Gość: ateresa21 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.acn.waw.pl 17.04.07, 10:25 kup boraks i powrzucaj za szafki.Ja kupiłam kiedys w drogeri w plastikowych kostkach .Od tego czasu nie mam ani mrówek ani karaluchów co przedtem bylo na porządku dziennym. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 11:24 Olejek lawendowy. Wysmaruj wszystko, gdzie mrówki łażą. Możesz dodać trochę olejku cynamonowego lub cynamonu. Efekt szybki i skuteczny. Było o tym ostatnio w audycji dr Sumińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc123 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.de.ibm.com 17.04.07, 12:44 Witam. Miałem kiedyś u siebie mrówki faraonki. Tez mi mówiono, że mam się wyprowadzić bo nic nie da się zrobić. Ale spokojnie, jest na to prosty sposób. Zalecam kupno płytki do zwalczania owadów firmy Globol. Tutaj jest link --> www.globol.pl/. należy postawić w miejscu gdzie się mrówki najczęściej pojawiają i co kiloka miesięcy wymieniać na nową. U mnie mrówek nie było już po kilku dniach. Szczerze polecam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kucharka Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.zeto.opole.pl 17.04.07, 12:56 nic prostszego jak kupić płytke firmy Globol lub innej postawić wysoko na szafce wg instrukcji i po mrówkach.Polecam bo sama je kupuje od kilkunastu lat sa zwykle na 4-6 m-cy i sa naprawde dobre,nie mam mrówek. Odpowiedz Link Zgłoś
muffin3 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 14:06 Ostatnio w TOK FM mówili, że mrówki nie znosza LAWENDY ani CYNAMONU. Wystarczy umyć tym zapachem podłoge i kafelki a nie będą przychodzić. Odradzali środki owadobójcze. Odpowiedz Link Zgłoś
monnia3 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 14:12 To są środki czyszczące o zapachu cynamonu?;) jak to człowiek nie jest na bieżąco z duchem czasu;) to będzie pachniało szarlotką w domku i mrówki to odstraszy?;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przegrzmot Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.07, 14:46 Zapomnialem dodac.Kup sobie kaczora i trzymaj go w kuchni. - Oczywiscie nic nie pomoze,ale kwakaniem bedzie Ci przypominal,ze sa gorsze totalne,(totalitarne niemal)szkodniki - choc tylko dwa. - a Ty masz tylko mrowenki. Odpowiedz Link Zgłoś
monnia3 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 14:49 Na kaczora to mnie na nie namówisz;)wolę łabądki;) a tak na marginesie to nie ja mam problem z mrówkami;))) ale dobrze sledzić takie wątki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przegrzmot Doskonaly jest miotacz ognia... IP: *.dyn.iinet.net.au 17.04.07, 14:36 ...albo modlitwa do Faraona. A na powaznie: W latach 70-tych ub.wieku pewien Wroclawianin zalepial szpary papka z proszku do prania,(opisal to w gazecie)ja tez tego probowalem i dzialalo. Odpowiedz Link Zgłoś
parwardigar Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 14:44 > Po raz pierwszy widze mrówki we własnej kuchni. Skad sie to wzieło? > Prosze o porade co z tym fantem mozna zrobić. polubić. to miłe zwierzątka :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewika Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 15:14 polecam "płytkę" ze sklepu z art. chemicznymi.Pomaga!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbigniew Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.07, 15:35 kup doniczkę z sadzonką pomidora same się wyniosą- sprawdzone. nie lubią zapachu liści pomidora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek dobra rada Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.server.ntli.net 17.04.07, 16:06 sprowadzic sobie do mieszkania kolonię pająków Odpowiedz Link Zgłoś
moninia2000 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 19:37 Jezuuu nie straszcie mnie, bo u mnie w wynajmowanym mieszkaniu tez sie pojawily...brr. Male, czarne mroweczki, takie "zwykle" bo ja wiem.. I laza tylko w kuchni troche. Mam male dziecko, nie chcialabym ich tez truc.. Ale zauwazylam jedna prawidlowosc, jak ladnie posprzatane i nic z jedzenia nie zostawiamy na wierzchu to nie wchodza na blaty (bo tu sie pojawiaja), ale brrrr obrzydzaja mi.. Nie wiem juz co robic, bo nie chce ich zabijac, ale mam ich dosc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Control Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.autocom.pl 17.04.07, 20:57 Wynajmowałam kiedyś mieszkanie i były tam mrówki faraonki!! Masakra!!Na początku było ich niewiele, a z czasem coraz więcej. Wchodziły nawet do nie otwarego jeszcze opakowania makaronu:/ Ble:/ Ale pomógł "Faratox B", kupiłam w markecie typu Castorama, kosztowało niewiele ponad 10 PLN, ale mrówki skutecznie zostały przegonione!! Są to dwa pojemniczki z jakimś proszkiem, mrówki sobie do nich wchodzą i ten proszek niosą do matki. Tydzień lub dwa tygodnie i znikają:)Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
cover_wielki Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 17.04.07, 21:44 National Geographic na żywo i za darmo a Wy nic tylko utłuc , pogonić wytruć. Kup kaere i kręć, pisz spostrzeżenia, życie mrówek jest fascynyjące. Potem opublikuj i będzisz bogata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 22:52 Koniecznie rozsyp proszek do pieczenia - ok. tydzien i po klopocie. Sprawdzilam - dziala!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doona Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 00:20 Widzę, że macie mnóstwo sposobów, ja się kiedyś z nimi męczyłam przez kilka m-cy. Były płytki (na górnych szafkach w kuchni, żeby z daleka od dziecka i kota), był słoik z namoczonym cukrem, ale mrówki obok tego wędrowały zawsze równiutkim rządkiem. Miałam je prawie wszędzie: w kuchni, w łazience - w mgnieniu oka oblazły mi lusterko leżące na ręczniku od spodu, trudno mi było ustalić ich taktykę pojawiania się. Też mi poradzono, żeby odszukać te ich "matki-królowe". Mrówki to wiecie jak wyglądają, a te matki mają przezroczyste skrzydełka i wyglądają jak muszki. Przypadkiem znalazłam je w woreczkach kaszy gryczanej przyniesionej ze sklepu, a może już u mnie znalazły sobie tam lokum. Dopiero po wyrzuceniu ich mrówki się wyniosły. Tak samo było z molami. Latały po całym mieszkaniu, aż znalazłam ich domek w zimowych butach wyścielonych filcem. Buty oczywiście musiałam wyrzucić ale i mole się wyniosły. Więc może to jednak prawda z tymi matkami? Pozdrawiam. hanka. Odpowiedz Link Zgłoś
viking2 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 02:10 Jesli to takie malenkie - mrowki faraona - to jest i dobra strona: nie bedzie karaluchow (one sie boja kwasu mrowczanego). Na serio. Tez kiedys mialem, a mieszkalem przy zsypie. Sasiad po drugiej stronie nie mial mrowek, ale karaluchy jak palec - do mnie nie zawital ani jeden. Kontrolowalem populacje prosta metoda: kiedy mrowek robilo sie za duzo, zostawialem na noc talerz z jakimis okruchami ciasta albo chleba, rano mozna bylo spuscic w wychodku 10 tysiecy mrowek, reszta populacji dalej pracowala nad "straszeniem karaluchow". Podobne jakies efekty mozna osiagnac skrapaijac octem miejsca, z ktorych te mrowki wychodza (jakies gniazdo musza w koncu miec, przeciez nie siedza przy stole...) Odpowiedz Link Zgłoś
szarotka72 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 07:28 Jeżeli pojawią się gdzieś mrówki to rozkładam pociętą gąbkę nasączoną *Domestosem*. To naprawdę działa,może być w domu,w ogrodzie na ścieżkach czy w tunelu. Mrówki nie znoszą tego zapachu.Wypróbujcie. Położyć na podstawce,aby czegoś nie zniszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
aga330 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 08:55 ja posmarowałam próg sasiadów miodem i poszły do nich Odpowiedz Link Zgłoś
piwomo poradziłam sobie 18.04.07, 10:25 kupiłam mieszkanie i okazało się, ze sa mrówki. brrrr pozbyliśmy się ich (prawie) przypadkiem. kupiliśmy spód do ciasta taki biszkoptowy delecty i wylądował w szafce na jakiś miesiąc. wyci ągamy żeby zrobić ciasto a tam pełno mrówek włącznie z królową! szok. okazało się ze podczas transportu ze sklepu zrobiła sie dziura przez którą towarzystwo sobie wlazło i sie panoszyło w cieście. zostały zgarnięte, szafka dokładnie wyczyszczona. od tej poy pojawia się kilka sztuk jeżeli jest na blacie jakieś mięsko itp zostawione przez nieuwagę. polecam sposób na biszkopta Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 11:36 Masz mrowki "slodkie" czy "slone"? "Slodkie" wchodza od miodu, dzemow, cukrow itp, oraz do miesa, sery, ciasta, jajka, natomiast "slone" slodkiego nie ruszaja - chyba, ze cukier jest zmieszany z bialkiem/tluszczem (np ciasta). Najlepiej (i nieszkodliwie dla ludzi) dziala cos, czym nakarmia krolowa, bo gdy ona ginie, ginie i cala kolonia. Ja gotuje zoltko od jajka na twardo i ucieram z proszkiem boraksu (czysty boraks mozna kupic pod nazwa Acidi borici w aptece). Mrowki zywia tym krolowa. Po paru dniach - tygodniach (zalezy ile masz kolonii) masz spokoj. Do momentu, az wprowadza sie nowe od sasiadow, jesli mieszkasz w bloku. Pozdrawiam Luiza-w-Polsce .¸¸><((((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><((((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link Zgłoś
renifer121 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 18.04.07, 21:11 Walczyliśmy wszelkimi środkami, przez parę miesięcy. Gnieździły się nawet w kasetach video. Nie pomagały żadne środki ze sklepu, a pewnym znanym środkiem w sprayu zatrułam się dość poważnie. W końcu zamówiliśmy z sąsiadami firmę specjalistyczną, która za 20 zł od mieszkania spryskała cały pion (ponieważ gnieździły się w kominie i łaziły od sąsiada do sąsiada) i od tej pory, a minęło parę lat jest spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leeloo2002 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 10:00 jesli to czarne mrowki,to mrowki ziemne. Zdazra sie, ze przychodza do domu na wiosne. Zamow dezynsekcje mieszkania - rozprowadzenie nietoksycznego preparatu na obwodach pomieszczen. Dziala Odpowiedz Link Zgłoś
bydz Re: A ja sobie poradziłam 19.04.07, 14:55 Mieszkałam z tymi stworami kilka lat. Nigdy nie miałam czasu, aby je tępić. Wkurzyłam się kiedy zaczęły mi łazić po mące i cukrze w szafce. Kiedy przestałam pracować postanowiłam się nimi zająć. Z wielkim brzuchem (8 miesiąc) na kolanach przez kilka dni je śledziłam, gdzie chodziły, co niosły do żarcia, a trzeba wiedzieć że one zawsze jedzonko niosą swojej królowej. Były w kuchni, łazience i WC. Były to te same szlaki pokonywane dzień w dzień. Na ich drodze postawiłam pojemniczki z trucizną, w łazience rozsypałam na ich drodze. Na początku omijały przeskody, ale później właziły tam i dźwigały z ogromnym poświęceniem kuleczki. W łazience i Wc znikały gdzieś za rurami, w kuchni wędrowały po parapecie i znikały. Coś mnie tknęło i zaczęłam węszyć, podniosłam doniczkę i okazało się że włażą do niej. Wyjąłam kwiatka a na dnie doniczki jajka, a na fotelu siedziała i machała nóżą królowa. Zabiłąm ją zniszczyłąm jaja, wyniosły się momentalnie. I z wc i łazienki. Jak zabijesz królową to i one się wyniosą. Od kilku lat nie mam mrówek, śą u sąsiadów u nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola2006 Re: Słoneczko zaświeciło, mrówki w kuchni- POMOCY 19.04.07, 21:33 witam my mieliśmy mrówki dwa lat: były, potem znikały na zimę i znów się pojawiały. Zaczęło się, gdy w naszej kamienicy powstał sklep spożywczy. Stosowaliśmy domowe sposoby, np proszek do pieczenia na ich szklakach, bezskutecznie. Zresztą zawsze komuś tych małych, biednych stworzonek robiło sie żal. W końcu jednak moja koleżanka poleciła mi MRÓWKOFON. Można go kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Trzeba uważać, żeby nie wysypać na jedzenie, bo to jest trucizna. Trzeba obserwować skąd przychodzą (bo u nas przychodziły z podwórka) i zablokować im drogę, tak, żeby musiały przejśc przez tę substancję. Nie działa od razu, tylko mrówki na łapkach przenoszą te ziarenka do gniazda, przez co ginie królowa. Ten środek jest dobry, jak nie wiesz, gdzie jest gniazdo. Mrówek po pierwszym użyciu diametralnie ubyło. Po drugim - zniknęły. Nie ma ich już z nami rok Odpowiedz Link Zgłoś