Dodaj do ulubionych

Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.07, 22:38
odnośnie drogi 580 to jakoś mi się wierzyć nie chce nawet w termin
październikowy. Ilość robotników na tej drodze i zakres przebudowy po prostu
nie rokują dobrze październikowi.
I jeszce jedno. pamiętam także jeszcze inną konferncję marszałka Struzika i
p.H. Gronkiewicz-Waltz. Dotyczyła ta konferencja międz innymi przygotowań do
Euro 2012. Otóż któreś z tych Państwa stwierdziło, że przebudowa drogi jest
już jednym z realizowanych zadań związanych z mistrzostwami 2012. Żenada.
Wjazd do miasta od strony zachodniej przypomina tor przeszkód i zabawę w
ciuciubabkę. Codziennie wjeżdżam do stolicy europejskiego kraju utwardzoną
szutrową ulicą Narwik, omijając zatory ulicy Połczyńskiej, Górczewskiej i
Radiowej (ostatnio zapadła się tam jezdnia i wprowadzono ruch wahadłowy. W
tym rejonie wciąż powstają nowe bloki. Coraz więcej jest domów
jednorodzinnych w okolicy miasta. Coraz więcej ludzi. Dojazd samochodem do
centrum miasta (12km) zajmuje 50 minut. Dramat.
Obserwuj wątek
    • jerzy.smolinski4 Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 20.06.07, 23:21
      A kiedy planowana jest obwodnica Konstancina-Jeziornej?
      • Gość: pszeraszonypapa Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków IP: *.aster.pl 20.06.07, 23:57
        jerzy.smolinski4 napisał:

> A kiedy planowana jest obwodnica Konstancina-Jeziornej?
        realny termin to coś koło 3498 r.
        • tetlian Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 07:32
          W końcu uda się takie zbudować.
          • Gość: hegemon® a co z Górczewską ??? IP: 195.47.239.* 21.06.07, 13:15
            miała być poszerzona do lazurowej w tym roku ale jakos cicho o tym teraz?

• wuzzi Re: a co z Górczewską ??? 22.06.07, 11:02
              bo będzie poszerzona do skrzyżowania z obwodnicą...
    • stoova Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 01:31
      Ta mapka pełna jest nieścisłości. Np. obwodnica Garwolina 08.2008... pomyłka o
      rok. Stopień zaawansowania prac można zobaczyć tutaj:
      www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=13502228&postcount=289
    • Gość: mańka Parkingi i kolej IP: *.spray.net.pl 21.06.07, 06:48
      Ja bym wolała więcej parkingów (w rozsądnych miejscach!) przy stacjach metra.
      Nie przy Alei Wilanowskiej, po to musztarda po obiedzie - jak się przedrę z
      Ursynowa przez Puławską do Al. Wilanowskiej, to i dalej pojadę autem.

Druga sprawa to koleje mazowieckie. Jak ktoś dobrze zauważył ludzie jeżdżą na
      działki, wynoszą się pod Warszawę, a Koleje Mazowieckie uruchamiają dodatkowy
      pociąg tzw. "Zegrzyk" od 1 czerwca do 30 września. Niech puszczą przez cały rok.
      Naprawdę, niektórzy zamiast stać w korkach wolą kolej.
    • Gość: zubertol Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahaha . IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 06:50
      Jedna wielka wieś dzięki lewicy i niby prawicy . Wstyd na cały świat. Warszawiacy zróbcie te obwodnice ,bo nie mam zamiaru tkwić w waszych korkach co tydzień .
      • monika2220 Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah 21.06.07, 08:08
        Mieszkam w Dziekanowie Leśnym, dojeżdżam do pracy na Mokotów, jazda rano i po
        południu to katorga. Zeby nie stać w korkach na trasie gdańskiej trzeba z domu
        wyjechać co najmniej ok. godz. 6.30 (samochodem, kiedy wychodzę z pracy o 16.00
        w domu jestem ok. godz. 18.00
        czyli nie ma mnie w domu przez cały dzień a mam 3letnie dziecko, zostaje mi
        praktycznie podanie mu kolacji, kąpiel i położenie go spać. Nie wspominam o
        poniedziałkach rano czy piątkach po południu - wtedy najlepiej przeczekać
        wyjazdy "warszawiaków" na weekend do domu.
      • Gość: Yut Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah IP: 83.238.103.* 21.06.07, 08:46
        To nie jest wina Warszawiaków... Co my mamy poradzić na to, że przetargi unieważnia się kilka razy, że kończą się w sądzie, a na koniec jeszcze są jakieś protesty i wszystko wlecze się latami? Rząd obiecał usprawnienie procedur przetargowych i jakoś cicho o tym. To skandal, że nawet mając fundusze nie można ich wydać!
        • Gość: -proti- Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah IP: 80.50.235.* 21.06.07, 13:14
          I bardzo dobrze że stoicie w korkach. Kupcie sobie pojazd jednośladowy (rower,
          skuter, hulajnogę)jak wam ciasno. Najprościej narzekać i samemu nie robić nic w
          kierunku aby było lepiej. Gdyby jeden z drugim, co sam jeździ samochodem do
          pracy, przesiadł się na coś lżejszego, albo umawiał się z sąsiadami, że razem
          jadą do pracy to nie było by takich cudów w mieście. Ludzie nikt wam nie da!
          Sami sobie szkodzicie. Takich tępaków jest pełno w Polsce - "Panie ja z plebsem
          nie będę jeździł komunikacją, JA MAM AUTO". ROTFL. Żenada.
          Pozdrawiam myślących.
          • plyn_z_wisla Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah 21.06.07, 13:29
            Gość portalu: -proti- napisał(a):

> I bardzo dobrze że stoicie w korkach. Kupcie sobie pojazd jednośladowy (rower,
            > skuter, hulajnogę)jak wam ciasno. Najprościej narzekać i samemu nie robić nic w
            > kierunku aby było lepiej.
            Mam pomysł, co zrobić!
            Otóż raz w miesiącu trzeba urządzić grupowy przejazd naszymi samochodami po ścieżkach rowerowych! To będzie nasz protest i demonstracja za szybką budową obwodnic.
            I jeszcze może nagrodę dostaniemy?
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=64598215
            • banc Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah 21.06.07, 19:19
              Ależ nie musicie raz w miesiącu. W końcu w ramach protestów parkujecie na
              ścieżkach rowerowych każdego dnia ...
          • advokatus_diaboli Re: Warszawa bez obwodnicy i autostrady hahahahah 23.06.07, 00:04
            > I bardzo dobrze że stoicie w korkach. Kupcie sobie pojazd jednośladowy
            >(rower, skuter, hulajnogę)jak wam ciasno. Najprościej narzekać i samemu nie
            > robić nic w kierunku aby było lepiej.

No toś powiedział co wiedział... :-P To wyobraź sobie, że niektórzy ( w tym i
            ja) zanim dojadą do pracy , to jeszcze mają do odwiezienia (a po pracy do
            odebrania) dzieci z przedszkola czy szkoły. I co mam je rowerem wozić, czy
            skuterem? 6-latka i 10-latka? Z Marek na warszawską Wolę, przez zakorkowany i
            absolutnie "nierowerowy" Most Grota-Roweckiego? Weź się chłopie puknij w swoją
            pustą makówę i spojrzyj dalej niż czubek własnego nosa. Znalazł się Wujek Dobra
            Rada. Czasami człowiek jest zmuszony korzystać z samochodu. A ty sam jak masz
            ochotę jeździć rowerem, to pedałuj... Ja popczekam na Most Północny i obwodnicę
            Warszawy.
    • biotit Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 08:02
      pobożne życzenia-niech za 2 lata ktoś powie ile z tych planów zostanie zrobione,
      zawsze Nam obiecują i guzik z tego mamy. Piję tu do A2 - to skandal, żeby 2 lata
      był wałkowany temat, kto ma być właścicielem-powinno być Państwo i temat byłby
      skończony, a tak to dalej nie mamy autostrady z W-wy do Łodzi, Poznania, granicy
      zachodniej, a mieszkamy w Stolicy. kiedy ktoś tym potrząśnie???
      • Gość: Amator Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków IP: *.impaq.com.pl 21.06.07, 11:42
        Nikt nie potrząśnie bo komu zależy by stracić na obecnej sytuacji?

To samo dzieje się na innych dużych inwestycjach:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=64484445&v=2&s=0
        A ludkowie niech sobie stoją w korkach i nie podskakują.

• stasi1 problemem ronda w Kołbieli nie jest nowa obwodnica 21.06.07, 09:31
      Tam ruch odbywa się Warszawa-Lublin i Grójec-Mińsk Mazowiecki. Aby rozwiazać
      ten korek należało by wybudować tunel pod tym rondem i sprawa załatwiona. (Bo
      jeśli tylko powstało by drugie rondo gdzieś obok to i tak nic by to nie dało.)
      przynajmniej na jakiś czas. Inna sprawa jak sobie mieszkańcy kołbieli radzą z
      taka ilościa samochodów przejeżdżąjących?
    • janfranciszek Drogi w powiecie piaseczyńskim 21.06.07, 09:34
      Zarówno drogi krajowe jak i wojewódzkie to jeden wielki dramat. Przebudowa 1,5
      kilometrowego fragmentu Puławskiej jest realizowana z dwuletnim opóźnieniem i
      do tego niewiele poprawi. Powinna być pilnie realizowana druga jezdnia
      obwodnicy Piaseczna razem z dwupoziomowym skrzyżowaniem z drogą 721 (ul.
      Okulickiego). Droga 721 z Konstancina-Jeziorny do Nadarzyna powinna być
      poszerzona i mieć utwardzone pobocza (teraz ma zaledwie 6 metrów szerokości a
      1/4 pojazdów na niej to TIR-y. Docelowo powinna być drogą dwujezdniową.
      Do Warszawy powinna biec z Grójca planowana od lat trasa NS.
    • Gość: ja Struzik - przespałeś poprzednią kadencje!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 09:46
      to twoja wina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!że dopuściłeś do takiej sytuacji
    • janfranciszek Poszerzyć al. Krakowską w Raszynie! 21.06.07, 10:10
      w stronę Warszawy z dwóch do trzech pasów.
      Teraz jedzie się tam w otoczeniu jak z trzeciego lub wręcz czwartego świata.
    • Gość: Ja Wystarczy wyregulować sygnalizację świetlną! IP: 212.75.114.* 21.06.07, 10:23
      gdyby ktoś w newralgicznych punktach w określonych dniach tygodnia (np piątek
      popoludniu) przeprogramował sygnalizację tak aby zwiększyć przepustowość tras
      wylotowych ( i w Nadarzynie obok maximusa)wówczas byłoby luźniej!

Przy dużych centrach handlowych obowiązkowe przejścia dla pieszych podziemne
      lub kładki tak aby piesi nie wkraczali na jezdnie!

tak niewiele a może wiele pomóc...

ciekawe czy specjaliści miejscy wogóle sie nad tymi problemami zastanawiają...
    • Gość: ZWO Zamiast marzyć można szybko zrobić i za bezcen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 10:32
      Za 5% kosztów podejmuję się zmniejszyć korki o 50%. Na dodatek można te koszty
      całkowicie pokryć z mandatów dla idiotów (i to nie za prędkość).
      W żadnym mieście kulturalnej Europy niema tylu tak szerokich i tak żle
      zbudowanzch ulic i dróg.
      1. Likwidacja większości rond.
      2. Zmniejszenie liczby wyjazdów z posesji itp. na główne drogi przejazdowe
      3. Planki przy drogach wyjazdowych
      4. Likwidacja rowów i zastąpienie ich wjazdami
      5. Likwidacja połowy niepotrzebnych skrętów w lewo
      6. ...
      Przykład Raszyn (kierunek południe). Debilnie niebezpieczny i niepotrzebny skręt
      w lewo do kościoła. Tu wystarczy barierka żeby zmniejszyć korki o 5%. ITP itd
      itd itd...
      Krótko> Przyczyną korków jest brak rozumu a nie pieniędzy. I kolesiowstwo bo się
      "należy".
      • scibor3 Re: Zamiast marzyć można szybko zrobić i za bezce 21.06.07, 11:30
        A ja mamm jeszcze tańsze rozwiązanie. Postawienie rogatek i pobieranie opłat za
        wjazd do miasta.
    • karol512 Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 11:43
      Poszerzenie Puławskiej przy Auchanie nic nie da. Według mnie zasadniczym
      problemem na Puławskiej są światła poustawiane przy każdym najmniejszym
      skrzyżowaniu (które dodatkowo są fatalnie zsynchronizowane). Rano jadąc z
      Piaseczna korkuje się najbardziej mniej więcej do Reala (w Pyrach są światła
      chyba co 100 metrów), potem jakoś nagle jest lepiej (oczywiście pomijając
      skrzyżowanie z Wałbrzyską). Nastawiano światła gdzie się dało i najczęściej
      czeka się bo jeden samochód musi wyjechać. Do tego te światła sprzyjają św***om
      którzy zamiast czekać w korku jadą poboczem, udając że skręcają w lewo a na
      światłach nawrótka (kto widział ten wie).
      Pewnie "inzynierzy ruchu" wiedzą lepiej, ale w wielu miejscach przy Puławskiej
      pobocze jest na tyle szerokie że dało by się z trzech zrobić cztery pasy.
      Przyłączam się do prośby o parkingi ale nie przy Wilanowskiej (bo to tam jest
      najtrudniej dojechać) a na prawdziwych obrzeżach (np przy stacji w Piasecznie,
      Dawidach..).
      Pozdrawiam wszystkich współstaczy z Puławskiej.
      • xioncpb Re: Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 15:09
        Dzięki za pozdrowienia.
        Właśnie miałem pisac o tym, że remont przy Auchan nie ma najmniejszego sensu,
        bo tam wcale nie tworzą się korki, a potrzebna jest zmiana częstotliwości
        świateł za Jetem aż do Reala.

Ale u nas urzędnik jest Bogiem, a ten jak wiadomo jest nieomylmny.
    • Gość: abc Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.07, 12:04
      Liczę, że władze Warszawy wreszcie zajmą sie problemem ulic, autostrad, tras
      wylotowych. Podstawa sukcesu to przejezdne miasto. W tej chwili buduje się
      coraz więcej bloków, a ulice zostają te same. Stare, zniszczone ulice, nie
      zawsze załatane w nich dziury, które niszczą opony i są przyczyną wypadków.
      Liczę, że Warszawska władza zechce się wreszcie wykazać w tej kwestii, naprawdę
      warto.
      • Gość: soso Wjazd od zachodu to koszmar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 13:32
        Doprawdy, nie mogę się doczekać kiedy będzie gotowa A2.. W tej chwili dojazd z
        Sochaczewa do Warszawy potrafi zająć w godzinach szczytu ze 2 godziny.. Korek
        zaczyna się już w Błoniu!! Główna droga w kraju, wschod zachód- koń by się
        uśmiał- po 1 nędznym dziurawym pasie w kazdą stronę i tabuny tirów- polecam
        tylko amatorom doznań ekstremalnych.. Kiedyś można było skrócić sobie czas
        spędzony w korkach jadąc 580 ale od kiedy jest remont pozostaje chyba tylko
        helikopter...
        • Gość: Marcin tylko kolej IP: *.tktelekom.pl 21.06.07, 15:41
          Popieram głosy osób mówiące o przesiadce do kolei. Naprawdę nie rozumiem ludzi,
          którzy stoją w gigantycznych korkach, nawet jak są bardzo zamożni i wstydem jest
          dla nich jeżdzić komunikacja publiczną. Nawet jak nie mieszka się w
          miejscowości,gdzie jest kolej to zawsze można dojechać samochodem do stosunkowo
          najbliższej stacji. Sam mieszkam w Konstancinie i jeżdzę do stacji w Piasecznie,
          skąd pociągiem pospiesznym jadę 30 min. do pracy w Śródmieściu. A jak ktoś
          mieszka w Sochaczewie, gdzie jest duzo bezposrednich pociagów (także
          pospiesznych)to codzienna wielogodzinna jazda samochodem jest kompletna głupotą.
    • zegrz Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków 21.06.07, 13:47
      Dopiero jak autostrada dojdzie do W-wy to zaczną się prawdziwe korki. Cała
      okolica będzie przez miasto się pchała do autostrady.
    • Gość: zefir Marzenia o wylotówkach z Warszawy bez korków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.07, 17:46
      Z tą obwodnicą Mińska Mazowieckiego to nie tak wspaniale.
      Obwodnica została zrobiona na osi Grójec-Sokołów ale problemem jest przejazd
      przez sam Mińsk na kierunku Warszawa-Terespol. Duża cześć z samochodó
      cieżarowych jedzie właśnie przez Mińsk w jedna czy tez drugą strone a dopiero
      dalej skręcają. Korek na wylotówce z Warszawy na muj gust wcale sie nie
      zmniejszy.
    • Gość: ale jaja To zeby miejscowa dzicz utrzymac w miejscu! IP: *.science.uva.nl 22.06.07, 17:02
      A zastanawiales sie, dlaczego Sejm jest ogrodzony?
    • Gość: sid Obwodnica tak ale jako mieszkaniec warszawy.... IP: 217.116.101.* 23.06.07, 07:50
      ...chce dodatkowych mostow, tuneli nie prymitywnych estakad, rond zamiast
      swiatelek, bezkolizyjnych skrzyzowan, sciezek dla rowerow, metra.

Te wypocone obwodnice sa zbyt daleko warszawy (po chol... komu obwodnica 50 km
      od centrum?). Ringi na swiecie sa praktycznie w miescie a nie w polach - np.
      Moskwa ma dwa i nie sa one 50 km od centrum.

Niech drogowcy pojada do Rzymu, Brukseli (tunele przejazdowe przez miasto i
      ringi na jego obrzeżach), niech zobacza ruch w LA (autostrady w miescie a nie w
      burakach pod miastem), niech zobacza komunikacjie np. w Lille (autostrady sa
      a...nie widac ich).

Juz teraz wiem ze kolejna 'obwodnica' bedzie cudem jak droga 50 (za waska,
      prymitywne skrzyzowania).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka