Dodaj do ulubionych

Mała wycieczka

24.01.10, 22:06
Miałem przyjemność zrobić dziś wypad z Warszawy do Kazimierza Dolnego. Kto by pomyślał, że będzie z tego materiał na post na forum... Trochę się pozmieniało.

Gdy się wyjeżdża z Puław w kierumku Kazimierza drogą 824 to jeszcze na terenie Puław zrobiono dłuugi odcinek 40 kmh. W zasadzie to słusznie, bo naciukano przejść dla pieszych w ilości niespotykanej. Do tego fajne wysepki dla pieszych. Takie podwyższone placki.
Jaki był efekt? Jechałem w czasie spędu kościelnego (niedziela dziś), więc pieszych jak psów. Nie przepuściłem żadnego, nie miałem nastroju. Na te wyspeki owszem, można wjechać bezpiecznie 40kmh, ale nie jest to miłe.
Skuteczność szykany - 100%. Poczułem się oszykanowany maksymalnie :)
Szczerze i bardzo, ale to naprawdę bardzo współczuję tym, którzy muszą tam jeździć codziennie te 20-40 kmh oraz przeskakiwać przez tych kilka wysepek. To nie jest droga osiedlowa. To jest droga wojewódzka.

Plus ogromny: oddano obwodnicę Garwolina. Rewelacja, naprawdę fajna sprawa.

Zaobserwowałem też coś dziwnego.

Zaobserwowałem mianowicie niespotykaną agresję na drodze w wykonaniu stosunkowo dużej ilości pojazdów. Wyprzedzanie na trzeciego (czasem na 3 jadącego w tę samą stronę!), pod górki, na radarach, z ogromnym wykopem, narowem. Tu i teraz, natychmiast, ja, chcę wyprzedzić! To było wybitne. Nie byłoby to nic dziwnego, gdyby nie ilość takich no ekhm...naprawdę ... piratów. Zadziwiająca. Czy to normalne w tych terenach?
Niestety, to dotyczy to odcinka tej trasy w woj. lubelskim. Czemu akurat tego - nie wiem. Droga praktycznie taka sama, teren też. Zagęszczenie ruchu było akceptowalne, niedzielne, prawie bez TIRów. Im bliżej Wawy tym spokojniej...I w jedną stronę i w drugą. Nie rozumiem.
Obserwuj wątek
    • mejson.e Re: Mała wycieczka 24.01.10, 22:27
      wolfgang87 napisał:

> Plus ogromny: oddano obwodnicę Garwolina. Rewelacja, naprawdę fajna sprawa.

Ale nie zlikwidowano ronda w Kołbieli...
      Można (było) postać i 40 minut.
      Dodałem "było", bo już przestałem jeździć tą drogą.
      Wolę 801 przez Wilgę i Dęblin.
      Koszmarny co prawda odcinek za skrzyżowaniem z 50 - płyty betonowe, ale poza tym
      spokojniej i ciekawiej.
      Droga wije się zgodnie z zakolami Wisły, prowadzi przez groble, las - to nie to
      samo, co lubelska krajówka, gdzie patrzy się głównie w lusterko i czy pobocze
      jest wolne.
      Druga wersja to Góra Kalwaria, Kozienice, Puławy.

Poziom agresji jeden... ;-)
      • wolfgang87 Re: Mała wycieczka 24.01.10, 22:32
        No też myślałem o tej drodze (801), ale jednak zależało mi, żeby to nie droga była główną atrakcją jednodniowego wypadu :) Ale jednak była ;) Ale jak wy jezdzicie wiecej po calej Polsce, to jeszcze gdzies tyle agresji mozna spotkac? Nigdzie tyle nie widzialem. Moze droga dobra? Ale droga Wawa-Bialystok momentami tez bardzo ladna z poboczem i takie cyrki to sie tam nie dzialy...

Dzięki za info o tych płytach. Warto wiedzieć, żeby się nie zaskoczyć.
        • emes-nju Re: Mała wycieczka 25.01.10, 12:04
          Agresywne sa wszystkie drogi na kierunkach biznesowych i glownych
          miedzynarodowych. Czyli prawie wszystkie jednocyfrowe DK. A trasa na Lublin
          chyba osiagnela mistrzostwo w agresji. Jechalem nia krotki kawalek jakies dwa
          lata temu i od tego czasu wole nadlozyc drogi przez jakies przecudne
          okolicznosci przyrody, niz jechac po tej mordowni.
    • emes-nju Re: Mała wycieczka 25.01.10, 12:01
      wolfgang87 napisał:

> Plus ogromny: oddano obwodnicę Garwolina. Rewelacja, naprawdę
      > fajna sprawa.

No...

Jechalem sobie ta trasa w strone Radomia jakos pod koniec roku. W sniezycy i w
      nocy. Nagle (na dawniej oddanym odcinku) zauwazylem znak informujacy o robotach
      drogowych, a nastepnie, na zakrecie, zolte strzalki zganiajace na prawy pas.
      Jakos, po dosc ostrym hamowaniu, odpowiednio zwolnilem i wjechalem pod jadacych
      prawym pasem po to, zeby zobaczyc... brak robot (wtedy przestalem sie dziwic
      wscieklemu trabieniu, ktore dobieglo mnie jak hamowalem na lewym pasie). Ot,
      maly wypadek przy pracy. Szybko konczyli, to im sie omsklo.

Otoz sie nie omsklo. Moj znajomy z Radomia, ktory te trase przemierza dosc
      czesto twierdzi, ze znaki i strzalki sa od co najmniej listopada. A ja wiem, ze
      byly jeszcze w zeszlym tygodniu...

I tubylcy na nie leja szerokim strumieniem, a tambylcy maja jazde. Ale wszystko
      jest ok. - wystarczy dostosowac :-P
    • bd_007 Re: Mała wycieczka 25.01.10, 13:38
      Obwodnicę Garwolina oddano już 3 lata temu, taka mała perełka :)

> dyby nie ilość takich no ekhm...naprawdę ... piratów.
      > Zadziwiająca. Czy to normalne w tych terenach?

Na tych terenach nie, na tej trasie tak. DK17 to bodajże
      najniebezpieczniejsza trasa w Polsce. Jak tylko mogę staram się ją
      częściowo omijać (ale trasę W-wa - Lublin muszę od czasu do czasu
      pokonać).

Rzecz może wynikać z tego, że od Lublina masz dłuższy odcinek
      najeżony fotoradarami i terenami zabudowanymi, a potem luźniej i
      ludziska nadrabiają. Fakt, faktem jednak, że ilość wariactwa
      przeraża. Ja jadę w miarę mocnym wozem (turbo, 200 koników) a na tej
      trasie to mnie skody fabie i białe pandy przedstawicieli wyprzedzają
      równo... :-)
      • emes-nju Re: Mała wycieczka 25.01.10, 14:09
        bd_007 napisał:

> trasę W-wa - Lublin muszę od czasu do czasu pokonać

Jedz DK 79 do Zwolenia, a dopiero tam skrec za zaskakujaco spokojna DK 12. Nadlozenie drogi pomijalne (a jak w Kozienicach pojedzie sie najpierw DK 48 na Deblin, a potem droga 738 na Pulawy, to w zasadzie nie nadklada sie drogi), a jezeli w Kolbieli jest korek, to czasow wychodzi sie na plus. Minusem tej trasy jest odcinek, na ktorym nawierzchnia jest... No, jest ;-)

Z Warszawy warto wyjezdzac przez Otwock (droga 801), potem w prawo na DK 50 i w Gorze Kalwarii w lewo na DK 79. Taka trasa pozwala ominac korki na Pulawskiej oraz w Gorze Kalwarii.
        • bd_007 Re: Mała wycieczka 25.01.10, 15:38
          Ciekawe, na pierwszy rzut oka trochę naokoło, ale w sumie płynna
          jazda ważniejsza niż ciułanie kilometrów. Z 801 czasami korzystam,
          Kołbiel omijam właśnie skręcając za Garwolinem na Pilawę w 805.
          Bardzo ładna krajobrazowo i luźna trasa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka