Dodaj do ulubionych

Nowe windy - klaustrofobia?

25.05.06, 20:01
Mam pytanie do osób, u których w blokach zamontowane są nowe windy. Czy są one
typu: "jak winda sie zepsuje to tlenu starcza na 10 minut"?
Jechałem taką w bloku na Zamenhofa i samopoczucie koszmarne. Na dodatek - czy
są towarowe? Bo do osobowej to chyba ledwo wózek z supermarketu wchodzi...
A wszystko dzięki zdjęciom data.indicata na stronce www.wsm-grochow.prv.pl.
Dzięx.
Obserwuj wątek
    • data.indicata Re: Nowe windy - klaustrofobia? 25.05.06, 22:11
      Jest towarowa. 2 osobowe i jedna towarowa.
      W osobowej mieści sie wózek (spacerówka) i dwie dorosłe osoby.
      Nie jest źle, na zdjęciu jakoś tak wyszlo że ta winda strasznie mała.
      mxh.strefa.pl/alina/5/zdjecia/2006_05_19/2006_05_19_034.JPG
      Może następnym razem jak bedę robiła zdjęcia to przyjedzie towarowa - to cyknę
      foty :-)
    • bonawentura99 Re: Nowe windy - klaustrofobia? 25.05.06, 22:13
      Dobrze zauważyłeś. U mnie wymieniają windę towarową i nadal będzie towarowa, a
      ja mam i tak przeczucie że częściej będę korzystać ze schodów. Boję się takich
      wind. Nowa winda ma działać od 1 czerwca. Jeśli odważę się do niej wsiąść, to
      opiszę Ci swoje wrażenia.
      Pozdrawiam
      • data.indicata Re: Nowe windy - klaustrofobia? 25.05.06, 22:28
        Windy są prawie ok. Jedna ma tylko jakis problem z drzwiami - jak sie zatrzyma
        trzeba chwilę czekać aby się otworzyły.
      • o8_72349_8o Re: Nowe windy - klaustrofobia? 26.05.06, 01:04
        Korzystanie ze schodów może być konieczne. Tydzień temu wspaniała ekipa
        robotnicza zaczęła montaż drzwi windy. Taki duecik: młody (przynies podaj) i
        wyjadacz od takich konstrukcji. Z jednymi drzwiami na ostatnim piętrze modzili
        7 godzin, komentując przy tym "takiej lipy jeszcze nie wstawiałem", "co za
        gówno dali" ;-)
        ale to już tak z większością remontów na osiedlu:
        - wymieniali luksfery na klatkach, troche im się okna nie spasowały, dziury
        pozostawiali że w zimę przeciągi były ;-)
        - zrobili malowanie częsci bloków - na górze K15 od centrum duza część tynków
        już odpadła i wygląda paskudnie.

a jak wam się podobają blaszane "zdobienia" balkonów?
        mi się najbardziej podobało jak ekipy monterów pracowały na wysokosciach,
        uwijali się nieźle, ale zamierałem gdy koleś bez żadnych zabezpieczeń budował
        na wysokości 10 piętra ostro bujające się rusztowane.
        • zibi_72 balkony 26.05.06, 14:45
          Cóż, sądziłem, że inaczej to trochę będzie wyglądać. Mnie osobiście się to nie
          podoba, ale rozumiem, że wyboru nie mamy i co postanowi spółdzielnia - to
          będziemy mieć. Mnie to najbardziej w tych montażach balkonów martwi fakt, że
          moje przedostatnie piętro ciut wystaje w stosunku do ostatniego. W związku z tym
          woda zawsze będzie kapać na elementy metalowe, o które już w tej chwili drżę, że
          przy większym wietrze odlecą w ... czyjś samochód na przykład.
          A po drugie to lubię mieć tzw. prześwit na wysokości kolan. A tak zabudują
          wszystko w cholerę i wychylać sie trzeba będzie :)
          • data.indicata Re: balkony 27.05.06, 09:40
            A mówili coś na zebraniu kiedy będą zakładać te metalowe części na innych
            balkonach??? "Działacze" pewnie zaakceptowali ten badziewny projekt bo myślę,
            że jednak ktoś musiał temu przyklasnąć.
            Mi się te blaszane balkony zupełnie nie podobają wolę już takie jak są. Teraz
            to będzie takie korytko.
            Szkoda, że nikt nie chce się podzielić informacją co było na zebraniu ;-( Na
            następne pójdę z dzieckiem i tyle, to wtedy napisze Wam co i jak.
    • kseventeen nowa winda blok 17 16.06.06, 03:35
      Nowa winda towarowa w bloku na Kobielskiej 17 już działa. (oddana 15 czerwca -
      pół miesiąca opóźnienia). Pierwsze wrażenia estetyczne: rozumiem, że jest to
      winda towarowa ale gdyby nie lustro to byłby już zupełnie jeżdzący w górę i w
      dół mały kontener. Chyba nie byłoby marnotrawieniem pięniędzy gdyby trochę się
      ją "odpicowało" przed oddaniem? W końcu każdy z lokatorów będzie nią kilka razy
      dziennie jeździł. Minusy: wrota otwierają się w żółwim tempie, winda jeździ zbyt
      wolno, pulpit z przyciskami wygląda kiczowato a zwłaszcza te żółte kolory
      numerów pięter. Plusy: w końcu, po tylu latach będzie można bezproblemowo się
      przeprowadzać, wozić rowery i wózki dziecięce. p.s. takie moje jedno
      spostrzeżenie. W "naszym" 19piętrowym drapaczu chmur pachnie z lekka przepychem.
      Windy jakieś ładniejsze, klatka granitem wyłożona itp. Pozazdrościć. Proponuję
      zrobić coś z "wizytówką" bloku nr17 przyjmując za wzór klatkę drapacza chmur.
      • bonawentura99 Re: nowa winda blok 17 17.06.06, 15:21
        Nowa winda już nie działa - popsuła się. Coś delikatna ona. A jeszcze wczoraj
        przechodziła konserwację i jakiś czas była nieczynna. Nadal schody są w modzie.
        • kseventeen Re: nowa winda blok 17 17.06.06, 15:31
          o nie zauważyłem Twojej wypowiedzi kiedy pisałem o tym że winda jest out of order.
      • kseventeen Re: nowa winda blok 17 17.06.06, 15:30
        dwa dni po oddaniu do użytku winda zaczyna się "wieszczać" i głupieć.
    • bonawentura99 Nie ma uczucia klaustrofobii 24.06.06, 13:11
      Całkiem przyjemnie się jeździ.
    • rysio_ochodzki Re: Nowe windy - klaustrofobia? 26.06.06, 19:20
      Mnie osobiscie cieszy ze nasze osiedle jest w ciaglej renowacji, mysle ze
      wymiana wind to dobry pomysl. Spojrzcie na sasiadow z Iganskiej i Majdanskiej,
      wystarczy rzut oka by stwierdzic ze to na naszym osiedlu, wykoano kawal dobrej
      roboty, nie tweirdze ze wszystko jest ok,ale co dzilaja.No coz jak ktos ma
      klaustrofobie niech smiga po schodach.
      • kseventeen Re: Nowe windy - klaustrofobia? 26.06.06, 21:03
        Wymiana wind to konieczność (domaga się tego silne lobby Krajowego Forum ds
        Dźwigów). Najsilniejszym argumentem w tej sprawie jest bezpieczeństwo
        użytkowników dźwigów. Ministerstwo Gospodarki przekaże raporty do dalszej
        wnikliwej analizy a później to już droga ustawodawcza.
        Windy zakwalifikowane do grupy wysokiego ryzyka powinny być wymienione do 2012r,
        a te o mniejszym zagrożeniu do 2020. Nowa winda kosztuje średnio 100 tys. zł.
        Z tego co słyszałem w każdym bloku ma być wymieniona jedna winda na nowszą.

Co do naszych sąsiadów to tym z Majdańskiej zazdroszczę ujęcia wody
        oligoceńskiej a sąsiadom z Igańskiej, że po drodze z pracy przechodzą przez
        bazarek i mogą zrobić zakupy. Niedługo będziemy im zazdrościć parkingów bo nasz
        większy ma być tylko do końca roku. Oj wtedy się zacznie.
        • zibi_72 Re: Nowe windy - klaustrofobia? 26.06.06, 21:30
          A ja chrzanię wymianę wind na takie, którymi kiepsko się jeździ. Mówię Wam:
          jechałem taką i mimo, że nie cierpię na klaustrofobię, to czułem się jak
          sardynka w puszce. I ta świadomość, że jadąc z parteru na 8 (w moim przypadku)
          piętro, może mi zabraknąć tlenu. Brat, z którym jechałem próbował znaleźć jakieś
          źródło świeżego powietrza w sytuacji, gdyby winda stanęła między piętrami. No i
          tam nic takiego nie ma! Czujesz, że oddychasz CO2, który przed chwilą wypuściłeś
          z płuc. OK. Nie widziałem tych wind u nas na własne oczy, jedynie na zdjęciach,
          ale podejrzewam, że to ten "wspaniały" typ... To ja wolę tymi, które są, mimo,
          że czasem zamiast na 9, wiozą mnie piętro wyżej... Teraz to robią jedynie jakieś
          konserwy z kupą wadliwej elektroniki...
          • mbrs Re: Nowe windy - klaustrofobia? 27.06.06, 14:02
            U mnie w bloku gro 200 wszystkie są nowe. Każda inna. W porównaniu ze starymi
            windami, które przypominały mi film Nic śmiesznego, to są cuda techniki.
            Wiadomo, że mogłyby być szybsze, ale bez przesady. Nigdy też, nawet jeśli były
            pełne narodu, nie czułem w nich duchoty. Każda miała chorobę wieku dziecięcego -
            psuły się kilka razy w tygodniu, ale teraz już są dobrze wyregulowane.
        • data.indicata Re: Nowe windy - klaustrofobia? 26.06.06, 22:47
          > Co do naszych sąsiadów to tym z Majdańskiej zazdroszczę ujęcia wody
          > oligoceńskiej a sąsiadom z Igańskiej, że po drodze z pracy przechodzą przez
          > bazarek i mogą zrobić zakupy.Niedługo będziemy im zazdrościć parkingów bo nasz
          > większy ma być tylko do końca roku. Oj wtedy się zacznie.

A co sie wtedy zacznie? Sorry ale nie zorientowana jestem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka