Gość: Misiek Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 18:26 Ten budynek musi stanąć w Wawie ! Nie możemy kolejny raz stracić projekt tak znakomitego architekta ! Zresztą 'Złota 44' jest przepiękny i baardzo nowoczesny. Stołeczny skyline zyska nowy, wspaniały element. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiok Ja tam bym wyburzył całe miasto... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.06, 21:28 calutką warszawę, zrównał równiutko z ziemią, zasadził las, posiał trawę. przynajmniej wtedy by tak nie śmierdziało z Polsce i by było swierzutkie i czyściutkie powietrze... buhahahahahahaha P.S. do autorow drastycznych odpowiedzi: mam Was głeboko w poważaniu... jeśli rozumiecie o co chodzi :D buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspert Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.06, 22:34 Pytanie jest proste. I to nie jedno . Kto płaci ekspertom ? Jaki "ekspert" wyliczył te 89 minut. Ja wyliczę 91 minut. Też jestem ekspertem. Totalne bzdury towarzyszą nam w okół , od samej góry ,przez ekspertów , sądy i td. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.proxy.aol.com 11.10.06, 05:21 masz racje ekspert przeciez kazdy dzien jest inny,latem dluzszy ,zima krotszy .Co wyciagneli srednia Odpowiedz Link Zgłoś
boski_odys Re: o ekspertach 11.10.06, 12:33 > Jaki "ekspert" wyliczył te 89 minut. Ja wyliczę 91 minut. Prawo ściśle określa: w dniach równonocy, w godzinach od 7 do 18, w przynajmniej jednym pokoju mieszkania wielopokojowego. To się daje wyliczyć (w zasadzie - wykreślić) z dokładnością do 10 min. ręcznie. Komputerem można dokładniej. Linijkę słońca sporządza się korzystając z wcześniej wykreślonego szablonu, ten zaś sporządza się na podstawie informacji ogólnie dostępnych o kącie padania promieni słonecznych (wędrówce słońca po nieboskłonie) w dniach równonocy dla danej szerokości geograficznej. Nie bez przyczyny architektura jest kierunkiem studiów wyższych, obecnie np. w Warszawie dwustopniowych, a żeby zdobyć uprawnienia projektowe trzeba jeszcze mieć kilka lat udokumentowanej praktyki i zdać niełatwy egzamin. Także ze znajomości prawa. Inna rzecz, że najczęściej odpuszczamy sobie dokładność i nie uwzględniamy położenia okien itd. Dziwi mnie taka dokładność Libeskinda, bo 1 mmin, to raczej jest w granicach błędu pomiaru. W każdym razie, trochę szacunku dla prawa, którego nie znasz (nie musi być złe) i dla rzemiosła, o którym nie masz pojęcia, panie Ekspert. A kto płaci? Płaci klient, tak samo, jak konstruktorowi samochodu płaci klient. Tylko co do samochodów - nie wymądrzamy się zbytnio i nie wyrzucamy jakiś elementów np. zawieszenia, bo nie wiemy po co są, a nam nie pasują. Uznajemy, że ten, kto to wymyślił wiedział co robi. A na budynkach zna się każdy, cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: Tysiące złotych za minutę słońca 11.10.06, 00:35 "Słynny luksusowy wieżowiec, który stanie przy Złotej" "Autorem znakomitego budynku" zabrakło chyba tylko informacji że tekst sponsorowany przez inwestora wieżowca... Odpowiedz Link Zgłoś
rob30tt Re: Tysiące złotych za minutę słońca 11.10.06, 00:39 a myślisz że kto niby mieszka w centrum pragi, amsterdamu czy nawet w monaco ? sami milionerzy ? to się mylisz, większość to zwykli ludzie w zwykłych mieszkaniach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus1234 jak jest malo slonca to mozna wyjsc na ulice...... IP: *.dip.t-dialin.net 11.10.06, 00:49 tak jak robia to ludzie na calym swiecie. w nowym jorku ,w honkongu ,w chicago ,w shanghaju ,sydney ,toronto ,filadelfi ,sam francisco ,los angeles ,portland ,dallas ,.....i tak dalej i tak dalej... tylko oczywiscie polak burak musi miec 90 minut slonca w swoim rlowskim blokowisku..aby lepiej bylo widac flaszke piwa kiedy sie patrzy na telewizor..no i do tego jeszcze wielki trawnik ,aby wyprowadzac swojego psa zeby mogl tam nawalic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM114 Re: Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.ists.pl 11.10.06, 05:21 Komunizm się nie skończył. Mam wrażenie, że ten wieżowiec i inne inwestycje w Warszawie są przeprowadzane przy paserskim jak dotąd postępowaniu dotychczasowego użytkownika. Właściciele prawowici, posiadajacy dokumenty legalnego nabycia i posiadania tych działek, zostali ich pozbawieni przez dekret bieruta i dotąd nie dostali naleznego odszkodowania (ceny rynkowej działek)... Oczywiście, mimo starań, nie zwrócono im tych działek. Czyli komunizm w najlepsze trwa. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pim Re: Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 09:48 Nie rozumiem związku przyczynowo skutkowego pomiędzy komunizmem a dostępem swiatła słonecznego. To są obowiązujące przepisy budowlane i wg. pomieszczenie przeznaczone na pobyt ludzi (pokój dzienny, sypialna - JEDEN W CAŁYM LOKALU) musi mieć zapewnione 3h światła słonecznego w okresie równonocy w godz. 7-17. Ponieważ jest to centrum miasta i ma takie funkcje zapisane w Studium i Planie zagospodarowania to tę wartość zmniejszono do 50%. Polecam pomieszkanie w takim mieszkaniu np. w grudniu. Można komunę wieszać za różne części ciała ale np. Sady Żoliborskie są zaprojektowane lata świetlne do przodu jeśli chodzi o maksymalne wykorzystanie słońca. Dzisiejsze "ekskluzywne apartamentowace" to samo dno pod tym względem. Czekma kiedy się zaczną procesy cywilne pomiędzy nieswiadomymi kupującymi a developerami. Teraz każdy kupuje "sloneczny apartament". Najbardziej są sloneczne te od północnego wschodu i północnego zachodu. Inna sprawa precyzja pomiaru. Te 89 minut trochę śmieszy. W taki sposób jaki się liczy u nas naświetlenie - metodą "Linijki słońca"- precyzja pomiaru jest w granicach 10min. Może mają lepszą technologię, albo nikt nie umie zweryfikowac tych danych. podsumowując - proponują poobserwować własne mieszkanie w czasie następnej równonocy - marzec 2006 i się zastanowić. Na koniec - za komuny przepis był bardziej restrykcyjny bo obejmował zakres od 8 do 18. dopiero wolny rynek go zliberalizował. Te dwie godziny pozwalają spełnić wymóg ale tego światła słonecznego jest tyle że go prawie nie ma. Przestrzeganie tych przepisów to gwarancja jako takiego komforu życia w mieście. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
3krotek Re: Tysiące złotych za minutę słońca 11.10.06, 07:45 > "89 minut slonca dziennie"...... taaaaaaaaaak. inwestor powinnien jeszcze > zapewnic przynajmniej (1) temp powitrza 21.5C przez caly rok; (2) max 34 dnie > deszczowe; (3) cisnienie ..... blablaaalaaaablaa. > > to co robi miasto to rozbuj na prostej drodze. 16 lat temu skonczyl sie Ty,światowiec, najpierw naucz się pisać po polsku! A teraz spakuj zeszyty i do szkoły! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arri Re: Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.devs.futuro.pl 11.10.06, 11:47 Tak się składa że mieszkam w opisanym mieszkaniu na siennej 41. Nie jest to mieszkanie komunalne tylko własnościowe. W całym budynku częśc mieszkańców wykupiła lokale na wałsność a część rzeczywiście pozostała mieszkaniami komunalnymi. Bydynek nie jest slumsem, jest w dobrym stanie na bieżąco remontowany. nawet w nowym jorku moi drodzy w cenrum są stare domy i to tylko dodaje kolorytu miastu. Co to wogóle za pomysły - wyburzyć wszystko - stawiamy nowe??? Odpowiedz Link Zgłoś
krystin3 Re: Tysiące złotych za minutę słońca 18.10.06, 17:54 Drogi arri- osobiście uważam że pan odniesie KORZYŚĆ Z TEGO SZKLANEGO WIEŻOWCA. Mieszkam na parterze , okna skierowane na zachód. Teoretycznie moje mieszkanie jest nasłonecznione po południu - a w praktyce - od samego rana w moim mieszkaniu jest dużo słońca, które odbija się z okien sąsiedniego wieżowca. Uważam, że tu będzie identyczna sytuacja - SZKLANY WIEŻOWIEC BĘDZIE WIELKIM LUSTREM, KTÓRE ODBIJA SŁOŃCE. Architekci wiedzą co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b0d0 Poświęcę się! IP: 81.219.239.* 11.10.06, 12:56 Ja sie poświęcę. Zamieszkam w wybrakowanym mieszkaniu. I to nie tylko z 89 minutami, ale i bez promieniowania w ogóle. Tylko chcę to mieszkanie po promocyjnej cenie, może być za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x poswiece- kupie to mieszkanie za tyle co tow z SLD IP: *.crowley.pl 25.10.06, 00:00 poswiece- kupie to mieszkanie za tyle co tow. Kwasniewski, Miller, Szmajdzinski, etc ...co nie moge? aha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x ...a dlaczego ten budynek jest "znakomity" IP: *.crowley.pl 25.10.06, 00:01 bo projektowal go Libeskind? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartezz Tysiące złotych za minutę słońca IP: *.devs.futuro.pl 06.11.06, 14:09 to ja moge kupic to mieszkanie nie nadajace sie do zycia - bede tam sobie grabie trzymal, i kolo zapasowe do malucha... dam za nie 6 tys. Odpowiedz Link Zgłoś