areozoldonosa 01.10.05, 12:47 witam, czy sa tu jacys sasiedzi z ulicy bernardynskiej ? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ghost_hamster Re: ulica bernardynska 01.10.05, 19:09 ja jestem ale z niskiej Bernardyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
areozoldonosa Re: ulica bernardynska 01.10.05, 19:20 tam kolo hamana, czy willa anna? ja jestem z tej raczej wysokiej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ghost_hamster Re: ulica bernardynska 01.10.05, 23:49 koło hamana. Swoją drogą skąd ta nazwa któ¶a wywołuje u moich znaomcyh napady czkawki?? Odpowiedz Link Zgłoś
areozoldonosa Re: ulica bernardynska 02.10.05, 11:47 to jest nazwisko jakiegos filozofa, szczegolow nie pamietam, ale moge sprawdzic. niemniej nie sadze, aby stad plynela inspiracja wlascicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 02.10.05, 13:15 Haman to król, który prześladował Żydów i główna postać żydowskiego święta Purim, podczas którego je się pierożki o nazwie "uszy Hamana"(polecam film "Cud Purimowy" Izabeli Cywińskiej) poza tym "haman" to chyba jakieś słówko, nie wiem czy nie w niemieckim albo w jidysz, oznaczające "wesołka, żartownisia", kiedyś gdzieś to słyszałem,ale nie mam stuprocentowej pewności, czy czegoś nie pomyliłem Odpowiedz Link Zgłoś
wiksadyba1 Re: ulica bernardynska 21.11.05, 23:40 areozoldonosa napisał: > to jest nazwisko jakiegos filozofa, szczegolow nie pamietam, ale moge sprawdzic > . niemniej nie sadze, > aby stad plynela inspiracja wlascicieli. Johan Georg Hamann (przez 2n w odróżnieniu od postaci biblijnej) to niemiecki filozof, a w zasadzie mistyk, z czasów Oświecenia, mniej więcej równieśnik Kanta:))) Też nie sądzę, żeby to była inspiracja właściceli osiedlowego marketu. Zachodzę w głowę, skąd oni to wytrzasnęli, bo chyba firma nie jest z kapitałem niemieckim? Sklep powstał na początku lat 90-tych, obstawiam, że jakiś świeżo upieczony kapitalista, mógł coś takiego wykombinować na zasadzie, że "z niemiecka solidniej brzmi":)) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 22.11.05, 00:48 a właściwie to czemu nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 01.10.05, 23:23 ja tez jestem z niskiej Bernardyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
areozoldonosa Re: ulica bernardynska 02.10.05, 11:53 zwierz.alpuhary napisał: > ja tez jestem z niskiej Bernardyńskiej tez kolo Hamanna? Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 02.10.05, 13:17 > > ja tez jestem z niskiej Bernardyńskiej > > tez kolo Hamanna? aaa, w tym sensie niskiej, myślałem że chodzi o numerację, w takim razie niestety jestem z bardzo wysokiej Bernardyńskiej ale w Hamannie często bywam Odpowiedz Link Zgłoś
areozoldonosa Re: ulica bernardynska 02.10.05, 17:35 > > tez kolo Hamanna? > > aaa, w tym sensie niskiej, myślałem że chodzi o numerację, w takim razie > niestety jestem z bardzo wysokiej Bernardyńskiej ale w Hamannie często bywam ja to z 4-rki jestem :-) czyli tez niska-wysoka bernardynska Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 02.10.05, 19:17 tośmy sąsiedzi, bo ja z 2-ki:) Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: ulica bernardynska 02.10.05, 23:57 ło matko, to ja teraz będę w windzie każdemu dzień dobry mówił, żeby na forum dobrze wypaść ;-) permanentna inwigilacja internetowa, kruca fux ;-P pozdrawiam sąsiada Odpowiedz Link Zgłoś
zwierz.alpuhary Re: ulica bernardynska 03.10.05, 00:20 ja już mówię, bo nowy jestem i nie chcę na jakiegoś niewychowanego gbura wyjść:-) ale proces kojarzenia twarzy z miejscem idzie trochę wolniej i poza klatką nie zawsze wszystkim mówię "dzień dobry" bo nie mam pewności, czy to człowiek z mojego bloku czy nie. W każdym razie całkiem sporo osób już rozpoznaję:-) Odpowiedz Link Zgłoś
irmina_b Re: ulica bernardynska 07.10.05, 22:35 hyhy:-) ja tez jestem z dwójki <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
ols Re: ulica bernardynska 07.10.05, 23:29 Witam sąsiadkę ;-) BTW, przypomina mi się dowcip: piją 2 faceci w knajpie - Skąd jesteś? - Z Warszawy - Ja też! A z jakiej ulicy? - Z Bernardyńskiej - O kurna ja też z Bernardyńskiej! W bloku nr 2 mieszkam! - W dwójce to i ja! A numer mieszkania? - [...] - Tato! - Synu! Odpowiedz Link Zgłoś
areozoldonosa Re: ulica bernardynska 09.10.05, 18:43 gdyby w okolicy istnialo cos takiego jak knajpa lub chociaz kawiarnia, to mozna by zrobic mini-zlot sasiadow ;-) moze mcdonlad w best mallu?? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
porcelanowy_jasiek Re: ulica bernardynska 13.10.05, 19:55 to ja troche dalej bo bernardynska 11:) Odpowiedz Link Zgłoś
mufasa02 Re: ulica bernardynska 14.01.06, 02:03 przecież w okolicy macie pizzerię primavera, nie mówiąc o cukierni Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_9 Re: ulica bernardynska 24.11.05, 20:05 pozwalam sobie dodać wpis mimo że nigdy nie mieszkałam na bernardyńskiej, spędzałam tam za to w pracy większość czasu przez ostatnie 3 lata (koszmarne co prawda ale już minęły :)). wszystkich mieszkańców bernardyńskiej pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
maja511 Re: ulica bernardynska 11.01.06, 21:16 a ja z pobliskiej limanowskiego:))przygarniecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
maja511 Re: jasne:-) 12.01.06, 20:49 zwierz.alpuhary napisał: > ale z której strony Powsińskiej?;-) tej od bernardynskiej:))blisko gimnazjum 10.Spełniam kryterium??:)))) Odpowiedz Link Zgłoś