Dodaj do ulubionych

W stolicy będzie pięć nowych buspasów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 19:45
Autobusy pojadą krócej 4 minuty, a samochody dłużej 40 minut. Zysk czasowy nie
wart tych utrudnień!
Obserwuj wątek
    • Gość: mihau W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: 85.222.87.* 01.07.09, 19:46
      No i coz z tego? Zawsze znajdzie sie taka grupa cwaniaków, ktorzy
      pomysla: "a czemu by nie buspasem skoro wolny?". I skutecznie go
      spowolnia...
      • Gość: mzb BURAKO-pasy pomogą wielu kierowcom służbówek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 20:18
        Na Trasie Łazienkowskiej jest już krótki bus-pas i co z tego, skoro stoi na nim
        korek jak na dwóch pozostałych.
    • Gość: kixx W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 19:49
      na Radzyminskiej buspas pozwoli zaoszczedzic 4 minuty?
      czy to ja jestem chory,czy rzeczywistosc jest chora.
      4 minuty,czyli 240 sekund-przeciez nikt nawet tego nie zauwazy
      po co komu taka pseudorobota
    • Gość: pansamochodzik e tam kwękacie... IP: *.chello.pl 01.07.09, 19:58
      gó... przeszkadzają te bus pasy.. nie blokujcie skrzyzowan to beda mniejsze korki!
    • Gość: HejHej Jak to nie warto? IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:11
      No to jeżeli w autobusie jest więcej niż 10 osób, to znaczy, że co najmniej 10x4
      min i już warto było. Capisci?
      • Gość: Mysli Re: Jak to nie warto? IP: 80.50.17.* 01.07.09, 23:26
        Warto by było, jeżeli jechałby 1 samochód... Jeżeli 100 samochodów przez to pojedzie o 40 min. dłużej to można sobie wyliczyć ile tysięcy ludzi musi siedzieć w autobusie by się opłaciło...
      • Gość: kierowca Re: Ano nie warto! IP: 87.204.99.* 06.07.09, 13:45
        Mistrz fizyki od rozciągania linii czasu się znalazł.
        4 minuty, to 4 minuty, chyba że wystrzelisz się w kosmos, he, he.
        Polecam lekturę teorii względności czasu.
        A na poważnie uważam, że to i tak nic nie zmieni.
    • Gość: max tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:20
      coraz bardziej przestaje to być moja, przyjazna mieszkańcom
      Warszawa...

na taczki z Galasem

czy wreszcie warszawscy kierowcy zorganizują jakiś protest???
      • Gość: max Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:23
        uff , na szczęcie Wolę, Bemowo, Bileany i Żoliborz na razie w
        zasadzie oszczedzili...

buspasy to naprawdę marnotrawstwo przestrzeni

to co zrobiono na młynarskiej nadaje sie na nagrodę darwina dla zdm
        • heheheheh Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... 01.07.09, 20:30
          Chyba na nieszczęście kolego ?! Dojazd Młynarską tramwajem jest teraz piękny po
          prostu spróbuj zamiast obryzać paznokcie za kierownicą. Czekamy teraz na
          Górczewską !
        • Gość: ups Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 20:32
          buspas na Jerozolimskich to bzdura
          jest wydzielone torowisko gdzie niesmrodzące tramwaje śmigają co
          minutę

druga bzdura w samym założeniu to buspas na Trasie AK, która musi
          pełnić funkcję północnej obwodnicy, bo innej trasy nie ma

łącznik z Konotopy do trasy AK i tak wydawał się chybiony skoro jest
          zatkana i bez niego
          z buspasem będzie jeszcze śmieszniej

głosowałem na HGW, ale już drugi raz tego błędu nie popełnię

ważna jest liczba kilometrów buspasów, a nie to czy w danym miejscu
          mają sens

buspasy na wszystkich mostach w mieście - proponuję takie hasło
          wyborcze
          • Gość: ted Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.dip.t-dialin.net 01.07.09, 20:38
            Jest wazne czy maja sens. Bylo zlecone opracowanie, gdzie wszystko
            zostalo dokladnie wyliczone.
            • Gość: ups Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 20:53
              to była ironia - to dla ekipy HGW są ważne kilometry a nie
              przydatność
              lubię takie opracowania "autobus zyska 4 min" (o ile uda mu się
              dotrzeć do buspasu)
              cała reszta opracowywaczy nie obchodzi, ale to jest tak jak w
              sprawach komunikacji miastu doradza ZTM

kierowcy, módlcie się do Galasa żeby tych buspasów na Trasie AK
              i "Ł" nie zatwierdził...
            • Gość: kierowca Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: 87.204.99.* 06.07.09, 14:38
              no jasne, szczególnie na Trasie Łazienkowskiej, gdzie buspas kończy się w
              odpowiednim miejscu-tam gdzie są wjazdy i zjazdy do trasy i jest duże
              przetasowanie pomiędzy pasami.
              Jakoś nie widzę tego co tam się będzie działo.
          • Gość: mirek Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: 85.222.87.* 01.07.09, 21:55
            Zgadzam się z Tobą.
            Trasa Toruńska i AK pełni funkcję obwodnicy miasta. Na takiej trasie
            nie powinnosię blokować i ograniczać ruchu kołowego. Całe szczęście,
            że GDDKiA przebudowuje Trasę AK. Będzie to droga ekspresowa S-8.
            Dodatkowo ogłoszony został przetarg (przez GDDKiA) na dostosowanie
            trasy toruńskiej do parametrów drogi ekspresowej. Są już
            przygotowane dokumentacje dla odcinka od ul. Broniewskiego do Marek.
            Po tej przebudowie trasa AK na całym odcinku od Marek do węzła
            KONOTOPA będzie w gestii GDDKiA i żaden ZDM czy ZTM z dyr. Rutą nie
            będzie mógł realizować swoich "mądrych" pomysłów.
            • konkretniekarol Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... 02.07.09, 00:03
              Gość portalu: mirek napisał(a):

> Zgadzam się z Tobą.
              > Trasa Toruńska i AK pełni funkcję obwodnicy miasta.

Dla niewtajemniczonych: Trasa Łazienkowska stanowi z kolei fragment obwodnicy śródmiejskiej, która została usankcjonowana przez Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego m. St. Warszawy z 2006 roku. Ratusz działa zatem nie tylko wbrew logice ale też w sprzeczności ze stanowionym przez siebie prawem...
              • Gość: adel Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.09, 19:42
                Cóz się dziwic, skoro HGW sama mówiła że prezydentura ją
                przerasta... Dodajmy jeszcze ten piękny pomysł w AL. Jerozolimskich,
                gdzie równolegle do planowanego BUSpasa są tramwaje i pociągi. Po co
                tam BUSpas?! Siedzą i wymyślają te bzdury, a nowych dróg jak nie
                było, tak nie ma!
          • wolfgang87 dokładniee !!! obwodnice ! 01.07.09, 23:32
            Dokładnie tak! Nie korzystam często, ale to jest chore, aby coś co pełni rolę
            obwodnicy otoczyć buspasem. CHORE !!!
            Na Jerozolimie też z tym tramwajami prawda.
            Dokładnie to samo z Łazienkowską. Sorry... To też jest obwodnica !
            Chory kraj...
            • dungeon.master Re: dokładniee !!! obwodnice ! 02.07.09, 00:16
              Ale ja i dziesiątki tysięcy innych wracamy z Centrum tą "obwodnicą".
              • Gość: wolfgang87 Re: dokładniee !!! obwodnice ! IP: 193.201.36.* 02.07.09, 09:56
                Obwodnica w tym sensie, że transa dosc bezkolizyjna :) Swiadczy uslugi
                miedzydzielnicowe.
                • dungeon.master Re: dokładniee !!! obwodnice ! 02.07.09, 13:04
                  Trasa AK i Łazienkowska świadczą również usługi międzydzielnicowe. Jednak
                  w szczycie zdecydowana większość ludzi jedzie nimi z/do Centrum.
            • misiu-1 Re: dokładniee !!! obwodnice ! 02.07.09, 23:57
              To nie kraj jest chory, tylko te sieroty po Władku Gomułce, które musiały sobie
              znaleźć posadki akurat w Urzędzie Miasta i tu kontynuować kolektywistyczne
              dzieło swojego duchowego tatusia.
          • pani.misiaczkowa Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... 02.07.09, 16:12
            Hmmm... to już nie bedzie można korzystać z 4 pasa na AK :(
      • Gość: gość Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 20:50
        Protest przeciw czemu? Jeśli przeciw korkom, to Gałas chce cię właśnie
        zniechęcić do tworzenia tychże.
        • Gość: kierowca Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: 87.204.99.* 06.07.09, 14:48
          Przeciwko temu, żeby faworyzować jedną grupę społeczną kosztem innej, która
          bardzo często jeździ samochodami zawodowo i nie robi tego z nudów - po prostu
          zarabia na życie.
          Toż to jest jawna DYSKRYMINACJA
      • Gość: Robal Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.09, 20:55
        oraz bardziej przestaje to być moja, NIEprzyjazna mieszkańcom Warszawa...

A rowerkiem to nie łaska ??
        • Gość: m. Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:59
          Sam sobie zap...j rowerkiem np. z centrum do Wołomina, z zahaczeniem o CH w
          Markach, jak lubisz, ale innych nie zmuszaj.
          • Gość: i dobrze Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 21:15
            w kolmaz się przesiądź, albo przestań zrzędzić.
            • Gość: m. Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 01.07.09, 21:22
              Żeby zap...ć 2 km do stacji a potem stracić laptopa w pociągu? Sam sobie tak
              jeździj a nie zmuszaj innych. Oszołomstwo jest jak faszyzm.
              Wiesz poza tym, gdzie jest linia kolejowa, a gdzie Marki?
              • Gość: m Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 21:50
                Poskąpiło się kasiory na mieszkanie/dom w sensownym miejscu. A siedź sobie ze
                swoją furmanką w tym Wołominie.
                • Gość: m. Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 01.07.09, 21:55
                  Goń się. Mieszkam w centrum ale mam klientów w różnych miejscach miasta i pod
                  Warszawą. Do tego czasem potrzebuję zakupić specjalistyczny sprzęt i w związku z
                  tym po drodze do klienta muszę wpadać w różne miejsca.
                  • Gość: le ming Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.aster.pl 02.07.09, 01:09
                    No to wlecz sie samochodem, wpadaj w rozne miejsca, kupuj sprzet specjalistyczny
                    i przestan kwekac. Jestes w mniejszosci, na szczescie.
                    • Gość: m. Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: *.chello.pl 02.07.09, 09:40
                      Kwękają to roszczeniowi zbiorkomowcy, ja jakoś nie żądam kasowania istniejących
                      buspasów.

> Jestes w mniejszosci, na szczescie.
                      Gdyby nie ta mniejszość, to figę byś zobaczył a nie autobusy, bo nie byłoby
                      jezdni nadających się do jazdy nimi.
        • Gość: kierowca Re: tylko nie to! jak jeździć po tym mieście... IP: 87.204.99.* 06.07.09, 14:51
          Teraz to wszyscy mówią "MOJA" WARSZAWA, a jeszcze niedawno większość z Was
          nazywała Warszawiaków krawaciarzami i pałała nienawiścią że my ze STOLYCY
    • Gość: buspasiak W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:41
      Tylko prawda jest taka, że tych buspasów nikt nie przestrzega. Niedawno utworzono takie (tymczasowe) na Jana Pawła. I co? Normalny korek jak wszędzie. Dziwię się, że policja ani straż miejska tego nie pilnują.
      Na zachodzie jest to norma, że komunikacja miejska porusza się wydzielonymi dla siebie pasami a u nas to ludziom przez myśl nie przechodzi że może się bardziej opłacić jeździć autobusem niż samochodem.
      • Gość: m. Buspasy to bzdura do jak najszybszego uwalenia IP: *.chello.pl 01.07.09, 20:50
        Wyjeżdżam z Nowolipia w JP2 w prawo. Wjeżdżam na prawy pas JP2 czyli na buspas.
        Następnie muszę go opuścić, bo tak nakazują znaki. Czyli włączyć się na pas
        środkowy. Tyle, że ten pas stoi na dębowo i fizycznie brak miejsca, żeby wjechać.
        Za chwilę z tyłu nadjeżdża autobus i zaczyna trąbić, a jakieś cwaniaczki z okna
        krzyczą, żebym zjechał z buspasa. Pytanie - GDZIE? Na pas środkowy? Więc czekam,
        czekam, czekam, autobus trąbi, trąbi, trąbi... Albo decyduję się na jazdę
        buspasem - łapię spojrzenia "ale buras!". Ale przynajmniej autobus też mógł
        podjechać. Na szczęście nie ma policji.
        Czy zwolennikom buspasów właśnie chodzi o tworzenie kolejnej fikcji i uczenie,
        że znaki ustawiają debile i normalny kierowca nie powinien się do nich stosować
        (a przynajmniej traktować je z duuużym dystansem)?
        • Gość: kierowca bus pas my ass. IP: 212.180.160.* 01.07.09, 21:15
          Są koreczki?

Są.

Będą większe?

Będą!
        • Gość: kixx Boj sie Boga,nie pisz takich rzeczy IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 21:17
          jeszcze jakis racjonalizator przeczyta i zakaze skretow w prawo w
          ulice na ktorych sa buspasy
          • Gość: Glonojad Re: Boj sie Boga,nie pisz takich rzeczy IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.07.09, 21:17
            Ten pomysł już jest, wpisany nawet do strategii transportowej miasta, która lada
            dzień będzie uchwalana przez Radę.

Nie oprotestowałeś tego zapisu w konsultacjach społecznych? Ojej, jaka szkoda......
            • Gość: bolo Re: Boj sie Boga,nie pisz takich rzeczy IP: *.centertel.pl 02.07.09, 22:09
              A kiedy go wpisano do projektu?
        • magic3 Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. 01.07.09, 21:21
          Jeszcze niedawno ich ojcowie czy dziadkowie jeździli furmankami, a a oni teraz
          straszne paniska i wszędzie muszą dojechać samochodem, nawet jeśli ich dzienne
          przemieszczanie jest z punktu A do punktu B i z powrotem. Mam samochód, ale
          jeżdżę nim po mieście tylko wtedy, gdy mam w ciągu dnia do obskoczenia kilka
          miejsc i mogę sobie pozwolić na jazdę poza godzinami szczytu. W przeciwnym
          wypadku wybieram tramwaj lub autobus. Ciekawe co powiedzieliby "warszawiacy" z
          awansu społecznego, gdyby musieli mieszkać w Londynie czy Berlinie i nie mogli
          sobie tam za friko wjeżdżać do centrum. Zawsze byliśmy sto lat za Murzynami i
          nadal jesteśmy, choćby mentalnie. Na jutro i pojutrze kupiłem sobie bilet ZTM,
          dzisiaj śmigałem po mieście samochodem. D... nie przykleiła mi się w nim do fotela.
          • Gość: zwijak Re: Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. IP: *.compi.net.pl 01.07.09, 23:03
            racja. czas przestawic sie z waskiego myslenia. w miescie glownie musi dzialac
            komunikacja miejska. siec buspassow to poczatek, potem lepsze polaczenia i
            wszyscy bedziemy poruszac sie km
          • Gość: miron Re: Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:13
            Popieram tylko ćwoki pchają się do miasta samochodami, wjazd do centrum powinien
            byc ograniczony
            • Gość: m. Re: Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:17
              > wjazd do centrum powinien
              > byc ograniczony
              Będzie obwodnica - pogadamy.
              Bo jak na razie ci, co najbardziej mają gęby pełne sloganów o buspasach,
              ograniczaniu wjazdu, mieście dla ludzi itp mają zarazem największe "zasługi" w
              opóźnianiu budowy obwodnic, którymi można by ominąć w ogóle centrum.
              • pani.misiaczkowa Re: Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. 02.07.09, 16:18
                Popieram. Gdyby były obwodnice to od razu zmniejszyłyby się korki,
                mnóstwo ludzi nie ma wyjścia, musi pchać się do Centrum, bo tak jest
                skonfigurowana sieć dróg w Warszawie. Mam wrażenie, że większość
                traktuje kierowców samochodów jak chłopców do bicia. Zaś przyczyny
                korków wynikają z wielu lat zaniedbań, niekompetencji urzędników i
                kolejnych władz miasta. Nie jestem zbyt wielką zwolenniczką HGW, ale
                ona coś robi w przeciwieństwie do swojego poprzednika.
            • pani.misiaczkowa Re: Warszawiacy z Pcimia i Koziej Wólki. 02.07.09, 17:14
              Jestem za ograniczeniem wjazdu do Centrum pod dwoma warunkami
              1. ul Wiejska będzie należała do tego obszaru
              2. Panowie posłowie i senatorowie nie będą wyłączeni z tego zakazu.
        • Gość: miron Re: Buspasy to bzdura do jak najszybszego uwaleni IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:10
          ja myślę że jeszcze w łeb powinieneś dostać za stanie na buspasie i to że jesteś
          pierdołą nie potrafiącą z niego zjechać. Mi jakoś się udaje a mistrzem
          kierownicy nie jestem.
          • Gość: m. Re: Buspasy to bzdura do jak najszybszego uwaleni IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:14
            No, jeśli ktoś chce przestrzegać przepisów, to jest "pierdołą", bo nie staranuje
            STOJĄCYCH na sąsiednim pasie pojazdów wypełniających go na full ani nie pojedzie
            naprzód po buspasie.
            Takie myślenie jak widać przyświeca władzom wprowadzającym te buspasy i cóż tu
            się dziwić, że jest jak jest.
        • Gość: kola Re: Buspasy to bzdura do jak najszybszego uwaleni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.09, 11:55
          Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia... ostatnio mialam identyczna sytuacje jadac Al.
          Jerozolimskimi (przed Pl.Zawiszy) - stojac na buspasie nie moglam zjechac na
          srodkowy pas, bo nikt ne chcial mnie wpuscic. 4 razy probowalam - bezskutecznie.
          W efekcie dojechalam do Zawiszy buspasem. Dobre checi kontra brak kultury innych
          kierowcow niestety...
        • Gość: kierowca Re: Buspasy to bzdura do jak najszybszego uwaleni IP: 87.204.99.* 06.07.09, 14:57
          I TO JEST OPINIA ZGODNA Z ŻYCIOWĄ PRAWDĄ, tylko niestety nie każdy policjant wie
          co to zdrowy rozsądek i że Ty działasz z mniejszą szkodą społeczną.
          BRAVO za słuszną wypowiedź
    • Gość: HD Fan W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 21:44
      Trzeba te 5 lat jakoś jeszce wytrzymać.
      Nie wiem także z czego maja być finansowane te wieloletnie
      zaległości.
      Wygląda, że Unia Europejska współ-finansuje wieloletnie zaniedbania.

Problem jest gdzie indziej.
      Wydawano za łapówki od zawsze pozwolenia na budowę nowych osiedli
      bez korelacji z układem drogowym.

To było tak:
      - "Stefan daj pozwoloenie na budowe nowego osiedla na Tarchomninie"
      - "nie mogę bo będą korki"
      - "Ale czy funfle z miasta zapisali to w ustawie czy tylko to zalezy
      od Twojej decyzji administracyjnej ?"
      - " Tak, ta decyzja zalezy tylko ode mnie bo tak załatwiliśmy z
      kolegami z mafii budowlanej na każdym etapie budowy prawa drogowego
      i urbanistycznego "
      - " no to ile sie nalezy ? Stefan, ja buduję po 2 400 zł/m2 a
      schodzi po 10 000 zł. Co robimy ?"
      - no ale jeszcze Gajas i jego chołpaki z Batorego"
      - Galas to ten nowy ?
      - Nie, siedzi w ZDM od studiów, czyli całe życie. Wie o co chodzi !
      - A co z GDDKiA ?
      - To oczywiste , że tam też mamy zobowiązania !
      - A 13 piętro PKiN ?
      - Nie marudż. Masz czy nie masz ochoty zostać spełnionym inwestorem
      z "rodziny" ?
      Acha , czy byłeś już w banku po środki ?
      Tam mam także porowizję ale masz załatwione jak wejdziesz w UKŁAD !
      ......................................
    • Gość: Marian Może bezmózgi od bus pasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 21:49
      pomyśleli by o parkingach przy lini kolejowej od Otwocka. Po co mi
      parę km bus pasa na Łazienkowskiej jak do Józefowa muszę jechać
      czyli i tak musze mieć samochód bo niczym innym nie dojadę. Brawo
      dla debili.
    • Gość: HD Fan W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 21:56
      A dlaczego nikt do tej pory nie wpisał w plan miejscowy obowiązku
      budowy wielo-piętrowego parkingu komercyjnego na rogu al.
      Jerozolomskich i ul. Chałubińskiego nad państwowym terenem PKP.
      Vis a vis MARIOTT HOTEL , po przekątnej.
      DZIWNE co nie ?
      Wydaje się tam kolejne pozwolenia na nowe biurowce (RONDO 1) bez ani
      jednego miejsca paringowego dla klientów tam umieszczonych
      usługodawców. Prezesi mają swoje miejsca ale klient ich firm już nie
      ma. Tym czasem miejsce jest. Ale Państwe (PKP). I autor planu tego
      rejonu udaje, że nie widzi problemu. Może być nad torami prywatny
      McDonald i IKEA ? No to może być zapewne i parking komercyjny.
      Ale go nie wpisano ani nawet nie było zobowiązania dla projektanta
      planu dla takiej funkcji. A zleceniodawca projektu planu to samorząd
      lokalny. Już tam się zaczyna "współżycie" z "rodziną".
      Kto to zatrzyma ?
      • Gość: kabak W mieście to normalne IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 22:06
        Na wsiach szybciej się jeździ indywidualnymi samochodami, bo jest
        mała gęstość zaludnienia. W miastach mamy albo permanentne korki,
        albo ułatwienia dla komunikacji miejskiej. W wielkich miastach
        zachodniej Europy doszli do tego dawno. W centrum Zurychu nie ma
        korków, bo prawie nikt nie jeździ samochodem.
        U nas ciągle zbyt dużo mamy "warszawiaków" w których rodzinnej wsi
        tylko sołtys miał syrenkę, więc jak teraz mogą sobie stuningować wóz
        ze szrota, to nie będą się poniżać w autobusie.
        • wolfgang87 Re: W mieście to normalne 01.07.09, 23:42
          Zurych to małe miasteczko !
          • dypl.instruktor.brzuchomowstwa Re: W mieście to normalne 02.07.09, 09:42
            Zurych to małe miasteczko !
            =====================================
            Powoli, powoli. Zurych, ze swoimi 370. tysiącami mieszkańców nawet w
            Polsce lokowałby się na 8-9 miejscu w rankingu miast. A biorąc pod
            uwagę odsetek obywateli Szwajcarii mieszkających w tym pięknym
            mieście, to Zurych jest, proporcjonalnie, ludniejszy od Warszawy w
            jej administracyjnych granicach.

---------------
            Dyplomowany Instruktor Brzuchomówstwa
            zrzeszony w Ogólnopolskiej Izbie Komunikacji Niekonwencjonalnej
            • pani.misiaczkowa Re: W mieście to normalne 02.07.09, 16:32
              Tylko, że władze Zurychu inwestowały w powojenną komunikację miejską
              od 60 lat, a także w autostrady i obwodnice. Do tego Zurych nie
              został w czasie wojny tak zniszczony jak Warszawa. Do tego porównaj
              sobie dochód na mieszkańca. Jak ktoś już zauważył na forum, jesteśmy
              100 lat za murzynami. I chyba jeszcze długo będziemy.
    • Gość: 4 kółka + zapas W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 22:04
      Nawet, jeśli korki się powiększą a ja będę jechał przez miasto dłużej, to i tak
      i tak, NIE PRZESIĄDĘ SIĘ DO ZBIORKOMU!
      Do śmierdzącego, zatłoczonego autobusu z lepkimi poręczami albo nagrzanego jak
      kocioł tramwaju. Nie będę tak podróżował. Jeździłem, jeżdżę i będę jeździł
      własnym pupowozem, nawet za cenę dłuższych korków. Nawet, jeśli wprowadzą
      miesięczną opłatę w wysokości stu złotych za wjazd do centrum, też będę jeździł
      własnym samochodem i do zbiorkomu nie wsiądę. Wolę stać 20 minut na krótkim
      odcinku niż przeciskać się 7 minut śmierdzącym autobusem ze śmierdzącymi,
      spoconymi i niedomytymi ludźmi. Kierownicy ani siedzeń w samochodzie nikt nie
      dotyka poza mną, zwłaszcza brudnymi łapami. Nikt nie nasmrodził mi brakiem
      higieny, papierosami i alkoholem. Mogą się zakichać i zakrzyczeć orędownicy
      zbiorkomu, ale ja nim jeździć nie będę. Jak się skrzyżowanie korkuje, włączam
      sobie masaż wibracyjny pleców w fotelu, słucham radia a klima przyjemnie
      schładza i osusza nieznośnie parne powietrze. Dzięki temu, nawet po godzinie
      przeciskania się przez całe miasto, wysiadam niespocony, świeży i niewybrudzony
      przez brudne, obślizgłe poręcze i niedomytych współpasażerów. I to jest właśnie
      to, z czego ja nie zrezygnuję na rzecz jakiegoś śmierdzącego, zatłoczonego
      zbiorkomu. Ale w ogóle O CZYM ROZMOWA? Ja widzę te autobusy i tramwaje, codzień
      w okół siebie. Są PRZERDZEWIAŁE NA WYLOT, mają brudne szyby i karoserie,
      hałasują i są masakrycznie zatłoczone. No sorry, ale moje 4 kółka + zapas nie
      puszczają ani dymka z rury, nie mają strupka rdzy i nie zostały wybrudzone przez
      tysiące pasażerów. I ja z nich nie zrezygnuję! Ja się formalnie brzydzę tego
      zbiorkomu, brudnego, kopcącego i wydotykanego milionami rąk! Jak będzie
      wyglądało moje ubranie po czymś takim? Ja w waciaku i kaloszach do pracy na
      budowie nie jeżdżę i nie mam ochoty ani własnym ciałem, ani przez marynarkę,
      spodnie, koszulę, dotykać brudnych poręczy i siedzeń zbiorkomu. Ja się z białej
      skórki nie przesiądę na żaden ikarusowy skaj, nie ma takiej opcji!
      • Gość: x Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: 217.17.37.* 01.07.09, 22:35
        człowieku, nie bądź już taki delikutaśny. od 20 lat jeżdżę
        komunikacją miejską i jakoś żyję.
        • Gość: xxl Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: *.chello.pl 01.07.09, 22:41
          Ale jak śmierdzisz...
          • Gość: x Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.09, 11:28
            swojej matce tak mów.
      • Gość: ds Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: *.chello.pl 01.07.09, 22:37
        Och fuj! W korku stać? O nie!! Mój motorek sprawnie mija stojących w korku, siedzących na swych skórzanych fotelach, kierowców samochodów. Wiaterek przyjemnie powiewa wraz ze wzrostem prędkości, silnik przyjemnie mruczy, czego chcieć więcej? Wy tam z aut i autobusów pogapice się na siebie wzajemnie, a ja wam tymczasem mówię: papa!
        • Gość: 4 kółka + zapas Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 23:34
          Tak, tak, wiatereczek przyjemnie powiewa. Przez ostatnie dwa dni widziałem to cudowne szczęście skuterowców podczas ulewy. Przemoknięci na wylot, pochowani pod wiaduktami, normalnie missery mokrego podkoszulka. A mnie kropla na głowę nie spadła! Wyjechałem z garażu w pracy i wjechałem do garażu w domu. Zero kontaktu z deszczem, wiatrem, wilgocią. A teraz sobie tylko pomyślę, jak się czuły te tłumy pasażerów zbiorkomu, które mijałem. Przemoknięci do suchej nitki, ociekający wodą, zgaszeni albo wściekli, z przemoczonymi torbami albo teczkami. Mokli stojąc na przystankach, gdzie nie dla wszystkich starczy wiaty. Wielu pewnie pół godziny czy więcej stało w przejściach dla pieszych czy wyjściach z metra i czekało na koniec deszczu. A ja miałem to centralnie w pompie, wrzucam garniak na tył, odpalam silnik, naciskam program klimy w trybie deszczowym, radio on i w mam wszystko w nosie, cały ten deszcz, burzę, pioruny i głębokie kałuże. Prześwit prawie pół metra i dopuszczalny poziom brodzenia 70 cm powoduje, że jeszcze żadna warszawska kałuża mnie nie zakoczyła. I mam w pompie zbiorkom, rowery, skutery i łażenie piechotą.
          • konkretniekarol Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ 02.07.09, 00:22
            Twoje posty to wspaniała lektura! Chciałoby się aby całe forum tak znakomicie
            się czytało :)
          • m_234 Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ 02.07.09, 05:30
            Czyli z punktu A (schron przeciwatomowy), do punktu B (również schron przeciwatomowy)?
            Pokombinuj z teleportacją ;)
          • dypl.instruktor.brzuchomowstwa Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ 02.07.09, 09:49
            Wyrazy współczucia dla autora. Te posty wyglądają na odreagowywanie
            jakiejś gigantycznej frustracji. Pozdrawiam i życzę wszystkiego
            dobrego.

---------------
            Dyplomowany Instruktor Brzuchomówstwa
            zrzeszony w Ogólnopolskiej Izbie Komunikacji Niekonwencjonalnej
      • pani.misiaczkowa Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów/ 02.07.09, 16:23
        I masz rację. Niektórzy krzyczą: przesiądźcie się do komunikacji
        miejskiej, będą mniejsze korki. Już ja to widzę. Na niektórych
        trasach wejście do autobusu lub tramwaju graniczy z cudem. O jedynej
        linii metra już nie wspomnę.
        PS Zastanawiałam się co by było, gdyby coś stało się z metrem np
        zawaliło się sklepienie. Na większości tras równoległych z metrem
        wycofano autobusy (np E-4, pamiętam lata kiedy jeździł z Pl
        Konstytucji) i co wtedy? Per pedes?
    • Gość: to ja To ZTM bedzie mial marnie, bo obiecal E7 IP: *.100.211.91.static.bait.pl 01.07.09, 22:06
      W dobie kasowania lini, moze sie okazac, ze najwiekszym przegranym bedzie ZTM,
      bo pisemnie zobowiazal sie do uruchomienia linii E7 z Ursusa, po wytyczeniu
      bus-pasa na Trasie Lazienkowskiej. Pewnie wierzyli, ze to sie nigdy nie uda, a
      tu taki zonk...
    • Gość: Olo Jak na trasie Ł zaczną wszyscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 22:13
      przestrzegać tych buspasów to w żaden sposób nie da sie do nich
      dojechać. To co autobus zyska na buspasie straci na doejździe.
    • Gość: 123 Kiedy pasy na trasie Siekierkowskiej??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 22:15
      Przecież tam jest tyle miejsca to ze dwa by się zmieściły.
    • rio_bravo_39 Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów 01.07.09, 22:27
      a ilość spalin przekroczy wielokrotnie normy wielokrotnie
      przekroczone ;-)
      • Gość: sweetago Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.09, 22:33
        powstanie aż pięciu nowych pasów - piękne.... kolejne perełki
        stylistyczne. Gratulacje.
        Ja wnosze raczej o ustawienie toalet dla kierowców na pętlach... np
        przy Torwarze, żeby kierowcy nie podlewali wiaduktu na oczach
        pasażerów... bo to żenada.
      • optymistyczny2 Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów 01.07.09, 22:48
        He he he... słyszałem o tym już w zeszłym roku, miały powstać już
        dawno... a potem była dłuuuuuga cisza!

Swoją drogą ciekawa jest "OFERTA" komunikacyjna na Ostrobramskiej,
        akurat w sam raz dla kierowców, którzy zmuszeni do przesiadku z auta
        chcą zasmakować uroków komunikacji. Linie 502, 514 i 515 łączące z
        centrum kursują w godzinach szczytu co 30 minut! Tak, to nie
        pomyłka... :-))) nie tak jak na Tarchominie co 3 minuty, tylko
        właśnie co 30!!! Pozostałe linie nie lepiej, np. 182. Tak ZTM o
        nas "dba". Szkoda, że Pan Dyrektor Ruta mieszka w Legionowie, gdyby
        mieszkał na Ostrobramskiej, na pewno mielibyśmy taką komunikację jak
        w Legionowie, gdzie PODMIEJSKIE (!!!)linie kursują co 15 minut, a u
        nas MIEJSKIE co 30. Kierowcy, nawet nie wiecie co Was tutaj czeka :-
        )))
        • yavorius Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów 02.07.09, 11:36
          Co do 514 i 515 -> SKM ukradli???

Co do 502 -> zapomniałeś kolego o 411, które jeździ co 20 minut, a
          powiązanie z 502 na przystanku FABRYCZNA wygląda tak:

06: [11] [19] [31] [46] [49]
          07: [01] [16] [19] [36] [49] [56]
          08: [16] [19] [36] [49] [56]
          09: [16] [22] [36] [52] [56]
          10: [16] [22] [36] [52] [56]
          11: [16] [22] [36] [52] [56]
          12: [16] [22] [36] [52] [56]
          13: [16] [22] [36] [50] [56]
          14: [14] [20] [34] [50] [54]
          15: [20] [22] [42] [50]
          16: [02] [20] [22] [42] [50]
          17: [02] [20] [22] [42] [50]
          18: [02] [19] [22] [42] [49]
          19: [02] [19] [22] [36] [49] [56]
          20: [19] [21] [45] [49]
          21: [15] 18 [45] [48]
          22: [12x 18 [42x 48
          23: [18x

Więc z tymi 30 minutami w szczycie chyba żartowałeś...
    • roweroraffi W stolicy będzie pięć nowych buspasów 01.07.09, 22:33
      Uwierzę w te buspasy, gdy je zobaczę. Na razie to są tylko kolejne zapowiedzi,
      a tych już wiele było od władz miasta i jak dotąd żadna nie została spełniona.
    • egonik W stolicy będzie pięć nowych buspasów 01.07.09, 22:36
      Tylko niekompetentny matoł mógł podjąć decyzję o zawężeniu Trasy Łazienkowskiej
      do jednego pasa. Jestem pewien, że podejmujący tą decyzję nie przeprowadził
      żadnej analizy natężenia i przepustowości ruchu po wprowadzeniu zmian. Zresztą
      bez tych analiz widać, że trasa jest kompletnie zakorkowana w godzinach szczytu.
      A jak rano zdarzy się wypadek (np. ma moście) i zostanie zablokowany jeden pas
      to korek zaczyna się na Ostrobramskiej, dodatkowo stoi Waszyngtona i uliczki na
      Gocławiu.

Poza tym pytam się naszych "kompetentnych" inaczej urzędników, gdzie po prawej
      stronie Warszawy znajduje się parking "Parking i Jedź", tak abym mógł zostawić
      samochód i przesiąść się do pociągu lub tramwaju?
      Ale rzeczywiście najprościej jest wziąść kubeł farby i wymalować buspasy nie
      dając nic w zamian i nie poprawiając funkcjonowania zbiorkomu.
      Mieszkańcy linii Mińskiej i Otwockiej będą uszczęśliwieni tymi "usprawnieniami".
      • Gość: Michał Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.aster.pl 01.07.09, 22:45
        Brawo, robić więcej buspasów, niech pilnuje je policja (patrole wyżyją z samych
        mandatów z nawiązką) i podwyższyć opłaty za parkowanie!
      • Gość: xmen Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:19
        Nie zgadzam sie z pierwsza czescia Twojej wypowiedzi, ale dobrze ze
        napisales druga.

Trasa Lazienkowska jezdze 7 lat, codziennie na odcinku Centrum
        Optyki (Promenada) - Metro Polibuda. Prawie zawsze jezdze
        komunikacja miejska, ale tylko ze wzgledow ekonomicznych (nie chodzi
        o parkingi bo teraz mam darmowy parking pod wydzialem), bo nawet jak
        jest korek (np wypadek jak tydzien temu na srodku mostu) to przejazd
        ta trasa zajmuje mi gora 15 min. Buspas to bardzo dobre rozwiazanie.
        Nawet mimo przewezenia na moscie. Chodzi o to ze Ty, tak jak
        wiekszosc osob dojezdzajacych samochodami, nie rozumiecie ze nie
        chodzi tylko o udogodnienia dla ludzi jezdzacych autobusami, ale o
        odkorkowanie calej Warszawy.
        Siedem lat temu zjezdzilem cala Holandie rowerem, wiec mialem sporo
        czasu na ogladnie tego co widzialem. Nawet w malutkim miasteczku byl
        zakaz wjazdu smaochodow do centrum. Nie dotyczyl autobusow (to nie
        byly autobusy miejskie bo tam byly moze 4 skrzyzowania, ale
        podmiejskie), mieszkancow i zaopatrzenia. Po prostu barykada
        wysuwajaca sie z asfaltu. Nikt tam nie mial zadnego problemu. Tak
        samo w Amsterdamie, chociaz tutaj musze sie przyznac ze widzialem
        tylko polowe i raczej te boczne dojazdy.
        Tak naprawde tylko buspas gwarantuje to ze autobus dojedzie na czas,
        a spoleczenstwo naszego miasta powinno zrozumiec, ze nie zawsze
        dobrze jest jezdzic samochodem gdzie tylko sie da. Mowie to
        oczywiscie jako osoba jezdzaca komuniakacja miejska.
        I jeszcze jedna sprawa. Czasami jednak jade samochodem i wlaczam CB
        radio. Jadac od Ronda Jazdy polskiej do Mostu Lazienkwskiego jest
        buspas. W zasadzie na tym odcinku glownie slysze rady zeby jezdzic
        wlasnie "prawym, bo jest luzny" a niektorzy wrecz sie smieja gdy sie
        wspomni o tym ze sluzy do czego innego. Wiec dlaczego tego pasa nie
        mialaby pilnowac czasami policja i wlepiac mandaty?

A jesli chodzi o parkingi Parkuj i Jedz to rzeczywiscie. Ten kto
        podpisal projekt buspasow dojezdza pewnie tak jak ja z os.
        Ostrobramska (btw p. prezydent mieszkala tu bardzo dlugo ale od razu
        zapomniala o tym miejscu), albo gdzies na Saskiej Kepie, bo tu
        naprawde nie ma gdzie zaparkowac. Nawet mieszkancy u mnie nie maja
        gdzie parkowac od kiedy zlikwidowano parking przy kosciele na
        ostrobramskiej, a co dopiero ludzie z Otwocka. Najpierw powinno sie
        wybudowac 3 duze parkingi, a potem robic to co powinno byc zrobione
        5 lat temu.
        • Gość: m. Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 01.07.09, 23:23
          > Chodzi o to ze Ty, tak jak
          > wiekszosc osob dojezdzajacych samochodami, nie rozumiecie ze nie
          > chodzi tylko o udogodnienia dla ludzi jezdzacych autobusami, ale o
          > odkorkowanie calej Warszawy.
          No doprawdy? A ile czasu autobus spędzi w sztucznie wywołanym korku zanim
          dobije się do buspasa?
          Nie zdajesz sobie sprawy, że w mieście bez obwodnic po prostu nie ma
          fizycznie alternatywy dla pojechania przez centrum i że ktoś, kto jedzie np. z
          Włoch do Wołomina przez Marki i tak pojedzie samochodem, bo oferta zbiorkomu dla
          takiej trasy jest i będzie słaba?
          • szabo Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów 02.07.09, 01:16
            wielkie masy przemieszczają się z Włoch do Wołomina. Takie podróże zawsze
            bardziej opłacało będzie się robić samochodem. Ale 80% osób od razu mogłoby
            przesiąść w komunikację publiczną. Fakt, że w tej chwili komunikacja tego nie
            udźwignęłaby, ale też nie będzie to nigdy proces natychmiastowy. Autobusami i
            tak jeździ więcej osób niż samochodami a dzięki buspasowi ta większość będzie
            poruszać się szybciej. Jeżeli autobus jedzie szybciej, to znaczy także, że
            szybciej może pojechać w drugą stronę, więc automatycznie można sobie pozwolić
            na większą liczbę kursów, co zmniejszy tłok. No i tłok przez 10 minut jest do
            wytrzymania, po 25 ma się ochotę kogoś zabić, więc buspas to najlepsze
            rozwiązanie jakie można wymyślić w tej chwili.

Jak ktoś jest za bardzo wygodnicki, niech se stoi w korku. Wjazd do centrów
            miast jest prawie wszędzie utrudniony, żeby nie doprowadzać do komunikacyjnego
            koszmaru, jaki w tej chwili mamy mieszkanie. Żadne miasto, o ile nie zamienimy
            go w plątaninę autostrad i estakad, czyli miasto nie do życia z sypialniami
            wokoło. W wielu północnoamerykańskich miastach tak zresztą zrobiono i teraz
            zamiast stać w korkach na trzypasmowych autostradach, wszyscy stoją sobie na 6-7
            pasach. Wielka poprawa sytuacji! Centrum prawie każdego miasta nie jest w stanie
            przyjąć takich potoków samochodów, z jakimi mamy do czynienia obecnie.

Co do prawej strony wisły, to nie trzeba przecież czekać na P+R wszędzie. Sporo
            moich znajomych dojeżdża z Marek, Zielonki, itp na Targówek tudzież Bródno albo
            Zacisze, tam zostawiają samochód i jadą dalej zbiorową. Jak się chce to można. A
            inna sprawa że P+R powinny powstać we wschodniej Wawie jak najszybciej, zresztą
            już na linii radomskiej zdaje się powstają.

A wspomniane wcześniej obwodnice w przypadku największego natężenia ruchu -
            czyli dojazdów z i do centrum - wiele nie dają, bo ruch tranzytowy w Wawie
            oscyluje zdaje się w okolicach 2-3% w godzinach szczytu.
            • Gość: m. Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 02.07.09, 09:49
              > Ale 80% osób od razu mogłoby
              > przesiąść w komunikację publiczną
              Tylko czy byłoby to dla nich korzystne, czy też trzeba ich batem zapędzić?

> Jeżeli autobus jedzie szybciej, to znaczy także, że
              > szybciej może pojechać w drugą stronę, więc automatycznie można sobie pozwolić
              > na większą liczbę kursów, co zmniejszy tłok
              Kasa Misiu, kasa. ZTM płaci od wozokilometra. Więcej wozokm - konieczna większa
              dotacja do zbiorkomu. Skąd brać? Podnieść ceny biletów?

> Jak ktoś jest za bardzo wygodnicki, niech se stoi w korku. Wjazd do centrów
              > miast jest prawie wszędzie utrudniony,
              Rzecz w tym, że takie "masy" jak jadący z Włoch do Wołomina (i na setkach innych
              tras tego typu) muszą teraz jechać przez centrum, bo inaczej się nie da, choć w
              tym centrum nie mają żadnego interesu. Ich do zbiorkomu nie wsadzisz.

> wokoło. W wielu północnoamerykańskich miastach tak zresztą zrobiono i teraz
              > zamiast stać w korkach na trzypasmowych autostradach, wszyscy stoją sobie na 6-
              > 7
              > pasach.
              Manipulacja. W mieście mającym 20 mln mieszkańców potrzeby transportowe są po
              prostu gigantyczne.

> A wspomniane wcześniej obwodnice w przypadku największego natężenia ruchu -
              > czyli dojazdów z i do centrum - wiele nie dają, bo ruch tranzytowy w Wawie
              > oscyluje zdaje się w okolicach 2-3% w godzinach szczytu.
              Ale to jest tranzyt dalekiego zasięgu. Tymczasem około 50% ruchu w centrum to
              ruch międzydzielnicowy, który powinien je omijać, ale nie omija, bo brak
              alternatywy.
    • Gość: xxl Trzeba zrobić protest kierowców ! IP: *.chello.pl 01.07.09, 22:38
      Przecież na Radzymińskiej jest już buspass. I co? Jak zwykle. Pas jest wolny a dwa pozostałe zapchane na maksa. Do dupy z taką organizacją ruchu. Ja płacę podatek drogowy, z moich podatków są dopłaty do MZA i jeszcze mam stać w kilometrowych korkach bo paru przeciętnych inaczej zdecydowało o wyłączeniu pasa z ruchu ?
      • Gość: warsiawiak Do dupy z bufetową !!! IP: *.chello.pl 02.07.09, 00:20
        Kumpela tuseka zatruwa nam życie !!1 Wont stąd !!!!
    • Gość: Kolos W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.acn.waw.pl 01.07.09, 22:49
      Ząłość najpierw buduję się drogi imbecyle
      Zakazy to nie rozwiązanie to ucieczka od kosztów
      • Gość: ds Re: W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 01.07.09, 22:55
        Jest dokładnie tak, jak mówisz. Najłatwiejsze rozwiązania są najlepsze. A potem mamy puste bus-pasy i korek x2 na pozostałych. Może w ogóle zakazać autom jazdy po mieście, wszystkie drogi przemianować na bus-pasy i będzie cudownie. Do tego ceny biletów x5 i problem dziury budżetowej Warszawy rozwiązany. Szkoda gadać...
    • Gość: Welarg Proponuję buspasy na Al. Andersa (w obie strony) IP: *.aster.pl 01.07.09, 23:12
      Komunikację w Warszawie bardzo by usprawniły buspasy na Al. Andersa
      (oczywiście w obie strony).
      • wolfgang87 Re: Proponuję buspasy na Al. Andersa (w obie stro 01.07.09, 23:45
        jeszcze lepiej... sami geniusze. pozdrownienia z Muranowa.
    • Gość: kier W stolicy będzie pięć nowych buspasów IP: *.chello.pl 02.07.09, 00:05
      Nowe durne buspasy, bo autobusy staną w korku na dojeździe do nich. A TAK W
      OGÓLE PO CO BUS PASS NA DRODZE NA KTÓREJ JEST TRAMWAJ I METRO!!!( na
      niepodległości). W praktyce wozi powietrze, bo wszyscy jeżdżą tramwajem.

Nowe bo HGW mysli o kolejnych wyborach (przed poprzednimi obiecała np.
      zablokować budowę oczyszczalni).

A centrale dużych firm hurtem uciekają z Wa-wy. A razem z nimi miejsca pracy i
      podatki do kasy miasta. Róbmy same buspsay, nawet na wszystkich pasach jezdni, a
      za kilka lat Wa-wa stanie się dzielnicą Ciechocinka.
    • Gość: wściekły Bufetowa wydała wojnę warszawiakom ! W tym IP: *.chello.pl 02.07.09, 00:18
      mieście już nie daje się żyć . Bufetowa zgromadziła wokół siebie gromadę
      normalnych debili , którzy się sprzysięgli , żeby robić nam zadymy i zatruć
      życie . WARSZAWIACY !!! Jak długo jeszcze damy się tej durnocie tłamsić ?!!!
      Już teraz nie możemy nigdzie dojechać , umówić się na godzinę itp. A HGW
      wyśmiewa się z nas !!!!
      • wyleczony-z-platfusa [...] 02.07.09, 01:07
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: gosc Upadek Pragi IP: *.ip.netia.com.pl 02.07.09, 00:21
      Praga w porownaniu z lewobrzezna Warszawą ma obecnie:
      - znacznie niższe wyniki uczniów na egzaminach gimnazjalnych niż reszta miasta;
      - niższe średnie dochody na rodzinę o dobrze ponad 1000zł;
      - 0 m kwadratowych nowych biurowców;
      - wyższe bezrobocie.
      Co nasza droga HGW robi, aby zniwelować te różnice. Buspasy które kompletnie zablokują dojazd z Pragi do biurowców na Mokotowie. Dzięki temu białe kołnierzyki masowo będą się przeprowadzać z Mokotowa, Ursynowa i Piaseczna na Pragę. ich dzieci będą podnosiły poziom szkół, a ich pieniądze zostaną na Pradze. Hurra!!!.
      I niech żaden dureń nie mówi za 10 lat, że konieczna jest finansowana z naszych podatkow rewitalizacja Pgagi, bo miszkają tam tylko emeryci, studenci i element.
    • wyleczony-z-platfusa [...] 02.07.09, 01:02
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • Gość: Asyt Wszyscy się cieszymy jak zwykle... IP: *.acn.waw.pl 02.07.09, 01:02
      Ok. zgoda wybudujcie buspas, protestujmy go 3 miesiące i przeprowadzamy kolejne
      badania, czy aby na pewno jest tak jak to sobie ktoś wyliczył.
      Jeśli nie to Pan Galas wylatuje z pracy, pozostałe osoby odpowiedzialne za
      wprowadzenie tego rozwiązania również.
      Bo bardzo ładnie wygląda teoria, a inaczej praktyka, przykładem są :
      Wydzielony pas na Niepodłegłości do godziny 9 - jest korek na pozostałych dwóch
      pasach, autobusy stoją (w zależności od trasy) w korku od okolic metra Wilanowska.
      Po godzinie 9, przy identycznym nateżeniu ruchu, korek znika.

Wydzielony pas na Modlińskiej (notabene jest to droga krajowa) do czasu kiedy
      bałwanki pilnowały, korek zawsze był od Anencina. kiedy się chłopcy nie dogadali
      z miastem i przestali stać, korki zaczynały się od Światowida. Dodatkowo drogi
      dojazdowe do ul. M też zwiększyły swoja przepustowość.
      Reasumując.. Pan Andrzejek zrobi studium budowy bus pasa na ulicy kapuścianej,
      bierze swoje piękne wyliczenia tabelki, liczby, samochody uwzględnia wszystko i
      wychodzi mu ze teoretycznie będzie 4 minuty, krócej, wszyscy mówią no tak...
      rewelacyjnie robimy. przychodzi szara rzeczywistość i okazuje się iż o wszem 4
      minuty jedzie się kapuścianą tylko autobus stoi na sałatowej o 10 minut dłużej a
      sałatowa jest jednopasmowa i tutaj już niestety bus pasa zrobić się nie da...

Dodatkowo tęgie głowy żyją w przekonaniu że żyjemy w idealnym świecie z
      idealnym taborem i siecią komunikacji. Zakładaja że 95% zmieni zdanie i się
      przesiądzie bo bedzie im lepiej. Niestety nie jest tak bo dużo osób porusza sie
      po mieście samochodem bo:
      Maja dzieci, które muszą odwieźć do szkoły, potem jadą do pracy a z pracy
      odbierają je od babci.
      Mają taka pracę że spotykają się z klientem i troche nie wypada im śmierdzieć
      potem, bo musieli podbiec do autobusu i 2 razy sie przesiadać(zgodnie z wdrażaną
      strategią komunikacji ZTM)
      Maja praće która wymaga odwiedziń w róznych punktach miasta.
      Mają taki status społeczny że nie wypada im jeździć do pracy autobusem (nie
      żyjemy w NY lub Londek City)
      Mają kaprys,
      I zawsze jakby idealny transport nie był będą jeździć samochodem. I panowie
      Tegie głowy powinny o tym pomysleć zanim wdrożą swoje cudowne rozwiązania.

• tom.krakus Re: Wszyscy się cieszymy jak zwykle... 02.07.09, 09:25
        Gość portalu: Asyt napisał(a):
        > Mają taki status społeczny że nie wypada im jeździć do pracy autobusem (nie
        > żyjemy w NY lub Londek City)
        > Mają kaprys,
        > I zawsze jakby idealny transport nie był będą jeździć samochodem.

Mistrzu przepraszamy że żyjemy i godzimy w twój status społeczny!
        70% mieszkańców miasta porusza się KM.
        Sam jeżdżę jestem kierowcą ale wielkie TAK! dla buspasów - chcesz wieźć swoją
        dupę w pustym samochodzie to twój wybór.
        • Gość: Asyt Re: Wszyscy się cieszymy jak zwykle... IP: *.wawa.almatur.pl 02.07.09, 09:31
          Proszę cie gdzie tam jest napisane że jestem przeciw ? Pisze o racjonalnym
          wprowadzaniu buspasów, które nie ma polegać na typowym akademickim studium, a
          rzetelną analizą, przed i po fakcie. Przykład że ktoś ma kaprys jest wyjęty z
          kontekstu. 70% SKM... polemizowałbym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka