Gość: koloo IP: 217.149.246.* 12.08.09, 07:43 Powoli zmienia się na lepsze. Może w końcu ucywilizuję się naszą stolicę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lisa architekta mówienie szyfrem IP: *.chello.pl 12.08.09, 07:52 Pan Prodziekan nie dodał, że wietrzenie śmietników dlatego, iż projekty są po prostu wyrzucane na śmieci po wpisie oceny do indeksu- chyba że student zabierze sobie. Zawsze mnie irytowało, kiedy na klatce przy schodach (Koszykowa 55) leżały prace naszykowane do wywózki.. No ale proszę.. Idzie nowe, ciekawe ile z tego zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.aster.pl 12.08.09, 08:13 "Na wydziale architektury można by do nich opracować warunki zabudowy (czyli m.in. sposób zagospodarowania, przeznaczenie i wielkość obiektów). Przekazaliśmy listę ok. 70 nieruchomości. To pole do projektowania w konkretnej przestrzeni - zachęcał Andrzej Jakubiak, wiceprezydent Warszawy." To jakiś nonsens ! Ostatnią sprawą, którą powinni się zajmować studenci architektury to opracowywanie WuZetek ! Nie dość, że są to dokumenty, których sporządzanie zarezerwowane jest ustawowo dla "uprawnionych" projektantów, to do tego poprawnie zaprojektowane warunki zabudowy powinny być kontynuacją stanu istniejącego w otoczeniu, a nie jakimś nowym ciekawym pomysłem architektonicznym czy urbanistycznym ! Wiceprezydent Jakubiak najwyraźniej się nie orientuje w tych sprawach, to nie są jego komptetencje w urzędzie miasta. Charakterystyczne, że w tym porozumieniu z Wydziałem Architektury nie uczestniczy pion architektury i urbanistyki urzędu miasta, który podlega przecież całkiem innemu wiceprezydentowi, tylko pion nieruchomości. Ciekawe tylko, dlaczego ten absurdalny pomysł "kupuje" Wydział Architektury PW ? obserwator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.acn.waw.pl 12.08.09, 09:29 Gość portalu: obserwator napisał(a): Ciekawe tylko, dlaczego ten absurdalny pomysł "kupuje" Wydział Architektury PW ? Niestety Wydział Architektury PW od lat bryluje we wdrażaniu absurdalnych pomysłów, a nowa ekipa dziekańska (niestety również pan Krzysztof Koszewski) wbrew pokładanym w niej nadziejom jedynie opary absurdu zagęszcza... Sama idea jest na pierwszy rzut oka fantastyczna, jeśliby moderacją zajął się ktoś taki jak pan Grzegorz Buczek - szanse powodzenia (czymkolwiek jest w tym wypadku) rosną. Jednak wspomniany list intencyjny to póki co nic więcej, niż kilka bardzo ogólnych deklaracji. Papier jest cierpliwy... Niestety obawiam się, że aby taka współpraca funkcjonowała, potrzeba jeszcze wiele pracy nad ustalaniem procedur, formułowaniem programu itd. Tymczasem Pilotażowy program współpracy samorządowo-studenckiej zostanie wdrożony w najbliższym semestrze. Czyli jak zwykle zaczyna się od eksperymentowania na "żywym organiźmie", a niestety - wbrew specyfice zawodu - rozwinięta wyobraźnia nie jest mocną stroną władz wydziału. Oczywiście całym sercem kibicuję inicjatywie, ale mając w pamięci całą serię innych, niezbyt udanych "eksperymentów" prowadzonych na WAPW, spoglądam na nią bez euforii. Odpowiedz Link Zgłoś
uparte_zwierze Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy 12.08.09, 08:31 Ech, przydałaby się też współpraca ze studentami architektury krajobrazu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grrrrrrrrrrrrrrrrr Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: 194.181.2.* 12.08.09, 09:45 No super! To mamy monopol politechniki w ratuszu zapewniony! To chyba nieco niezgodne z zasadami równego dostępu wszystkich do stanowisk pracy. A co ze studentami z innych uczelni?! Ratusz, a dokładniej BAiPP - komórki zajmujące się MPZP, już i tak jest zdominowany przez architektów z PW, a na absolwentów np. gospodarki przestrzennej patrzy się przez palce. A przecież to właśnie Ci ostatni mają o planowaniu większe pojęcie, bo oprócz tego, zeby plan ładnie wyglądał są w stanie określić i skutki prawne rozwiązań i ogólnie rzecz ujmując mają szersze pojęcie. Nie tylko polibuda jest w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gro Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.chello.pl 14.08.09, 11:44 Kierunek na PW to architektura i urbanistyka, więc nasze pojecie o planowaniu przestrzennym nie ogranicza się do "ładnego wyglądu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student nie pw Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 12:23 Chcę zauważyć że w Warszawie mamy dwie szkoły architektury i obie na tym samym poziomie kształcenia. Poza tym zgadzam się z przedmówcą powyżej, a mianowicie studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają większe pojęcie o planach niż studenci architektury. Wiem bo skończyłam pierwsze, a teraz studiuję drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pedro Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 16:51 Ludzie kochani, błagam nie rozśmieszajcie mnie. "Studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają większe pojęcie o planach niż studenci architektury"? To ładnie by wyglądał np. Potsdamer Platz w Berline gdyby plan urbanistyczny zaprojektował nie architekt Renzo Piano, ale "ktoś po gospodarce przestrzennej". Niemniej pozdrawiam i życzę sukcesów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student nie pw Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 12:26 Chcę zauważyć, że w Warszawie są dwie szkoły architektury, których poziom kształcenia jest na tym samym poziomie więc nie rozumiem dlaczego PW jest tutaj w jakikolwiek sposób wyróżniona. Ponadto zgadzam się z przedmówcą powyżej, a mianowicie studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają większe pojęcie o planach niż studenci architektury. Wiem to z własnego doświadczenia bo skończyłam pierwsze a teraz studiuję drugie. Odpowiedz Link Zgłoś