Dodaj do ulubionych

Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego

15.06.06, 21:36
Witam,

Prawdopodobnie w akcie notarialnym (umowie) z Arche znajduje się
postanowienie:
>> Stawający oświadczyli, że strony są rozliczone z tytułu wszystkich umów
między sobą zawartych, a dotyczących lokalu oraz innych zobowiązań opisanych
w § 2 niniejszego aktu, z wyłączeniem:
- gwarancji i rękojmi określonych odrębnymi przepisami;<<

W § 2 jest natomiast mowa o sprzedaży lokalu i udziału w części wspólnej.

Wydaje się, że w ten sposób Arche chce uniknąć ewentualnych roszczeń
związanych z niewywiązaniem się z zobowiązań związanych z częścią wspólną
(drogą, basenem, kortem, itd.). Bo skoro strony oświadczają, że są rozliczone
to znaczy, że Arche wywiązała się z umowy.

Trzeba bedzie powalczyc o zmiane tego postanowienia.

Moze jest na forum ktos kto juz dysponuje aktem?
Obserwuj wątek
    • gberezowski Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 21.06.06, 11:36
      mam dziś dostać treść swojego aktu mailem, więc mogę udostępnić na forum, jeśli
      są zainteresowani.

Kancelaria, w której Arche proponuje podpisywanie aktów to:
      Kancelaria Notarialna Pani Barbary Krukowicz
      ul Waszyngtona 24/8
      osoba do kontaktu - Pani Beata Kuczborska
      tel. 617 08 82
      fax 617 75 31
      • marcinkiewicz Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 21.06.06, 11:54
        My jesteśmy chętni. Może być mailem, na gazetowy.
        Dzięki
      • kacha311 Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 21.06.06, 13:40
        A to wrzuć na forum. Pewnie zainteresowanycj jest sporo.
    • ada2006 Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 21.06.06, 13:13
      W tresci aktu jest dużo niekorzystnych zapisów na ktore jako przyszli
      właściciele nie mozemy się zgodzić - najważniejszy to ten, że pozwolenie na
      użytkowanie zobowiązuje wybudowanie do kwietnia 2008 roku basenu ( jesli Arche
      się nie zobowiąże w akcie tego zrobic to bedą musieli - sic to zrobic nowi
      wlasciciele - czyli my) jesli nie to 1/ nie bedziemy miec basenu 2/ mieszkania
      wszystkie beda obciążone wadą prawną co w przyszłości moze utrudnic ich
      sprzedaż, a na pewno nie spodoba się ten zapis w bankach, w ktorych w
      wiekszości braliśmy kredyty i tu nie chodzi już o małe pieniądze na ktore Arche
      chce nas naciągnąć naliczając od listopada jakieś koszty administracyjne, ale o
      bardzo duże pieniądze.
      Ja mam tresc aktu i mogą go przesłać zainteresowanym...

Trzeba z tym coś zrobic - nie wiem czy indywidualne rozmowy z Prezesem coś
      dadzą - to chyba musi byc akcja zbiorowa.
      • michmys Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 21.06.06, 14:00
        to ja poprosze na maila: michmys (at) wp.pl
      • marcinkiewicz Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 22.06.06, 10:06
        >>> pozwolenie na użytkowanie zobowiązuje wybudowanie do kwietnia 2008 roku
        basenu ( jesli Arche się nie zobowiąże w akcie tego zrobic to bedą musieli -
        sic to zrobic nowi wlasciciele - czyli my)
        <<<

Nowe przepisy Ppoż wymagają aby w tak dużych budynkach był zbiornik z wodą.
        Może Arche chce przenieśc obowiązki budowy na nas?
    • gberezowski ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 11:31
      Poniżej zastanawiające, moim zdaniem, fragmenty aktu notarialnego. dostałem
      jego treść z kancelarii, mam podpisać w poniedziałek. czy ktoś może wyjaśnić
      wątpliwości odnośnie tych zapisów?

par. 1.1.
      [...]
      1). w ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka na działce numer
      dwanaście łamane przez jeden (12/1) wzniosła budynek mieszkalny wielorodzinny,
      zawierający samodzielne lokale mieszkalne i użytkowe, oraz pomieszczenia
      przynależne, przy czym budynek został przyjęty do użytkowania zgodnie z treścią
      Decyzji nr IIOT/158/U/2006 wydanej w dniu dwudziestego ósmego kwietnia dwa
      tysiące szóstego roku (28.IV.2006) przez Powiatowego Inspektora Nadzoru
      Budowlanego dla M.St. Warszawy, z warunkiem wykonania basenu w terminie do dnia
      trzydziestego kwietnia dwa tysiące ósmego roku (30.IV.2008), i oznaczony
      numerem porządkowym siedemdziesiąt osiem (78) przy ulicy Woronicza;
      [...]

par. 6.
      § 6. Stawający oświadczyli, że zarząd i administrację osiedla będzie tymczasowo
      wykonywała odpłatnie w terminie do dnia trzydziestego pierwszego grudnia dwa
      tysiące siódmego roku (31.XII.2007) lub do daty, gdy nabywcy lokali w budynku
      wyznaczą nowego zarządcę (w zależności, które z nich nastąpi wcześniej): ARCHE
      Serwis Elżbieta Osińska w Warszawie przy ulicy Królowej Marysieńki 3, która
      odrębną umową określi zasady administrowania nieruchomościami wspólnymi.
      Po tym terminie, w przypadku, gdy nabywcy lokali w budynku nie wyznaczą
      wcześniej nowego zarządcy, zarząd i administrowanie nieruchomością zostaną
      określone przez właścicieli poszczególnych lokali odrębną umową.

par. 7
      § 7. Stawający oświadczyli, że strony są rozliczone z tytułu wszystkich umów
      między sobą zawartych, a dotyczących lokalu oraz innych zobowiązań opisanych w
      § 2 niniejszego aktu, z wyłączeniem gwarancji i rękojmi określonych odrębnymi
      przepisami.
      • marcinkiewicz Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 13:27
        Par 1.1 Wydaje mi się, że ten basen, to sprawa przeciwpożarowa. Ciekawe gdzie
        go zrobią. Pewnie znowu rozkopią park i będzie nowa budowa.

Z par. 6 chyba nie ma problemu. Jest napisane, że możemy wczesniej zmienić
        zarzadcę. Nie ma tylko podanych warunków tego zarządzania, np. finansowych.
        Jest napisane, że będzie odrębna umowa. Ale najpierw wolabym zobaczyć tę umowę:)

Par. 7 Na to nie można się zgodzić, bo nie mamy możliwości dochodzenia roszczeń
        np. w zwiąkzu z brakiem kortu. Ten akt można podpisać, jak juz wszytsko będzie
        zgodne z umową wstępna.

P.S.
        Mogę dostać od Ciebie ten akt na maila?

M
      • michmys Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 13:46
        AD. par 1.1
        Trzeba zbadac ten basen, ale może jest tak, że inwestor (ARCHE) musi wykonać
        zapisy pozwolenia, czyli wybudować basen.

AD par. 6
        Ten zapis jest dla nas dobry, gdyz w kazdej chwili mozemy odwolac Arche z
        funkcji zarzadcy i administratora - gdy bedzie odpowiednia liczba osob mogacych
        taki wniosek przeglosowac. Ponadto dobre jest tez to, ze bedzie dodatkowa
        umowa, która określi zasady administrowania nieruchomościami wspólnymi. W tej
        umowie możemy wpisać korzystne dla nas zapisy i ceny.

AD par. 7
        To jest standardowy zapis mówiący o tym, że ani Arche ani nabywca nie będzie
        chciał od drugiej strony pienędzy z tytułu sprzedaży mieszkania. Ale
        jednocześnie nabywca nie będzie mógł mieć pretensji np o niewybudowanie
        basenu....
        • gawor2 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 21:22
          > AD. par 1.1
          > Trzeba zbadac ten basen, ale może jest tak, że inwestor (ARCHE) musi wykonać
          > zapisy pozwolenia, czyli wybudować basen.

Jeżeli oświadczymy w akcie, że strony są rozliczone to nie będziemy mogli się
          skutecznie domagać od Arche budowy basenu i innych rzeczy zresztą też.

> AD par. 6
          > Ten zapis jest dla nas dobry, gdyz w kazdej chwili mozemy odwolac Arche z
          > funkcji zarzadcy i administratora - gdy bedzie odpowiednia liczba osob
          > mogacych taki wniosek przeglosowac. Ponadto dobre jest tez to, ze bedzie
          > dodatkowa umowa, która określi zasady administrowania nieruchomościami
          > wspólnymi. W tej umowie możemy wpisać korzystne dla nas zapisy i ceny.

Nie możemy bo umowa juz podobno zostala zawarta po podpisaniu pierwszego aktu.
          Ciekawe kto "negocjowal" (o ile w ogole) ta umowe.

> AD par. 7
          > To jest standardowy zapis mówiący o tym, że ani Arche ani nabywca nie będzie
          > chciał od drugiej strony pienędzy z tytułu sprzedaży mieszkania. Ale
          > jednocześnie nabywca nie będzie mógł mieć pretensji np o niewybudowanie
          > basenu....

Dlatego nie jest standardowy i nie nalezy sie na niego zgadzac.
          • mpbc Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 22:29
             AD. par 1.1
            > Trzeba zbadac ten basen, ale może jest tak, że inwestor (ARCHE) musi wykonać
            > zapisy pozwolenia, czyli wybudować basen.Jeżeli oświadczymy w akcie, że strony
            są rozliczone to nie będziemy mogli się skutecznie domagać od Arche budowy
            basenu i innych rzeczy zresztą też.

Ja (budynek „A”) tego nie mieliśmy

> AD par. 6
            > Ten zapis jest dla nas dobry, gdyz w kazdej chwili mozemy odwolac Arche z
            > funkcji zarzadcy i administratora - gdy bedzie odpowiednia liczba osob
            > mogacych taki wniosek przeglosowac. Ponadto dobre jest tez to, ze bedzie
            > dodatkowa umowa, która określi zasady administrowania nieruchomościami
            > wspólnymi. W tej umowie możemy wpisać korzystne dla nas zapisy i ceny. ie
            możemy bo umowa juz podobno zostala zawarta po podpisaniu pierwszego aktu.
            Ciekawe kto "negocjowal" (o ile w ogole) ta umowe.

Kurcze a dlaczego nie możemy???? Zgodnie z tym zapisem w każdym momencie możemy
            to zrobić (swpólnota już jest - budynek „A”)

> AD par. 7
            > To jest standardowy zapis mówiący o tym, że ani Arche ani nabywca nie będzie
            > chciał od drugiej strony pienędzy z tytułu sprzedaży mieszkania. Ale
            > jednocześnie nabywca nie będzie mógł mieć pretensji np o niewybudowanie
            > basenu.... latego nie jest standardowy i nie nalezy sie na niego zgadzac.

Dla mnie jest to standardowy zapis, oczywiście można go negocjować ale w jakim
            zakresie powinniście to zrobić? Może warto to rozważyć. Sam mieszkam obecnie w
            budynku wybudowanym prze Bud-prof i przy podpisaniu aktu powiedzieli iż „jak się
            nie podoba to możemy oddać wpłatę i do widzenia”, oczywiście żadnych zapisów nie
            udało się przeforsować (zażądali czynszu przed przekazaniem budynku i było to
            warunek KONIECZNY by podpisać akt) . Osoby które się nie zgodziły (a są takie)
            do tej pory się procesują ale aktów nie mają. Zresztą do tej pory (po trzech
            latach) nie było żadnego zebrania wspólnoty i przedstawienia kosztów zarządu!!!
            Może dlatego jakoś przychylniej patrzę na Arche.

Ale co do punktu 1 warto go zgłębić.
            Pozdrawiam,
            mpbc
            • azoorek Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 22.06.06, 23:44
              jedna rzecz mnie zastanawia- pozwolenie na budowe zapewne jest wystawione na
              arche a nie na mieszkancow Woronicza. Wiec to oni beda zobowiazani do
              wybudowania basenu , a nie mieszkancy. To ich urzad bedzie scigal, a nie
              mieszkancow. Moze to jest taki asekuracyjny zapis, zeby potem mieszkancy nie
              protestowali, ze zamiast kortu beda miec zbiornik ppoz. W tej sytuacji zapis o
              uregulowaniu rozliczen tylko chroni nabywcow. A przepisy weszly niedawno, wiec
              w budynku A nie bylo takiego problemu.
              • agaipawel2 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 25.06.06, 18:14
                Jak na nasz gust to tresc aktu jest mocno nie do przyjecia.

Ja uważam że basen musi być i być powinien skoro nawet we wniosku o pozwolenie
                na użytkowanie ARCHE wymieniło ten basen.
                Po raz kolejny powtarzam ze dla nas mieszkańców basen jest bezwarunkowo
                korzystniejszy niż fitnes lub kort ( dla 2 osob na godzine) lub jakieś tam
                biosko za grosze. Koszt wybudowania basenu to koszt ACHE i jest to koszt
                znaczący więc dlaczego mielibyśmy zwalniać z niego developera.

Co zaś się tycz aktu to napewno wymienone zapisy są nie do przyjecia. Uważam ze
                zbiorowa negocjacja jest konieczna - szczególnie dla mieszkańców bloku B ,
                gdzie nie ma jeszcze żądnych aktów , nie ma wspólnoty i nie ma reprezentacji.

Proponuje zdecydowanie spotkanie w tej sprawie, wybranie kilku osób które maja
                czas i umocowanie ich do reprezentowania przed developerem w sprawach
                wspólnych - typu treść aktu , base itp.

Jęsli nie będzie zdecydowanej reprezentacji to ARCHE nie ma z kim rozmawiać i
                narzuca swoje warunki - to normalne.

Paweł
                ptr@pro.onet.pl
                • gawor2 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 25.06.06, 19:19
                  Problem jest w tym, ze juz czesc osob podpisala akty i powstala tez wspolnota,
                  ktora zreszta zawarla juz umowe z administratorem w naszym imieniu.
                  • wlodarmic Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 25.06.06, 22:20
                    Ktoś w budynku B już podpisał akty??
                    Nawet jeżeli to większość która nie podpisała może się z Arche ciągle próbować
                    dogadać. To jak mamy kogoś kto sie podejmie rozmów a może się spotkamy i omówimy
                    to w realu?
                    • gberezowski Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 26.06.06, 12:54
                      ja konsultowałem treść aktu ze znajomym prawnikiem, który stwierdził, że jego
                      zapisy nie są niekorzystne dla mnie.
                      "rozliczenie" dotyczy kwestii finansowych, a nie ewentualnego wywiązania się z
                      umowy odnośnie jakości wykończenia czy zagospodarowania elementów osiedla.
                      kwestia basenu - jeśli pozwolenie jest wydane warunkowo, to deweloper, który to
                      pozwolenie otrzymał i ewentualnie nie dotrzymał jego warunków potem będzie miał
                      nieprzyjemności. Arche wystąpi zapewne o zmianę warunków zagospodarowania i
                      zmieni basen na fitness i będzie po kłopocie.

a swoją drogą warto by się spotkać osobiście i przedyskutować kwestię
                      basenu/fintessu i kortu/boiska. może w środę wieczorem zainteresowani mogliby
                      się gdzieś zebrać? ja swojego lokalu nie oferuję, bo mam mieszkanie najmniejsze
                      z możliwych, a liczę, że frekwencja będzie większa ;)
                      • gawor2 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 27.06.06, 00:01
                        > ja konsultowałem treść aktu ze znajomym prawnikiem, który stwierdził, że jego
                        > zapisy nie są niekorzystne dla mnie.
                        > "rozliczenie" dotyczy kwestii finansowych, a nie ewentualnego wywiązania się
                        > z umowy odnośnie jakości wykończenia czy zagospodarowania elementów osiedla.

Ja sie konsultowalem z adwokatem i powiedzial mi cos calkowicie przeciwnego.
                        Rozliczenie dotyczy calosci zobowiazan z umowy z Arche, w tym rowniez
                        finansowych. Mozna powiedziec, w uproszczeniu, ze w ten sposob zrzekamy sie
                        roszczen o wykonanie niewykonanych jeszcze zobowiazan, np. pelnego
                        zagospodarowania terenu osiedla.

Zreszta jest to oczywiste w swietle dodatku w tym paragrafie "z wylaczeniem":
                        - gwarancji i rekojmi,
                        - zobowiazan dotyczacych miejsca garazowego.

Jezeli rozliczenie dotyczyloby tylko kwestii finansowych to nie wymienialiby
                        powyzszych rzeczy.

Ponadto w akcie sa odrebne postanowienia dotyczace rozliczen finansowych. Zob.
                        par. 3: "Pani ... oświadczyła, że przed podpisaniem tego aktu reprezentowana
                        przez nią Spółka całą cenę od nabywców otrzymała, co niniejszym aktem działając
                        w jej imieniu - kwituje". A jedynym obowiazkiem nabywcy byla zaplata za
                        mieszkanie. Co wiec innego mialoby byc rozliczane?

Ale kazdy zrobi jak chce.
                        • gberezowski Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 27.06.06, 11:37
                          co więc proponujecie? czy ktoś już może wynegocjował sobie, albo przygotował
                          alternatywne zapisy i może się nimi podzielić?

G.
                          • aneta234 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 27.06.06, 22:10
                            My walczymy o zmianę treści par. 7 na następującą:

§ 7. Stawający oświadczyli, że strony są rozliczone z tytułu umowy
                            przyrzeczenia sprzedaży wyodrębnionego lokalu mieszkalnego nr ....... z
                            dnia ................. r., z wyłączeniem:
                            - gwarancji i rękojmi określonych odrębnymi przepisami;
                            - zobowiązań Arche Sp. z o.o. związanych z wybudowaniem i wykończeniem budynku;
                            - zobowiązania Arche Sp. z o.o. do pełnego zagospodarowania terenu osiedla;
                            - roszczeń związanych z nieterminowym wykonaniem wskazanej powyżej umowy przez
                            Arche Sp. z o.o.
                            - / postanowienia dotyczące miejsca parkingowego w garażu podziemnym - w
                            brzmieniu zaproponowanym przez Arche/.

Wiem już jednak, że będzie trudno. Niestety Arche przy okazji aktu chce
                            sobie "uporządkować" sytuację naszym kosztem.

pozdrawiam
                            Aneta
                            • gawor2 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 27.06.06, 23:04
                              Musimy wszyscy walczyc o swoje.

Arche nie mialo zadnych oporow z przeslaniem nam zawyzonych "astronomicznych"
                              rozliczen...
      • klimo770923 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 02.07.06, 22:05
        Witam,

Wszystkie osoby ktore jeszcze nie podpisywaly umow u notariusza powinny wiedziec
        iz grupa "podpisujaca" z 28.06.06 godz.11.30 dolozyla nastepujacy nowy zapis do
        aktu:
        par 7 do wylaczen z tytulu gwarancji i rekojmi dopisano :"(...) jak rowniez z
        wylaczeniem zobowiazania ARCHE Sp. z o.o. do wykonczenia budynku oraz do pelnego
        zagospodarowania terenu osiedla - wszystko to zgodnie ze standardem określonym w
        umowie zawartej pomiedzy stronami".
        W zwiazku z tym wypadaloby aby wszyscy pozostali podobny zapis w swoich umowach
        mieli. Inaczej roszczenia o wykonczenia beda przyslugiwaly tylko tej grupie.
        Nie znam sie moze ale chyba nie zaszkodzi taki zapis miec.

Pozdrawiam.

Klimo
        • aldek87 Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 03.07.06, 10:48
          A jak Wam sie to udalo?
          Jak sie pytalem w Arche to nie zgadzali sie na zadne zmiany.
          • gberezowski Re: ZASTANAWIAJĄCE FRAGMENTY AKTU NOTARIALNEGO 03.07.06, 21:01
            aldek87 napisała:

> A jak Wam sie to udalo?
            > Jak sie pytalem w Arche to nie zgadzali sie na zadne zmiany.

ja poprosiłem ich o usunięcie par. 7 w całości. Właśnie dostałem maila, w
            którym piszą:

Proponuję zapis takiej treści:
            § 7. Stawający oświadczyli, że strony są rozliczone z tytułu wszystkich umów
            między sobą zawartych, a dotyczących lokalu oraz innych zobowiązań opisanych w
            § 2 niniejszego aktu, z wyłączeniem :
            - gwarancji i rękojmi określonych odrębnymi przepisami
            - zobowiązania Arche Spółki z o.o. do wykończenia budynku oraz do pełnego
            zagospodarowania terenu osiedla - wszystko to zgodnie ze standardem określonym
            w umowie zawartej pomiędzy stronami

a więc to, co Wy zaproponowaliście. Więc zadziałało :) Dzięki.
            A innym radzę zaproponowanie tego samego.
    • marcinkiewicz Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 26.06.06, 14:14
      W I klatce budynku B jest kancelaria prawna. Co prawda zajmuje się patentami,
      ale może jej właściciel jest mieszkańcem i też mu zależy na dobrej umowie. Może
      by nam pomógł...
      • aneta234 Re: Trzeba uwazac na tresc aktu notarialnego 26.06.06, 22:57
        oczywiscie, pomozemy :)
        Prosze o telefon na numer 620-56-43

zarowno pracujemy tu jak i w przyszlosci bedziemy mieszkac, tak wiec wspólne
        dobro jest dla nas bardzo wazne.

Aneta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka