Gość: Karla Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.waw.cdp.pl 10.09.02, 11:49 Chciałabym polecić mało chyba znane miejsce - bufet w Teatrze Dramatycznym. Ma swój klimat i urok, który oczywiście nie wszystkim musi odpowiadać - stare dekoracje ze spektakcji, stoliki, kanapy, lampy i wiele innych teatralnych drobiazgów. A kawa ze starego ekspresu ciśnieniowego - jak dla mnie doskonała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.dashofer.pl / 192.168.0.* 11.09.02, 15:08 Mysle podobnie jak ty ale co do Coffee Heaven to bym powiedzial tak: Jak mozna podawac kawe w kubku z papieru. Kiedys bylo w porzadku i podawali w ceramicznych kubeczkach. teraz liczcie tylko na papierowe chyba ze bierzecie espresso czy cos w tym stylu. Natomiast tak dla smiechu powiem ze najlepsza herbaciarnia w Warszawie to 'u Madame' na Ursynowie przy Centrum onkologi. Oczywiscie nie zapominajmy o Samych fusach przy Rynku. AK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 08:57 Mam pytanie - czy ktoś wie, jak tam kapuczino w barku Wydziału Geografii UW? Kiedyś (5 lat temu) prowadził ten barek niezwykle gadatliwy południowiec - nadal tam pracuje? Robił fantasyczne kapuczino :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 11:24 Nadal pracuje? Fajnie (jak mawiał mój dziadek - fajno :-)) A jak kapuczino? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CoffeBean Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.pl 13.09.02, 20:56 www.danesi.pl Tej kawy nie napijesz sie w żadnym lokalu. Może i lepiej, pozostanie elitarną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektra Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.chello.pl 15.09.02, 03:37 Gość portalu: CoffeBean napisał(a): > www.danesi.pl > > Tej kawy nie napijesz sie w żadnym lokalu. Może i lepiej, pozostanie elitarną. Co za monotematyczny gosc ten "CoffeBean' a poprzednio "CofeBean" (to w koncu jak?). Ciagle to danesi i danesi... Ciekawe czy * w jego domenie to danesi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CoffeBean Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.pl 15.09.02, 14:31 2-razy. Krytykuje kto nie próbuje. Nowość i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: najlepsza lawa w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 15:47 Strona Danesi jest dla odbiorcow hurtowych - opakowania 1 i 2 kg. Zanim kupie, wolalbym wypic filizaneczke. Jak juz gdzies ktos na to trafi, prosze o sygnal. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: najlepsza kawa w Warszawie 23.09.02, 10:31 To ja jeszcze doloze moje 12 groszy. Otoz ponownie bylem wczoraj w Karmie na pl. Zbawiciela i tym razem, oprocz mojej tam faworytki - latte z miodem i cynamonem - zamowilem wrapa z kurczakiem w sosie bbq i kukurydza. No i bardz, musze powiedziec, mi to smakowalo. W kategorii przekasek miesci sie idealnie, wbrew pozorom do sloskiej kawy pasowalo. No i biorac pod uwage, ze swietowanie otwarcia mostu przeciagnelo sie do poznych godzin porannych, a wczoraj popoludniowa kawka to byl moj pierwszy posilek - wypadlo to wszystko zaskakujaco dobrze. Bardzo polubilem to miejsce, szczegolnie parapet z widokiem na pl. Zbawiciela i zakrecajacy tamze tramwaj :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rio Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: 5.2.1R* / *.prem.tmns.net.au 23.09.02, 11:07 Z ta kawa jest u nas bardzo podobnie jak z winem. I nic dziwnego, bo kazdy ma prawo okrelac swoje upodobania smakowe. Natomiast jezeli zaczynamy wydawac opinie, nalezaloby zaniechac indywidualnych preferencji i siegnac do skarbca wiedzy. Otoz kawa ILLY jest uznawana za jedna z najlepszych (komercyjnie) dostepnych na rynku (u nas tez) kaw i (jezeli wierzyc fachowcom)ma wszelkie dane ku temu aby sie nia mozna bylo delektowac. Sprawa natomiast armatury, umiejetnosci, szybkiego zysku to juz inne zagadnienie i zdaje sie iz tutaj malezy szukac ulomnosci smakowych warszawskich kaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mała zależy nie tylko od kawy, ale też kto ją parzy IP: *.man.polbox.pl 23.09.02, 12:08 Illy, lavazza, danesi, tazza d'oro - same włoskie... No to dodam jeszcze jedną, której pewnie nikt z was nie widział i nie pił: Vergnano, pyszna! Można jej spróbować również w Warszawie. Jest tylko jeden szczegół: polscy restauratorzy nie mają pojęcia, jak powinna wyglądać i smakować kawa, a przy tym chcą zaoszczędzić, żeby z jednego kilograma wyszło 200 kaw !!! Radziłabym udać się tam, gdzie pracują Włosi, którzy , jakby nie było, są autorami "przepisu" na espresso, POTRAFIĄ PARZYĆ KAWĘ i mają to we krwi. We Włoszech nikt nie parzy sobie kawki w domu, każdy idzie rano na śniadanie do baru, po obiedzie, po kolacji itp. na kawę ... do BARU !, a bary są na każdym rogu, a w każdym inna marka kawy, a wszystkie dobre i mocne!!! Więc szukajmy dobrych kaw tam , gdzie są szanse je znaleźć, a nie w amerykańskich sieciówkach, które serwują ciemną wodę w papierowych kubasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bitels Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.09.02, 21:00 poziomka przy miodowej, albo przy grubej kasce na solidarnosci, ale nie wiem czy takie kawiarnie interesuja takich ludzi, ktorzy czytaja te gazete..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.L. Kawa to w ponad 90% woda, IP: *.002.popsite.net 26.09.02, 02:28 czyli przewaznie pijemy ten syf z Wisly. Jak mozna w takim razie mowic o dobrej kawie w Warszawie. Jesli woda w kawiarni jest filtrowana, to czy filtry sa regularnie zmieniane? Nie sadze, aby ktos w Warszawie uzywal wody zrodlanej (ze wzgledow czysto ekonomicznych. Po drugie, kawa smakuje najlepiej od razu po zaparzeniu. Po 30 minutach to juz nie to samo. Po godzinie powinno sie ja wlasciwie wylewac i parzyc nowa, ale to spora strata pieniedzy i nie sadze, ze warszawscy restauratorzy to robia. Po trzecie, jesli ktos lubi espresso i drinki z niego (np. cappuccino, cafe mocha), powinien wiedziec, ze dobra maszyna do espresso kosztuje ponad 5000 zielonych. Poza tym ziarna nie lubia powietrza, wilgoci, ciepla i swiatla. Musza byc odpowiednio przechowywane, a w jeden - dwa dni po zmieleniu mozemy kawe wyrzucic, jesli nie wykorzystalismy (traci aromat). Nie sadze, aby ktokolwiek w Warszawie wyrzucal kawe. Generalnie - dobra kawa nie moze byc tania. Ekspertem nie jestem, ale mam troche kawiarnianego doswiadczenia. JL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba najlepsza kawa w Warszawie IP: *.man.polbox.pl 26.09.02, 13:11 Skąd ta niepewność siebie? czy myślisz, że my wszyscy chadzamy wyłącznie do Bristolu? Liczy się każdy głos, a te miejsca są dla mnie nowe, a więc trzeba je odkryć! odwagi, kolego bitels! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 30.09.02, 10:16 Nie mozna wydawać sądu o najlepszej kawie w Warszawie bez pdwiedzenia Sigidum w Pasażu Ursynowskim, gdzie kwa pochodzi z prywatnej palarni, gdzie podajesię ją na miliony róznych sposobów, gdzie biznes robi prawdziwy pasjonata i znawca tematu. Pożegnanie z Afryką - to miejsce miało jakość na poczatku swego istnienia. Teraz obsługa działa w myśl "masowych" standardów, dlatego nie moze być mowy o naprawdę dobrej kawie - niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skoroszyt Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.02, 12:43 caffe latte w Małej Czarnej!!!świetna!!!! ale może smakowała mi tak bardzo bo byłem w świetnym towarzystwie:)bo na kawie to ja się zupełnie nie znam. Odróżniam tylko rozpuszczalną od mielonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brutt Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.sbs.Arizona.EDU 04.10.02, 01:03 dobra kawa u mnie w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: najlepsza kawa w Warszawie 04.10.02, 11:18 A ja bylem w Berlinie w Sturbukcsie i bardzo mi sie podobalo - zapasc sie w taki dotel miekki z karmelowa kawka to bym chcial moc takze gdzies w Wwie, ale u nas sie ta siec jakos nie chce pojawic. A przeca to taki kawowy McDonalds w sensie: siec, a nie w sensie: ze badziewie podaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SB Starbucks w Warszawie? IP: *.002.popsite.net 09.10.02, 18:43 Dopiero co weszli do Niemiec, wiec chyba w Polsce nie predko. A bylaby okazja na niezla kawe wreszcie i kilka fajnych napojow kawowych, jak chociazby Frappuccino (kto kiedykolwiek probowal to wie, o czym mowie). Mala kawa kosztuje obecnie ok 6zl (w przeliczeniu), wiec nawet po pewnej obnizce nie znalazloby sie na nia wielu amatorow w Warszawie. Najtansze Frappuccino to wydatek ponad 10 zl. Do McDonaldsow i innych fast foodow prosze mi Starbucksa nie porownywac (jestem jego dumnym pracownikiem). Nie ten styl, nie ta klasa. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Starbucks w Warszawie? 11.10.02, 11:13 Napisalem: McDonalds w sensie" siec. Mialem na mysli to, ze sa w roznych miejscach na swiecie, ale wszedzie mniej wiecej podobnie to wyglada i smakuje. Z ta roznica, ze w przeciwienstwie do bul z McDnalda kawa w Stabucks jes dobra :))) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: Starbucks w Warszawie? 11.10.02, 11:15 A mogepoprosic o kontakt privem na roody102@gazeta.pl najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juliusz Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: 204.185.77.* 21.10.02, 23:29 "Gospoda pod kogutem",na Rakowieckiej, polecam swietna kawe,ile razy odwiedzam Polske, bywam tam prawie codziennie,wierzcie mi,ze warto!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TOM Re: STARBUCKS TO JEST NALEPSZY CAFFE BAR W NY IP: *.proxy.aol.com 10.10.02, 02:02 A czy znacie STARBUKS z New York ???? Tu jest wiecej STARBUKS niz czarnych. Co prawda Italians nie robia tutaj kawy , i Italians nikogo tu nie oczaruja ale polecam raz jeszcze STARBUKS. STARBUKS RULES !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa STARBUCKS - wcale nie najlepszy!!! IP: 63.166.225.* 22.10.02, 22:15 Czy wszystko co Amerykanskie a kiedys Radzieckie (mowa o prezydencie Kwasniewskim) musi byc najlepsze??? Mieszkam w Los Angeles i absolutnie nigdy nie kupuje kawy w Starbucks - za drogo kosztuje i wcale nie jest najlepsza...trend i pod publike...cudze chwalicie, swego nie znacie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SB Re: STARBUCKS - wcale nie najlepszy!!! IP: *.002.popsite.net 23.10.02, 16:47 Pani Ewo, kwestia gustu, dla mnie najlepszy, glownie ze wzgledu na wysoka jakosc produktow (sposob przechowywania i przyzadzania, a takze ziarna z najlepszych krajow, rosnace na wysokosciach). Kawa w S. jest droga - fakt. Poza tym S. otwarcie wzoruje sie na Wlochach (materialy treningowe, do ktorych niestety nie masz dostepu); sprawdz nazwy w menu. Czyli nie taka amerykanizacja, przynajmniej moim zdaniem. Sa osoby, ktore pracuja w S. i nie lubia tej kawy, pija tylko Mild, albo Cafe Latte. Ja tez raczej pijam drinki z goracym mlekiem, niz zwykla kawe. Mnie sie Los Angeles nie podobalo. Ale calego nie zwiedzilem. Musialbym pomieszkac z miesiac. Prosze sprobowac Carmel Macchiato. Co najmniej 3$, ale warto. pozdrawiam SB Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: STARBUCKS - wcale nie najlepszy!!! 24.10.02, 13:33 Prawda, prawda - karmelow macciato jest w SB (fatalny skrot, skadnad) super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lea Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: 193.91.26.* 10.10.02, 13:27 Najlepszą kawa w Warszawie można wypić w Kawce, Koszykowa 33. Fajna atmosfera, miły klimacik, można poczytać w spokoju gazetę, czy pouczyć się do egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
frunze Re: najlepsza kawa w Warszawie 23.05.03, 09:48 W Kawce byłam raz, i ostatni...nigdy w życiu nie piłam tak okropnej kawy, lurowata, bez smaku...a raczej o smaku takiego "cappucino krzaka" z torebki. Fuj :( Ale za to wnętrze pięknie urządzone, warto chociaż zajrzeć :) Gość portalu: Lea napisał(a): > Najlepszą kawa w Warszawie można wypić w Kawce, Koszykowa 33. Fajna atmosfera, > miły klimacik, można poczytać w spokoju gazetę, czy pouczyć się do egzaminów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: 212.244.101.* 12.10.02, 11:47 warsaw.futures.trading napisał(a): > ------------------------------------------------------------------------------ - > - > 1. Oczywiście Pożegnanie z Afryką > 1. Mała Czarna (Hoża r. Marsz) > 2. Tonic (Marszałkowska) > 3. Wszystkie Bramy (Krucza, Nowy Św., Marsz., Puławska itd), prosić o Vanilla > Frappe > 4. Szpilka lub Szpulka (3 Krzyży) > 5. Kino Silver Screen > 6. Wszystkie Coffee Heaven - Sadyba, Gal. Mokotów, BUW > 7. Tchibo - Klif > 8. Takie coś nowe na Nowym śW, blisko de Gaulle'a, po tej stronie, co Empik - > Manzano? Manzan's? > 9. Biuro WARTY i Biuro Podróży na Kabatach przy Wąwozowej od KEN. Poproście cappuccino... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blue Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.acn.pl / 10.128.134.* 12.10.02, 16:56 dla mnie numer 1 to kawa karmelowa w tonicu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej W. Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.twarda.pan.pl / 212.87.19.* 12.10.02, 17:26 Dla mnie najlepsze espresso podaja u Hodunia na Swietojanskiej miedzy Rynkiem Starego Miasta a barbakanem. Cena 4 zlote tez jest przyzwoita, jak na Warszawe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.pl 13.10.02, 21:25 Kasy biletowe Opery Narodowej! Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: najlepsza kawa w Warszawie 15.10.02, 10:51 Bylem w Daily Caffee na Swietokrzyskiej. Przyjemni, mozna pograc w Chinczyka, kawa dobra, ale troszke za droga. Za ta sme cene w Karmie mam 2 razy tyle kawy. W skali szkolenej tylko 3+, bo cena to wazny parametr. Odpowiedz Link Zgłoś
roody102 Re: najlepsza kawa w Warszawie 21.10.02, 10:32 Kolejna nowosc. Leonardo, na przeciwko Katedry prawie. Przyjemne wnetrze w cieplych kolorach. Wybor kaw standardowy raczej, chociaz na przyklad duzo wiekszy niz w Coffee Point. A porownanie nie przypadkowe - stndard ten sam, ale wrazenie lepsze. Kawa dobra bardzo i nie drozsza niz gdzie indziej. Przypadlo mi do gustu - chetnie tam wroce :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 14:25 Bardzo dobra just rowniez w Cafe Zamek pl. Zamkowy 4 Odpowiedz Link Zgłoś
tibidabo Re: najlepsza kawa w Warszawie 18.10.02, 10:13 polecam Almi Decor - to w zasadzie sklep z wyposazeniem wnetrz w cetrach handlowych (na pewno Targowek i chyba w Jankach). Maja tam uroczy barek i pyyyyszna kawke z ...cynamonem na piance :)))) tibi Odpowiedz Link Zgłoś
kocham_to_miasto Re: najlepsza kawa w Warszawie 20.10.02, 14:12 karma na Pl Zbawiciela fuuuj... gorsze wydanie malej czarnej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleu20 jedyna prawdziwa kawa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.10.02, 10:52 jedyna prawdziwe espresso - cafe contact na foksal. sprowadzane z sycylii, robione w oryginalnym expresie, jedyne 5 zlotych...zwłaszcza gustują w niej obcokraje, większość francuzów i włochów, to chyba o czymś świadczy, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MF Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.supermedia.pl / *.zkdp.pl 21.10.02, 14:54 Najlepsza kawa - nie tylko z uwagi na smak, ale i atmosfere lokalu - jest w "St. Traffo" na Nowym Swiecie. A w okolicach Warszawy - w kawiarni obok palacu w Nieborowie. Fantastyczna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saca1@wp.pl Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.tpi.pl 29.10.02, 08:00 Najlepszą kawą w Warszawie jest late macchiato w Mercer's! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 17.01.03, 09:17 Najlepsza kawe podaja w Mazowszance , taka mniam , mniam. Super !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boska_jak_diabli Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.03, 14:08 Witam wszystkich serdecznie, moje najlepsze miejsca z kawą w mieście to: - Kawka - Koszykowa, - Cafe Contact - Foksal, - Cofe Heaven buziaki dla wszystkich kawoszy, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiderman Re: najlepsza kawa w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.03, 09:18 Gość portalu: boska_jak_diabli napisał(a): > Witam wszystkich serdecznie, moje najlepsze miejsca z kawą w mieście to: > - Kawka - Koszykowa, > - Cafe Contact - Foksal, > - Cofe Heaven > > buziaki dla wszystkich kawoszy, 100% - najlepsza kawa w mieście ... CAFE CONTACT - Foksal (regularnie widuje tam włoskich kucharzy z pobliskich restauracji :)) nie bez powodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamJ CAVA na Foksal IP: *.acn.pl 11.02.03, 08:35 Nie wiem czy najlepsza kawa, ale miejsce ładnie wygląda i masa ludzi w środku. Jak sie przez nich przebiję to ocenię. No może ktoś z Was już tam był? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: CAVA na Foksal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.03, 11:31 W ktorym konkretnie to jest miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AdamJ Re: CAVA na Foksal IP: *.man.polbox.pl 12.02.03, 12:32 Dokładnie na rogu Foksal i Nowego Światu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: CAVA na Foksal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.03, 12:45 Dzieki. Wczoraj przejezdzalem NS - tam sie tyle teraz zmienia, ze trzeba by byc codziennie, zeby to kontrolowac. A czasy, gdy bywalem tam codziennie, niestety minely. Na szczescie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Baroxxx Re: CAVA na Foksal IP: *.brpo.gov.pl 13.02.03, 09:44 Kawa, jest dobra ... jest to włoskie "danessi" - do esspresso używa się dwóch rodzajów: gold - słabszą oraz doppio (nie mylić z podwójną :) )- mocniejszą ... Z kaw poleciłbym Capuccino lub Latte Macciato (3 warstwy) a z drinków kawowych - pocałunek kawy o posmaku miętowo - rumowym koktajle - najlepszy to błekitna truskawka - bardzo dobry ... Knajpa działa od tygodnia więc mało ludzi jeszcze o niej wie... ale popołudniami i tak jest dużo ludzi , muzyka spokojna - frank sinatra , jazz... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś