Dodaj do ulubionych

Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym

IP: *.adsl.inetia.pl 21.05.09, 09:36
Chopin i Syrenka w kiblu - komuś już się zupełnie poprzestawiało...
Obserwuj wątek
    • Gość: asz Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.acn.waw.pl 21.05.09, 09:50
      A czemu by nie? Jakiś lokalny akcent to fajny pomysł na dworcu, po którym łazi masa turystów, także z zagranicy. Ten projekt jest imho niczego sobie. Bardziej od czapy są te kolejne, toalety jak z jakiegoś megahotelu... na Centralnym.
    • vtec_z Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym 21.05.09, 09:57

Gość portalu: ps-x napisał(a):

> Chopin i Syrenka w kiblu - komuś już się zupełnie poprzestawiało...

Masz rację - w kiblu na pewno nie. Ale w toalecie - dlaczego nie?
    • Gość: rawel7 Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.centertel.pl 21.05.09, 11:02
      Panom z Polskiej Kaszany Państwowej chciałbym powiedzieć że
      przeszczepienie umarlakowi(Dw. Centralny) nowej nerki czy wątroby go
      nie ożywi.
      Panowie z PKP znowu dają nam do zrozumienia że z pieniędzmi się nie
      liczą (bo jak można nazwać gruntowny remont toalet w budynku który
      za 3-4 lata ma być zburzony) ale "zapaść" PKP tłumaczą ich brakiem.
      A co do turystów to będą mieli niezły ubaw jak wysiądą na obskurnym,
      brudnym dworcu (stosowano juz najsilniejsze środki czyszczące
      sprowadzane z USA i nic nie pomaga :)) zobaczą "hotelową" toaletę.
      Chciałbym usłyszeć ich opinie.
    • Gość: MM Lans toalety w baraku na 4 lata przed burzeniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 12:45
      Takie coś,to tylko PKP mogło wymyślić.Odczyścić,pomalować i prowizorycznie
      pozaKrywać,to co szpeci najbardziej jak najniższym kosztem,a po Euro 2012
      zburzyć i zbudować profesjonalne tory i wysoki biurowiec na miarę XXI
      wieku.Nałóżcie maskę temu trupowi,a nie wymieniacie mu narządy,aby po wyjeździe
      kibiców zburzyć go.Tak to jest jak stare pierdoły z nadania partyjnej komuny z
      całymi rodzinami udają,że zarządzają PKP.Do PKP powinny tylko składy i tory
      należeć.Reszta powinna być w zarządzie
      miasta.Zdewastowany,zaniedbany,śmierdzący,cofnięty cywilizacyjnie dworze
      centralny pomiędzy nowoczesnymi biurowcami i zabytkowymi kamienicami,to
      ewenement na skalę światową.Dżungla w środku City.Mam estetyczny refluks na
      widok wnętrz DC.
      • Gość: ble Re: Lans toalety w baraku na 4 lata przed burzeni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 16:43
        jakie tam stare komuchy? Prezesów sspółek się po każdych wyborach
        parlamentarnych wymienia hurtowo - koalicja bierze wszystko.
    • Gość: apentuła Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.acn.waw.pl 21.05.09, 12:56
      Ja tam PKP nie wierzę. Konkurs konkursem ale wymarzonym projektem dyrekcji
      byłaby sławojka na końcu peronu, w nowszym wydaniu toj toj, w alternatywnych w
      wersjach - z babą pobierającą opłaty i wydającą papier,a na mniejszych stacjach
      - z kłódą dostępną w kasie za uiszczeniem dopłaty do biletu - tzw. sraczowego
      (patrz 26 ust. 3 pkt 5 regulaminu przewozu osób PKP)
      • Gość: Menello Toaleta z możliwością wypięcia się IP: *.chello.pl 21.05.09, 15:28
        Mnie się najbardziej podoba taki projekt w którym zaraz nad sraczem widnieje
        napis WARSZAWA CENTRALNA. Czy to będzie służyło wszystkim by wreszcie móc
        naprawdę wypiąć się dupą na Warszawę Centralną? Nawet popierdzieć sobie będzie
        można na nią...
      • Gość: Guard Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.cust.tele2.se 23.05.09, 21:45
        Z jednego z projektow:
        'Przewidywana jest stała obsługa, która będzie dbała o porządek,
        zaopatrzenie w środki czystości i higieny oraz pobierała opłatę za
        korzystanie z toalety.'
        Czyli babcia klozetowa nie zniknie ! Przyszlosciowy zawod !
        W razie czego zawiadomi policje i bedzie draka.
        Oczywiscei wymagana znajomosc jezykow obcych i dyplom renomowanej
        uczelni.
        Nie wiem jak to po angielsku, ale pewnie 'closet-guard'.
        Pelna obsluga.
        • Gość: m. Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.mnc.pl 23.05.09, 23:41
          w regulaminie konkursu jednym z wymogów było stworzenie miejsca dla obsługi
          pobierającej opłaty :) A więc na darmowe toalety nie ma co liczyć :)
    • Gość: K Skończą futursytyczne toalety,aby potem zburzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 17:20
      Mentalność PKPowców mnie dobija.Jak już ruina,syf,brud i bezdomni to łaskawie
      dają możliwość młodym architektom zaprojektowania toalet.Najlepsze jest to,że
      skończą remont futurystycznych i ekskluzywnych toalet dzień przed Euro 2012,a
      dzień po będą burzyć i stawiać nowy dworzec.Gdzie tu sens,gdzie logika?

Bilety drogie,prędkość żółwia,tabory i linie przestarzałe,dworce-ruiny rodem z
      Mandzurii a prezesi,kumple i rodzinki Polskiej Kichy Państwowej w świetnych
      humorach.

Sprzedać ten shit,nawet firmie z Alaski,byle te darmozjady przestały udawać że
      coś robią i korzystać z tysięcy przywileji kosztem pasażerów.

• Gość: b-a-t Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.09, 18:26
      Fajną reklamę zrobiłą gazeta.pl niektórym uczestnikom :)
      Mi najbardziej podoba się projekt z linka poniżej.
      Co o nim myślicie? :>
      konkurskolo.pl/page,showProjectById,100
      • Gość: idiotom mówimy nie Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.chello.pl 22.05.09, 22:20
        A jednego zupełnie powaliło, zaprojektował szklane drzwi do toalet przez które
        wszystko widać. Ekshibicjonista jaki czy uciekinier z Tworek?
        • Gość: a Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.kabatnet.waw.pl 23.05.09, 13:36
          zapewne to specjalne szklo. widzialam cos takiego w wc w
          Amsterdamie, tuz kolo napisu I amsterdam. JAk sie zamyka na klucz
          drzwi, one matowieja. Nie mam pojecia jak to dziala, czary jakeis:)
        • Gość: darek Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.hsd1.tx.comcast.net 23.05.09, 20:34
          Fajnie ze nie zrobili scianek przegradzajcych pisuary to mozna sobie
          poogladac. Szyby tez sa duzym krokime naprzod od naszego zascianka.
          Kiedy wreszcie doczekamy sie prawdziewj sztuki jak np. jeden wspolny
          pisura do ktorego wszyscy wokolo sikaja bez zadnych zahamowan:). To
          dopiero by byla porawdziwa Europa.
      • Gość: beton_modeon Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.chello.pl 23.05.09, 12:43
        mnie tez sie podoba, jeden z moich faworytow
      • Gość: M. Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: 79.175.253.* 23.05.09, 12:59
        Inspirowany Mirror's Edge?
      • Gość: klara Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.chello.pl 23.05.09, 17:52
        irytujesz się na darmową reklamę gazety, a sam wrzucasz link do pracy? swojej może?
    • berserc Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym 22.05.09, 20:22
      I jeszcze z takim tasakiem! Bałbym się, że mi obetnie...
    • Gość: Paulina Niesamowite projekty toalet na Centralnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 02:24
      Maria Urbanowicz. Paweł Osmak. Doceniam pozostałe projekty- jednak są zbyt
      udziwnione, wręcz kosmiczne. Może za pół wieku... o ile dożyjemy. Ponoć w 2012
      roku ma nastąpić koniec świata. Euro. ;)
    • Gość: Tomo Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.merinet.pl 23.05.09, 13:17
      Toalety na dworcu/ach mają być funkcjonalne i łatwe do utrzymania w
      czystości. To co zaprezentowali projektanci dowodzi, że są oderwani
      od rzeczywistości. Pominę już pomysł umieszczenia Syrenki obok
      pisuwarów (może od razu godło niech pierdykną? albo zdjęcie
      Prezydenta Starzyńskiego?). Taki pomysł dyskwalfikuje półgłówka,
      który nań wpadł i nie wstydził się zgłosić na konkurs.
      Ale do rzeczy - jak już napisałem na początku toalety na dworcu to
      nie galeria sztuki. To miejsce służy do tego do czego służy. I
      dlatego trzeba urządzić je tak by było łatwe do czyszczenia, bez
      zakamarków w których będzie się zbierał syf i wreszcie funkcjonalne.
      Nie potzrebne jest drewno, łuki i czort wie co jeszcze. Wystarczy
      stal nierdzewna, której nie da się uszkodzić i którą łatwo się
      czyści. Ważne by nie śmierdziało i nie odrzucało człowieka, który w
      tym przybytku musi spędzić 2 minuty. Czy do sr.nia jest potrzebne
      drewno egzotyczne na ścianie?
      Może lepiej niech PKP przeznaczy część pieniędzy na zagospodarowanie
      hali głównej tak by było w niej normalne miejsce, w którym można
      poczekać na pociąg bez smrodu i syfu.
      • Gość: ichi51e Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.acn.waw.pl 23.05.09, 13:39
        brawo - bardzo sluszna uwaga. Prosto, czysto i zeby miejsca bylo
        dosyc. Nik nie zamierza tam mieszkac/ogladac sztuki tylko zalatwic
        potrzebe i dowidznia

p.s tylko dlaczego na filmie kamerzysta z upodobaniem filmuje
        zawartosc kilba... no ludzie...
        • jibik Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym 23.05.09, 14:02
          Zgadzam sie z przedmowca i przedmowca przedmowcy. Jesli ktos uwaza, ze toaleta
          to wizytowka miasta to za duzo spedza w niej czasu i od brzydkich zapachow
          pokrecilo mu sie w glowie.
          Dobrej toalety sie nie zauwaza, kiepska sie pamieta.
          Zyczylbym sobie, zeby polskich toalet nie zapamietywano w ogole.

No i ten motyw, ze budynek dworca idzie do wyburzenia :)

> p.s tylko dlaczego na filmie kamerzysta z upodobaniem filmuje
          > zawartosc kilba... no ludzie...

I to przed zalatwieniem sprawy! To dopiero kuriozum.
    • Gość: Kanis Tego nie projektowała kolej tylko firmy niezależne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 15:42
      a i tak psy wiesza sie na kolei, to jakas paranoja! Wystarczy słowo KOLEJ a
      już w kolejce ustawia się cały sztab ludzi gotowy do plucia, utyskiwania i
      krytyki. Nawet jakby było tak, że wymieniło by sie cały tabor, wyremontowało
      dworce itd. to na słowo "kolej" dalej by pluto i narzekano, że i tak źle bo
      deszcz pada.Mądzy jak Niemcy, Francuzi czy Japończycy w kolej inwestuja i jest
      ona wizytówką a u nas sie pluje. Odruch jak u psów Pawłowa. Brawo.
      • Gość: Tomo Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.merinet.pl 23.05.09, 16:21
        A wiesz dlaczego psy wiesza się na PKP?
        Bo zamiast załatwić sprawę tak jak się powinno, czyli zamówić
        projekt estetycznego i funkcjonalnego kibla (bo to tylko kible są,
        nie zapominaj o tym) ogłasza się konkursy, w których całe masy
        niespełnionych i obecnie bezrobotnych "dekoratoruff" wnętrz
        uskuteczniają swoje chore wizje godne lunaparku, bądź burdelu.
        Niech pracownicy PKP wezmą się za robotę i po prostu zorganizują
        remont tych kibli bez nadawania temu oprawy godnej projektowania
        zabudowy centrum Warszawy.
        A jak nie mają co robić i cierpią na nadmiar wolnego czasu (a
        ogłaszanie takich knkursów o tym świadczy) to może oddelegują częśc
        swoich kadr do szmaty i mopa i umyją porządnie te sracze, które są
        obecnie. Robią to za moje pieniądze i mam prawo nie życzyć sobie by
        marnowali je na bzdety.
        Gdyby to byli moi pracownicy to odpowiedzialny za ten konkurs
        poszedłby z pracy w pierwszej kolejności na zbity pysk za marnowanie
        czasu w pracy.
        • Gość: ixi ok, krytykowac kazdy umie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.09, 17:05
          i nie mów tak o wszystkich bo gwarantuje ci, ze jakbyc zobaczył np. czym zajmuja
          sie dyspozytorzy od ruchu to byś wiał gdzie pieprz rośniem, bo taka trzeba miec
          tam wiedzę i doswiadczenie, nie mówiąc o odpowiedzialnosciPrzykro sie robi jak
          czyta sie wypowiedi o pracy ludzi, którzy nie maja o tym zielonego pojecia.
          • Gość: Tomo Re: ok, krytykowac kazdy umie IP: *.merinet.pl 23.05.09, 17:13
            Rozumiem, że fakt iż cały system (PKP jako firma) jest chory
            uzasadnia fakt, że musimy się pogodzić z takimi kretynizmami
            jak "konkurs" na projekty kibli na Dworcu Centralnym?
            Uwielbiam takie tłumaczenia...

Powtarzam jeszcze raz - PKP powinno zamówić konkretny projekt toalet
            podając kryteria jakie powinien on spełniać i wyremontować toalety.
            A energię i pieniądze poświęcone na zorganizowanie tego bzdetu w
            postaci "konkursu" skierować gdzie indziej. Bo w obecnej sytuacji
            gwarantuję Ci (i mogę się o to założyć), że te projekty pozostaną w
            archiwum portalu Gazeta.pl, PKP pierdyknie je do czyjegoś biurka, a
            remont sraczy będzie robiony na gwałt pół roku przed Euro 2012 i nie
            będzie miał nic wspólnego ani ze zdrowym rozsądkiem, ani z tymi
            porąbanymi projektami, które dziś oglądamy.
        • Gość: Magdalena K. Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.mnc.pl 23.05.09, 20:02
          ,,ogłasza się konkursy, w których całe masy
          niespełnionych i obecnie bezrobotnych "dekoratoruff" wnętrz
          uskuteczniają swoje chore wizje godne lunaparku, bądź burdelu."

Cóż, jakoś dziwnie nie czuję się niespełniona,a tym bardziej nie bezrobotna, a
          jednak w tym konkursie wzięłam udział. Dlaczego? ponieważ chcę pokazać, że można
          zaprojektować coś więcej niż tylko 4 kibelki pod rząd i białe płytki. Właśnie
          dzięki takim konkursom może powoli uda się pokazać ludziom, że w Polsce można
          zaprojektować coś więcej niż tylko ,,szare bloki i pseudo-dworki z kolumienkami".

Wiem, że niektóre projekty są ,,kontrowersyjne", niektóre niezbyt funkcjonalne,
          ale nie wierzę, że wśród 170 projektów nie znajdzie się kilku, które są dobre, a
          nawet bardzo dobre. Ponieważ te które dołączono do artykułu to nie wszystkie
          prace jakie wpłynęły. Dlatego też polecam przejrzeć najpierw wszystkie 170 prac,
          przeczytać opisy do nich, a dopiero później wygłaszać komentarze .
          • Gość: Tomo Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.merinet.pl 23.05.09, 23:38
            Gość portalu: Magdalena K. napisał(a):
            > Cóż, jakoś dziwnie nie czuję się niespełniona,a tym bardziej nie
            bezrobotna, a jednak w tym konkursie wzięłam udział.

Gratuluję projektu kibla. To naprawdę obiekt godny wziętego
            dekoratora.

> Właśnie dzięki takim konkursom może powoli uda się pokazać
            ludziom, że w Polsce można zaprojektować coś więcej niż
            tylko ,,szare bloki i pseudo-dworki z kolumienkami

Cała sprawa obraca się wokół remontu sraczy na dworcu, więc nie
            dorabiaj ideologii. To miejsce, w którym ktoś ma postawić kloca i je
            opuścić. Jak już ktoś napisał jeżeli go nie zapamięta to dobrze
            będzie świadczyło o dworcu i mieście. Wolałbym żeby turyści nie
            oceniali mojego miasta przez pryzmat kibla na dworcu. Jest w nim
            wiele ciekawszych obiektów.

> Wiem, że niektóre projekty są ,,kontrowersyjne",

Nie pochlebiaj sobie. Są po prostu żałosne i w żaden sposób nie
            przystają do przedmiotu konkursu.

>Dlatego też polecam przejrzeć najpierw wszystkie 170 prac
            ,przeczytać opisy do nich, a dopiero później wygłaszać komentarze .

Komentarz będzie tylko jeden pani specjalistko od kibli na dworach -
            konkurs ten, a właściwie jego efekty są dowodem na to, że po
            pierwsze jako "tfórcy" jesteście oderwani od rzeczywistości, a po
            drugie nie macie pojęcia o swojej pracy. Sracz na dworcu ma być
            funkcjonalny i łatwy do utrzymania w czystości. Korzystający z niego
            ma oddać mocz, bądź zrobić kupę, wyjść i zapomnieć o przybytku.
            Efekty konkursu są dowodem na to, że w tym kraju wywala się w błoto
            pieniądze na kształcenie "fachofcuff", którzy nie mają pojęcia o
            swej pracy...
            • Gość: Magda Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.mnc.pl 24.05.09, 00:02
              Nie zgodzę się z twoją opinią. Moim zdaniem nawet toaleta może być ładna. ja
              również chcę, aby Warszawa nie była znana tylko z powodu toalety, ale
              jednocześnie chciałabym, aby toaleta która istnieć będzie na Dworcu Centralnym
              była na takim poziomie, aby ludzie nie bali się tam wejść,a jeśli przy okazji
              będzie się czymś wyróżniać to dlaczego nie?. I nie schlebiam sobie oceniając
              niektóre z projektów jako ,,kontrowersyjne", po prostu jestem bardziej
              tolerancyjna i nie krzyczę gdy tylko coś mi się nie spodoba.

,,Sracz na dworcu ma być
              > funkcjonalny i łatwy do utrzymania w czystości."

Pomijając pierwsze słowo, mam takie samo zdanie. Dlatego też, ja nie mówię, że
              wszystkie prace są super, ale nie podoba mi się jeśli ktoś strasznie krzyczy, że
              coś jest złe i obraża przy tym innych nie starając się nawet znaleźć czegoś
              pozytywnego. Tomo czy naprawdę wśród 170 projektów nie znalazłeś żadnego który
              choć trochę Ci się spodobał? Który twoim zdaniem byłby funkcjonalny? Bo moim
              zdaniem jest kilka takich projektów, które są proste, a jednocześnie podnoszą
              znacznie standard.
              • jibik Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza 24.05.09, 12:08
                Ok, toaleta ma prawo sie wyrozniac. Pytanie tylko wobec czego. Jesli wobec
                innych toalet, to w porzadku. Jesli jednak wyroznia sie wzgledem miejsca, w
                ktorym jest zlokalizowana, to cos tu nie pasuje.
                Brudny, paskudny kibel w Watykanie bedzie rownie nie na miejscu jak ociekajaca
                marmurami i zlotem toaleta w srodku zapyzialej wioski (to nie o Wawie dla
                przeczulonych).
                Podroznemu na kpinie zwanej Dworcem Centralnym rzuci sie w oczy ten kontrast. I
                tym bardziej to zapamieta.

Widzialem sporo ladnych i funkcjonalnych toalet, a nie trzeba bylo na nie konkursow.
                • Gość: Magda Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.mnc.pl 24.05.09, 13:32
                  Ale konkurs jest dlatego, że PKP dogadało się z firmą Koło , która co roku
                  urządza taki konkurs na toaletę. Zgodzę się też, że beznadziejnie będzie
                  wyglądać super toaleta na dworcu, który wygląda tak jak wygląda. Mnie także nie
                  podoba się to, że brakuje pomysłu na cały dworzec i że tylko toaleta będzie
                  nowa. Bardziej wolałabym, żeby to był konkurs który pokaże jakie są możliwości,
                  a nie koniecznie, że powstanie super toaleta w rozsypującym się budynku.
            • Gość: anty tom Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.tktelekom.pl 24.05.09, 14:57
              do Tomo: Wez tym jadem pluj gdzies indziej. wspolczuje ci z takim podejsciem do
              zycia musisz byc naprawde smutnym czlowiekiem, co zreszta widac po wypowiedzi.

a ze zdaniem ze 'sracz to tylko sracz' sie nie zgadzam. dlaczego na tzw
              'zachodzie' zdarzaja sie odjechane toalety? angazuje sie w to projektantow, robi
              konkursy? bo jakosc miasta czesto ( nie zawsze i nie tylko ) tkwi w szczegolach,
              tu odjechany skwerek, tu kosmiczny szalet, ławki itd a kibelek MUSI byc
              funcjonalny, a moze tez byc pomyslowy przy okazji..te aspekty nie koliduja ze soba.

'postaw se kloca' sam pawianie, moze ci cisnienie zejdzie
              • Gość: Tomo Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: *.merinet.pl 25.05.09, 20:07
                Gość portalu: anty tom napisał(a):
                bo jakosc miasta czesto ( nie zawsze i nie tylko ) tkwi w
                szczegolach
                > ,
                > tu odjechany skwerek, tu kosmiczny szalet, ławki itd a kibelek
                MUSI byc
                > funcjonalny, a moze tez byc pomyslowy przy okazji..te aspekty nie
                koliduja ze s
                > oba.

Ja bym wolał żeby kibelków była przede wszystkim wystarczająca ilość.
                Rozumiem, że szanowny pan jest zwolennikiem małomiasteczkowej
                teorii "boso, ale w ostrogach"? Zróbmy jeden kibel na pokaz,
                najlepiej nie wpuszczajmy do niego ludzi i pokazujmy go w TV.
                Będzie ładnie i bardzo "zagranicznie".
                Przyznam ci się szczerze, że zjechałem większą część Europy, USA,
                Kanadę i "odjechanych" widziałem jak na lekarstwo. Za to bardzo dużo
                zwykłych. Czystych i funkcjonalnych.

Ale jeżeli ty skwer prównujesz do sracza to gratuluję.
                I przypominam skwer to nie kibel. Dosłownie.
            • Gość: gosc Re: Tego nie projektowała kolej tylko firmy nieza IP: 67.201.10.* 26.05.09, 18:34
              Sluszne uwagi, ale atakujesz niewlasciwe osoby. Artysci sa od tego zeby projektowac dziwne i nietuzinkowe rzeczy. Trudno wymagac od wyksztalconego architekta aby zaprojektowal banalna, standartowa toalete. To moze zrobic byle rzemieslnik. Frustracja powinna byc skierowana do zarzadu PKP, ze wyrzuca pieniadze na jakies fantazyjne projekty toalet (zlecajac je artystom i urzadzajac konkursy jak na rzezbe w centrum miasta), gdy na calym swiecie wystarcza proste i funkcjonalne kible ktore zamawia sie u firm budowlanych.
    • jotembi Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym 23.05.09, 17:33
      ja bardzo przepraszam ale zdecydowanie wolałabym żeby w klozecie nie
      było warszawskiej syreny
      rozumiem że autorzy projektów młodzi i przyjezdni, więc niewiele
      wiedzą o stolicy (choć IMHO powinni skoro ich tu przygarnięto)
      więc może by im ktoś delikatnie wyjaśnił historię pomnika...
      myślę że ta garstka prawdziwych warszawiaków z dziada pradziada
      zgodzi się ze mną: nie powinno się tego akurat symbolu wawy
      umieszczać na straży pisuarów
      • Gość: azamat bagatov Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.lodz.mm.pl 23.05.09, 18:14
        Odezwał się warsiawiak. Jak ja uwielbiam tę waszą pogardę dla wszystkiego co nie
        warsiawskie i równoczesny samozachwyt nad własną wielkodusznością, co to każe
        wam przygarniać biedotę z całego nieszczęśliwego niewarsiawskiego świata. Kiedy
        wreszcie Warsiawka zrozumie, że jest najbardziej prowincjonalną stolicą w
        Europie i da sobie spokój z zadzieraniem nosa?
        A szanowni przodkowie to kiedy przyjechaly do Warsiawy? Czy aby nie za Gierka
        dopiero?
        • Gość: Tomo Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.merinet.pl 23.05.09, 18:27
          Gość portalu: azamat bagatov napisał(a):

> Odezwał się warsiawiak. Jak ja uwielbiam tę waszą pogardę dla
          wszystkiego co ni
          > e
          > warsiawskie i równoczesny samozachwyt nad własną wielkodusznością,
          co to każe
          > wam przygarniać biedotę z całego nieszczęśliwego niewarsiawskiego
          świata. Kiedy
          > wreszcie Warsiawka zrozumie, że jest najbardziej prowincjonalną
          stolicą w
          > Europie i da sobie spokój z zadzieraniem nosa?
          > A szanowni przodkowie to kiedy przyjechaly do Warsiawy? Czy aby
          nie za Gierka
          > dopiero?

No to może ja ci odpowiem - warszawiak w 5 pokoleniu.
          Namalowanie Herbu Warszawy w kiblu obok pisuarów może przyjść do
          głowy tylko półmózgowi nie mającemu z tym miastem nic wspólnego.
          Jak jesteś taki mądry to powieś zdjęcie ślubne swoich rodziców nad
          kiblem w domu. Będzie pasowało?
          • Gość: azamat bagatov Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.lodz.mm.pl 23.05.09, 19:27
            czytaj ze zrozumieniem - nie wypowiadałem się a propos przystrojenia kibli
            syrenką czy czym kolwiek innym, a o wypowiedzi poprzednika, pełnej typowej dla
            niektórych mieszkańców stolycy ledwie skrywanej pogardy dla reszty kraju.
        • jotembi mimo wszystko 23.05.09, 19:12
          nie zasługujesz na odpowiedź, ale tak się składa, że jestem zapewne
          w wieku twoich rodziców, więc potraktuję sprawę wychowawczo

nie gardzę przyjezdnymi - dziwię się tylko, że nie rozumieją
          znaczenia symboli
          widocznie nie jest im to potrzebne... szkoda

nie oceniam wawy przez jej porównywanie z czymkolwiek - to jest po
          prostu moje miasto i już

za gierka, mój miły/moja miła to ja już byłam po studiach, na UW
          zresztą

a przed wojną - bardzo niedługo przed wojną - moja ciotka pozowała
          do pomnika warszawskiej syreny... jej dalsze losy nie pasują do
          tematu

ale w takiej sytuacji nie dziw się, że nie odpowiada mi pomysł z
          syreną w kiblu

o ile mi wiadomo moja rodzina mieszkała w wawie od jakichś 200-300
          lat
          wystarczy?

ps. przyjęty przez ciebie sposób leczenia kompleksów jest raczej
          nieskuteczny
          • 0ffka Re: mimo wszystko 23.05.09, 19:14
            Jotembi masz rację. Powaliła mnie na 4 łapy ta Syrenka w WC. Po prostu dno!
            • jotembi Re: mimo wszystko 23.05.09, 19:18
              dzięki 0ffka za poparcie!
              i Tomo też dziękuję :)

losy syreny są tak mocno splecione z moim własnym życiem, że po
              prostu musiałam zaprotestować - wrednie i złośliwie, bo do wielu
              ludzi tylko coś takiego przemawia, zbytnia łagodność przeszłaby
              niezauważona ;)
              • 0ffka Re: mimo wszystko 23.05.09, 19:20
                Według mnie to profanacja i tyle.
                Pzdr :)
                • Gość: azamat bagatov Re: mimo wszystko IP: *.lodz.mm.pl 23.05.09, 19:34
                  Cóż, twoja wypowiedź świadczyła raczej, że jesteś jednym z tych warszawiaków,
                  którzy przyjechali ledwo co z Grójca czy Siedlec.
                  Nie wypowiadałem się o twoim sprzeciwie wobec użycia motywu syreny w wystroju
                  toalet bo możliwe,że nie jest najszczęśliwszy.
                  Uderzyła mnie po prostu ta sugestia, że wszyscy przyjezdni powinni na kolanach
                  dziękować mlekiem i miodem płynącej Warszawie za "przygarnięcie".
                  • jotembi Re: mimo wszystko 23.05.09, 19:52
                    no to się nie zrozumieliśmy
                    więc spoko

a swoją drogą - zwróć uwagę, jakie potworne tłumy młodych ludzi
                    ściągają właśnie do wawki, uważając ją za najlepszy punkt wyjścia
                    dla jakiejś tam kariery
                    to przyjezdni nadają temu miejscu takie znaczenie... nie miejscowi
                    w tym konktekście użycie - złośliwego, przyznaję -
                    słowa "przygarnięcie" ma jednak trochę inny wydźwięk

co do dziękowania na kolanach - tu już przeczytałeś coś, czego ja
                    nie napisałam
                    bo ze mną to jest tak, że odwiedzając jakieś miejsce staram się jak
                    najwięcej o nim dowiedzieć, poczuć ten lokalny klimat
                    i dziwię się zawsze, kiedy stwierdzam, że inni tego nie robią... a w
                    efekcie pakują do kibla jeden z nielicznych nie zapaskudzonych przez
                    poprzedni reżim symboli
                    • Gość: azamat bagatov Re: mimo wszystko IP: *.lodz.mm.pl 23.05.09, 20:10
                      Też tak mam jak gdzieś jadę. W Warszawie poza Okęciem (czyli aeroklubem
                      warszawskim) właściwie nie bywam.
                      Choć nie jestem warszawiakiem mam z tym miastem bliskie i głębokie historycznie
                      związki rodzinne, więc śmieszą mnie zawsze patrzący z góry "warszawiacy" w
                      pierwszym czy drugim pokoleniu.
                      To dziękowanie wywiodłem z twojego sformułowania o "przygarnięciu".
                      Czasy się zmieniły i młodzi ludzie z innych miejsc Polski nie są już skazani na
                      stolycę, która jak i reszta kraju jest okropnie zapyziała w porównaniu z innymi
                      częściami Europy. Mogą jechać robić "karierę" np. do Londynu, do którego
                      Warszawa niestety się umywa - i przyznać to musi każdy, nawet 'genetyczny'
                      warszawiak.
                      • jotembi Re: mimo wszystko 23.05.09, 20:25
                        no widzisz jak się fajnie gada (z kiblem w tle hehe) jak sobie
                        człowiek to i owo wyjaśni ;)

rozumiem, za co na mnie naskoczyłeś - ale jednego nie zrozumiałeś
                        (bo pewnie już tacy "warsiawiacy" nie raz ci dopiekli): że moje
                        złośliwe wywyższanie się było skierowane wyłącznie pod adresem
                        doopka, który wymyślił sobie upchanie bardzo szczególnego (nie tylko
                        dla mnie) symbolu miasta na ścianie publicznego wychodka
                        mam cichą nadzieję że autor tego pożal się boże projektu przeczyta i
                        choć trochę się zdenerwuje (skądinąd powinien się cieszyć, że nigdy
                        nie spotka mnie osobiście - przysięgam, że kopnęłabym go w
                        kostkę ;) )

wawka nie umywa się do wielu miejsc, które przez ostatnie sto lat
                        mogły się swobodnie rozwijać, pielęgnować swoje tradycje, dbać o
                        swoje zabytki i zamożność
                        jak już napisałam, nie oceniam mojego miasta przez porównanie z
                        innymi - lubię je, bo tu się urodziłam, tu mieszkam i najpewniej już
                        stąd nie wyjadę na stałe, fajnie mi tutaj od z górą półwiecza ;)
                        może ona i brzydka, ta wawa - ale tu jest mój dom

a z tym wyjeżdżaniem do londynu to bo ja wiem... w moim miejscu
                        pracy jestem jedyna miejscowa, reszta (same dzieci tuż po studiach)
                        wyłącznie przyjezdni i jakoś robią tą karierę właśnie tutaj a nie w
                        londynie - ale może trochę dlatego, że po studiach są ;)

uff, robi się coraz bardziej OT - no proszę, do jakich refleksji
                        może skłonić dworcowy kibel, nigdy bym nie przypuszczała

więc może tylko jeszcze raz: wychodek nie jest miejscem dla
                        warszawskiej syreny. zdecydowanie nie!
                        • Gość: azamat bagatov Re: mimo wszystko IP: *.lodz.mm.pl 23.05.09, 20:30
                          Wystarczy zagłosować przeciwko projektowi i będzie po problemie. A swoją drogą
                          skąd ta pewność, że autor na pewno jest przyjezdny?
                          Warszawa ma duży potencjał, ale niestety wciąż jest on marnowany. Nie jest to
                          zresztą wyjątek w naszym kraju.
      • Gość: jim Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.209.4.235.bredband.tre.se 23.05.09, 20:48
        ten miecz uniesiony w gore to grozba przed sikaniem po scianach
      • Gość: ola Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.chello.pl 24.05.09, 10:49
        Historia historią, a symbol symbolem! Ja popieram wizerunek syrenki w
        Toalecie. Nie projektantom się pomyliło tylko komentującym.
        Spróbujcie sami coś zaprojektować sensownego i wrzucić to na
        internet! wtedy dopiero zostaniecie skrytykowani i będzie bolało! nie
        można tak na starcie skreślać czyjejś pracy.
    • Gość: btw Niesamowite projekty toalet na Centralnym IP: *.chello.pl 23.05.09, 17:58
      ciekawe czy projektanci tych toalet zgodzili się na publikację na gazecie...
      jeśli tak to czemu? czyżby pociągała ich wizja darmowej reklamy? szkoda, że
      przy zdjęciach nie podano jeszcze numerów prac żeby można było zupełnie
      "uczciwie" głosować
    • musknascianie Centralny to jeden wielki kibel... 23.05.09, 18:07
      niech całego odremontują!!!
      włącznie z okolicą!
      poza tym jest za ciasny... w szczycie takie tłumy że jakby się zdarzył pożar
      albo podłożona bomba to sie ludzie potratują...

odredakcji.blox.pl/2007/10/Jedzie-jak-z-Centralnego.html
    • Gość: nina raczej do klubu ze stripteasem IP: *.mnc.pl 23.05.09, 18:42
      Niektóre z tych prac żenująco marne: nawet ja lepiej posługują się programami
      3d. W niektórych przypadkach projektanci chyba zapomnieli, że to ma być
      toaleta dworcowa, a nie klubu ze stripteasem. Powinno być ciekawie,
      oryginalnie, ale też schludnie i elegancko. Mi się podają tylko 2, góra 3
      projekty. Najlepszy to chyba autorstwa Piotra Kierzkowskiego i Adama
      Żarczyńskiego. Marii Urbanowicz elegancki, ale bez polotu...
    • 0ffka projekt ohydek 23.05.09, 19:06

Pan Wojciech Chyliński ma chyba jakąś traumę eunucha?
      Jego Syrenka kastruje przyjezdnych swoim mieczem :)
      • Gość: malpiarnia daj mi zupy , daj mi zupy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 20:31
        najzwyczajniej proponuje zrobic kształt d..py , byle czystej
    • Gość: kabaty to jest jakiś skandal!!!! IP: *.zax.pl 23.05.09, 20:35
      Czy już was poperdoliło!!!! Syrenka przy lejących do pisuarów
      facetyach???? Papieża tam dajcie na ścianę, ku... mać! Czy już nikt w
      tym kraju nie ma elementarnego poczucia estetyli????
    • Gość: turysta odpłatność po remoncie? IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.09, 21:18
      5 pln za każde wejście
      płatne w automacie w holu centralnym :)
    • Gość: Matrixxx79 Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.chello.pl 23.05.09, 21:28
      Jak mierny trzeba mieć gust, żeby herb miasta umieszczać przy pisuarach... :-/
    • gretkus Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym 23.05.09, 21:35
      nudne te projekty, moj jest taki - sciany korytarza i schodow
      obklejone zdjeciami "gwiazd szol biznesu" w stylu paparazzi, na dole
      wychodki w wiezienno lagrowym stylu a n a scianach kopie arcydziel
      malarstwa
      • Gość: aro77 Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: 78.152.224.* 23.05.09, 21:55
        hmm.. konkurs na 4 toalety..sprawa troche dyskusyjnaa...w taki sposbo
        zanim zrobia przebudowe calego dworca nie obejdzie sie jeszcze przed
        jakimis 1000 konkursow..a wszystko skonczy sie w jamis roku 2050. Mnie
        jako architekta zastanawia jeszcze sprawa. Jak sens jest robic konkurs
        z pominieciem kwesti budzetu na dane przedsiewziecie. Wizulalizacje
        mozna zrobic bardzo ladne.. tylko jak sie nie wie ile to bedzie
        kosztowalo.. to to sa tylko ladne obrazki nic wiecej.
        • Gość: MK Re: Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.mnc.pl 23.05.09, 23:37
          Drogi panie Architekcie ,
          zapewne skoro jest Pan architektem, wie Pan iż konkurs organizowany jest przez
          PKP wspólnie z firmą Koło. Jeżeli interesuje się Pan konkursami dla architektów
          wie Pan, iż jest to już o ile dobrze pamiętam 8 edycja tego konkursu. Za każdym
          razem Koło stara się dostarczyć ciekawych tematów, możliwych do zrealizowania.
          Bardzo dobrą inicjatywą jest, iż jakaś firma stara się zrobić coś więcej,
          zachęcić do twórczego myślenia architektów, designerów itp. Wie Pan także
          zapewne, że jury raczej zdaje sobie sprawę, które projekty są możliwe do
          zrealizowania, a które nie (chyba, że nie wierzy Pan w ich kompetencje?). A jako
          architekt, powinien Pan wiedzieć także, że taki konkurs pozwolił na zgromadzenie
          całej masy pomysłów, rozwiązań, o których czasami byśmy nie pomyśleli, a które
          są bardzo dobre.

Z pozdrowieniami koleżanka po fachu
    • fossilis Niesamowite projekty toalet na Centralnym 23.05.09, 22:04
      A wyeksmitują wreszcie kloszardów? Cuchnące dworce to też ich zasługa.
    • adam81w Niesamowite projekty toalet na Centralnym 23.05.09, 22:45
      Ta propozycja mi się podoba najbardziej: Magdalena Budzoń zaprojektowała na
      sufitach łazienek strukturę przypominającą kolorowy bąbel w plasterkach

Co do toalet czy to na dworcu czy gdziekolwiek to mają one być:
      miejscem w miare intymnym tzn. nie podoba mi się gdy sąsiad zagląda mi przez
      ścianę kabiny do mojej kabiny, ściana ma iść od samego dołu do samej góry, tak
      żeby na dole nie pozostało ani centymetra miejsca. Kolory i inne p...ły to
      p..ły.
    • Gość: tomg4 Niesamowite projekty toalet na Centralnym IP: *.halls.manchester.ac.uk 24.05.09, 00:50
      Nie wytrzymałem. Zwykle nie pisze komentarzy pod artykułami, ba zwykle nawet
      ich nie czytam. Ale po obejrzeniu "niesamowitych projektów toalet" wszystko mi
      opadło. Czuję, że jak nie przełożę swoich myśli na słowo pisane to przez
      następne 50 lat bedę sobie pluł w brodę.

Mam zamiar napisać parę słów o projektach przedstawionych na stronach
      gazeta.pl. Zdaję sobie sprawę, że nie są to wszystkie prace przesłane na
      konkurs. Jeśli jednak redaktorzy raczyli opatrzyć owe prace mianem
      "niesamowitych" to rozumiem, że w jakiś sposób odstają one od konkurencji.

Prace ponumerowalem od 0 do 13 (patrz numer na koncu adresu w galeri).

0 & 8: Babelek w plastrach - nikt nie pomyslal, ze za 3-4 lata te plasterki
      zaczna niszczec? Czy nikt nie pomyslal ze czyszczenie tego cudu bedzie wymagac
      zamkniecia toalety na caly dzien? Zreszta, znajac PKP i tak nikt tego czyscic
      nie bedzie wiec po 5 latach beda nas straszyly warstwy kurzu oraz platy
      zardzewialych paneli.

1 & 3: Niby pieknie ale jednak. "Co 3 Polak chcialby naszczać na Syrenke".
      Bedzie miał szanse... Jesli pominiemy dobór ilustracji to pomysł nawet ciekawy
      - bardzo elegancki dzieki swojej minimalistycznej formie, dość łatwy w
      czyszczeniu. Po 10 latach jednak plytki zaczna odpadac i wtedy zacznie sie 50
      letni okres brzydoty...

2: Ciezko to ocenic. Niewiadomo co gdzie i jak. I tak chyba pomysli pierwszy
      klient tego zakladu oddajac mocz zaraz po przekroczeniu progu...

4: yellow submarine... poza tym niezle...

5: dobre

6: Czy to za pisuarem to lustro??????????

7: niezle ale ciemne

9: to chyba ktos sobie zart zrobil wiec i ja nie bede tego komentowal

10: patrz wyzej

11: wyjdzie z mody w ciagu 2 lat - a potem co z tym zrobic?

12: moje ulubione. Budka dla babci klozetowej????????? Nikomu nie ublizajac
      ale to jest XXI wiek! Nikt nie slyszal o bramkach na monety? Juz widze jak
      pierwsi klienci beda atakowani swietymi obrazkami, nalepkami pewnego znanego
      radia oraz sasiadkami drogiej pani ktore pwadly "na kawke".

13: Sven zrobil siusiu, umyl raczki i grzecznie opuscil ową niesamowite
      jaskinie czystosci. Wychodząc przeciskał się przez kilometrowej dlugosci
      kolejke ludzi pragnacych zalatwic swe potrzeby. Ach, czemuz panowie planisci
      zuzyli cala przestrzen na jedna toalete?

Tyle.
      • Gość: r Re: Niesamowite projekty toalet na Centralnym IP: *.mnc.pl 24.05.09, 09:31
        to ja sprostuje :)
        13. to toaleta dla podróżnego: czyli toaleta z prysznicem, z której korzysta 1
        osoba :) A więc przestrzeni tam było dużo :)

12. Babcia klozetowa była przewidziana w regulaminie :) Projektanci zdecydowanie
        woleliby zamienić ją bramkami, ale taki wymóg PKP, że babcia musi być :)
    • Gość: pampalini Konkurs na remont toalet na Dworcu Centralnym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.09, 02:40
      Żaden z projektów nie nadaje się do przyjęcia dużej ilości turystów.
      Projekty chyba były robione przez studentów z 1 roku architektury.
      Jeżeli w ogóle wykonujący koncepcję ją studiują.
      Proponuję zastanowić się nad funkcją, nie na efekciarstwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka