Dodaj do ulubionych

obietnice ZDM-u

11.09.06, 21:45
Witam,

Mam pytanie / propozycję dla SISKOM-owców, być może ze wsparciem użytkowników
forum. Na stronie, w dziale aktualności, jest krótki opis "utrudnienia w
ruchu", w którym wymienione są największe remonty w Warszawie. Co sądzicie o
krótkim opisie planowanych mniejszych i większych remontów i rozbudowy
warszawskich ulic - tak żeby wskazany był planowany i obecny stopień
zaawansowania? Oczywiście, co byłoby w takim miejscu uwzględnione, zależy od
wkładu pracy, który musiałby zostać poniesiony, żeby to aktualizować.

Przykład: Poszerzanie Puławskiej do trzech pasów na wysokości supermarketu
Auchan - planowany czas realizacji wykup gruntów 2006, budowa 2007, w tej
chwili - trwa wykup gruntów. Czy coś w tym stylu.

Tak naprawdę, to myślę że cenne byłoby przede wszystkim miejsce, gdzie można
rejestrować obietnice ZDM-u czy władz miasta, które nie są potem spełniane.
Jako przykład można podać remont Puławskiej, odkładany od lat, czy
przywoływane już kiedyś przeze mnie frezowanie ulic, które co roku dla części
ulic przesuwa się na następny rok. W szczególności myślę tutaj o
wypowiedziach "czynników wyższych" w różnych wywiadach i przy okazji
konferencji prasowych. Teraz można często odnieść wrażenie, że władze ZDM-u
instyktownie na jakiekolwiek pytanie "Kiedy..." odpowiadają w zależności od
pory roku: na wiosnę: "Tak, już jesienią...", natomiast jesienią "Tak, już w
przyszłym roku...". Nie wierzę, że taka lista bardzo to zmieni, ale może
byłaby choćby małym kroczkiem, żeby uczyć urzędników odpowiedzialności za
słowa...
Obserwuj wątek
    • robert_c Re: obietnice ZDM-u 11.09.06, 23:51
      Pomysł dobry.

Tylko obawiam się, że gdyby wisiało u nas na stronie, że np. poszerzenie Puławskiej planowane jest na wiosnę 2007, a następnie ta inwestycja została przesunięta na późniejszy termin, to gromy posypałyby się na SISKOM, a nie na ZDM, czy GDDKiA. Niestety, ale są też i tacy, którym skrót SISKOM myli się z GDDKiA. :))))

Nie jesteśmy w stanie jednak pilnować i zamieszczać wszystkich informacji o planowanych frezowaniach i innych utrudnieniach w ruchu na mniejszych warszawskich ulicach. Nie możemy wyreczac ZDM-u w informowaniu o ich pracach. :))))
      • maverick_11 Re: obietnice ZDM-u 14.09.06, 18:05
        Jasne.

Wiesz, dla mnie strona SISKOM-u stała się czymś w rodzaju "encyklopedii"
        informacji o budowie większych dróg, i myślałem o możliwości rozszerzenia tego
        także o remonty. Tym bardziej niż SISKOM, jak mi się wydaje, zyskuje coraz
        większe wpływy (vide artykuł w Wyborczej o wylotówce na Gdańsk), więc tym
        bardziej mógłby być źródłem kompleksowej informacji - być może z wykorzystaniem
        np. pomocy forumowiczów.

ZDM nie prowadzi polityki informacyjnej, tylko raczej dezinformacyjną - pisałem
        tutaj o tym, jak w kolejnych informacjach ZDM-u o swoich sukcesach znikają
        ulice wytypowane do frezowania.

Ale proponuję na tym skończyć temat - może kiedyś, jak SISKOM będzie
        wielotysięczną organizacją ogólnopolską, to do niego wrócimy ;) Zdaję sobie
        sprawę, ile wysiłku kosztuje prowadzenie strony internetowej, w której sporo
        rzeczy zmienia się na bieżąco.
        • tomkrt Re: obietnice ZDM-u 14.09.06, 18:31
          maverick_11 napisał:

> Ale proponuję na tym skończyć temat - może kiedyś, jak SISKOM będzie
          > wielotysięczną organizacją ogólnopolską, to do niego wrócimy ;) Zdaję sobie
          > sprawę, ile wysiłku kosztuje prowadzenie strony internetowej, w której sporo
          > rzeczy zmienia się na bieżąco.

NA razie musi wystarczyć archiwum tekstów/ inforamcji na stronie,
          większosć z nich jest też wklejana na tym forum więc
          można pokusić się o użycie wyszukiwarki forum GW w celu znalezienia własciwej informacji.

SISKOM to nie tylko strona chociaż jest to jedna z najważnjeszych form działalnosci. Są jeszcze spotkania, konsultacje społeczne nowych inwestycji, zgłaszanie uwag, czy interwencje w urzędach, duża aktywność informacyjno - interwencyjna na forach internetowych oraz śledzenie informacji zwiazanych z drogami z Warszawy i okolic i jeszcze kilka innych rzeczy.
          www.siskom.waw.pl/siskom-dzialania.htm
          Biorąc pod uwage ze działaność w SISKOMie ma charakter społeczny i jest prowadzona po godzinach kosztem czasu wolnego członków,wydajem mi sie że nie wypadamy aż tak źle.
          A o kwestiach obietnic ZDMu lub kwestiach obiecanek i zapowiedziach drogowych w Warszawie można by pare prac naukowych napisać. Tym sie szerzej zajmować nie będziemy - bo po co sie denerwować.
          • maverick_11 Re: obietnice ZDM-u 14.09.06, 18:40
            Zgoda. Wiem o tym, wypadacie bardzo dobrze, o czym świadczy właśnie równiez
            coraz częstsze odnoszenie się do SISKOM-u w mediach, doceniam to, pozdrawiam ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka