Dodaj do ulubionych

Rowerzyści :)

04.03.11, 10:51
czytając ten artykuł:

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,8894092,Jak_dogonic_Amsterdam__czyli_Gdansk_stawia_na_rowery.html
Zacząłem się zastanawiać nad celowością wprowadzania niektórych rozwiązań w Gdańsku na dziś, czy nie są ona "na wyrost"? Nie twierdzę że są złe,nie jestem w stanie ich poprawnie ocenić chodzi mi bardziej o to czy nie ma pilniejszych spraw do rozwiązania jeśli chodzi o rowerzystów?
A w Warszawie, czy na przykład pomyślano o zorganizowaniu strzeżonych "parkingów" dla rowerów przy kilku końcowych stacjach metra?
Spytacie po co? Ano po to żeby rowerzysta puki co jadąc do pracy nie musiał się telepać w oparach spalin przez całe miasto(Huta - Kabaty).Wiem jazda rowerem to (powinna być!) przyjemność ale czy tak jest w centrum miasta? Pomijam związane z tym niebezpieczeństwa(brak wygodnych i bezpiecznych ścieżek dla rowerów).
Poddając pod rozwagę, Pozdr.
Obserwuj wątek
    • bimota Re: Rowerzyści :) 04.03.11, 11:41
      A w metrze takie czysciutkie powietrze ? Powinni sprzedawac bilety za wejscie na taka inhalacje... :)
    • kozak-na-koniu Re: Rowerzyści :) 04.03.11, 11:46
      Dlaczego do cholery właśnie Amsterdam wszyscy musimy "doganiać", a nie na przykład Marsylię, albo Saloniki? A zresztą, może być i Amsterdam, ale oprócz rowerkowych ścieżek proszę mi także zorganizować przyzwoitą sieć burdeli i "coffee - shop'ów".:)
      • erasms25 Re: Rowerzyści :) 04.03.11, 14:11
        > Dlaczego do cholery właśnie Amsterdam wszyscy musimy "doganiać", a nie na przyk
        > ład Marsylię, albo Saloniki? A zresztą, może być i Amsterdam, ale oprócz rowerk
        > owych ścieżek proszę mi także zorganizować przyzwoitą sieć burdeli i "coffee -
        > shop'ów".:)

O tak, Marsylię!
        Ja chcę jeździć ścieżką rowerową pod palmami.
        Sadzić palmy proszę i ocieplać klimat!
        • rekrut1 Re: Rowerzyści :) 04.03.11, 15:44
          Też jestem za palmami ale najbardziej zaciekawił mnie temat o "żelaznej kurtynie".Jak on sobie wyobraża przebieg tej trasy i co ona będzie miała z tą kurtyną?

Ostatni projekt to pomysł niemieckiego europosła Michaela Cramera z Grupy Zielonych. Opracował on projekt budowy szlaku rowerowego wzdłuż przebiegu dawnej "żelaznej kurtyny". Szlak biegnie od Morza Białego na północy, aż do Morza Czarnego na południu. Projekt ma polegać na zbudowaniu systemu informowania turystów rowerowych o historii podziału Europy w latach 1945-1989. W Gdańsku przebieg trasy zostanie zaprojektowany tak, by rowerzyści mogli dotrzeć do miejsc wiążących się z powstawaniem "Solidarności" i wkładem społeczeństwa Pomorza w obalenie systemu komunistycznego.

• nazimno A nich sobie jezdza wzdluz tej bylej "kurtyny". 04.03.11, 15:56
            Turysci rowerowi i nie tylko oni i tak nie znaja historii. Wielokrotnie sie o tym przekonalem, rozmawiajac z kolegami i znajomymi w Niemczech.

Nawet, jesli zrobia te pare tysiecy kilometrow, to niewiele to da.
            No i beda jechac ekologicznie, bez istotnej emisji co2 ( no moze troche metanu...).

• kozak-na-koniu Re: A nich sobie jezdza wzdluz tej bylej "kurtyny 04.03.11, 17:04
              Jeśli chodzi o efekt cieplarniany, metan jest znacznie bardziej niebezpieczny od CO2.
              • qqbek A co? 04.03.11, 17:48
                kozak-na-koniu napisał:

> Jeśli chodzi o efekt cieplarniany, metan jest znacznie bardziej niebezpieczny o
                > d CO2.

Rowerzysta CO2 nie emituje?
                1km to jakieś 4-6 minut jazdy z prędkością rekreacyjną (10-15km/h). Rowerzysta wydycha około 25l powietrza na minutę, z zawartością około 4% CO2. Czyli jakieś 6g CO2/1km... jak porównać grupę rowerzystów mknących rowerami po szosie do samochodu, to rzeczywiście wychodzi nieźle (30g dla pięciu rowerzystów, prawie 90g dla tych samych pięciu w Toyocie Prius)... ale jak to autko będzie elektryczne to dupa blada.
                • rekrut1 Re: A co? 04.03.11, 21:00
                  Jeśli chodzi o efekt cieplarniany, metan jest znacznie bardziej niebezpieczny od CO2.

Zwłaszcza że na dnie oceanów zalega go kilkanaście razy więcej niż wszystkie znane dotychczas pokłady gazu ziemnego,metanu wydzielanego przez krowy(mogą być bizony) i pędzących rowerzystów razem wziętych.(nawet tego ukrytego w metrze jak donosi bimota :))
    • rysiekk111 odrzućcie 2go-rzędne przeszkody 04.03.11, 21:11
      właściwy, optymalny model trzeba wdrazać usuwając przeszkody a nie z powodu tych przeszkód ograniczać

rekrut1 napisał:
      > A w Warszawie, czy na przykład pomyślano o zorganizowaniu strzeżonych "parkingó
      > w" dla rowerów przy kilku końcowych stacjach metra?

cała przestrzeń publiczna, przynajmniej najbardziej uczęszczana, powinna być strzeżona

> Spytacie po co? Ano po to żeby rowerzysta puki co jadąc do pracy nie musiał się
      > telepać w oparach spalin przez całe miasto
      czyżby ma praca edukacyjna u podstaw była aż tak nieskuteczna ?
      czyż wielokroć nie wskazywałem dróg do rozwiązania problemu ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka