Dodaj do ulubionych

Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac

05.03.12, 10:41
Obywatele kierowcy zdecydowanie musza dostosowac swoje plany do braku drog, aby nie zaplacic mandatu lub nie zginac (celowo w tej kolejnosci). Moga rowniez w tym celu skorzystac z dobrodziejstw komunikacji zbiorowej, co zdecydowanie poprawi sytuacje na przeladowanych drogach. Gdy juz sie przesiada moga liczyc na czujnosc wladz, aby dla ich bezpiecznestwa kierowca nie zgodzil sie zabrac ich wiecej niz wynika z wlasciwosci technicznych autobusu. Jesli juz do tego dojdzie, wladza ukarze kierowce wysokim mandatem, a nadmiarowych obywateli wysadzi w szczerym polu. Cytat : "Jako przykład podał sytuację, jaka miała miejsce pod koniec lutego w miejscowości Łosino w województwie pomorskim. Inspektorzy zatrzymali do kontroli drogowej autobus, którym wykonywany był przewóz osób na linii regularnej Kępice - Słupsk. Podczas rutynowej kontroli stwierdzono, że w autobusie znajduje się zbyt duża liczba pasażerów. Autobus był zatłoczony do granic możliwości, niektórzy pasażerowie stali nawet na stopniach pojazdu. Zgodnie z wpisem w dowodzie rejestracyjnym dopuszczalna liczba przewożonych osób w kontrolowanym autobusie mogła wynieść 53 osoby, a było ich 76. Kierującego autobusem ukarano mandatem karnym w wysokości 500 zł. Inspektorzy nakazali również opuszczenie pojazdu 23 osobom" - powiedział Gajadhur." W ten jasny sposob wladza pokazuje, ze dla niektorych obywateli dostosowanie oznacza przejscie na zasilek...

LINK
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 10:55
      edek40 napisał:

> dla niektorych obywateli dostosowanie oznacza przejscie na zasilek..

Konkretnie dla 23 osob.

Oczywiscie slusznie! Dla bezpieczenstwa ruchu warto nawet doprowadzic do smierci glodowej osob, ktore inaczej niz niewydolna komunikacja nie moga dojechac do pracy.

Swoja droga ciekawe przy pomocy jakich kryteriow ustalono ktorzy z pasazerow beda musieli poniesc znacznie srozsze konsekwencje niz (w sumie bogu ducha wienien) kierowca...
    • crannmer Jeszcze sie taki nie urodzil 05.03.12, 11:25
      ...coby Edkowi i Emesowi dogodzil.

Jak lapia tylko za predkosc i olewaja przeciazone, niebezpieczne i niszczace drogi pojazdy - zle.
      Jak lapia za znaczne przekroczenie liczby pasazerow i DMC - tez zle.

W tym przypadku inspekcja w zasadzie nie miala fizycznej mozliwosci, aby tak postapic, coby Edek i Emes sie nie przypierdzielili.
      • emes-nju Re: Jeszcze sie taki nie urodzil 05.03.12, 13:41
        crannmer napisał:

> ...coby Edkowi i Emesowi dogodzil.

Znalazloby sie pare takich, najlepiej blondynek :P

A na serio. Drogi sa programowo coraz mniej przejezdne (i nie chca stawac sie przez to jako radykalnie bezpieczniejsze...), a komunikaca publiczna coraz bardziej lezy (a w warunkach mniejszej przejezdnosci drog, komunikacja moglaby byc naturalna metoda na zmniejszenie zatorow).

W praktyce wyglada to tak, ze niektore regiony, jako nieoplacalne, waaadza CALKOWICIE sobie odpuscila i puscila sprawe na zywiol, a potem "dziwi sie", ze jak prywatny przewoznik podstawi jeden autobus, a zapotrzebowanie jest na dwa, to w autobusie jest tlok jak bydlecym wagodnie w czasie "resocjalizacyjnej" podrozy na wschod. A przewoznik, ile by mandatow nie zalapal (dopoki nie jezdzi z "nadmierna", to szansa na zalapanie sie na "akcje autobus" jest mikra), na pewno nie podstawi dwoch autobusow, bo nie chce zbankrutowac - od biedoty ze wschodu nie da sie wyciagnac dosc kasy, zeby zarobic na transporcie.

Dotyczy to szczegolnie wlasnie regionow ze "sciany wschodniej" (np. jakis czas temu zbankrutowal PKS Biala Podlaska i, zanim jakis prywaciaz nie zorganizowal przy pomocy rozpadajacych sie rzechow czegos na ksztalt komunikacji, ludzie byli w glebokiej d...; wiele miejscowosci, ktore kiedys obslugiwal PKS, nadal jest odcietych od swiata). Co ciekawe w tych regionach smiertelnosc na drogach jest kilkakrotnie wyzsza niz w rejonach gdzie sa jako takie drogi, a nawet jaka taka komunikacja publiczna.

Tobie to dogadza? Mi nie bardzo
      • edek40 Re: Jeszcze sie taki nie urodzil 05.03.12, 14:42
        > W tym przypadku inspekcja w zasadzie nie miala fizycznej mozliwosci, aby tak po
        > stapic, coby Edek i Emes sie nie przypierdzielili.

Inspekcja istotnie. Fotoradarzysci rowniez nie moga inaczej.

A Polacy maja nie robic korkow na drogach, nie ginac i nie robic tloku w komunikacji, ktora przeciez, podobnie jak drogi, dla kazdego paniska nie moze byc na zawolanie. Tak to z tym polskim bydlem jest, ze wszyscy wszystko chca dzis, teraz, za chwile...
    • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 11:27
      Dupy, a nie dziennikarze na tej Interii. Przecież aż prosiło się, żeby zadać rzecznikowi ITD pytanie, w jaki sposób wybrano tych 23 pasażerów do wysadzenia.
      Edkowi natomiast gratuluję umiejętności czytania między wierszami. Ja jestem cienki, jeśli chodzi o tę umiejętność, bo w samym tekście nigdzie nie doczytałem się, że tych pasażerów wysadzono w szczerym polu, a Edek się doczytał.
      Jura
      • klemens1 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 13:48
        > bo w samym tekście nigdzie nie doczytałem
        > się, że tych pasażerów wysadzono w szczerym polu, a Edek się doczytał.

Nie ma to jak zrozumieć sedno sprawy.
        • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 14:45
          > Nie ma to jak zrozumieć sedno sprawy.

Jurek ma umysl scisly. Dla niego wiec to roznica. W takiej na przyklad wsi pomiedzy miejscem startu, a docelowym, na pewno jest jakas knajpka, gdzie bedzie mozna poczekac az ten jeden, jedyny autobus bedzie wracal. Bo w kierunku, w ktorym jechali, bedzie jutro...
          • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 15:02
            edek40 napisał:

> > Nie ma to jak zrozumieć sedno sprawy.
            >
            > Jurek ma umysl scisly. Dla niego wiec to roznica. W takiej na przyklad wsi

No to w końcu wieś czy szczere pole? Ja byłbym za szczerym polem. Brzmi dramatyczniej. Czytelniczki harlekinów na pewno się wzruszą.
            Jura
            • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 15:11
              > No to w końcu wieś czy szczere pole? Ja byłbym za szczerym polem. Brzmi dramaty
              > czniej. Czytelniczki harlekinów na pewno się wzruszą.

Juz kiedys pisalem, a teraz nabieram pewnosci - jestes dobrze odzywiony i strasznie z siebie zadowolony. Nie jest wiec dla Ciebie zadnym problemem to, jak musza funcjonowac i ponosic niezawinione koszty zaniechan wladzy maluczcy w tym kraju. A podobno to ja wyrazam sie pogardliwie...
              • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 15:46
                edek40 napisał:

> Juz kiedys pisalem, a teraz nabieram pewnosci - jestes dobrze odzywiony i stras
                > znie z siebie zadowolony. Nie jest wiec dla Ciebie zadnym problemem to, jak mus
                > za funcjonowac i ponosic niezawinione koszty zaniechan wladzy maluczcy w tym kr
                > aju. A podobno to ja wyrazam sie pogardliwie...

Gówno wiesz, za przeproszeniem. Tyle, ile ja tylko od momentu przeprowadzenia się do Niemiec najeździłem się w Polsce komunikacją publiczną, Ty pewnie w całym Twoim życiu się nie najeździłeś. A ile się naczekałem w różnych wygwizdowach, albo nachodziłem się pieszo, bo żadnego połączenia nie było. Jeżeli widzisz we mnie zadowolonego Helmuta obserwującego Polskę z wnętrza klimatyzowanego merca, to grubo się mylisz.
                Właśnie z tej pozycji korzystającego z komunikacji mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że niektórym narzekającym na tym forum, a oglądającym świat tylko zza szyby swojego wozu, to się po prostu w dupach poprzewracało. Jeśli porównać stan dróg i szlaków kolejowych, to drogi są już na cywilizowanym poziomie, a kolej na poziomie gorszym niż trzeci świat. Te wysłużone jednostki elektryczne obsługujące linię Wrocław - Lublin, ten bałagan z biletami różnych spółek kolejowych, pociągi jeżdżące 40 km/h, bo tory na szybciej nie pozwalają. Komunikacja miejska podobnie - brudne, przepełnione tramwaje, jakieś fajerwerki w postaci elektronicznych kart do płacenia za bilety, przy jednoczesnym braku biletów w kioskach, brak przejrzystych rozkładów jazdy i planów miasta na przystankach - długo można by wymieniać.
                A o tym, o czym Ty piszesz w tym wątku, pisałem już dawno temu, gdy wskazywałem na to, ci wyklinani przez Ciebie piesi chodzący drogami miedzy jedną wioską a drugą, nie chodzą sobie tam dla zabawy, tylko jest to skutek tego, że z ideologicznego zachłyśnięcia się kapitalizmem stawia na transport indywidualny, zaniedbując komunikację zbiorową (a nie każdego stać na auto). Nie pamiętasz tego wątku o tym, jak to syty głodnego nie zrozumie?
                Jura

P.S. Dzisiaj też musiałem do pracy z buta zasuwać, bo nie miałem jeszcze czasu naprawić roweru, a komunikacja miejska strajkowała.
                • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 15:55
                  > Gówno wiesz, za przeproszeniem. Tyle, ile ja tylko od momentu przeprowadzenia s
                  > ię do Niemiec najeździłem się w Polsce komunikacją publiczną, Ty pewnie w całym
                  > Twoim życiu się nie najeździłeś. A ile się naczekałem w różnych wygwizdowach,
                  > albo nachodziłem się pieszo, bo żadnego połączenia nie było. Jeżeli widzisz we
                  > mnie zadowolonego Helmuta obserwującego Polskę z wnętrza klimatyzowanego merca,
                  > to grubo się mylisz.

To nie ja pojechalem po harlekinach. Dla mnie fakt wysadzenia obywateli z autobusu, ktorym zapewne dla zabawy nie jechali, jest skandalem. Emes slusznie zauwazyl, ze takie postepowanie skierowalo 23 osoby na szose, ktora nie jest chodnikiem. Dla, kuzwa, bezpiecznestwa.

Faktem jest, ze otacza nas syf. Te Twoje znakomite drogi nie dorastaja do potrzeb. Ty tego nawet nie odczuwasz, bo chlebek Ci przywoza. Masz w powazaniu to, jak natrudzic sie musial nie jeden kierowca, abys mial swiezy i na czas. Jedyne co potrafisz, to pitolic o tym, ze moze wczesniej, wtedy nie zaplaci (ja dodam od siebie, ze moze rowniez przezyje).

Tobie sie rower zepsul. Sa tacy, ktorzy jechali tym autobusem, aby na rower zarobic.
                  • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 17:10
                    edek40 napisał:

> To nie ja pojechalem po harlekinach. Dla mnie fakt wysadzenia obywateli z autob
                    > usu, ktorym zapewne dla zabawy nie jechali, jest skandalem. Emes slusznie zauwa
                    > zyl, ze takie postepowanie skierowalo 23 osoby na szose, ktora nie jest chodnik
                    > iem. Dla, kuzwa, bezpiecznestwa.

Nic o tym nie wiesz, czy skierowano te osoby na szosę, czy nie było na przykład tak, że za parę minut nie jechał następny autobus w tym kierunku, czy inspekcja nie zobowiązała właściciela firmy do wysłania drugiego autobusu po ponadwymiarowych pasażerów - o te rzeczy nie zapytał bowiem "dociekliwy" dziennikarz Interii.
                    Jeżeli natomiast wysadzonych pasażerów pozostawiono samych sobie, to samo to jest wystarczająco paskudne i nie musisz ubarwiać opisu jakimiś frazami o "szczerym polu". I to miałem na myśli pisząc o harlekinach. To zbędne ubarwianie i dramatyzowanie.

> Faktem jest, ze otacza nas syf. Te Twoje znakomite drogi nie dorastaja do potrz
                    > eb. Ty tego nawet nie odczuwasz, bo chlebek Ci przywoza.

I znowu wychodzi, że guzik wiesz. Nikt mi chlebka nie przywozi, bo ja po ten chlebek zasuwam rowerkiem do piekarni.

> Masz w powazaniu to, j
                    > ak natrudzic sie musial nie jeden kierowca, abys mial swiezy i na czas. Jedyne
                    > co potrafisz, to pitolic o tym, ze moze wczesniej, wtedy nie zaplaci (ja dodam
                    > od siebie, ze moze rowniez przezyje).

Mam świeży i na czas, bo natrudził się piekarz.
                    A pracy kierowców wbrew temu co piszesz nie mam w poważaniu. Ja nie wymagam od nich rzeczy niemożliwych. To nie ja jestem tym, który domaga się, że ma być na czas i nic go nie obchodzi. Pracę (a także i życie i zdrowie kierowców) mają w poważaniu ci, którzy wymagają od nich rzeczy niemożliwych.

> Tobie sie rower zepsul. Sa tacy, ktorzy jechali tym autobusem, aby na rower zar
                    > obic.

Tym busem, który parę miesięcy temu we mgle zderzył się czołowo, też podróżowali ludzie, którzy chcieli zarobić na swoje utrzymanie.
                    Co powinny Twoim zdaniem zrobić funkcjonariusze, którzy zatrzymaliby tego bus, w którym pasażerowie siedzieli na pace na skrzynkach po owocach? Mieliby puścić go dalej?
                    Znajomemu przytrafiło się, że jechał do Polski autobusem, któremu po kontroli stanu technicznego niemiecka policja nie pozwoliła kontynuować podróży. Pasażerowie czekali kilkanaście godzin na autobus zastępczy. Też nie byli niczemu winni i nie jechali tym autobusem dla zabawy.
                    Jura
                    • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 20:27
                      > Nic o tym nie wiesz, czy skierowano te osoby na szosę, czy nie było na przykład
                      > tak, że za parę minut nie jechał następny autobus w tym kierunku

Tak. Bo ludziska to stado debili i zamiast poczekac chwilke daja sie wozic tak, jak nie wozi sie bydla.

> czy inspekcja nie zobowiązała właściciela firmy do wysłania drugiego autobusu po ponadwymia
                      > rowych pasażerów

Oczywiscie. A gdy mnie wysadza z dziecmi z powodu zapomnienia dowodu rejestracyjnego, to policja wezwie mi taksowke, zanim odholuje auto na parking policyjny. W razie braku kasy pozycza. Te sluzby to nie takie zle, jak sie powszechnie uwaza i maja duzo zrozumienia dla potrzeb obywateli.

> Jeżeli natomiast wysadzonych pasażerów pozostawiono samych sobie, to samo to je
                      > st wystarczająco paskudne i nie musisz ubarwiać opisu jakimiś frazami o "szczer
                      > ym polu".

Bo razi to Twoj scisly umysl? Tylko dlatego, ze to jest swinstwo czy moze dlatego, ze szczere pole Ci sie zle kojarzy?

> I znowu wychodzi, że guzik wiesz. Nikt mi chlebka nie przywozi, bo ja po ten ch
                      > lebek zasuwam rowerkiem do piekarni.

A maka i jajka w piekarni znajduja sie magicznie. O piekarzach nie wspomne, bo moze wyjsc ze dzis chleba nie bedzie, bo 2 z nich wysadzono (nie w szczerym polu) bo zlosliwie przeludniali autobus PKS, a nastepny byl za 3 godziny.

> A pracy kierowców wbrew temu co piszesz nie mam w poważaniu. Ja nie wymagam od
                      > nich rzeczy niemożliwych.

Calkowicie, jak wszyscy, masz to w powazaniu. Kazdy towar w Polsce obarczony jest ryzykiem i mandatami kierowcow. A Ty zyjesz sobie w blogim samozadowoleniu ze nikogo nie zmuszasz do pedzenia.

> Co powinny Twoim zdaniem zrobić funkcjonariusze, którzy zatrzymaliby tego bus,
                      > w którym pasażerowie siedzieli na pace na skrzynkach po owocach? Mieliby puścić
                      > go dalej?

Co Ty porownujesz? Kazdy autobus ma napisane, ze ma iles tam miejsc siedzacych i iles tam stojacych. Skoro dopuszcza sie stanie w autobusie, to wredna szykana bylo czepniecie sie ilosci ludzi. Bo mamy 30 miejsc stojacych i w razie wypadku urodza sie dzieci, a jak bedzie stalo 32 osoby, to te dwie umra?

Co zatem maja zrobic funkcjonariusze, zyjacy w naszym chlebem i miodem plynacym kraju? To proste. Nalezy dokonac inspekcji w bazie, aby wyeliminowac z ruchu niesprawny pojazd, bo to rzeczywiscie jest istotne dla bezpieczenstwa pasazerow. I ze zwyklej litosci dla zbydleconych obywateli przymknjac oczy na tlok. Ponownie zwracam uwage, ze tego typu pojazdy moga przewozic ludzi na stojaco i nie sadze, aby bylo to bezpieczne w ogole. W razie wypadku nie da sie jednak zabic bardziej tylko dlatego, ze stoi kilka osob wiecej niz papierach.

> Znajomemu przytrafiło się, że jechał do Polski autobusem, któremu po kontroli s
                      > tanu technicznego niemiecka policja nie pozwoliła kontynuować podróży. Pasażero
                      > wie czekali kilkanaście godzin na autobus zastępczy. Też nie byli niczemu winni
                      > i nie jechali tym autobusem dla zabawy.

Naprawde nie widzisz roznicy miedzy autobusem bez hamulcow, za to z przepisowa iloscia pasazerow,a takim, ktory jest calkowicie sprawny, ale wiezie kilka osob na stojaco wiecej niz moze w nim stac?
                      • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 20:48
                        Edek nie byłby Edkiem, gdyby napisał cokolwiek, bez dodatkowego ubarwiania. I tak dowiedzieliśmy się, że słowo kilka nie oznacza liczby mniejsze od 11 (bo wtedy byłoby to już kilkanaście), lecz dla Edka nawet liczba 23 może oznaczać kilka.
                        Szczere pole mnie razi nie dlatego, że mi się źle kojarzy, tylko dlatego, że jest po prostu nieprawdą. Szczere pole to nie wieś.
                        Jeżeli w Twoich stronach autobusy jeżdżą o takich godzinach, że mogą nimi jechać do pracy piekarze (którzy zwykle zaczynają pracę o 2-3 w nocy) i jeszcze autobusy te o tej nocnej porze jeżdżą tak przepełnione, że policja musi z nich ludzi wysadzać, to tylko pozazdrościć bogatego życia nocnego.
                        Wykładów o tym, że transport jest potrzebny, nie musisz mi robić, bo ja to wiem i bez Twoich mądrości.
                        Powtarzam, nikogo nie zmuszam w Polsce do pędzenia na złamanie karku. Nie jestem z tych, którzy awanturują się, że nie dostaną czegoś dzisiaj, jeśli mogę to dostać jutro.
                        Drobny przykład. Gdy miałem jeszcze Chryslera, potrzebowałem jakiejś części do niego. Poszedłem w Niemczech do serwisu i dowiedziałem się, że mogą tę część ściągnąć, ale potrwa to 3-4 dni. Na drugi dzień i tak jechałem do Polski, więc pomyślałem sobie, że spytam w Polsce. Poszedłem zaraz rano po przyjeździe do znanej mi hurtowni części, a tam sprzedawca trochę zakłopotany mówi mi, że trzeba będzie niestety trochę poczekać, bo część może sprowadzić dopiero ... po południu.
                        Jura
                        • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:19
                          No i podales piekny przyklad zaleznosci zbytu od czasu - kto szybszy, ten sprzedaje... "Nie zmuszasz", tylko kupujesz gdzie indziej...

Okreslenie "szczere pole" moze byc lepsze od calkowitego przemilczenia tego faktu, bo nie kazdy zwroci na niego uwage na podstawie tamtej krotkiej notatki, a faktycznie mala wies moze byc porownywalne ze "szczerym polem".

A przyklad z 18-osobowym BUSem adekwatny, Edek nieslusznie sie wykpil z odpowiedzi... Ja bym tych ludzi zostawil, sa dorosli...
                          • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:36
                            > A przyklad z 18-osobowym BUSem adekwatny, Edek nieslusznie sie wykpil z odpowie
                            > dzi... Ja bym tych ludzi zostawil, sa dorosli...

Rzeczony vw transporter nie byl calkowcie przewidziany do przewozu ludzi. Wzmianowany autobus owszem. Co wiecej, vw transporter, malutki, mial prawie tyle za duzo duszyczek, co wielki autobus. A to daje do myslenia, jesli chodzi o kwestie przeciazenia konstrukcji.

Ale znak rownosci mozna probowac postawic. I zakazac podrozowania w autokarach na stojaco. Ciekawe co sie wtedy bedzie dzialo? Bo jak dla mnie juz sam fakt uwieszenia sie uchwytow w autobusie jest watpliwy w razie kraksy. Ale skoro dopuszczony, to pewnie bezpieczny.
                            • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 22:27
                              Tak, 12 to "prawie" 23 i lepiej na stojaco niz na skrzynkach... Straszne przeciazenie...
                              • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 06.03.12, 06:27
                                > Tak, 12 to "prawie" 23 i lepiej na stojaco niz na skrzynkach... Straszne przeci
                                > azenie...

Trudno mi zajac ostateczne stanowisko. Maly transporter ma ladownosc zapewne ponizej tony. Skoro mial 18 chlopa to moze oznacza, ze przeciazono go nawet o 200%. Nie mam pojecia jaka ladownosc ma autobus, chocby dlatego, ze nie wiadomo jaki to typ. Jesli jednak nie byl to vw transporter, to przeciazenie (nie przeludnienie), jesli wystepowalo nie musialo miec katastrofalnego wplywu na pojazd.
                          • jureek Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:41
                            bimota napisał:

> No i podales piekny przyklad zaleznosci zbytu od czasu - kto szybszy, ten sprze
                            > daje... "Nie zmuszasz", tylko kupujesz gdzie indziej...

Zbyt daleko idące wnioski wyciągnąłeś. Kupiłem tam, gdzie taniej :)

> Okreslenie "szczere pole" moze byc lepsze od calkowitego przemilczenia tego fak
                            > tu, bo nie kazdy zwroci na niego uwage na podstawie tamtej krotkiej notatki, a
                            > faktycznie mala wies moze byc porownywalne ze "szczerym polem".

Popatrz na mapę. To nie jest mała wieś.

> A przyklad z 18-osobowym BUSem adekwatny, Edek nieslusznie sie wykpil z odpowie
                            > dzi... Ja bym tych ludzi zostawil, sa dorosli...

Tu jesteś przynajmniej konsekwentny.
                            Jura
                            • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 22:10
                              Patrzylem - 300 osob, nie znam sie na wsiach, nie wiem czy to mala, czy duza. Kwestia zasadnicza - jak czesto jedzie autobus...
                      • opelotka Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 20:56
                        edek40 napisał:
                        > Naprawde nie widzisz roznicy miedzy autobusem bez hamulcow, za to z przepisowa
                        > iloscia pasazerow,a takim, ktory jest calkowicie sprawny, ale wiezie kilka o
                        > sob na stojaco wiecej niz moze w nim stac?

Czy autobus upakowany pasazerami "aby tylko drzwi zamknąć" jest pojazdem nadającym się do jazdy ? Optymizm kierowcy i pasażerów może skończyć się na najbliższym drzewie...A wtedy podnosi się larum...
                        • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:21
                          U nas larum sie ponosi z byle g... Tak nawalone autobusy to standard...
                          • opelotka Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:35
                            Taka gmina...
                        • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 21:30
                          > Czy autobus upakowany pasazerami "aby tylko drzwi zamknąć" jest pojazdem nadają
                          > cym się do jazdy ?

Jezdzisz czasem komunikacja? Najlepiej w godzinach szczytu. A jeszcze lepiej majac zyciowa koniecznosc stawic sie w miejscu o scisle okreslonej porze?

> Optymizm kierowcy i pasażerów może skończyć się na najbliższym drzewie...

Dlatego, ze zamiast 70 osob wiezie 93? To spowoduje wypadek? Jakos malo sie o nich slyszy, a gdy sie slyszy to od przyczyn wazniejsze jest to, ze 23 osoby jechaly ponad stan.
                          • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 22:14
                            76 zamiast 53
                          • crannmer Mentalnosc 05.03.12, 22:46
                            edek40 napisał:
                            > Dlatego, ze zamiast 70 osob wiezie 93? To spowoduje wypadek? Jakos malo sie o n
                            > ich slyszy, a gdy sie slyszy to od przyczyn wazniejsze jest to, ze 23 osoby jec
                            > haly ponad stan.

I ta powszechna w tym niemoim kraju mentalnosc sprawia, ze jak slysze o budowie elektrowni atomowej w Polsce, to gwaltownie pragne wyemigrowac na inny kontynent.
                            • edek40 Re: Mentalnosc 06.03.12, 06:29
                              > I ta powszechna w tym niemoim kraju mentalnosc sprawia, ze jak slysze o budowie
                              > elektrowni atomowej w Polsce, to gwaltownie pragne wyemigrowac na inny kontyne
                              > nt.

Musisz jednak wyjsc poza swoje fobie i zastanowic sie gleboko jak konkretnie maja przemieszczac sie obywatele tego kraju?
                            • emes-nju Re: Mentalnosc 06.03.12, 16:41
                              crannmer napisał:

> I ta powszechna w tym niemoim kraju mentalnosc sprawia, ze jak slysze o budowie
                              > elektrowni atomowej w Polsce, to gwaltownie pragne wyemigrowac na inny
                              > kontynent.

Szczerze powiedziawszy mnie tez ta bylejakosc wkurza. Ale wylacznie z aroganckiego, wielkomiejskiego punktu widzenia posiadacza samochodu...

Bo jak porozmawiam sobie np. ze znajomym mieszkancem Podlasia, to juz taki pryncypialny nie jestem. Ci ludzie sa w glebokiej dupie. Dla nich potencjalne i naprawde minimalne ryzyko jazdy przeladowanym autobusem* jest niczym wobec calkowitego braku alternatywy transportowej. A jakos podrozowac i zyc trzeba. Nawet w kraju, ktorego waaadza uznala, ze nasze potrzeby transportowe, to nasze fanaberie, luksus, a nawet pewna forma wyuzdanej szalenie kosztownej rozrywki :/

Jakbysmy nie byli jewropjescy, cywilizowani i pryncypialni siedzac przed klawiatura, tak naprawde ten mandat, ktory zaplacil kierowca, nalezy sie tym, ktorzy majac spoleczenstwo gleboko w dupie, powoduja takie wlasnie sytuacje. Bo ten jeden przeladowany autobus, to nawet nie jest wierzcholek gory lodowej. To tylko pokazowka jak to, przy okazji jakichs akcji, waaadza dba o nasze "bezpieczenstwo". Naprawde, jak Polska dluga i szeroka, w komunikacji publicznej skrojonej pod mniej niz "srednia krajowa", odbywaja sie dantejskie sceny. Bo mamy europejskie standardy wszystkiego (a drogi chyba nawet drozsze), a wiec europejskie koszta prowadzenia dzialanosci transportowej, tylko cusik nie zarabiamy po europejsku, co nie chce pozostac bez wplywu na kondycje przewoznikow. Stad standardem jest znaczne niedoszacowywanie potrzeb (albo, co jest domena busiarzy, zapierd... jak wsciekli, zeby w ciagu dnia narobic tyle kursow, zeby chociaz srednia krajowa na tym zarobic). Bo zgodne z logika stale nawet niewielkie przeszacowywanie, dosc szybko konczy sie dluzszym goszczeniem syndyka...

--
                              * Moze potrafisz mnie douczyc, ale nie slyszalem jeszcze o wypadku, ktorego przyczyna bylo przeladowanie autobusu. Ryzyko pasazerow sprowadza sie wiec do prawdopodobienstwa zakonczenia jazdy w podeptanych butach. Wyjatkowo rzadko tez do bycia wysadzonym w krzakach, zeby bezpiecznie pojsc dalej jezdnia, bo, zgodnie z europejskimi normami, jazda przeladowanym autobusem jest taka niebezpieczna :P
                          • opelotka Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 06.03.12, 13:36
                            edek40 napisał:
                            > Jezdzisz czasem komunikacja?

Drzewiej.Ekstremalnie.Pekaesem przegubowym Ikarus w wersji miejskiej (wtedy nowość na drogach) z setką ludzi na pokładzie,w godzinach szczytu.Kierowcy mieli hobby rozpędzać się "na luzie" z jednej dość znacznej górki.Autobus dostawał takiego kopa,że mimo dwóch pomniejszych górek i licznych zakrętów,przejeżdżał (wciąż "na luzie") circa 7 kilometrów.My niepełnoletni oczywiście na przednim pomoście,adrenalina,zakłady,jeżeli 5 km-"cieeenizna"...
                            Dzisiaj za nic bym nie pojechał taką luxtorpedą.Nie ma nawet możliwości;kursy zagęszczone,przegubów brak,jazda "na luzie" wyszła z mody.
                            Taki sam autobus w ruchu miejski to pełznąca poczwara.
                • emes-nju Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 16:53
                  jureek napisał:

> pisałem już dawno temu, gdy wskazywałem na to, ci wyklinani przez Ciebie
                  > piesi chodzący drogami miedzy jedną wioską a drugą, nie chodzą sobie tam dla zabawy,
                  > tylko jest to skutek tego, że z ideologicznego zachłyśnięcia się kapitalizmem stawia na
                  > transport indywidualny, zaniedbując komunikację zbiorową

Po pierwsze. Sadze, ze malo komu przeszkadzja piesi na poboczu/jezdni. Przeszkadzaja piesi, ktorzy robia wszystko, zeby dac sie zabic.

Po drugie. Kto wedlug Ciebie sie czyms zachlystnal? Waaadza? Obywatele?

Ani jedno, ani drugie! To jest klasyczne zaniechanie waaadzy. Po prostu nasza waaaadza od prawa do lewa arogancko ma wszystko w dupie. Zajmuje sie jakims problemem jak ktos ja kopnie w to, w czym nas i nasze problemy ma. Stad pozorowane dzialania na drogach (i budowa drog na potrzeby kibicow), stad pakowanie kasy do kieszeni tych, ktorzy wiecej opon spala w Warszawie, stad calkowite olewanie potrzeb tych, ktorzy z racji swej mizerii nie maja zadnej silnej i odpowiednio brutalnej reprezentacji...
      • emes-nju Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 13:55
        jureek napisał:

> prosiło się, żeby zadać rzecznikowi ITD pytanie, w jaki sposób wybrano tych 23
        > pasażerów do wysadzenia.

Nie ma to zadnego znaczenia!

Wszyscy pasazerowie tego autobusu byli winni! Mogli wczesniej (np. poprzedniego dnia, a moze nawet tygodnia) wyjsc z domu i wtedy na pewno doszli by do celu na czas. W koncu nie mozna od kogokolwiek domagac sie komunikacji choc w zarysie pokrywajacej zapotrzebowanie. Tak jak nie mozna domagac sie drog odpowiadajacych chocby w zarysie zapotrzebowaniu. To obywatele maja sie dostosowac (najlepiej siedziec w domu i sie modlic), a jak sie nie dostosuja, to KARA. I juz.

Pozostawieni w autobusie wygrali jakis los na loterii, choc tak po prawdzie, inspektorzy powinni ich chociaz troche po polu batogami przegonic za ich nieodpowiedzialna chec dojechania na miejsce za malym autobusem. Takie polne biegi pod batogami moglyby byc tez dobra metoda na eliminacje kto zostanie w autobusie, a kto zostaje na poboczu. Zwazywszy na poglebiajaca sie zapasc komunikacji publicznej w Poslce, trzeba wprowadzic jakies metody eliminacji :P

Swoja droga to ciekawa metoda zapewniania bezpieczenstwa na drodze... Przeciazony autobus - be. Kolumna zlozona z 23 ludzi zmuszonych do dymania z buta po drodze - cacy :/
    • bimota Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 13:28
      Wykrakalem... :P

Ale jak BUSie nadmiar, to karac bezwzglednie, nie ? :)
      • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 14:49
        > Ale jak BUSie nadmiar, to karac bezwzglednie, nie ? :)

To wszystko przez to, ze spoleczenstwo takie konsupcyjne. Przeciez nie da sie kazdemu dogodzic. Nie ma pustego autobusu - trudno trza rzucic robote i pojsc na zasilek.

Ciekaw jestem kiedy, wobec zapowiedzi dot. wplywow z mandatow, zaczna lapac w Warszawie. A byloby co lapac. W godzinach szczytu, w okolicach centrum, mysle, ze malo ktory autobus/tramwaj/metro zaszczycany jest przez przepisowa ilosc pasazetow.
        • emes-nju Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 14:56
          edek40 napisał:

> Ciekaw jestem kiedy, wobec zapowiedzi dot. wplywow z mandatow, zaczna lapac
          > w Warszawie. A byloby co lapac. W godzinach szczytu, w okolicach centrum, mysle,
          > ze malo ktory autobus/tramwaj/metro zaszczycany jest przez przepisowa ilosc
          > pasazetow.

Ano...

Tylko, ze ani tramwaje ani metro kontrolowane nie beda. Zagrozenia bezpieczenstwa wystepuja tylko jak jedzie si na gumowych kolach. Jak jedzie sie na stalowych, co wiem z autopsji (np. wysiadanie oknem, zeby nie przejechac swojej stacji i nie "zarobic" za przejazd bez waznego biletu), niebezpieczne nie jest. Od lat...

Acha. Oprocz kierowcow przeladowanych aautobusow, w Warszawie na wielu przystankach da sie tez karac pasazerow, ktorzy nie mieszczac sie na "peronach" wytaczaja sie na jezdnie.
    • opelotka Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 16:34
      edek40 napisał:

>....... W ten jasny sposob wladza po
      > kazuje, ze dla niektorych obywateli dostosowanie oznacza przejscie na zasilek..

A co na to zdarzenie najdostojniejsi beneficjenci zysku ze 140 procentowego obłożenia kursu ?
      • emes-nju Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 16:40
        opelotka napisał:

> A co na to zdarzenie najdostojniejsi beneficjenci zysku ze 140 procentowego
        > obłożenia kursu ?

Sadzac z doniesiem prasowych, owi "beneficjenci", mimo szalonych zyskow ze 140% oblozenia kursu, ciagle balansuja na krawedzi bankructwa. Moga oczywiscie podniesc ceny! I tez zbankrutowac, bo jakos jeszcze polskie spoleczenstwo "nie doroslo" do podrozowania w odpowiednich, jewropjeskich warunkach, za jewropjejskie pieniadze...

My po prostu lubimy stare samochody, mikroskopijne mieszkania i podrozowanie w warunkach uragajacych jakimkolwiek standardom :/ No bo to przeciez to nie z biedy!
      • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 16:42
        > A co na to zdarzenie najdostojniejsi beneficjenci zysku ze 140 procentowego obł
        > ożenia kursu ?

Wciaz deficytowi...
        • opelotka Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 05.03.12, 17:38
          edek40 napisał:

> > A co na to zdarzenie najdostojniejsi beneficjenci zysku ze 140 procentowe
          > go obł
          > > ożenia kursu ?
          >
          > Wciaz deficytowi...

????????
          Nie tak dawno,PKS gdzieś w Polsce,dumpingowo 4 zł za 50 km,przez co najmniej pół roku.Obłożenie 80%.
    • rysiekk111 przeanalizujmy pod kątem zasad ( liberalnych ) 05.03.12, 18:07

1, To jaki wpływ na umożliwienie taniego i sprawnego pod kazdym katem transportu miałoby wprowadzenie liberalizmu oświeconego wyjaśniliśmy już sobie wielokroć i, jak mniemam, skutecznie

rozpatrując opisane patologie okresu przejściowego:

2. oczywiscie nalezy umożliwić kazdemu pełnoletniemu obywatelu podejmowanie ryzyka jazdy w nieadekwatnych warunkach

3. o kazym ryzyku stwarzający je (włąściel nieadekwatnego pojazdu ) winien każdego wchodzącego w pełni poinformować. jak nie - restrykcja.

4. w razie zaistnienia szkody - restrykcja + ściąganie odszkodowania łacznie z eksmisją na bruk transmitowaną w TV

..i od razu samobysię szybciutko uregulowało
    • otreb Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 28.03.12, 09:58
      Tak na marginesie dyskusji:

"Justyna Frelak z Instytutu Spraw Publicznych, która od lat przygląda się migracji Polaków, żałuje, że tak niewielu widzi sens w dłuższych dojazdach do pracy. - Największym sprzymierzeńcem walki z bezrobociem jest większa mobilność w obrębie własnego regionu. Przykładowo w Belgii do pracy dojeżdża codziennie 20 proc. społeczeństwa, w Polsce 1 proc. Rezygnujemy ze względu na słaby transport publiczny i jakość dróg. Bank Światowy ma badania, że w niektórych przypadkach inwestowanie w infrastrukturę przyniosło lepsze efekty niż programy walki z bezrobociem - dodaje Frelak."

wyborcza.pl/1,75478,11401656,Mobilny_znajdzie_prace.html
      • edek40 Re: Obywatele zdecydowanie musza sie dostosowac 28.03.12, 10:16
        > "Justyna Frelak z Instytutu Spraw Publicznych, która od lat przygląda się migra
        > cji Polaków, żałuje, że tak niewielu widzi sens w dłuższych dojazdach do pracy.
        > - Największym sprzymierzeńcem walki z bezrobociem jest większa mobilność w obr
        > ębie własnego regionu. Przykładowo w Belgii do pracy dojeżdża codziennie 20 pro
        > c. społeczeństwa, w Polsce 1 proc. Rezygnujemy ze względu na słaby transport pu
        > bliczny i jakość dróg.

Ale trzymamy sie twardo tezy, ze wystarczy wyjsc wczesniej, a jakosc drog nie ma przelozenia na jakosc i zamoznosc zycia.

W tej chwili troszke rozpadl sie pojazd mojej polowicy. Z uwagi na to, ze musi odbierac ona dzieci ze szkoly zostawilem jej swoj. Mieszkam daleko od najblizszej stacji kolejki, bo okolo 5 km. Komunikacja autobusowa jest idealnie zsynchronizowana z odjazdami kolejki. To znaczy autobus u mnie rusza wtedy, gdy z najblizszej stacji odjezdza moj pociag. Nastepny mam za 30-45 minut. Gdy wracam autobus rusza wtedy, gdy na stacje wjezdza pociag - nastepny autobus za 1-1,5 godziny. Wybieram wiec pieszy spacer przez lat. Czas pokonania 27 km - 2 godziny (liczac spacer, oczekiwanie na przesiadkach i w sumie dosc krotka jazde zbiorkomem). W druga nawet nieco dluzej, bo z uwagi na rozkopanie metra musze ruszac wczesniej, bo warszawski odcinej zamiast zajmowac mi gora 30 minut zajmuje 45-50 minut. Tak wiec mieszkajac na glebokiej prowincji, 13 km od granic Warszawy w podrozy spedzam dziennie sporo ponad 4 godziny...

Ale do opowiesci z fimu Barei jeszcze mi daleko, wiec nie mozna powiedziec, ze nie jest lepiej...
        • nazimno Najwazniejsze, ze Instytut zajal stanowisko. 28.03.12, 10:40
          Amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka