Dodaj do ulubionych

Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy

IP: 217.149.246.* 12.08.09, 07:43
Powoli zmienia się na lepsze. Może w końcu ucywilizuję się naszą
stolicę.
Obserwuj wątek
    • Gość: lisa architekta mówienie szyfrem IP: *.chello.pl 12.08.09, 07:52
      Pan Prodziekan nie dodał, że wietrzenie śmietników dlatego, iż projekty są po
      prostu wyrzucane na śmieci po wpisie oceny do indeksu- chyba że student
      zabierze sobie. Zawsze mnie irytowało, kiedy na klatce przy schodach
      (Koszykowa 55) leżały prace naszykowane do wywózki.. No ale proszę.. Idzie
      nowe, ciekawe ile z tego zostanie.
    • Gość: obserwator Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.aster.pl 12.08.09, 08:13
      "Na wydziale architektury można by do nich opracować warunki
      zabudowy (czyli m.in. sposób zagospodarowania, przeznaczenie i
      wielkość obiektów). Przekazaliśmy listę ok. 70 nieruchomości. To
      pole do projektowania w konkretnej przestrzeni - zachęcał Andrzej
      Jakubiak, wiceprezydent Warszawy."

To jakiś nonsens ! Ostatnią sprawą, którą powinni się zajmować
      studenci architektury to opracowywanie WuZetek ! Nie dość, że są to
      dokumenty, których sporządzanie zarezerwowane jest ustawowo
      dla "uprawnionych" projektantów, to do tego poprawnie zaprojektowane
      warunki zabudowy powinny być kontynuacją stanu istniejącego w
      otoczeniu, a nie jakimś nowym ciekawym pomysłem architektonicznym
      czy urbanistycznym ! Wiceprezydent Jakubiak najwyraźniej się nie
      orientuje w tych sprawach, to nie są jego komptetencje w urzędzie
      miasta. Charakterystyczne, że w tym porozumieniu z Wydziałem
      Architektury nie uczestniczy pion architektury i urbanistyki urzędu
      miasta, który podlega przecież całkiem innemu wiceprezydentowi,
      tylko pion nieruchomości. Ciekawe tylko, dlaczego ten absurdalny
      pomysł "kupuje" Wydział Architektury PW ?
      obserwator
      • Gość: kk Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.acn.waw.pl 12.08.09, 09:29
        Gość portalu: obserwator napisał(a):

Ciekawe tylko, dlaczego ten absurdalny pomysł "kupuje" Wydział Architektury PW ?

Niestety Wydział Architektury PW od lat bryluje we wdrażaniu absurdalnych pomysłów, a nowa ekipa dziekańska (niestety również pan Krzysztof Koszewski) wbrew pokładanym w niej nadziejom jedynie opary absurdu zagęszcza...

Sama idea jest na pierwszy rzut oka fantastyczna, jeśliby moderacją zajął się ktoś taki jak pan Grzegorz Buczek - szanse powodzenia (czymkolwiek jest w tym wypadku) rosną.

Jednak wspomniany list intencyjny to póki co nic więcej, niż kilka bardzo ogólnych deklaracji. Papier jest cierpliwy... Niestety obawiam się, że aby taka współpraca funkcjonowała, potrzeba jeszcze wiele pracy nad ustalaniem procedur, formułowaniem programu itd. Tymczasem Pilotażowy program współpracy samorządowo-studenckiej zostanie wdrożony w najbliższym semestrze. Czyli jak zwykle zaczyna się od eksperymentowania na "żywym organiźmie", a niestety - wbrew specyfice zawodu - rozwinięta wyobraźnia nie jest mocną stroną władz wydziału.

Oczywiście całym sercem kibicuję inicjatywie, ale mając w pamięci całą serię innych, niezbyt udanych "eksperymentów" prowadzonych na WAPW, spoglądam na nią bez euforii.
    • uparte_zwierze Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy 12.08.09, 08:31
      Ech, przydałaby się też współpraca ze studentami architektury krajobrazu...
    • Gość: grrrrrrrrrrrrrrrrr Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: 194.181.2.* 12.08.09, 09:45
      No super! To mamy monopol politechniki w ratuszu zapewniony! To chyba nieco
      niezgodne z zasadami równego dostępu wszystkich do stanowisk pracy. A co ze
      studentami z innych uczelni?! Ratusz, a dokładniej BAiPP - komórki zajmujące
      się MPZP, już i tak jest zdominowany przez architektów z PW, a na absolwentów
      np. gospodarki przestrzennej patrzy się przez palce. A przecież to właśnie Ci
      ostatni mają o planowaniu większe pojęcie, bo oprócz tego, zeby plan ładnie
      wyglądał są w stanie określić i skutki prawne rozwiązań i ogólnie rzecz
      ujmując mają szersze pojęcie. Nie tylko polibuda jest w Warszawie.
      • Gość: Gro Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.chello.pl 14.08.09, 11:44
        Kierunek na PW to architektura i urbanistyka, więc nasze pojecie o planowaniu
        przestrzennym nie ogranicza się do "ładnego wyglądu".
    • Gość: student nie pw Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 12:23
      Chcę zauważyć że w Warszawie mamy dwie szkoły architektury i obie na tym samym
      poziomie kształcenia. Poza tym zgadzam się z przedmówcą powyżej, a mianowicie
      studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają większe pojęcie o planach
      niż studenci architektury. Wiem bo skończyłam pierwsze, a teraz studiuję drugie.
      • Gość: pedro Re: Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.09, 16:51
        Ludzie kochani, błagam nie rozśmieszajcie mnie. "Studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają większe pojęcie o planach niż studenci architektury"? To ładnie by wyglądał np. Potsdamer Platz w Berline gdyby plan urbanistyczny zaprojektował nie architekt Renzo Piano, ale "ktoś po gospodarce przestrzennej".
        Niemniej pozdrawiam i życzę sukcesów
    • Gość: Student nie pw Studenci architektury z ratuszem dla Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.09, 12:26
      Chcę zauważyć, że w Warszawie są dwie szkoły architektury, których poziom
      kształcenia jest na tym samym poziomie więc nie rozumiem dlaczego PW jest
      tutaj w jakikolwiek sposób wyróżniona. Ponadto zgadzam się z przedmówcą
      powyżej, a mianowicie studenci na kierunku gospodarka przestrzenna mają
      większe pojęcie o planach niż studenci architektury. Wiem to z własnego
      doświadczenia bo skończyłam pierwsze a teraz studiuję drugie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka