Dodaj do ulubionych

Stan dróg krajowych w Polsce?

23.03.11, 20:18
Witam. Pytanie do ludzi poruszających się po kraju, w jakim stanie są drogi krajowe? pytam bo zaintrygowała mnie wiadomość że województwo świętokrzyskie ma najlepsze drogi krajowe w Polsce. Drogi krajowe w regionie świętokrzyskim mają największy w skali kraju odsetek odcinków o stanie nawierzchni dobrym i zadowalającym - 75 procent. W stanie złym jest ledwie 10 procent dróg. Dodam jeszcze że wszystkie drogi krajowe razem wzięte w PL czyli ponad 18 tys. km jest w 60% w dobrym stanie według GDDkiA, resztę o DK w świętokrzyskim możecie przeczytać w tym linku:

www.motogazeta.mojeauto.pl/Polskie_drogi/Drogi_krajowe_najlepsze_w_swietokrzyskim,a,185521.html
Za jakiś czas będę jechać w Polskę na wesele więc informacje o stanie DK zawsze mile widziane, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kozak-na-koniu Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 10:14
      misiek41987 napisał:

> Witam. Pytanie do ludzi poruszających się po kraju, w jakim stanie są drogi kra
      > jowe?

Krajowe, przeważnie są w stanie jakim-takim, raz lepszym, raz gorszym... Im niższa w hierarchii droga niestety, tym gorszy jej stan: po zimie pozostały miliony dziur, wertepów i muld (nawierzchnia wysadzona przez mróz)... Tydzień temu wieczorem, jadąc w czymś, co było stanem przejściowym między mżawką i gęstą mgłą, wyjeżdżając zza zakrętu pewnej powiatowej drogi wpadłem w potężną dziurę, wokół której leżała niemniej potężna kupa grysu, kawałków asfaltu, ziemi... Jeżdżę tą drogą często i 2 dni temu tego wszystkiego jeszcze nie było - wyrwa pojawiła się po odejściu mrozów. Dziś sytuacja tam wygląda nieco lepiej, bo wyrwę "ujeździły" samochody a z miesiąc lub dwa zapewne wezmą się za nią fachowcy od naprawiania dróg po polsku: zasypać grysem, polać smarówą, przydeptać i dobra jest - do następnych mrozów...:(
      • edek40 Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 10:45
        > dziły" samochody a z miesiąc lub dwa zapewne wezmą się za nią fachowcy od napra
        > wiania dróg po polsku: zasypać grysem, polać smarówą, przydeptać i dobra jest -
        > do następnych mrozów...:(

To wariant optymistyczny. Ja stawiam na ograniczenie predkosci.
        • kozak-na-koniu Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 11:08
          edek40 napisał:

> To wariant optymistyczny. Ja stawiam na ograniczenie predkosci.

To jest oczywista oczywistość. Dane ograniczenia do 30km/godz. z nieodłączną tabliczką "wyboje 3km" się pojawiły i stoją.:)
          • kozak-na-koniu Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 11:10
            PS Takich miejsc w okolicy jest pełno a najlepsze są dziury powstałe w miejscach zaklajstrowanych rok temu dziur po poprzedniej zimie...:)))
            • emes-nju Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 11:29
              A ja znam taka droge pod Warszawa, ktora sypnela sie tak, ze juz nawet znakow nie stawiaja...
        • apodemus Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 20:19
          edek40 napisał:

> To wariant optymistyczny. Ja stawiam na ograniczenie predkosci.

Spotkałem się już z inną metodą "naprawy" - poprzez zdarcie asfaltu aż do antycznej nawierzchni z kostki, która leży pod spodem. Takie zjawisko występuje m.in. w Legnicy. Ograniczenie też jest, a jakże - w niektórych miejscach do 10 (tak, tak - DZIESIĘCIU km/h), a najlepsze w tym jest to, że to jest realna prędkość, przy jakiej daje się nie urwać zawieszenia. Stara kostka jest w średnim stanie, a studzienki i inne takie sterczą do wysokości byłego asfaltu. W miejscu gdzie zakończono "naprawę" wjeżdża się na asfalt jak na całkiem niemały krawężnik, bo zrywacze nie pomyśleli o wyprofilowaniu połączenia asfalt - kostka.
    • emes-nju Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 10:46
      misiek41987 napisał:

> Dodam jeszcze że wszystkie drogi krajowe razem wzięte w PL czyli ponad 18 tys. km jest
      > w 60% w dobrym stanie według GDDkiA

No to ja mam chyba pecha do pozostalych 40% :-) Albo tez te zle 40% tak mnie bola w zadku, ze dobre odcinki nie powoduja poprawy samopoczucia.

A poza tym wsrod tych jakoby dobrych 60%, coraz wieksza czesc nadaje sie wylacznie do jazdy dla relaksu, poza porami duzego natezenia ruchu i na krotkie dystanse. Bo to Drogi Krajowe (w tym miedzynarodowe), a wiec z uporem maniaka DEZorganizowane tak, zeby coraz lepiej sluzyly do komunikacji pomiedzy zagroda Stasiaka, a Jurczyka oraz wszelkie zagrody, a najblizszy monopolowy ;-P
    • bimota Re: Stan dróg krajowych w Polsce? 24.03.11, 11:06
      A 15% jakich jest ?
    • rapid130 Chcę mapę!! 24.03.11, 20:09
      Jak w dym kupuję mapę stanu dróg krajowych i wojewódzkich w Polsce!
      Jeżeli tylko taka pojawi się na rynku. :XXXXXX
      • misiek41987 Re: Chcę mapę!! 24.03.11, 20:44
        Mówisz masz, Mapa stanu nawierzchni polskich dróg.

www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1310317
        • rapid130 Re: Chcę mapę!! 24.03.11, 22:08
          misiek41987 napisał:

> Mówisz masz, Mapa stanu nawierzchni polskich dróg.

O, widzę że odgrzali stary wątek. :DDDDDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka