Dodaj do ulubionych

Stolica dumą Polski

07.12.06, 01:49
Nie chce flejmować, bo lubię Warszawę, ale tytuł "Stolica dumą Polski" jest kompletnie nieprawdziwy. Warszawiacy może i są dumni, ale reszta kraju (95% Polaków) widzi Warszawę z innej perspektywy i myśli o niej inaczej.
Obserwuj wątek
    • Gość: rutek to Ty nie wiesz?!?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 07:11
      przeciez niedawno naukowcu odkryli ze Warsiawka to centrum wrzechswiata. juz
      jest postulat zeby przeniesc do Wawy rade ONZ, Watykan, Stolice UE i pare innych.
      • Gość: kixx jest jeszcze jeden powod do "dumy": IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 07:59
        rozroby na warszawskiej Starowce po sukcesach Legii
        a takze obraz warszawiaka niesiony podczas wyjazdowych "sesji" ww kibicow
        • Gość: ergiel Re: jest jeszcze jeden powod do "dumy": IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 08:59
          Nie pamiętasz, co się działo w Barcelonie jakiś czas temu?

• kazuyoshi78 Re: jest jeszcze jeden powod do "dumy": 07.12.06, 13:11
          > rozroby na warszawskiej Starowce po sukcesach Legii
          > a takze obraz warszawiaka niesiony podczas wyjazdowych "sesji" ww kibicow

Kryj się Kixxie, za kilka miesięcy robimy powtórkę :)
      • Gość: Tomek Re: to Ty nie wiesz?!?! IP: *.aster.pl 07.12.06, 19:09
        Czujemy sie dumni dlatego, ze mieszkancy innych miast ciagle zabieraja glos na
        trmat naszego miasta co widac na zalaczonym obrazku:)
    • ax4 Re: Stolica dumą Polski 07.12.06, 07:30
      przez ostatnich kilka miesiecy wybiorcza obrzydzala warszawe /celowo z malej
      litery/ jak tylko mogla, teraz gdy wygrala bufetowa miasto stoleczne
      wypieknialo :-)
    • Gość: potato Stolica dumą Polski IP: 212.160.172.* 07.12.06, 07:32
      ja na przykład mianowicie najbardziej jestem dumny z mostu północnego
      • Gość: zen Warszawa moim miastem. IP: *.acn.waw.pl 07.12.06, 08:15
        Kto się urodził w Warszawie i nie jest z tego miasta dumny
        nie jest godzien tego miasta. Pewnie z wielu z was nie
        zrozumie tego juz nie wspominając (wypominając) znajmości
        historii tego miasta. Bo z tym wielu ludzi ma kłopoty.
        Troche szacunku.

Nie mówię tu o współczesnej polityce bo to dno czy tu w
        Warszawie czy w Łodzi, Krakowie...etc.

Jestem warszawiakiem i jestem z tego dumny.
        A klub jest tylko jeden Legia Warszawa.
        • Gość: elo Re: Warszawa moim miastem. IP: 217.153.207.* 07.12.06, 15:45
          ta......a dla mnie polonia warszawa.
          • Gość: jj Re: Warszawa moim miastem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 18:44
            Polonia Warszawa prawdziwy warszawski klub. Legia hm.. ta ma kibiców w Tłuszczu
            na przykład.
      • Gość: /loozer Re: Stolica dumą Polski IP: *.010-68-6c736b1.cust.bredbandsbolaget.se 07.12.06, 22:54
        A co, kladles tam cegly i jakas mozaika szczegolnie ci wyszla?
    • Gość: przelotny Warszawa jest fajna ,ale błagam zróbcie obwodnice. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 08:53
      Nie lubię przejeżdżać przez Warszawe za każdym razem jak jadę do Krakowa lub z Krakowa do Trójmiasta .
      • Gość: eon Re: Warszawa jest fajna ,ale błagam zróbcie obwod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 21:50
        A po co jechac przez Wawe? w Plonsku skrecam na Wyszogrod i jade na Lodz (przez
        Lowicz)
        Ewentualnie mozna jechac dalej i odbic dopiero w Sochaczewie
    • Gość: Jacus Stolica dumą Polski ??????? IP: *.dip.t-dialin.net 07.12.06, 09:03
      to WARSZAWIACY sa dumni se swojego miasta
      jak np. wroclawianie ze swojego !!!!
      • 56gosia79 Re: Stolica dumą Polski ??????? 07.12.06, 10:01
        Nie zupelnie zgadzam sie z opinia, ze powinno sie byc dumnym z miasta w ktorym
        sie czlowiek urodzil. Nie przesadzajmy.Ale jezeli chodzi o Warszawe to mozna byc
        dumnym. I nie trzeba nikogo do tego zmuszac. W zaleznosci do tego co kto
        przezyl. Co do "pieknosci" Warszawy to sa takie (ladne) i takie (okropne)
        strony, ale to jest przeciez w kazdym wiekszym miescie. Chodzi takze o
        atmosfere, o to co sie przezylo. Kiedys Skaldowie spiewali piosenke;szanujcie
        wspomnienia. Moze trzeba by bylo sie tego troche trzymac. Oczywiscie, ze
        wspomnienia sa zawsze przyjemniejsze niz szara rzeczywistosc. Na ten temat mozna
        by duzo pisac, ale najwazniejsze jest chyba to aby dbac o to aby Warsazwa (ale
        takze inne miasta) byla czysta i aby ludzie chodzacy ulicami od czasu do czasu
        sie do siebie usmiechali. Pozdrawiam wszystkich warszawiakow i innych takze.
        Milego i owocnego dnia. Troche usmiechu i zadowolenia. Trzymajcie sie!
    • Gość: Polak Jakiej Polski? W-wa to Mazowsze a nie Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 12:13
      Jakiej Polski? W-wa to Mazowsze (zagranica) a nie Polska.
      • kazuyoshi78 Re: Jakiej Polski? W-wa to Mazowsze a nie Polska 07.12.06, 13:12
        > Jakiej Polski? W-wa to Mazowsze (zagranica) a nie Polska.

Owszem, mamy piękne tradycje niepodległościowe, najdłużej ze wszystkich
        dawnych "dzielnic" opieraśmy się polskiej dominacji :)
        • wiksadyba1 Re: Jakiej Polski? W-wa to Mazowsze a nie Polska 07.12.06, 22:31
          kazuyoshi78 napisał:
          a.
          >
          > Owszem, mamy piękne tradycje niepodległościowe, najdłużej ze wszystkich
          > dawnych "dzielnic" opieraśmy się polskiej dominacji :)

Zdrowie Masława!! jednego z idoli mojej licealnej młodości!!:) Zresztą do dziś
          jest, może troche mniejszym, odkąd dowiedziałem się, że byli w XX wieku ludzie,
          którzy też uważali go za idola i to ze śmiertelną powagą:)
    • Gość: brona Dla kogo ta laurka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 14:13
      Dla kogo ta laurka? Czy na pożegnanie Kazia, słynnego budowniczego mostów,
      metra i autostrad? Za chwilę okaże się, że zbudował również PKiN!
    • Gość: Michał I możemy być dumni bo IP: *.aster.pl 07.12.06, 14:20
      jako jedyna ze stolic Europy nie będziemy mieli sylwestra.
      • Gość: gosczdaleka Re: I możemy być dumni bo IP: *.bose.com 07.12.06, 17:12
        Wiem dlaczego. Bo jak komu sie zechce o polnocy i nie ma 1,5zl w kiszeni to
        tylko walic w spodnie zostalo.
    • Gość: kar Polski? Może... IP: *.crowley.pl 07.12.06, 14:22
      Moja rodzina żyje tu od pokoleń. Nie czuję się dumny. Tak spieprzonej
      infrastruktury, a zwłaszcza ostatnio... Słyszę o zamknięciu dla ruchu
      Śródmieścia, a może całej Stolicy? Zróbmy jeden wielki spacerniak. I wybudujmy
      i zabudujmy jeszcze więcej wolnych placów. I jeszcze więcej wieżowców i centów
      handlowych w centrum.Nie wiedzieć czemu pozostawiono wolną przestrzeń przed
      Victorią? Nadmijmy się jeszcze bardziej i pomnóżmy jeszcze duplikaty naszych
      amerykanizmów.
      • kazuyoshi78 Re: Polski? Może... 07.12.06, 14:37
        Widzę w twojej wypowiedzi pewne sprzeczności - otóż zamykanie pewnych obszarów
        miasta dla ruchu samochodów to jest zdecydowanie anty-amerykanizm, a nie
        amerykanizm.

Poza tym w USA centra handlowe są na przedmieściach, a nie w centrum.
    • miron999 Re: Stolica dumą Polski 07.12.06, 14:36
      Stolica dumą Warszawy, ale żeby zaraz całej Polski?? Wasza megalomania nie zna
      granic...
      m.
      • Gość: aegis Bosh... co za nędzny artykuł. IP: *.sgh.waw.pl 07.12.06, 17:04
        Oczywiście przedmwca ma rację: artykuł mówi, że Warszawiacy lubią Warszawę. Super. Ale jak to ma się do tytułu tego "niusa"?

Żeby opowiadać, co jest dumą Polski, trzeba ruszyć zad poza granice miasta: do Kutna, Świnoujcia, Olsztyna, Pobierowa, Michalic k. Karpacza, Krościenka, Czarnej w Bieszczadach, Sokółki, Poznania, Nowej Soli... i tam pytać.
        "Ałtor" równie dobrze mógł napisać, że Warszawa jest dumą Europy, a nawet i wszechświata.

Nie wiem, co jest z wybiórczą, skoro zatrudniają takich dziennikarzy i jeszcze puszczają takie teksty. Z błędną pisownią "na co dzień", winno być na codzień) i wątpliwym sensem.

Pozdrawiam, tyż m. :)
        • Gość: Delfina Re: Bosh... co za nędzny artykuł. IP: *.zaodrze.punkt.pl 07.12.06, 18:58
          Akurat "na co dzień" pisze się osobno, jak widzisz. "Codziennie" za to pisane
          jest razem. Odsyłam do słownika
    • Gość: ADAM Stolica dumą Polski IP: *.stat.gov.pl 07.12.06, 14:56
      W ankiecie powinno być jeszcze pytanie odnoszące sie do nazwy tego miasta. Czy
      ktoś z mieszkańców tego grodu zna pochodzenie nazwy "Warszawa". Uprzedzam, że
      nie pochodzi od "legendarnych ' Warsa i Sawy".
      • Gość: tu i teraz Re: Stolica dumą Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:26
        Jaki procent mieszkancow jakiegokolwiek miasta zna etymologie nazwy tego miasta?
        Gwarantuje ci, ze niewielki.
    • Gość: sceptyk Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 14:57
      Miasto nieprzejezdne, pstrokate, to co zostało piękne niszczeje. Buduje się byle
      jak aby było, bez żadnej koncepcji.
      Z czego tu być dumnym?
      • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 15:22
        Dokładnie! Mieszkałam kilka lat w Warszawie i nie mogłam przyzwyczaic się do:
        -wszędobylskiego brudu
        -smrodku na dworcu centralnym,który powinien byc wizytówka miasta a póki co,
        wstyd mi było odebrac z niego znajomych
        -ciagle spóżniających się autobusów
        -i tej waszej mentalnosci-niby dlaczego uważacie się za lepszych od reszty
        kraju?
        • mc.baren Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 15:36
          kabja napisała:

(...)

> -i tej waszej mentalnosci-niby dlaczego uważacie się za lepszych od reszty
          > kraju?

? ud urodzenia tu mieszkam, nie kojarzę aby ktoś ze znajomych się wywyższał.
          niestety Warszawy w Warszawie jest bardzo mało - tabuny przyjezdnych zachłystują
          się faktem przyjazdu do stolicy i natychmiast stają się "warsiawiakami".
          wiocha na cały kraj - to buractwo. ale opinia w Polskę idzie. pzdr
          • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 15:57
            Właściwie masz rację-im ktos krócej mieszka w Warszawie,tym bardziej się
            wywyższa nad innych. Rodowici Warszawiacy są o.k.
          • Gość: wawa_men Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.elartnet.pl 07.12.06, 20:17
            Zgadzam się z tym. Jestem warszawiakiem od kliku pokoleń i muszę powiedzieć, że
            ta obserwacja mc.baren-a jest trafna. W warszawie sa cale tlumy przyjezdnych i
            klikunasto-procentowy (gdzies o tym czytałem) udzial rodowitych warszawiaków w
            ludności zamieszkujacej wa-wę. To ci przyjezdni "warsiawiacy" się nadymają
            niewiadomo czym, bo teraz oni są tymi "warsiawiakami" i mogą to pokazać...
            Przykre tylko jest to, że potem opinia idzie na cały kraj...
            • dorsai68 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 22:36
              Gość portalu: wawa_men napisał(a):

> Zgadzam się z tym. Jestem warszawiakiem od kliku pokoleń...

O kuchnia, jakżeś to zrobił?! "bycie warszawiakiem od kilku pokoleń" to coś jak "genetyczny patriotyzm" czy bardziej taki "skrót myślowy"?
        • Gość: EWA Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: 217.153.207.* 07.12.06, 15:49
          > -i tej waszej mentalnosci-niby dlaczego uważacie się za lepszych od reszty
          > kraju?

Myślę moja droga, że masz jakieś potworne kompleksy i każdego uważasz za
          lepszego od siebie. Ot cały problem.

Co do spóźniających się autobusów...hmmmm....obawiam się że to problem nie
          tylko Warszawy

A smród na Cenralnym? Może gdyby bezdomni z całego kraju tu nie pomieszkiwali,
          to byłoby lepiej.
          • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 16:04
            Wcale nie czuję się gorsza od Warszawiaków! Jestem dumna,ze urodziłam się w
            Wielkopolsce-kolebce naszej pańswowości. Mieszkałam tylko kilka lat w
            Warszawie,bo nie dało się tam normalnie żyć! Gdzie wy wszyscy tak pędzicie?
            Dlaczego rzucacie smiecie na ulicę? Pchacie się wchodząc do autobusu etc....
            Właśnie dlatego,że jestem lepsza od was, mieszkam sobie wygodnie,nigdzie nie
            muszę sie spieszyć i moge sobie czasem powspominać stare,warszawskie czasy...
            • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 16:45
              > Wcale nie czuję się gorsza od Warszawiaków! Jestem dumna,ze urodziłam się w
              > Wielkopolsce-kolebce naszej pańswowości.

I to jest tragedia. My mamy piękne tradycje państwowości mazowieckiej, więc już
              czas najwyższy wziąć rozwód. Małżeństwo z wami na siłę nie ma sensu.

> Mieszkałam tylko kilka lat w
              > Warszawie,bo nie dało się tam normalnie żyć! Gdzie wy wszyscy tak pędzicie?
              > Dlaczego rzucacie smiecie na ulicę? Pchacie się wchodząc do autobusu etc....
              > Właśnie dlatego,że jestem lepsza od was, mieszkam sobie wygodnie,nigdzie nie
              > muszę sie spieszyć i moge sobie czasem powspominać stare,warszawskie czasy...

A pokażesz nam kiedyś swoją czystą stodołę?
              • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 17:25
                Też tak myslę-nigdy nam nie dorównacie,więc jestem za rozwodem!
                Muszę Cie rozczarować-w mieście nie buduje sie stodół,więc nie moge pokazac Ci
                swojej,gdyż takowej nie posiadam...
                • Gość: tu i teraz Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:45
                  kabja napisała:

> Też tak myslę-nigdy nam nie dorównacie

Nie mamy takich ambicji. Nikt by raczej nie chcial dorownywac prowincji. I
                  wybacz ale nawet twoje slowa na tym forum brzmia prowincjonalnie.
                  • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 19:21
                    Nie wybaczę! sami wywołaliscie wojnę oskarżając nas o prowincjonalizm i
                    kompleksy. Niestety,nie mieszkam juz w moim ukochanym Poznaniu :-(
                    Pozdrawiam wszystkich dumnych Wielkopolan i Ślązaków!
                • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 17:45
                  > Też tak myslę-nigdy nam nie dorównacie,więc jestem za rozwodem!

W opowiadaniu bajek rzeczywiście tobie nie dorównamy, my stapamy twardo po
                  ziemi.

> Muszę Cie rozczarować-w mieście nie buduje sie stodół,więc nie moge pokazac
                  > Ci swojej,gdyż takowej nie posiadam...

Rozumiem, jesteście dopiero na etapie kurników.
                  • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 19:32
                    Cóż, w czasach,kiedy u nas budowano pałace i katedry Mazowsze porastały lasy...
                    • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 08.12.06, 07:37
                      > Cóż, w czasach,kiedy u nas budowano pałace i katedry Mazowsze porastały
                      > lasy...

A w czasach, kiedy w Grecji kwitła cywilizacja, Anglię tez poroastały lasy. Ale
                      jak widzisz, sporo się od tego czasu zmieniło.

U nas jest dokładnie tak samo. Warszawa kwitnie, a resztę lepiej przemilczeć.
                • mc.baren kabja, odpuść - nie warto 07.12.06, 21:28
                  oto własnie buractwo, o którym Ci dziś wspomniałem. oburzeni "warsiawiacy".
                  zazdroszczę Ci, mimo że stąd są moje korzenie zwieję z tego miasta przy
                  pierwszej okazji.

choć uwierz mi, że mimo wszystko chwilami Warszawę da się lubić. choć łatwiej
                  przychodzi mi to po alkoholu
              • Gość: tu i teraz Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:28
                Chyba nie ma sensu z nia rozmawiac. Kabja ma najwyrazniej jakies potezne kompleksy.
                • Gość: poznaniak Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.echostar.pl 07.12.06, 17:52
                  Jak Was czytma to rece opadaja.
                  Czy ktos z Was mieszkancow pepka swiata zna jakies argumenty na poparcie swoich argumentow czy za kazdym razem wyciagacie swoje ulubione slowo "KOMPLEKSY".
                  Jezu, ten ma kompleksy kto o nich caly czas mowi. Ja tez mieszkam w Poznaniu, i Was nie trawie, dlaczego bo w kazdym zdaniu musicie pokazac ze jestescie lepsi. A reszta ma kompleksy.
                  Swoja droga, jestem jak najbardziej za tym abym byla Niepodlegla Polska Zachodnia.
                  Oj zobaczylibyscie wtedy komu blizej do Azji.
                  • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 18:01
                    Ależ ja się czuję Azjatą w każdym calu i co więcej jestem z tego fumny.
                    Współczesna historia świata pokazuje jak na dłoni, że Azja to kontynent prężny
                    i dynamicznie się rozwijający, a Europa drepcze w miejscu, staje się coraz
                    bardziej zapyziała, a jej znaczenie polityczne i gospodarcze w świecie maleje.
                    I technologicznie tez Europa odstaje coraz bardziej od Azji.

My Azjaci się rozwijamy i śmiało kroczymy naprzód, a wy kiście się w swoim
                    europejskim sosie, który coraz bardziej śmierdzi.
                    • Gość: tu i teraz Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 18:19
                      Wydaje mi sie, ze wielu ludzi z Poznania ma potezny kompleks swojej lokacji.
                      Ale nie wszyscy. Znalem nawet paru poznaniakow i byli to normalni ludzie, bez
                      podobnych odbitek.
                    • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 19:36
                      Tak? A podobno Warszawa to jedyne europejskie miasto w Polsce, he,he,he!!!
                      • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 08.12.06, 10:05
                        > Tak? A podobno Warszawa to jedyne europejskie miasto w Polsce, he,he,he!!!

Jeśli to prawda, to wychodzi na to, że inne miasta w Polsce są afrykańskie.
                  • Gość: jood Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: 80.51.194.* 07.12.06, 18:13
                    Bo z większości z piszących tutaj rzeczywiście wyłażą kompleksy. W Warszawie
                    jest brudno - fakt, tak samo jak w każdym innym mieście. Pokażcie mi czyste
                    miasto, ja wam pokażę tuzin czystych osiedli w Warszawie. Warszawa jest
                    zakorkowana - fakt. Ale wystarczy zdjąć koronęz głowy, i nie trzeba już dowozić
                    sobie tyłka pod sam Centralny - ostatnio byłem w Warszawie, jechałem z
                    Wrocławia - zaparkowałem przy placu Wilsona, wsiadłem w metro i po kilku
                    minutach byłem w centrum. Bez stania w korkach. W Warszawie "wszyscy gdzieś
                    pędzą" - i zarabiają najwięcej w Polsce. Jeśli chcą. Jeśli nie - to idą
                    spacerkiem, i zarabiają mniej, czyli dobrą pensję w Poznaniu czy Olsztynie.
                    Zatrudnijcie się w dobrej firmie w najgorszej dziurze, i zobaczycie, czy
                    będziecie mogli sobie spokojnie siedzieć przed domem i liczyć samochody
                    przejeżdżające szosą.

Ja osobiście jestem dumny z Warszawy - że z morza gruzów znów stała się
                    nowoczesnym miastem. Nie jest spójna architektonicznie, to fakt, ale ja się z
                    tego cieszę, bo byłem ostatnio w St. Petersburgu, które przypomina jedną wielką
                    MDM, i mi się to nie podoba. Z drugiej strony - można sobie zrobić po mieście
                    spacerek szlakiem historii i stylów architektonicznych. Dumny jestem z tego, że
                    się rozwija, pięknieje i robi się coraz czystsza, mimo ignorancji ostatnich jej
                    władz. I cieszę się, że mój dziadek w 1944 nie oddał życia za nic.
                  • Gość: tu i teraz porozmawiajmy na spokojnie IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 18:16
                    Wybacz ale Warszawa to w sumie jedyne zachodnie miasto w Polsce. Tu mozna miec
                    namiastke jak normalne metropolie funkcjonuja (oczywiscie jest jeszcze wiele do
                    zrobienia). Reszta kraju, czy to Wielkopolska, Podlasie, Slask czy Podkarpacie
                    to dla mnie typowa Europa wschodnia. Nie ma sie co tu obrazac, tak po prostu jest.
                • Gość: katowice Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.chello.pl 07.12.06, 18:03
                  Kompleksy to masz może ty i reszta Warszawy, ze swoją megalomanią. Śląsk
                  pozdrawia Wielkopolskę. To właśnie mieszkańcy Śląska i Wielkopolski są
                  postrzegani jako osoby pracowite i gospodarne, które wiedzą co to znaczy ciężka
                  praca. A co do rozwodu to oddajcie nam autonomię i przyznajcie ją też innym
                  prężnym regionom wtedy zobaczymy. Póki co mamy warsiawski centralizm i
                  kolonializm. Nie namawiam do robicia jedności państwa tylko do normalnego i
                  równego traktowania tzw. prowincji.

P.S. Co do kolebki państwa polskiego to jedynie III powstanie śląskie i
                  wielkopolskie były zwycięskie.
                  • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 18:07
                    > Kompleksy to masz może ty i reszta Warszawy, ze swoją megalomanią. Śląsk
                    > pozdrawia Wielkopolskę. To właśnie mieszkańcy Śląska i Wielkopolski są
                    > postrzegani jako osoby pracowite i gospodarne, które wiedzą co to znaczy
                    > ciężka praca.

Zwłaszcza za marne pieniadze. Odnoszę wrażenie, że urodziliście się po to, aby
                    być niewolnikami. Harować i niewiele z tego mieć. Wybacz, ale kult pracy
                    fizycznej już minął, teraz trzeba przede wszystkim _myśleć_ i _uczyć się_.

Chodziło się na wagary - trzeba dźwigać ciężary.

> A co do rozwodu to oddajcie nam autonomię i przyznajcie ją też innym
                    > prężnym regionom wtedy zobaczymy.

A bierzcie sobie.

> Póki co mamy warsiawski centralizm i
                    > kolonializm. Nie namawiam do robicia jedności państwa tylko do normalnego i
                    > równego traktowania tzw. prowincji.

Ja namawiam dokładnie do tego samego, a więc równego traktowania Warszawy i
                    prowincji. A więc koniec z "janosikowym", koniec z utrzymywania prowincji przez
                    Warszawę.
                    • Gość: tu i teraz Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 18:31
                      kazuyoshi78 napisał:

> Zwłaszcza za marne pieniadze. Odnoszę wrażenie, że urodziliście się po to, aby
                      > być niewolnikami. Harować i niewiele z tego mieć.

Na Slasku bardzo sa silne elementy wschodnie, tzn. "robic co mowia i nie zadawac
                      zbednych pytan". Dopoki sie z tego nie wyzwola, tak dlugo bedzie tam bieda.
                    • kabja Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 07.12.06, 19:37
                      Ale to w Warszawie haruje się od rana do nocy
                      • kazuyoshi78 Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia 08.12.06, 07:39
                        > Ale to w Warszawie haruje się od rana do nocy

Ale za uczciwe pieniądze. A kto haruje mniej, ten ma mniej, ale też starcza na
                        godne życie. Ciężka harówka za marne grosze to tutaj rzadkość.
                  • Gość: tu i teraz Re: Bufetowa ma tu sporo do zrobienia IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 18:29
                    Gość portalu: katowice napisał(a):

> To właśnie mieszkańcy Śląska i Wielkopolski są
                    > postrzegani jako osoby pracowite i gospodarne

Zauwazylem, ze taka opinie na swoj temat maja tylko mieszkancy tamtych regionow.
                    Nie jest sztuka chwalic sie samemu, sztuka jest byc chwalonym przez innych. I
                    wybacz ale ja po prostu tej pracowitosci nie widze. A z ta "autonomia" to zes
                    wyjechal jak Filip z konopii. Slyszalem, ze jest jakas niszowa grupa w
                    katowickim ale tego typu idee na forum ogolnopolskim moga wywolac jedynie
                    usmiech politowania. ;)
    • Gość: ech metro? duma?? IP: 81.19.200.* 07.12.06, 15:10
      no rzeczywiscie..jedna linia... straszny powod do dumy..
      • Gość: aegis Re: metro? duma?? IP: *.sgh.waw.pl 07.12.06, 17:14
        > no rzeczywiscie..jedna linia... straszny powod do dumy..

Bądźmy precyzyjni - 3/4 linii... :]

Ale fakt, powiało prowincją. Metro to nic innego, jak sposób dojazdu z i do odległych dzielnic... minimum cywilizacyjne, którego pozbawieni są biedacy mieszkający w Białołęce czy Ursusie.
      • Gość: tu i teraz Re: metro? duma?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:29
        LOL, 100 procent wiecej niz gdziekolwiek indziej w Polsce...
      • Gość: /loozer To tam jest metro??? IP: *.010-68-6c736b1.cust.bredbandsbolaget.se 07.12.06, 23:15
        Ta dziura w glebie, ktora konczy sie wczeniej niz zaczyna to jest metro??
        Wynalazca slowa "metro" chyba sie przewraca w grobie. A ile to pokolen
        dziarskich Warszawiakow drazylo ta zalosna smiesznostke? Ktos moze wie? Bo ja
        kojarze jakies czarno-biale kroniki z dziecinstwa, w ktorych dzielni
        inzynierowie stawiali pierwsze ekspertyzy. Taaa ... Jest z czego byc dumnym :D
        Jezeli Warszawiacy opieraja swoja dume na podobnych nieporozumieniach to
        gratuluje dobrego samopoczucia albo sprzyjajacego skladu powietrza - ale to
        drugie to pewnie zasluga pobliskich zakladow emitujacych w powietrze szereg
        sprzyjajacych optymizmowi zyciowemu substancji :D
    • Gość: morti Warszawiak z dziada IP: 193.109.212.* 07.12.06, 15:23
      Jestem Warszawiakiem w III pokoleniu (tu urodzili się moi dziadkowie i moi
      rodzice oraz ja sam). Jestem z tego dumny. Uważam, że taki sam powód do dumy ze
      swojej miejscowości może mieć też każdy mieszkaniec Polski. Najważniejsze jest
      tylko poszanowanie dla innych i odrobina skromności. Duma z miejscowości, w
      której się mieszka jest dobra i obojętne czy dotyczy Warszawy, Poznania czy
      przysłowiowego Pcimia.
      • Gość: czerniakowianka Re: Warszawiak z dziada IP: *.funk.pl 07.12.06, 16:02
        Mądrze prawisz morti :)

Warszawianka chyba w siódmym pokoleniu :)
    • Gość: gosczdaleka Stolica dumą Polski IP: *.bose.com 07.12.06, 15:23
      Te sracze na centralnym po 1,5 zl od seansu to prawdziwa przyczyna do dumy!
    • paparazzo102 Re: Stolica dumą Polski 07.12.06, 15:39
      Wstyd!
      Warszawa, stolica Polski nie zorganizowała zabawy sylwestrowej pod gołym niebem.
      Teraz dziwią się w ratuszu, że zostało tak mało czasu, a był na to cały rok!
      Rok temu też nie było masowego sylwestra, ponieważ bylo zagrożenie
      terrorystyczne, a inne miasta zoorganizowały. Tak jest też w tym roku Warszawa
      nie, a inne miasta m.in. Łódź, Kraków organizują, stolica nie.
      • Gość: ola Re: Stolica dumą Polski IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.12.06, 15:54
        Ja nie jestem dumna z Warszawy, wręcz wstydze sie za jej mieszkańców.
        • Gość: tu i teraz Re: Stolica dumą Polski IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:31
          A my wstydzimy sie za mieszkancow Bielska. Zwlaszcza takich co przychodza na
          rozne internetowe fora i probuja leczyc swoje kompleksy.
    • Gość: czerniakowianka Warszawa jest miastem przyjaznym... IP: *.funk.pl 07.12.06, 15:58
      ...czego nie można powiedzieć o ludziach, którzy nią zarządzają. I to
      niezależnie od opcji politycznej :(
    • Gość: Ech.... Re: Stolica dumą Polski IP: *.srv.volvo.com 07.12.06, 16:08
      Nie wiem o co chodzi osobom, które nie lubią Warszawy? To chyba tylko w Polsce
      można gardzić swoją stolicą. Polska zawiść i tyle. Jestem dumny z Warszawy,
      najpierw czuję się Warszawiakiem, potem Polakiem. Każde miasto ma plusy i
      minusy - i tyle. Ja w W-wie widzę więcej plusów, normalne europejskie miasto.
    • Gość: Hal 8 Re: Stolica dumą Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 16:40
      dwa tygodnie przed wyborami warszawiacy wg Gazety Koszernej wstydzili się
      swojego miasta
      • kazuyoshi78 Re: Stolica dumą Polski 07.12.06, 16:46
        > dwa tygodnie przed wyborami warszawiacy wg Gazety Koszernej wstydzili się
        > swojego miasta

Zgadza się. Ja się przez 4 lata wstydziłem, że większośc warszawiaków wybrała
        PiS. Na szczęście ten błąd zostal już naprawiony i jestem z tego fumny.
    • Gość: z Krakowa Mow za siebie koles a nie za "cala Polske" OK? IP: *.crowley.pl 07.12.06, 16:40
      www.starawarszawa.pl/
      Polecam wspaniala Stara Warszawe
    • Gość: AN Stolica dumą Polski IP: *.net-018.dhcp.soton.ac.uk 07.12.06, 16:45
      W wARSZAWIE MOZNA JESC Z ZIEMI TAK CZYSTO. ZAPRASZAM DO UK, GDZIE JEST SYF I NA
      ULICACH I NA CHODNIKACH I W METRZE
    • nessuno Tia, ja jestem dumny... 07.12.06, 16:50
      ...szczególnie z włodarzy mojego miasta, jego głównego architekta, jestem dumny
      z chamskich kierowców-cwaniaczków, i jestem dumny z gładkich, jak stół ulic, z
      tunelu wzdłuż Wisły.Dumny też jestem z wszechobecnych psich gówien i masy
      wszelkiego innego syfu.
    • Gość: Anuś a ja juestem dumna z Łodzi i kocham moje miasto ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 16:53
      .. i uważam , że jest bardzo ładnym miastem ;)
      przyjaznym, ciekawym, otwartym i tolerancyjnym.

odwiedza nas bardzo duzo obcokrajowców - i również są zadowoleni.

i co z tego , że nie mamy tak jak stolyca metra ;P
      • Gość: my i teraz Re: a ja juestem dumna z Łodzi i kocham moje mias IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.12.06, 17:33
        Zauwazylem, ze ludzie z nizszym wyksztalceniem maja tendencje do zmieniania 'i'
        w 'y'...
      • dorsai68 Re: a ja juestem dumna z Łodzi i kocham moje mias 07.12.06, 22:48
        Wczoraj w łodzkim hotelu "Światowit" (to nie błąd, ten hotel ma w nazwie "T" na końcu), pewien koreańczyk, nie mógł zrozumieć, dlaczego, skoro jest gościem tegoż hotelu, nie może swojego rachunku z baru w tymże hotelu doliczyć do rachunku za pokój. Nikt mu nie potrafił wytłumaczyć.
        Dziwił się też dlaczego w Łodzi jest tylko jedna porządnie utrzymana ulica, do tego zamknięta dla ruchu.
    • Gość: trala-la-la i z gronkowca który opanował warszawę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.06, 17:11
      brawo haniu tak wiele zrobiłaś niech zyje!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka