Dodaj do ulubionych

Ściąganie długów przez ZTM

24.07.02, 08:19
Wczoraj został ogłoszony przez ZTM przetarg, na którym zostanie wyłoniona
prywatna firma ściagająca długi od gapowiczów. Od 1997 roku zaległości
wynoszą 57 mln. Można za to kupić 43 niskopodłogowe autobusy albo 10
nowoczesnych tramwajów. W pierwszym półroczu wystawiono prawie 50 tys.
mandatów, a karę zapłacił zaledwie co piąty gapowicz. Firma będzie miała 2
lata na ściągniecie długów.
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 08:22
      Mam taką wątpliwość. Niezapłacenie mandatu to nie jest jakieś wielkie przestępstwo. Jeśli ktoś zalega z
      zapłaceniem od wielu tat, to czy przypadkiem sprawa nie uległa przedawnieniu?
      • pan_pndzelek Re: Nie kombinuj jhbsk!!!!! 24.07.02, 09:04

• jhbsk Re: Nie kombinuj jhbsk!!!!! 24.07.02, 09:23
          Ja nie kombinuję, bo nie mam żadnych mandatowych zobowiązań. Zastanawiam się tylko, czy ZTM nie
          obudził się z ręką w nocniku.
          • pan_pndzelek Re: Nie kombinuj jhbsk!!!!! 24.07.02, 10:50

• jhbsk Re: Nie kombinuj jhbsk!!!!! 24.07.02, 10:52
              Masz rację, nieustająco w tym samym miejscu.
        • tassman ludobójstwo podlega przedawnieniu 24.07.02, 11:38
          pan_pndzelek napisał:

>
          >
          • ann.k Re: ludobójstwo podlega przedawnieniu 24.07.02, 14:09
            a teraz to mi jakas potworna hipokryzja zapachnialo... proponuje Litwie pokonac
            Izrael jego wlasna bronia, czyli przestudiowac uwaznie droge pana Eichmanna z
            Argentiny do Izraela :)
      • eela Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 09:07
        Nie płacenie mandatow na pewno nie jest wielkim przestępstwem, ale jest
        nieuczciwe, bo długi należy regulować. Aktualnie procedura wyglada tak, ze ZTM
        oddają sprawy do sądu, wygrywają je, ale i tak nie moga odzyskac pieniędzy. Sa
        miasta, gdzie zakłady transportowe dobrze sobie radzą z tym problemem.
        • pacio Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 09:28
          Pożyjemy, zobaczymy, ZTM obsługuje super firma windykacyjna, na razie nie płacę
          Waparkowi.

Pzdr
          pacio
      • Gość: Wojtas Re: Ściąganie długów przez ZTM IP: 2.1.* / *.pnu.com 24.07.02, 10:42
        Może i stare sprawy ulegną przedawnieniu, ale za to nowe (ok 80 tys rocznie - o
        ile to prawda) już nie będą miały takiej szansy. Firma wyłoniona w przetargu
        sie tym zajmie. W związku z tym nie bedą sie piętrzyły nowe nieściągnięte
        długi. Oby tylko nie było umowy a'la WAPARK.
    • ann.k Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 09:54
      z tego co ja pamietam, to dlugi nie ulegaja przedawnieniu i sa sciagane przez
      niektore instytucje nawet po smierci delikwenta;

co zas do sciagalnosci dlugow, owszem mozna; koszalin sobie doskonale z tym
      radzi, wiem bo kiedys mnie scigali (chociaz nie z mojej winy jechalam "na
      gape"); po trzech latach, ale swoje odzyskali, chyba nawet z jakims
      procentem....
      moim zdaniem ten pomysl z prywatna firma od dlugow jest ok, byle nie byli to
      smutni panowie, ktorzypo jeden dlug przyjda dziesiec razy:)
      • Gość: maenas Re: Ściąganie długów przez ZTM IP: *.acn.pl / 10.135.129.* 24.07.02, 10:08
        > z tego co ja pamietam, to dlugi nie ulegaja przedawnieniu i sa sciagane przez
        > niektore instytucje nawet po smierci delikwenta;

> oczywiscie ze dlugi, jak wszystkie naleznosci, kiedys ulegaja przedawnieniu, tyle ze ten okres wynosi od 3 do 10 lat. I podobnie jak wierzytelnosci wchodza do masy spadkowej. Wiec jesli ktos pozostawi w spadku dlugi, a sa one w miare swierze, spadkobierca moze spadek odrzucic 9bezpiecznie jesli jest podejrzenie, ze dlugi przekrocza wartosc in plus majatku, albo przyjac spadek z dobordziejstwem inwentarza (wtedy jesli jest duzo dlugow w najlepszym wypadku nie dostanie nic). jesli spadek przyjmie po prostu, a okarze sie ze dlugow jest wiecej niz zmarly mial, to spadkobierca musi dolozyc z wlasnej kieszeni. Poza tym Spadkobierca moze tez dochodzic zwrotu kasy naleznej zmarlemu, czyli wierzytelnosci.
        ZTM jako firma ma max 3 lata na sciagniecie naleznosci. To moze byc gra warta swieczki.
        Ciekawszym problemem jest WAPARK - zaroboli w zeszlym roku 2000 000 pln na czysto i gmina z tego dostala 10% albo mniej bo Prezydent podpisal umowe na korzysc WAPARKU. A kontrolezy WAPARKU dostaja prowizje za ilosc wypisanych manadatow. Co wy na to?

ann.k napisała:

• Gość: izrael Re: Ściąganie długów przez ZTM IP: *.avmedia.pl 24.07.02, 11:06
          to wapark powinien miec 10%, ale smieszniejsze jest co innego - skoro WAPARK
          jako firma prywatna bezprawnie pobiera oplaty za korzystanie z parkingow w
          miescie, to znaczy, ze o wszystkie pieniadze, ktore ludzie wydali na bilety
          parkingowe, mozna sie dopominac, zeby je WAPARK zwrocil.
          Skoro pobieral nielegalnie oplaty - musi zwrocic, prawo nie dziala wstecz,
          nawet jesli poprawia ustawe, to i tak jest po ptokach...

• jhbsk Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 11:19
            Zwracać to powinni ci kretyni, którzy podpisali tak idiotyczną umowę z
            Waparkiem.
            • eela Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 12:01
              Ci kretyni całkiem niedawno (jakies 2 - 3 tygodnie temu) twierdzili, ze umowa
              jest doskonała i niczego zmieniac nie będą.
              • jhbsk Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 12:13
                Pewnie, że jest doskonała! Niezła łapówka musiała ją poprzedzić.
    • d.z Re: Ściąganie długów przez ZTM 24.07.02, 13:46
      eela napisała:

> Wczoraj został ogłoszony przez ZTM przetarg, na którym zostanie wyłoniona
      > prywatna firma ściagająca długi od gapowiczów. Od 1997 roku zaległości
      > wynoszą 57 mln.

Pozostaje tylko jedno w zasadzie pytanie:
      Jak to jest, że ktoś pozwolił na to aby prawie pięc lat ci co nie płacą byli
      kredytowani z pieniędzy choćby tych co skurpulatnie co miesiąc kupują nowy
      bilet okresowy? Czy kto tutaj nie wykazał należytej troski?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka