sloggi 04.11.05, 01:50 Jestem za Siemensem, skoro takie wozy sprawdzają się w Wiedniu, to i w Warszawie będą w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MZ Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 04.11.05, 07:58 Tak jest - brac sprawdzone Siemensy, a nie wynalazki skladane ze starych 105N Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixawon Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 195.136.143.* 04.11.05, 08:01 Mam mieszane odczucia co do PESY.Niby dali najniższą cenę ale chyba nie mają zbyt dużego doświadczenia w produkcji tego typu pojazdów.Nie sprawdził się ich pociąg kursujący na trasie WKD który bardzo często sie psuje.Ale generalnie jestem za.W Warszawipowinie już dawno jeździć nowoczesny tramwaj niskopodłogowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spoma Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 87.207.188.* 04.11.05, 08:08 Mam służbowego laptopa i komórkę Siemens'a i obie rzeczy są całkowitą kompromitacją tej firmy. Nigdy, nigdy nie kupię sobie niczego co wyprodukowała ta firma prywatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilus Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 04.11.05, 09:22 Jakbyś jeszcze dorzucił do tego Skodę Fabię z początków produkcji (często nawalająca elektronika marki Siemens) to miałbyś pełene obraz firmy. BTW Poznań wydał sporo na Siemensy Combino i okazało się że pudła tramwajów się rozlatują bo ktoś czegoś nie doliczył... jestem przeciw Siemesowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:46 Ech ech... Chwilka chwilka... Komorki siemensa to produkty Siemens Electronics, laptopy to Fujitsu Siemens, Siemens Combino to Siemens Transportation Systems z siedziba w Krefeld... A ULFy oferowane przez Siemensa sa robione w fabryce Siemens Traction Systems w Wiedniu (dawniej SGP Simmering-Graz-Pauker), ktora to fabryka wyprodukowala wiele dobrze sprawujacych sie pojazdow szynowych. Nie mowiac o tym, ze inzynierowie, ktorzy zaprojektowali Combino nie mieli praktycznie nic do cyznienia z ULFem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.chello.pl 05.11.05, 11:01 no i siemens czolgi produkowal swego czasu :P Odpowiedz Link Zgłoś
zegrz Wybierzmy nasze, nawet jesli na początku bedą 04.11.05, 08:11 nieco gorsze (ale tylko nieco!!). Firma która sprzeda tramwaje Warszawie ma szansę zaistnieć nie tylko na Polskim rynku. Może uda się powtórzyć drogę Solarisa, który podbija obecnie Europę. Tańsze nie musi być gorsze - podstawowe elementy konstrukcyjne można kupić u dobrych producentów i złożyć tramwaj jak z klocków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomisio Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.crowley.pl 04.11.05, 09:35 Szkoda, że oferty nie złożył Bombardier, jego cityrunnery jeżdża juz po Łodzi, zatem wiadomo jak się sprawują....inwestowanie w wynalazki Pesy czy cegielskiego nie jest chyba dobrym pomysłem... nie wiadomo co z tego wyjdzie... mam nadzieję, że powtórka z nową WKD czy SKM nie powtórzy się... wynalazki z Pesy i Nowego Sącza niestety za często nawalają :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam PESA i Cegielski - strony internetowe IP: *.roehlig.pl 04.11.05, 09:48 www.pesa.pl/php/ www.hcp.com.pl/fps/ Na powyższych stronach jest trochę informacji z tym, że "Fabryka Pojazdów Szynowych H. Cegielski" nawet nie prezentuje tramwajów, które w przyszłym roku ma dostarczyć do Warszawy, a cóż dopiero mówić o oferowanych pojazdach niskopodłogowych. Strona "Pojazdy Szynowe PESA" świadczy o tym, że ten producent bardziej rozumie potrzeby rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .q Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 195.94.203.* 04.11.05, 10:18 Siemensy, którw jeżdża po Wiedniu to jest porażka, komfort jest fatalny a poza tym strasznie śmierdzą w środku żywicami. Szkoda, ze Bombardier nie startuje w przetargu... Odpowiedz Link Zgłoś
mike_007 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 04.11.05, 11:26 Byłeś w Wiedniu, widziałeś jakie tam mają torowiska, równiejsze niż nasze autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:32 Mam mieszane uczucia. Tramwaj PESY strasznie mi się niepodoba, wygląda jak konstrukcja sprzed 20 lat ... Do tego znając trwałość pojazdów PESY (WKD i szynobusy ... brrr)mam pewne obawy. Pojazd Cegielskiego bardziej mi się podoba, no ale to czysto wirtualny pojazd - nic praktycznie o nim nie wiadomo. Siemensy są takie sobie - w Polsce podobne (choć nie takie same, te prezentowane to jakaś austriacka samoróbka) jeźdżą po Poznaniu. A raczej "jeżdżą", bo połowa od ponad roku jest zepsuta, teraz dopiero zaczynają je naprawiać. Szkoda że Bombardier nie startował. Cityrunnery są najlepsze (ale pewno najdroższe :() - wozy tego producenta jeżdżą już po Łodzi i Krakowie (ta wersja IMO dużo ładniejsza) i sprawują się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:47 Cityrunnery NIE JEZDZA po Krakowie... To, co jezdzi po Krakowie to zupelnie inna konstrukcja... Co nie zmienia faktu, ze Bombardier to obecie najbardziej solidna firma produkujaca tramwaje na rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rt6n Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 01:44 ktd4 to sie wpie.. wszedzie na czata idz wylizac podwozie szmelcu z bolechowa a ja tym czasem przejade cie zajebistym vecto tak zebys wiecej nie wchodził na czata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PTS Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 194.150.99.* 05.11.05, 19:25 Jak coś, to po Krakowie jeżdżą NGT6 Bombardiera ( www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/ngt6_2/galeria_slajd.php? dir=2017&f=01.jpg&x=570&y=400 ), które podobno zostały uznane za najładniejsze i nalepiej sprawdzające się niskopodłogowe tramwaje w Polsce. Tak więc Kraków ma ich już 26 i słyszałem, że już został rozpisany przetarg na kolejne 24, w którym największą szansę na wygraną ma również Bombardier NGT8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:40 Gratulacje dla Krakowa. Widziałem te tramwaje. Naprawdę mają z czego być dumni. Gdyby tylko w Warszawie takie jeździły. Piękny widok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.11.05, 11:46 lepiej zainwestowac w cos naprawde dobrego, mowa o Bombardierze Cityrunner, a nie w produkty PESY czy od Ceglaka, które zapewne połowe swojego zycia przestoja w warsztatach zamiast jezdzic po miescie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:44 Hehehe... To Ci co nieco o ULFach siemensowskich opowiem: w Wiener Stadtwerke przez 3 lata dlubali przy usterkach produkcyjnych ULFow... Te tramwaje sa cholernie napakowane elektronika i tam po prostu moze sie zepsuc tyle podzespolow, ze bez naprawde wysokiej kultury zaplecza mechanikow (a nie mow mi, ze TW ma dobre zaplecze, co?? ;P) te tramwaje po prostu beda stac na szopie. Ich konstrukcja sprawia, ze kola trzeba przetaczac poltora raza czesciej niz zwykle tramwaje z wozkami. Nie mowiac o tym, ze wysokosc podlogi ULFow to 18cm nad glowka szyny!!! W zwiazku z tym torowiska dla nich musza byc superekstrarowne, a w Warszawie niestety sa, jakie sa. Po trzecie, portale przegubowe, gdzie "wisza" silniki ULFow sa strasznie waskie - w Wiedniu to nikomu nie przeszkadza, ale w Wawie tramwaje jezdza napakowane jak puszki sardynek! ULF to fajny tramwaj, ale ma swoje mankamenty, jest drogi jak pieprz i nie nadaje sie na polskie tory... Nie mowie, ze HCP i PESA maja fajne oferty (wrecz przeciwnie), ale ULF to nie jest dobre wyjscie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nmd Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 13:00 Mam nadzieje że nie wypiorą z pesy tek modernizacji 105N paskudne to jest a poza tym przydałoby się coś nowoczesniejszego.Wystarczy że zmodernizowany pociąg SKM jezdzi jak jezdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek syrenki Nic ciekawego, lepiej brac swoje, przynajmniej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.11.05, 18:18 ludzie beda mieli w kraju zatrudnienie, najpierw przy produkcji, pozniej przy naprawie ;-). Ceglak ma strasznie cienka strone i chyba wogole niedba o promocje i marketing. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat Re: Nic ciekawego, lepiej brac swoje, przynajmnie IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:44 Jak zwykle. Kupić byle gó.. tylko dlatego, ze polskie ?? Nigdy więcej. Mamy wolny rynek europejski i powinno się wybrać po prostu najlepszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma Błagam o duże otwierane okna albo klimę!!! IP: *.chello.pl 04.11.05, 20:46 bo w obecnych niskopodłogówkach nie ma latem czym oddychać!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajko nie do konca tak jest IP: 217.11.142.* 05.11.05, 08:48 tory w wiedniu sa ukladane rowniutenko pod linijke - sa idealne, nic nie trzesie. wiec jak ich wagn trafi do nas, t mu sie w miesiac kolka urawa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stef27 tramwaj IP: *.tvgawex.pl 05.11.05, 18:48 Oferowane w przetargu tramwaje to nowe konstrukcje, a nie zadne modernizacje 105N. Tramwaje produkowane w Polsce przez polskie firmy daja prace polskim inzynierom przy projektowaniu i polskim robotnikom przy produkcji, czyli kasa zostaje u nas. Dajmy szanse polskiemu przemyslowi rozwinac skrzydla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: conieco1 Jestem za Siemensem-biednego nie stać na tanioche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:26 ... dla mnie najlepszym przykladem sa pociagi dla warszawskiej koleji podmiejsckiej. To jest taka porażka, ze aż rece mozna zalamac, ladnie wygladajace pudelko (wkm) i nic poza tym, bo co moze byc wysmienitego robione w Nowym Saczu. Jesli Austriacy zdecydowali sie na simensa to pewnie z jakis konkretnych powodow, moim zdaniem brano pod uwage nie tylko bezawaryjnosc, ale i glosnosc (a ten parametr jestem pewien z obu polskich fabryk) nie jest brany wogole pod uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mpkowiec Re: Jestem za Siemensem-w poznaniu juz sie rozpada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 18:48 kupcie siemensy a rozleca sie wam tak jak w poznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 07.11.05, 13:44 Sugeruję wam, kochani Wawiacy, dac sobie spokój z PESą. Jej wyroby ślicznie prezentują się na renderach i w prospektach, ale w praktyce sa bardzo awaryjne - np. "bydgoskie" szynobusy i EZT non stop sie psują, i to niezależnie od modelu. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ncc2000 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 08.11.05, 15:57 Kapitanie Kirk, tu Sulu, na rozkaz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brat PRECZ Z PSEUDO NISKOPODŁOGOWCAMI IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:28 Znając decydentów Stolicy, ktoś podejmie decyzję żeby kupić najtańsze co okaże się totalną klapą. Tak było poprzednio przy zakupie częściowo niskopodłogowych tramwajów. Wielki badziew. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emzetka Re: PRECZ Z PSEUDO NISKOPODŁOGOWCAMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:13 ale zadna z ofert ani pesa ani siemens sie nie nadaje na warszawskie realia.jeszcze najsensowniejszy jest cegielski i ma wagon ktory zawsze mozna przetestowac.siemens jest za drogi i zbyt delikatny na warszawskie warunki.w poznaniu siemensy stoja 2 lata w garazu a polowa juz sie rozleciala nie mowiac juz o tym ze kompletnie nie sa przystosowane do polskiego potoku pasazerskiego a city runnery w lodzi wcale tez sie tak rewelacyjnie nie spisuja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp A może takie cudeńko w Wa-wie ? IP: *.centertel.pl 08.11.05, 01:04 www.przegubowiec.com/travel/200106/dd2003.JPG - Combino , w miarę cichy , z niską podłogą na całej długości , 6 drzwi , dużo miejsca , wymaga tylko idealnie równego torowiska , tak więc remontu i przebudowy wymagałby również dojazd do zajezdni... Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: A może takie cudeńko w Wa-wie ? 08.11.05, 09:45 Akurat w Wawie macie torowiska bodaj w najlepszym stanie w Polsce, więc to raczej nie kłopot. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś