Dodaj do ulubionych

pawilony na jp II

17.06.07, 08:48
podobno sklepy w pawilonach na jpII maja wyniesc sie do konca czerwca -
planowana jest ich rozbiorka. ktos wie o tym cos wiecej? co zamierzaja tam
postawic?
Obserwuj wątek
    • tukee Re: pawilony na jp II 17.06.07, 10:30
      a skąd masz takie wieści?
      • kitler1 Re: pawilony na jp II 17.06.07, 11:08
        od taksowkarza, ktorego znajoma ma tam sklep ;).
        • kawiusz Re: pawilony na jp II 17.06.07, 12:44
          Bardzo mozliwe. Zauważcie że np. Kantor Conti właścnie otwiera się w pawilonach po drugiej stronie JPII (między SexShopami). Nie sądze żeby był aż tak duży ruch w interesie żeby ta sama firma otwierała drugi kantor na przeciwko, pewnie tamten niedługo zwiną
          • tukee Re: pawilony na jp II 17.06.07, 12:54
            Taksówkarz może mieć wieści z pierwszej ręki. Ciekawi mnie to bardzo. Może jakaś
            modernizacja, bo pawiloniarzom pewnie deszcz leje się na głowy. Żeby tylko nie
            przenieśli tu kupców ze Stadionu;))))
            • dwa-filary Re: pawilony na jp II 17.06.07, 17:42
              Sprzedawca ze sklepu monopolowego powiedział nam ,że rzeczywiście się wynoszą,bo te pawilony będą rozebrane i postawione nowocześniejsze.Znają życie ceny nowych będą tak wygórowane,że nikt ze starych sprzedawc.ów nie wróci.
    • warszawianka_jedna Re: pawilony na jp II 17.06.07, 20:53
      te pawilony się sypią to fakt. Mam tylko nadzieję, że nowe nie będą podobne do
      tych piętrowych po śródmiejskiej stronie.
      • kitler1 Re: pawilony na jp II 17.06.07, 22:47
        zwlaszcza, ze te po srodmiejskiej stronie wciaz pustoszeja. boje sie, ze
        podobnie bedzie z tymi zmodernizowanymi po drugiej stronie (zreszta na rogu
        nowolipek i jpII obok salonu sukien slubnych stoi pusty lokal juz chyba 4. rok).
      • krwawymsciciel Re: pawilony na jp II 17.06.07, 23:10
        mam nadzieje, ze nie beda podobne, mysle tutaj o mieszkancach, bo o ile parter
        jest zawsze jakos zabudowany, tak pietra niekoniecznie i moze dobrze by bylo,
        gdyby zabudowa zostala parterowa

nie wiem, mnie sie te pawilony podobaja, podoba mi sie takie ogolne zalozenie,
        z gzymsem z rombow, ktory jest fajny. w sztokholmie buduja teraz (bylem 2 lata
        temu) podobne w stylistyce pawilony do tego, co mysmy robili w latach 70tych.
        to jest fajna architektura, tylko ja zwulgaryzowaly bannery i inne kasetony
        podswietlane reklamujace sklep, ktore ukrywaja wszystkie architektoniczne
        smaczki. takie lekkie szklo + stal jest naprawde bardzo fajne, te po
        srodmiejskiej stronie z klinkieru moze niekoniecznie, zwlaszcza z mysla o
        mieszkancach, ktorym sie powinno zachowac dostep do slonca i do ulicy.
        • warszawianka_jedna Re: pawilony na jp II 18.06.07, 10:52
          krwawymsciciel napisał:

mnie sie te pawilony podobaja, podoba mi sie takie ogolne zalozenie,
          > z gzymsem z rombow, ktory jest fajny.

ja też uważam, że styl powinien być zachowany.Pewnie już są jakieś projekty.
          Ciekawe, dlaczego nie ma żadnych informacji w prasie?
          • krwawymsciciel Re: pawilony na jp II 18.06.07, 18:05
            dlatego pewnie ze wybuduja jakies brzydkie rzeczy z ustawionego przetargu na
            ustawiony projekt i wola to trzymac w tajemnicy
            • krwawymsciciel Re: pawilony na jp II 18.06.07, 18:06
              zaraz napisze do gazety matki naszej wyborczej zeby cos zrobila w tej sprawie,
              bo mi sie nie chce.
              • leon.leo Re: pawilony na jp II 18.06.07, 21:59
                krwawymsciciel napisał:

> zaraz napisze do gazety matki naszej wyborczej zeby cos zrobila w tej sprawie,
                > bo mi sie nie chce.

Aż taką masz władzę na Muranowie? Z jakiego ramienia politycznego kandydowałeś?
                • krwawymsciciel Re: pawilony na jp II 19.06.07, 15:23
                  zeby napisac list do gazety wystarczy wladza w palcach i w glowie, niekoniecznie
                  w ramionach
                  • tukee pakowanie i obniżki 27.06.07, 20:56
                    w sklepie w winami na rogu JPII i Nowolipek obnizka 15%. Ciekawe czy obniza ceny
                    podglądania tańców erotycznych;)))). Dziś widziałam jak pakowali galerię z
                    lampami. Szkoda mi trochę była chyba starsza ode mnie.
                    • rybenbaum Re: pakowanie i obniżki 29.06.07, 12:39
                      wczoraj zanikł nowo otwarty alkoholowy przy nowolipiu... manhattan przeniósł
                      się do pawilonu koło delikatesów...
                      najbardziej boję się o sapka, to najjaśniejsza gwiazda na firmamencie pawilonów
                      • a.da.m Re: pakowanie i obniżki 29.06.07, 20:21
                        co to jest "sapek"?
                        mnie przeraza znikniecie casa mia :-(
                        • leniwy_wiesniak Re: pakowanie i obniżki 29.06.07, 21:38
                          Bar "Sapko - Kebab" ;)
                          Na rogu JPII i Nowolipia po wolskiej stronie
                          • rybenbaum Re: pakowanie i obniżki 30.06.07, 11:06
                            casa mia już opróżniona...
                            też żałuję, jadłem tam pierwszą pizzę w życiu :-(((
                            pozostaje filia na poznańskiej
                            • kitler1 Re: pakowanie i obniżki 30.06.07, 11:53
                              to sie pewnie konkurecja z nowolipek cieszy...
                              • a.da.m Re: pakowanie i obniżki 30.06.07, 21:18
                                pzza z nowolipek jest cienka jak kompot z desek :-( bardzo slaba pizzeria.
                                zajebista jest natomiast prima pizza na andersa. bardzo, bardzo polecam.

tez jadlem w casa mia pierwsza prawdziwa pizze... :-) sprzedawali na porcje
                                pizze vesuvio. porcja kosztowala 10000 starych zlotych... ech... te powroty ze
                                szkoly :-)
                                • niegrzeczna_czarna Re: pakowanie i obniżki 01.07.07, 00:46
                                  a.da.m napisał:

> pzza z nowolipek jest cienka jak kompot z desek :-( bardzo slaba pizzeria.

Nawet nie wiesz jak się cieszę, że jest się ktoś, kto podziela moje zdanie:)

> zajebista jest natomiast prima pizza na andersa. bardzo, bardzo polecam.

Tak dobrego cienkiego ciasta, które nie wygina się tudzież nie łamie podczas
                                  konsumpcji " nieeleganckiej"- czyli rękoma, nie znalazłam nigdzie, jak tylko w
                                  Primie:) No i ten wybór dodatków i , że widzę jak ją robią i, że atmosfera i,
                                  że....można jeszcze dłuuuuugo wymieniać:)
                                  • a.da.m Re: pakowanie i obniżki 01.07.07, 14:10
                                    ciasto przednie. ale prawdziwa ekstaza to sie zaczyna przy ich sosie. jest
                                    rewelacyjny :-) dodatki rowniez najwyzszej jakosci i w ogromnych ilosciach.
                                    moim prywatnym faworytem jest pizza domowa - genialne polaczenie szpinaku,
                                    czosnku, ogromnych ilosci sera, boczku i cebuli. chyba najlepsza
                                    kompozycja "pizzowa" z jaka sie spotkalem (mimo, ze jestesm zagorzalym
                                    wielbicielem pizzy, na ktorej zostalo odciniete pietno jakiegos "niebieskiego"
                                    sera - np. gorgonzoli :-)

poza tym maja najlepszy krem pomidorowy (zupa) jaki jadlem i pyszne inne dania.
                                    moja Pani jest nie-pizzowa, wiec dla niej te tony przepysznych makaronow sa
                                    bardzo wazne :-)
    • zet_a Re: pawilony na jp II 28.06.07, 13:40
      W którejś z dzisiejszych gazet czytałam, że na razie będą rozbierać pawilony od
      Nowolipia w stronę Al. Solidarności. Mają tam potem wybudować jakieś
      ekskluzywne sklepy. Niestety, kebabiarnie bedą się musiały wynieść :( Chyba
      pójdę do Sapka lub Luxora urządzić sobie jakąś kebabową stypę.
      • zet_a ups, pomyliłam się 28.06.07, 13:52
        Od poniedziałku mają rozbierać pawilony od Nowolipia do Nowolipek, a w stronę
        Solidarności dopiero wiosną. Tak więc na stypę mam jeszcze czas. Acha, ten
        artykuł był w Dzienniku.
        • rybenbaum to moja wina 28.06.07, 14:34
          wyprowadzam się z muranowa w połowie lipca i od razu wszystko się sypie...
          PRZEPRASZAM!!
    • tukee Pawilony-Salony 02.07.07, 09:39
      miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4281085.html
      • rybenbaum Re: Pawilony-Salony 02.07.07, 11:40
        nie pokazali żadnej wizualizacji. może zglosimy sie bezpośrednio do biura
        projektowego? ;-)))

niestety nie mają strony www...znalazłem tylko adres

Usługi Projektowe Budowlane i Ekspertyzy inż. Józef Heliński dr Teresa
        Helińska, 03-976 Warszawa, ul. Rzymska 22a, tel. (022) 6175720, fax (022)
        6175720.

• tukee Re: Pawilony-Salony 02.07.07, 12:08
          jestem bardzo ciekawa jaki jest projekt. Moze nawet do nich zadzwonię.. :)
          • tukee Re: Pawilony-Salony 02.07.07, 19:31
            Dzwoniłam. Pani jakaś była mętna i nie chętna. Powiedziała, że projekt jest do
            wglądu w Zarządzie Pawilonów Handlowych na miejscu. Prosiłam, żeby chociaż
            opowiedziała jak to będzie wyglądało, ale nic nie chciała pochwalić się swoja
            praca. Etam. Nie to nie.
            • krwawymsciciel Re: Pawilony-Salony 02.07.07, 23:57
              hm

projekt rewitalizacji chlodnej byl gdziestam do wgladu i publicznej
              konsultacji. tyle, ze to jest miejska akcja. tutaj 'prywaciarz' stawia sobie co
              chce. ma byc 'elegancko', szklo marmur stal, podejrzewam, ze bedzie kupa. ja
              ide obejrzec.
              • rybenbaum Re: Pawilony-Salony 03.07.07, 08:54
                to zrób zdjęcie komórką jak zobaczysz ten projekt ;-))
    • warszawianka_jedna pawilony na jp II 03.07.07, 12:43
      no cóż, obawiam sie, że niewiele zostanie z barwnej mozaiki sklepów, knajpek i
      sex-usług.Dzięki pawilonom, ten fragment ulicy miał swój folklor i charakter.
      Jak wstawią tam banki, lecznice i inne komercyjne "cuda", będzie wiało nudą.
      • rybenbaum Re: pawilony na jp II 03.07.07, 15:34
        a może jakieś kolejne fajne knajpy otworzą?

poza tym facet z "alkoholi 24" mówił mi w sobotę w nocy (a może to już była
        niedziela...?), że duża część najemców zostanie, np oni na 100% wrócą.
        mówił jeszcze to, co wiadomo z gazety, że pawilony piętrowe i obszerniejsze.
        teraz podobno był tam dramat z magazynami.

fajnie by było, gdyby najemcy byli ci sami, ale żeby wdrożyć, odrobinę, hmmm...
        dyscypliny estetycznej

oby tylko nic nie zrobili z drugą stroną jpII...

• dwa-filary Re: pawilony na jp II 04.07.07, 14:36
          Z drugą stroną chyba nic nie zrobią,bo "one" stosunkowo młode,tzn. te pawilony
          • rybenbaum jest wizualizacja 24.07.07, 10:41
            no to wreszcie cos opublikowali
            www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_070724/warszawa_a_4.html
            co sądzicie?
            • vvesna Re: jest wizualizacja 24.07.07, 10:49
              Może nawet niegłupie, ale do muranowskiego otoczenia moim zdaniem absolitnie nie
              pasuje. Taki kwiatek do kożucha trochę...
              • krwawymsciciel Re: jest wizualizacja 24.07.07, 11:56
                badziewie. brzydkie. bezstylowe. bezguscie. bez jaj. to ja wole tamte poprzednie
                odczyszczone.
                • krwawymsciciel Re: jest wizualizacja 24.07.07, 11:57
                  "Dodatkowym atutem jest to, że wyższyod dotychczasowego budynek osłoni
                  mieszkańców kamienic znajdujących się za nami przed hałasem z ulicy -mówi Heliński."

tez mi kurwa atut
                  • atott Re: jest wizualizacja 24.07.07, 14:04
                    ciekawe czy chinola za 10zl mozna bedzie zjesc, teraz taka posucha...
                  • rybenbaum Re: jest wizualizacja 24.07.07, 16:16
                    może i atut, ale autor pewnie chciał odwrócić uwagę od tego, że zasłonią
                    widok...

szkoda, że nie zachowali tych rombów - to byłby cieakwy akcent i nawiązanie do
                    tego, do czego się przyzwycziliśmy.
                    i tak wszystko zależy od tego, czy znów się zawieszą bannerami i reklamami -
                    jak tak, to ne ma znaczenia, jaki to projekt.

szkoda, że nie nawiązali tez do pawiloników, które stoją wzdłuż nowolpia koło
                    JPII (tam, gdzie "nowolipie za dzrwiami") - trudno wymyślec coś bardziej
                    muranowskiego :-)))
                    • krwawymsciciel Re: jest wizualizacja 24.07.07, 19:05
                      zgadzam sie w calosci. powiedzmy sobie po prostu "szkoda, ze jest to takie
                      totalnie od czapy, niepasujace do niczego i na dodatek do bolu przecietne i
                      jeszcze zaslania ludziom okna i zaprojektowane w stylu udajacym zadny"
            • leniwy_wiesniak Re: jest wizualizacja 24.07.07, 17:33
              może i nie takie złe, ale w tym miejscu zupełnie nie pasuje

--
              TZypshpPuAA
              devurandom.com/
            • kawiusz Re: jest wizualizacja 24.07.07, 20:52
              Z tej wizualizacji wynika tylko tyle że w środku pola przy braku innych budowli, samochodów, kiosków ruchu, słupków i pieszych prezentują sie średnio. Argument o hałasie to zasłona dymna;], która ma sprawić żeby nikt nie myślał o zasłanianiu światła.

Budowa pawilonów po śródmiejskiej stronie marchlewskiego została z tego powodu przerwana i projekt zmieniono w trakcie prac. Tu zapewne będziemy mieli powtórke z rozrywki.
              • warszawianka_jedna Re: jest wizualizacja 25.07.07, 13:04
                za tym szkłem pewnie ulokują się jakies nadęte firmy, banki i inne salony.
                Zapomnijcie o tanich chińczykach czy kebabach, nie będzie ich stać na czynsz.

Co do wizualizacji, takimi pawilonami powinni zastąpić te na Marszałkowskiej,
                tam by pasowały.
    • warszawianka_jedna widziałam gruzowisko 26.07.07, 11:32
      jednak trochę smutno.
      • vvesna Re: widziałam gruzowisko 26.07.07, 11:39
        Ja wczoraj miałam okazję widzieć pracę maszyny rozbierającej pawilony i też mi
        jakoś smutno się zrobiło.
        • krwawymsciciel Re: widziałam gruzowisko 26.07.07, 12:51
          smutno to bedzie jak to badziewie juz stanie
          • ania091951 Re: widziałam gruzowisko 27.07.07, 01:26
            Pamietam jak budowali pawilony.Chyba chodzilam do 3 klasy
    • piotrkosinski Po rozbiórce... 27.07.07, 09:41
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,66539607.html
      • rybenbaum Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 10:44
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,56850746,66529403.html

no, szybko się uwinęli
        • krwawymsciciel Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 12:28
          moze niech tak zostanie?
          • vvesna Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 12:52
            O, tak, tak!
            • rybenbaum Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 14:08
              kiedys ponoć tak było, tzn nie dokładnie tak:
              od parterów bloku na górze odchodziła górka, która ciągnęła się aż do
              marchlewskiego.
              a marchlewskiego było cienkie, tzn była tylko wschodnia nitka.

zresztą mój dziadek nigdy nie mówił "marchlewskiego" tylko "solna", jak w XX
              leciu. jana pawła II nie doczekał...
              • mirski-stefan Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 21:00
                Ulica Solna to był odcinek dzisiejszej JP2 od pl.Mirowskiego{okolice Hal
                Mirowskich}do ul.Leszno dziś Al.Solidarności.Dopiero w latach 50-tych powstała
                ulica od al.Świerczewskiego {dawna Leszno dziś Solidarnosci} do wybudowanego
                ronda Babka nazwana Al Juliana Marchlewskiego.
                • tukee Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 21:26
                  Pan Stefan :)) Sto lat:)))
                  • mirski-stefan Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 22:42
                    Dziękuję Ci bardzo.Każdego dnia kilka razy "wchodzę" na forum Muranów, ale
                    niestety same żale i kłótnie.Ostatnio czytałem Twoją bardzo spokojną i rzeczową
                    opinię w wątku w którym kilka osób prosi{domaga się}o wykreślenie ich z forum
                    Muranów.Należysz do nielicznych na tym forum którzy nie wdają się w rózne
                    zagrywki i pyskówki.Tak trzymaj.Pozdrawiam.
                    • tukee Re: Po rozbiórce... 27.07.07, 22:56
                      Panie Stefanie, ja tez zaglądam tu często. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.
                      Swoją droga to nie jestem tak kryształowa, tez mam swoje sprawki tu i tam:))
    • marylalysiak Re: pawilony na jp II 28.07.07, 17:35
      Jest łyso,wstretnie i jeszcze na dodatek staną szklane pawilony.
      Kojarzy mi sie z Przedwiośniem naszego pana Stefana.
      Obudzili mnie zaczeli pracowac od 6-tej rano,ale cóż szafke zaczełam po
      pobudce robić,ale najpierw była kawka i papierosek,a potem...........:)))
      • aurita szok!!!! 29.07.07, 23:10
        przezylam szok jakies pare miechow nie bylam na JP a tu dzis patrze: nie ma
        pawilonow!?!?!??!??!
        • tukee Re: szok!!!! 29.07.07, 23:16
          Pawilony są, tylko zburzone;))))
          • ryjek1975 Re: szok!!!! 30.07.07, 11:33
            Ale pawilony od Sapka w stronę Solidarności to dopiero na wiosnę będą burzyć...
            Więc jak ktoś chce zjeść najlepszy kebap w Wawce to jeszcze ma czas...

Projekt paskudny.... paaassskuuudnyyy!!! - a'la szalone wczesne lata 90'.
            Jednak według mnie lepiej, że one powstaną niż mialoby tam nic nie być. Akurat
            ta częśc JP II to dzięki tym pawilonom taki trochę treffpunkt na Muranowie. A
            jak by nie bylo pawilonów to byłaby alejka jak na przedmieściu (tak jak ma to
            miejsce na odcinku między dzielną a anielewicza... noż koszmar..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka