Ochocie
            WSZYSTKIE drzewa wzdłuż alei zostały wyciete i posadzono nowe. Przyczyny tamtego
            pomoru nie znam. Pamietam tylko ten krzyk w okolicy i ogołocony park
        • Gość: Ajka Re: Zieleniec Wielkopolski??? IP: *.chello.pl 11.07.02, 20:19
          Wielki dzięki za informację na temat tego parku, poszukiwałam go od pół roku - a
          teraz wkońcu wiem :)))) chyba nawet ostatnio w nim byłam nie wiedząc o tym :))
          słoneczne pozdrowienia, Agnieszka
    • Gość: fima Re: Zieleniec Wielkopolski???- Park IP: *.tele2.pl 11.07.02, 10:03
      Zdaje się że przedwojenna urzędowa nazwa to wręcz PARK Wielkopolski.
      Oczywiście, dobrze opisał go Sloggi.
      Co do wycięcia parę lat temu drzew głownej alei (p.eela) to i ja się oburzałem,
      ale chyba ogrodnicy mieli swoje racje co do ich stanu a nowe już całkiem nieżle
      podrosły.
      A propos ostatniej historii z biurowcem w Ujazdowskim: ciekawe kiedy i ten teren
      zacznie drażnić naszych planistów brakiem zabudowy.
      • eela Re: Zieleniec Wielkopolski???- Park 11.07.02, 12:52
        Gość portalu: fima napisał(a):

> A propos ostatniej historii z biurowcem w Ujazdowskim: ciekawe kiedy i ten ter
        > en
        > zacznie drażnić naszych planistów brakiem zabudowy.

Słyszałam kiedyś, ze nazwa tego parku uchronila go przed czymś (przed
        likwidacją?). Niestety, zupełnie nie pamiętam szczegółów. Może ktoś coś wie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka