Dodaj do ulubionych

Wileńska róg Targowej

30.10.05, 16:43
czy ktoś wie jaka jest historia kamienicy Targowa róg Wileńskiej? Ponoć
powojnie mieściła się tam agentura NKWD czy to prawda?
Obserwuj wątek
    • przemyslaw.burkiewicz Re: Wileńska róg Targowej 30.10.05, 19:57
      Tak, to prawda - w nowoczesnej kamienicy na rogu Wileńskiej i Targowej mieściła
      się agentura NKWD. Z kolei katownia Urzędu Bezpieczeństwa (Ministerstwa
      Bezpieczeństwa Publicznego) mieściła się na rogu Strzeleckiej i Środkowej.
      W "Subiektywnym Przewodniku po Pradze" Jerzy S. Majewski napisał, że budynek
      jest w prywatnych rękach i czeka na modernizację.
      • palker Re: Wileńska róg Targowej 30.10.05, 20:48
        Półoficjalnie (nigdy na budynku nie było żadnej tabliczki infornmacyjnej) był
        to hotel wojskowy przeznaczony dla kadry Północnej Grupy AR. Żadnego NKWD tam
        być nie mogło, bo NKWD to zamierzchła historia:-) Co najwyżej mieściły się tam
        placówki KGB i GRU (wywiadu wojskowego)i jakiś azyl dla szpiegów i terrorystów.
    • jarekzielinski Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 01.11.05, 17:21
      Kamienicę gruntownie przebudowano i podwyższono w okresie m-woj., ale to
      budynek wzniesiony zapewne ok. 1885-90 (jeszcze tego nie zbadałem). Widać go na
      pocztówce sprzed 1914 - jest dwupiętrowy z dość obfitym detalem eklektycznym
      (m.in. łukowe, ciężkie naczółki okien); we wnętrzach łątwo zauważyć, że jest
      starszy niż wygląda. Ostatnio przechodziłem obok i właśnie coś się waliło -
      poleciało jakieś szkło i cegły. Górne, nadbudowane partie budynku wyglądają, że
      kwalifikują się tylko do rozbiórki i odtworzenia. Warto jednak uratować
      autentyzm trzech dolnych kondygnacji. Pytanie - do jakiej postaci przywrócić
      budynek po rewaloryzacji? Czy ktoś zna inwestora? Może nie wie o tej pocztówce.
      • warszawiak2 Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 02.11.05, 18:12
        czy zdjęcie jest jakoś dostępne?
        • yorryk Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 02.11.05, 19:27
          Prosze uprzejmie:
          warsaw.myphotos.cc/Warsaw_by_street/Wilenska/20050715_054.jpg.html
          • yorryk Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 02.11.05, 19:32
            Warto rowniez zerknac na inne postrzelane domy na Wilenskiej:

warsaw.myphotos.cc/WarMemories/Wall_wounds/Wilenska/
          • palker Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 03.11.05, 08:51
            a powiedz mi yorryku,dlaczego przy próbie otwarcia tego zdjecia mój Norton
            oszalał informując mnie, ze nastapiła próba zainstalowania w moim komputerze
            jakiegoś swiństwa typu ad aware wycenianego wedle stopnia szkodliwosci na 4/5?
            • yorryk Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 03.11.05, 10:07
              1. nie wiem dlaczego norton oszalal
              2. z tego co wiem skrypt nie usiluje niczego zainstalowac a jedynie wyswietlic
              ramke reklamowa - coz, wszystko kosztuje itd itd - zas od poczatku istnienia
              strony /3 lata/ zebralem od szczodrych darczyncow dokladnie zero zlotych.
              3. az tak bardzo mi na tej ramce nie zalezy - dla dobra sprawy zdejmuje az do
              10.XI 23.59

palker napisał:

> a powiedz mi yorryku,dlaczego przy próbie otwarcia tego zdjecia mój Norton
              > oszalał informując mnie, ze nastapiła próba zainstalowania w moim komputerze
              > jakiegoś swiństwa typu ad aware wycenianego wedle stopnia szkodliwosci na 4/5?
              • masstah Re: Wileńska róg Targowej - to bardzo stary dom 03.11.05, 12:16
                Myślę że możesz sobie ten skrypt podarować, mam naprawde starego antywirusa a
                też bardzo gwałtownie zareagował. Kazdy nowszy zgodnie z tendencjami ma
                ostrzejsze kryteria a nie znam zbyt wielu ludzi bez jakiegokolwiek antywirusa
                wiec szansa ze u kogos ci sie ten "skrypt" odpali jest zerowa. Tylko
                zniechecasz oglądaczy, ja po komunikacie z antywira twoją stronę zamknąłem i
                nawet nie probowałem jej oglądać, nie będę ryzykował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka