Dodaj do ulubionych

Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje

04.11.05, 01:50
Jestem za Siemensem, skoro takie wozy sprawdzają się w Wiedniu, to i w
Warszawie będą w sam raz.
Obserwuj wątek
    • Gość: MZ Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 04.11.05, 07:58
      Tak jest - brac sprawdzone Siemensy, a nie wynalazki skladane ze starych 105N
    • Gość: pixawon Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 195.136.143.* 04.11.05, 08:01
      Mam mieszane odczucia co do PESY.Niby dali najniższą cenę ale chyba nie mają zbyt dużego doświadczenia w produkcji tego typu pojazdów.Nie sprawdził się ich pociąg kursujący na trasie WKD który bardzo często sie psuje.Ale generalnie jestem za.W Warszawipowinie już dawno jeździć nowoczesny tramwaj niskopodłogowy.
    • Gość: spoma Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 87.207.188.* 04.11.05, 08:08
      Mam służbowego laptopa i komórkę Siemens'a i obie rzeczy są całkowitą
      kompromitacją tej firmy. Nigdy, nigdy nie kupię sobie niczego co wyprodukowała
      ta firma prywatnie.
      • Gość: Kamilus Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 04.11.05, 09:22
        Jakbyś jeszcze dorzucił do tego Skodę Fabię z początków produkcji (często
        nawalająca elektronika marki Siemens) to miałbyś pełene obraz firmy. BTW Poznań
        wydał sporo na Siemensy Combino i okazało się że pudła tramwajów się rozlatują
        bo ktoś czegoś nie doliczył... jestem przeciw Siemesowi.
        • Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:46
          Ech ech... Chwilka chwilka... Komorki siemensa to produkty Siemens Electronics,
          laptopy to Fujitsu Siemens, Siemens Combino to Siemens Transportation Systems z
          siedziba w Krefeld... A ULFy oferowane przez Siemensa sa robione w fabryce
          Siemens Traction Systems w Wiedniu (dawniej SGP Simmering-Graz-Pauker), ktora
          to fabryka wyprodukowala wiele dobrze sprawujacych sie pojazdow szynowych. Nie
          mowiac o tym, ze inzynierowie, ktorzy zaprojektowali Combino nie mieli
          praktycznie nic do cyznienia z ULFem...
          • Gość: x Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.chello.pl 05.11.05, 11:01
            no i siemens czolgi produkowal swego czasu :P
    • zegrz Wybierzmy nasze, nawet jesli na początku bedą 04.11.05, 08:11
      nieco gorsze (ale tylko nieco!!). Firma która sprzeda tramwaje Warszawie ma
      szansę zaistnieć nie tylko na Polskim rynku. Może uda się powtórzyć drogę
      Solarisa, który podbija obecnie Europę.
      Tańsze nie musi być gorsze - podstawowe elementy konstrukcyjne można kupić u
      dobrych producentów i złożyć tramwaj jak z klocków.
    • Gość: Tomisio Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.crowley.pl 04.11.05, 09:35
      Szkoda, że oferty nie złożył Bombardier, jego cityrunnery jeżdża juz po Łodzi,
      zatem wiadomo jak się sprawują....inwestowanie w wynalazki Pesy czy
      cegielskiego nie jest chyba dobrym pomysłem... nie wiadomo co z tego wyjdzie...
      mam nadzieję, że powtórka z nową WKD czy SKM nie powtórzy się... wynalazki z
      Pesy i Nowego Sącza niestety za często nawalają :-(
    • Gość: Adam PESA i Cegielski - strony internetowe IP: *.roehlig.pl 04.11.05, 09:48
      www.pesa.pl/php/
      www.hcp.com.pl/fps/
      Na powyższych stronach jest trochę informacji z tym, że "Fabryka Pojazdów
      Szynowych H. Cegielski" nawet nie prezentuje tramwajów, które w przyszłym roku
      ma dostarczyć do Warszawy, a cóż dopiero mówić o oferowanych pojazdach
      niskopodłogowych.
      Strona "Pojazdy Szynowe PESA" świadczy o tym, że ten producent bardziej rozumie
      potrzeby rynku.
    • Gość: .q Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 195.94.203.* 04.11.05, 10:18
      Siemensy, którw jeżdża po Wiedniu to jest porażka, komfort jest fatalny a poza
      tym strasznie śmierdzą w środku żywicami. Szkoda, ze Bombardier nie startuje w
      przetargu...
    • mike_007 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 04.11.05, 11:26
      Byłeś w Wiedniu, widziałeś jakie tam mają torowiska, równiejsze niż nasze
      autostrady.
    • Gość: gh67 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 11:32
      Mam mieszane uczucia. Tramwaj PESY strasznie mi się niepodoba, wygląda jak konstrukcja sprzed 20 lat ... Do tego znając trwałość pojazdów PESY (WKD i szynobusy ... brrr)mam pewne obawy. Pojazd Cegielskiego bardziej mi się podoba, no ale to czysto wirtualny pojazd - nic praktycznie o nim nie wiadomo. Siemensy są takie sobie - w Polsce podobne (choć nie takie same, te prezentowane to jakaś austriacka samoróbka) jeźdżą po Poznaniu. A raczej "jeżdżą", bo połowa od ponad roku jest zepsuta, teraz dopiero zaczynają je naprawiać. Szkoda że Bombardier nie startował. Cityrunnery są najlepsze (ale pewno najdroższe :() - wozy tego producenta jeżdżą już po Łodzi i Krakowie (ta wersja IMO dużo ładniejsza) i sprawują się bardzo dobrze.
      • Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:47
        Cityrunnery NIE JEZDZA po Krakowie... To, co jezdzi po Krakowie to zupelnie
        inna konstrukcja... Co nie zmienia faktu, ze Bombardier to obecie najbardziej
        solidna firma produkujaca tramwaje na rynku...
        • Gość: rt6n Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 01:44
          ktd4 to sie wpie.. wszedzie na czata idz wylizac podwozie szmelcu z
          bolechowa a ja tym czasem przejade cie zajebistym vecto tak zebys wiecej nie
          wchodził na czata.
      • Gość: PTS Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 194.150.99.* 05.11.05, 19:25
        Jak coś, to po Krakowie jeżdżą NGT6 Bombardiera (
        www.komunikacja.krakow.pl/tramwaje/ngt6_2/galeria_slajd.php?
        dir=2017&f=01.jpg&x=570&y=400 ), które podobno zostały uznane za najładniejsze
        i nalepiej sprawdzające się niskopodłogowe tramwaje w Polsce. Tak więc Kraków
        ma ich już 26 i słyszałem, że już został rozpisany przetarg na kolejne 24, w
        którym największą szansę na wygraną ma również Bombardier NGT8.
        • Gość: Brat Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:40
          Gratulacje dla Krakowa.
          Widziałem te tramwaje. Naprawdę mają z czego być dumni.
          Gdyby tylko w Warszawie takie jeździły. Piękny widok...
    • Gość: ja Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.11.05, 11:46
      lepiej zainwestowac w cos naprawde dobrego, mowa o Bombardierze Cityrunner, a
      nie w produkty PESY czy od Ceglaka, które zapewne połowe swojego zycia
      przestoja w warsztatach zamiast jezdzic po miescie...
    • Gość: KT4D Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.nottingham.ac.uk / *.nottingham.ac.uk 04.11.05, 12:44
      Hehehe... To Ci co nieco o ULFach siemensowskich opowiem: w Wiener Stadtwerke
      przez 3 lata dlubali przy usterkach produkcyjnych ULFow... Te tramwaje sa
      cholernie napakowane elektronika i tam po prostu moze sie zepsuc tyle
      podzespolow, ze bez naprawde wysokiej kultury zaplecza mechanikow (a nie mow
      mi, ze TW ma dobre zaplecze, co?? ;P) te tramwaje po prostu beda stac na
      szopie. Ich konstrukcja sprawia, ze kola trzeba przetaczac poltora raza
      czesciej niz zwykle tramwaje z wozkami. Nie mowiac o tym, ze wysokosc podlogi
      ULFow to 18cm nad glowka szyny!!! W zwiazku z tym torowiska dla nich musza byc
      superekstrarowne, a w Warszawie niestety sa, jakie sa. Po trzecie, portale
      przegubowe, gdzie "wisza" silniki ULFow sa strasznie waskie - w Wiedniu to
      nikomu nie przeszkadza, ale w Wawie tramwaje jezdza napakowane jak puszki
      sardynek!

ULF to fajny tramwaj, ale ma swoje mankamenty, jest drogi jak pieprz i nie
      nadaje sie na polskie tory... Nie mowie, ze HCP i PESA maja fajne oferty (wrecz
      przeciwnie), ale ULF to nie jest dobre wyjscie...
      • Gość: nmd Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 13:00
        Mam nadzieje że nie wypiorą z pesy tek modernizacji 105N paskudne to jest a
        poza tym przydałoby się coś nowoczesniejszego.Wystarczy że zmodernizowany
        pociąg SKM jezdzi jak jezdzi.
    • Gość: cycek syrenki Nic ciekawego, lepiej brac swoje, przynajmniej IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.11.05, 18:18
      ludzie beda mieli w kraju zatrudnienie, najpierw przy produkcji, pozniej przy
      naprawie ;-). Ceglak ma strasznie cienka strone i chyba wogole niedba o
      promocje i marketing.
      • Gość: Brat Re: Nic ciekawego, lepiej brac swoje, przynajmnie IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:44
        Jak zwykle.
        Kupić byle gó.. tylko dlatego, ze polskie ??
        Nigdy więcej. Mamy wolny rynek europejski i powinno się wybrać po prostu
        najlepszego
    • Gość: ma Błagam o duże otwierane okna albo klimę!!! IP: *.chello.pl 04.11.05, 20:46
      bo w obecnych niskopodłogówkach nie ma latem czym oddychać!!!
    • Gość: jajko nie do konca tak jest IP: 217.11.142.* 05.11.05, 08:48
      tory w wiedniu sa ukladane rowniutenko pod linijke - sa idealne, nic nie
      trzesie. wiec jak ich wagn trafi do nas, t mu sie w miesiac kolka urawa ;)
      • Gość: Stef27 tramwaj IP: *.tvgawex.pl 05.11.05, 18:48
        Oferowane w przetargu tramwaje to nowe konstrukcje, a nie zadne modernizacje
        105N. Tramwaje produkowane w Polsce przez polskie firmy daja prace polskim
        inzynierom przy projektowaniu i polskim robotnikom przy produkcji, czyli kasa
        zostaje u nas. Dajmy szanse polskiemu przemyslowi rozwinac skrzydla.
    • Gość: conieco1 Jestem za Siemensem-biednego nie stać na tanioche IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 11:26
      ... dla mnie najlepszym przykladem sa pociagi dla warszawskiej koleji
      podmiejsckiej. To jest taka porażka, ze aż rece mozna zalamac, ladnie
      wygladajace pudelko (wkm) i nic poza tym, bo co moze byc wysmienitego robione w
      Nowym Saczu. Jesli Austriacy zdecydowali sie na simensa to pewnie z jakis
      konkretnych powodow, moim zdaniem brano pod uwage nie tylko bezawaryjnosc, ale
      i glosnosc (a ten parametr jestem pewien z obu polskich fabryk) nie jest brany
      wogole pod uwagę.
      • Gość: mpkowiec Re: Jestem za Siemensem-w poznaniu juz sie rozpada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.05, 18:48
        kupcie siemensy a rozleca sie wam tak jak w poznaniu.
    • kapitan.kirk Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 07.11.05, 13:44
      Sugeruję wam, kochani Wawiacy, dac sobie spokój z PESą. Jej wyroby ślicznie
      prezentują się na renderach i w prospektach, ale w praktyce sa bardzo awaryjne -
      np. "bydgoskie" szynobusy i EZT non stop sie psują, i to niezależnie od modelu.
      Pzdr
      • ncc2000 Re: Stolica kupuje niskopodłogowe tramwaje 08.11.05, 15:57
        Kapitanie Kirk, tu Sulu, na rozkaz!
    • Gość: Brat PRECZ Z PSEUDO NISKOPODŁOGOWCAMI IP: 193.201.167.* 07.11.05, 14:28
      Znając decydentów Stolicy, ktoś podejmie decyzję żeby kupić najtańsze co okaże
      się totalną klapą.
      Tak było poprzednio przy zakupie częściowo niskopodłogowych tramwajów. Wielki
      badziew.
      • Gość: emzetka Re: PRECZ Z PSEUDO NISKOPODŁOGOWCAMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 20:13
        ale zadna z ofert ani pesa ani siemens sie nie nadaje na warszawskie
        realia.jeszcze najsensowniejszy jest cegielski i ma wagon ktory zawsze mozna
        przetestowac.siemens jest za drogi i zbyt delikatny na warszawskie warunki.w
        poznaniu siemensy stoja 2 lata w garazu a polowa juz sie rozleciala nie mowiac
        juz o tym ze kompletnie nie sa przystosowane do polskiego potoku pasazerskiego
        a city runnery w lodzi wcale tez sie tak rewelacyjnie nie spisuja.
        • Gość: ppp A może takie cudeńko w Wa-wie ? IP: *.centertel.pl 08.11.05, 01:04
          www.przegubowiec.com/travel/200106/dd2003.JPG - Combino , w miarę cichy ,
          z niską podłogą na całej długości , 6 drzwi , dużo miejsca , wymaga tylko
          idealnie równego torowiska , tak więc remontu i przebudowy wymagałby również
          dojazd do zajezdni...
          • kapitan.kirk Re: A może takie cudeńko w Wa-wie ? 08.11.05, 09:45
            Akurat w Wawie macie torowiska bodaj w najlepszym stanie w Polsce, więc to
            raczej nie kłopot.
            Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka