Dodaj do ulubionych

Porady Garmin, Becker, Mio:-)

01.03.08, 10:31
Witam wszystkich zainteresowanych nawigacją samochodową. Jestem sprzedawcą w
sklepie z tym właśnie sprzętem i mam trochę wolnego czasu więc chciałby się
podzielić z wami swoją wiedzą. Może nie jestem alfą i omegą w temacie ale
chętnie służę pomocą. Będę się starał odpowiadać na wszystkie pytania jak
najlepiej. a wy może w zamian odwiedzicie mój sklep na ul. Puławskiej 314:-)
Pozdrawiam i czekam na pytania:-)
Obserwuj wątek
    • maler82 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.03.08, 17:30
      Czesc. Posiadasz może w swoim sklepie nawigacje Becker 7916 z mapami
      NAVTEQ-Q4-2006??
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.03.08, 16:27
        Nawigacje taką posiadam ale mapy t tego co wiem to są nowsze niż 2006. Mam
        wersje z mapą na 2007 rok a jest już dostępna nowsza wersja:-)
      • joanes13 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.03.08, 20:03

Jestem na etapie zakupu gps do taxi. Proszę o podpowiedź jaki model
        jest najsensowniejszy w cenie do ok 750 zł. Zastanawiam się nad
        Easydriver NAVI 007 lub Navigon 2100 Region. A może coś innego?
        Dzięki
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.03.08, 23:36
          Jeżeli to ma byc nawigacja do taxi to rozumiem, że interesuje pana Bardzo dobra
          mapa Polski. A takim razie najlepszą alternatywą będzie jakieś urządzenie z
          AutoMapą (SmartGPS - pojawi się u mnie w sprzedaży w przyszłym tygodniu) lub z
          MapąMap (również SmartGPS 320 - 699zł. 3,5" oraz 799zł. 4,3") Są to bardzo
          proste urządzenia bez zbędnych dodatkót typu mp3 itp. I z Aktualizacjami map nie
          ma problemów bo producenci map są wiodącymi na rynku i bardzo dbają o
          aktualizacje. Ponadto do AutoMapy można dograc siatkę fotoradarów:-)
          Zapraszam na stronę www.swiatgps.pl
          • toniejestlogin Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.03.08, 17:30
            Czesiu, ile u Ciebie kosztują:

- Garmin nuvi 250W z nową GP?
            - Navroad BT 430 (ten z ekranem 4,3) i nową Automapą Polski?

Możesz podać ceny już po wszystkich rabatach, opustach, negocjacjach
            i kłótniach?

Za ile oddasz... no!
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.03.08, 00:51
              Navroad BT 430 nie mamy:-(
              A Garmin 250W + GPMapa kosztuje 1149zł. a w makro jerozolimskie (tam też mamy
              swoje stanowisko)- 1114.53zł.:-)
              pozdrawiam.
              • zawszeewa Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 20.03.08, 21:37
                witam.
                Proszę o podpowiedź, potrzebna mi nawigacja z dokładną mapą europy
                zachodniej oraz szczegółową mapą Polski i anty fotoradarami. Mamy
                garmin nouvi 660, jest ok, ale wolę coś z dokładniejszymi mapami.
                Dziękuję za ew. odpowiedź.
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.03.08, 17:35
                  Jeżeli masz już Garmina 660 to świetnie. Lepsze mapy Europy mogą byc tylko w
                  TomTom-ie ale mapy polski to on ma fatalne:-(. proponuje dokupic GPMapę do
                  Garmina i ewentualnie ściągną najnowszą aktualizację mapy europy jeżeli jest
                  dostępna:-)
                  Pozdrawiam.
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.03.08, 17:46
                  Zapomniałem powiedziec o fotoradarach.
                  Proszę odwiedzic stronę: www.garniak.pl tam wejśc w zakładkę po drodze i
                  ściągnąc za darmo nakładkę z fotoradarami:-)
                  Pozdrawiam.
              • dziadulec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 13:22
                Dlaczego w Makro macie tańszy sprzęt??
    • slawekep Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.03.08, 14:37
      Cześć. Chcę kupić nawigację do 1400 zł (cena z mapami). Nie wiem
      jaką?
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.03.08, 17:45
        To w sumie masz do wyboru dwie opcje:
        1. Garmin 250W + GPmapa - cena 1149zł. Bardzo dobra mapa Polski i Europy jednak
        trochę mniej multimedialna i mniej przydatnych funkcji takich jak tunelowanie,
        planowanie trasy, odbiornik TMS (Informacja o korkach na autostradach; dostępna
        tylko na zachodzie europy). Ale za to można ściągnąc do niego bazę fotoradarów
        dla całej Polski i europy:-) Jak również mapę topograficzną Polski i na upartego
        mapy całego świata!
        2. Becker 7827 - cena 1149zł. Bardzo dobra mapa Europy z Polską gorzej niż w
        Garminie ale nie tragedia (głównie dotyczy to nuperacji domów ok. 50% pokrycia).
        Za to ma wszystkie te funkcje o których wspomniałem wyżej wymieniając barki
        Garmina. Fotoradary tez do zainstalowania u nie w sklepie:-) Posiada również
        możłiwośc oglądania filmów, odtwarzania MP3 i przeglądania zdjęc:-)
        Więcej na www.swiatgps.pl
        Zapraszam i pozdrawiam:-)
        • nikon74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.03.08, 17:39
          Witam serdecznie
          Mam pytanie .
          Interesuje mnie nawigacja ale w sumie mam na myśli tylko na teren
          Polski.
          Bez jakiś bajerów, mp3, czy odtwarzacza plików wideo.
          W jakiej cenie są dobre urządzenia,oczywiście razem z mapą na teren
          Polski.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.03.08, 18:23
            Najlepszym wyjściem będzie SmartGPS320 z AutoMapą. Będziemy go mieli w sprzedaży
            w przyszłym tygodniu;-) Będzie ko0sztował ok. 800zł. Bardzo dobre urządzenie
            które idealnie współpracuje z ta mapą. Mapa ta jest jedną z najlepszych na
            rynku. Trójwymiarowe budynki i pokrycie kraju rzędu 99%. Ponad to urządzenie to
            jest pozbawione wszelkich zbędnych urządzeń typu MP3 itd.
            Więcej na: www.swiatgps.pl
            Gorąco polecam top urządzenie:-)
            Pozdrawiam.
            • nikon74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.03.08, 18:57
              Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
              Z tego co zrozumiałem to będzie to cena urządzenia razem z mapą.
              W takim razie poczekam do przyszłego tygodnia i zobaczę jak na
              stronie swiatgps szczegóły.

Pozdrawiam
              • zawszeewa Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.03.08, 22:19
                Czesiu a ile u Ciebie kosztuje Garmin 660, bo muszę kupić drugi, do
                drugiego samochodu. I czy można liczyć na Twoją ew. pomoc przy tych
                ściąganiach,(fotoradary) bo ja tak sobie z tym...
                • darusek6 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.08, 08:29
                  Witam chciałam zakupić gps ,ale interesuje mnie mapa na wschodnią
                  Europę dokładnie Węgry, Rumunia, Bułgaria co by Pan zaproponował.
                  Jak z mapami w tym temacie jakie mają pokrycie w tych krajach.
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.08, 09:25
                    jeżeli o te państwa to od razu ostrzegam, że kraje te nie będą tak idealnie
                    pokryte jak np. Europa Zachodnia:-)
                    Ma pan do wyboru następujące nawigacje:
                    1. Garmin 250W - 939zł. Ma również Europę Zachodnią ale i te kraje o których pan
                    wspomniał. Jest to całkiem niezła alternatywa. (4,3" ekran, najprostsza obsługa
                    jaką kiedykolwiek widziałem)
                    2. TomTom - jakikolwiek z tym, że mapa Polski w tym urządzeniu jest bardzo słaba
                    ale za to ma najlepiej opracowaną Europę.
                    3. Becker 7926 - 699zł. mały 3,5" wyświetlacz, mapy gorsze, pokrycie główne
                    miasta turystyczne i stolice + główne grogi przejazdowe. Mutimedialny (Video,
                    Mp3, Zdjęcia). Ma sporo przydatnych funkcji typu : tunelowanie (symulacja jazdy
                    w tunelu), możliwośc planowania trasy, asystent pasa ruchu.
                    Tak naprawdę to wszystkie mają plusy i minusy. tak naprawdę musi pan zdecydowac
                    na czym panu zależy.
                    Należy pamiętac, o aktualizacjach. W garminie są najlepsze i wiadomo że zawsze
                    będą i winnych markach rożnie bywa. Ponadto do Garmina można ściągnnąc za darmo
                    mapy fotoradarów. Zapraszam na strone: www.swiatgps.pl Może pan tam przyjrzec
                    się wymienionym przeze mnie nawigacjom bliżej:-)
                    Pozdrawiam.
                    • baros16 Czesiu a Garmin 250 27.03.08, 19:30
                      Czesiu jaka jest różnica pomiędzy Garmin 250W a 250?I Ile jest wart ten
                      drugi?Pozdrawiam
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.03.08, 09:08
                  Bez GPMapy kosztuje 1749zł. z GPMapą 1769zł.
                  Chociaż ja bym proponował ci najnowsze dziecko Garmina: Garmin 760 z GPMapą -
                  1799zł. Nie wiele dopłacasz a jest naprawdę wypasiony:-)
                  Jeżeli chodzi o pomoc przy ściąganiach to ewentualnie mógłbym ci pokazac jak i
                  co w sklepie tylko niestety będę tam dopiero w pon. bo chory jestem:-(
                  jeżeli ci się spieszy to wchodzisz na www.garniak.pl tam znajdziesz różne
                  kategorie np. na drodze, na wodzie itp. Wchodzisz na drodze i tam jest pierwszy
                  post o radarach i napisane ściągnij. Ściągasz na kompa aplikację i potem
                  przerzucasz na urządzenie za pośrednictwem kabelka USB:-)
                  Pozdrawiam.
                  • qwerty88 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.03.08, 12:00
                    zauwazylem ze w dotychczasowych radach nie ma slowa o Mio... Co
                    sadzi pan o tym sprzecie? Jak on sie ma do innych oferowanych przez
                    Pana. Widzialem u znajomego model Mio C520 i bardzo mi sie
                    spodobal...
                    • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.03.08, 13:11
                      Jeżeli chodzi o Mio to sprawa jest nieco skomplikowana. A to z powodu iż uważam,
                      że są lepsze nawigacje od Mio i za lepszą cenę a chyba o to nam wszystkim chodzi:-)
                      Jeżeli ktoś chce wiedziec coś na temat jakiegoś modelu to oczywiście służę
                      pomocą. Mio ma lepsze Smartfony i PDA. Nawigacja w ich wykonaniu ma sporo wad
                      ale też i zalet.
                      Jeżeli chodzi o wady:
                      1. Częściej psuje się (mniej wytrzymała i solidniej zrobiona)
                      2. Nie zawsze są odpowiednie (na czas) aktualizacje do map.
                      3. Nie zbyt dokładne mapy (przynajmniej na razie:))
                      4. Jak na mój gust trochę za dużo tam multimediów.
                      Jeżeli chodzi o zalety:
                      1. Bluetooth
                      2. Chyba najniższa cena nawigacji z opcją o której wspomniałem powyżej:)
                      Ogólnie powiem tak ja osobiście kupił bym sobie inną. Ale wybór zawsze pozostaje
                      po stronie klienta.
                      Trzeba wiedziec czego dokładnie chce się od nawigacji...
                      Pozdrawiam:)
                      • qwerty88 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.03.08, 13:56
                        wiec ok. marzy mi sie nawigacja o takich zaletach jak:
                        1. duzy zawsze czytelny ekran
                        2. niezbyt skomplikowana obsluga
                        3. bez bajerow. gps to gps i koniec ale gps pelny wiec z funkcja
                        powiadamiania o korkach. Fotoradary? Nie wiem - ponoc mapy nie sa
                        dokladne...
                        4. latwosc samodzielnej aktualizacji map
                        5. bezproblemowe uzywanie w 2 autkach naprzemiennie
                        6. jak najdokladniejsze mapy w PL i krajach sasiednich.
                        Kolejnosc w/w punktow powinna byc chyba odwrotna, pisalem
                        spontanicznie...
                        • kokoszanel Teraz ja :) 27.03.08, 20:54
                          Na polecanej :) stronie swiatgps są różne Garminy w cenie do 1000 zł. Ja
                          potrzebuję: duży ekran (ślepota!) łatwa obsługa (blondynka!), komunikaty po
                          polsku i po niemiecku, mapy: Polski, Niemiec i innych zach., Estonii, Litwy,
                          Łotwy. Który by się nadał, i czy mapy kupuje sie osobno? Próbowałam oglądać
                          różne typy w MediaMarkcie, ale chyba jestem "idiotka", nic nie potrafię wybrać,
                          a obsługa wie mniej ode mnie!!! Poradź dobry człowieku! Proszę! :)))
                          • czesio1111 Re: Teraz ja :) 28.03.08, 09:19
                            Mapy są już w cenie urządzenia i polecam to co poprzednikowi Garmina 250W +
                            GPMapa. Chyba że zależy pani-u na dodatkowych "zabawkach" typu odtwarzacz mp3,
                            video, zdjęcia. To wtedy trzeba by pomyślec nad inną nawigacją:) Zresztą u mnie
                            w sklepie można pobawic się wszystkimi nawigacjami i z przyjemnością pokaże jak
                            co wszystko się obsługuję:)
                        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 28.03.08, 09:13
                          najlepszy w takim razie będzie Garmin 250W + GPMapa za 1149zł. Zawiera wszystkie
                          te "zachcianki" o których pan pisał:-)
                          Jeżeli chce pan poznac dane techniczne urządzenia zapraszam na: www.swiatgps.pl
                          Pozdrawiam i mam nadzieję, że będzie pan zadowolony z tego urządzenia.
                          A tak między nami mówiąc chyba nikt komu sprzedałem to urządzenie nie wrócił z
                          reklamacjami czy narzekaniem:-)
                          • nikon74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 07:13
                            Czesiu. A mam teraz takie pytanie.
                            Z tego co czytałem o smartach i zainstalowanych tam mapach to nie są
                            ona tak bardzo dokładne, wyczytałem że Garmin i GPmapa są
                            dokładniejsze.
                            Gdybym chciał urządzenie Garmin i najnowszą mapę gpmapa 2007.4, to
                            jakie urządzenie pasowałaby do moich potrzeb i w jakiej cenie.

Myślisz że Garmin Nuvi 200 plus mapa 2007.4 byłaby dobra.W sumie ja
                            chcę tylko na teren polski nawigację.
                            Dzięki za rady.
                            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 13:05
                              Jeżeli chcesz tylko Polskę to Garmin 200 z GPMapą powinien wystarczyc jednak ten
                              smart z AutoMapą jak wyjdzie będzie dokładniejszy. Chociąz z drugiej strony przy
                              garminie nie będziesz miał problemów żeby dokupic sobie (lub śiągnąc:)) mape
                              europy a nawet całego świata:-)
                              No i Garmin jest na pewno bardziej trwalszy:-)
                              • nikon74 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 13:18
                                Dziękuje za porady.
                                Możesz mi napiszać w takim razie czy to SmartGPS SG320W jest ten
                                który powinienm kupić?
                                Patrzyłem na www.swiatgps.pl i jest tam właśnie , chyba o takim
                                myślę żeby takiego sobie kupić.
                                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 16:08
                                  Nie tamten nie jest z AutoMapą. Na tego trzeba jeszcze poczekac troszeczkę
                                  (tydzień):)
                                  Pozdrawiam.
                              • stopman Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.07.08, 19:29
                                Witam Czesiu1111 mam takie pytanie czy do SmartGPS SG610 można wgrać auto-mape bez problemu? bo widze że jest oferowany z jakąs mapamap jestem nowicjuszem w gpsie przymierzam się dopiero do kupna więc proszę o w miare prostą odpowiedź i czy można wgrać mape GP jaką oferuje garmin myślałem o garminie 250W ale czy warto dokładać tyle kasy na niego czy ten SmartGPS SG610 w zupełności wystarczy czy są one porównywalne do siebie
                                Jeszcze jedno pytanko czym się różni SmartGPS SG610 od SmartGPS SG620 bo na tej stronir którą podałeś widziałem ją z góry dziękuje za odpowiedz pozdrawiam
        • lodzer1 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.09.08, 09:15
          Nigdy nie miałem dotąd nawigacji. Właśnie kupiłem Mio 330plus. Mam
          trochę kłopotów z uruchomieniem- instrukcje w komputerze, urządzene
          błyskawicznie traci moc przu próbach ustawiania czynności. Ustawiłem
          trasę ale (pewno metodą prób i błędów dojdę)nadal nie wiem
          jak "ruszyć" spod domu w jakąś trasę. Opisy trochę mętne, nie ma
          tradycyjnego krok po kroku, trzeba się domyślać. Oczekiwałem czegoś
          w rodzaju "start" czy +- "ruszamy". Nie chcę domyśląć się. Jeśli
          można prosić o krótki PRAKTYCZNY instruktaż tego początku - jest
          trasa i start, ale jak?
          • jan-w Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.09.08, 11:15
            Też miałem ten problem ;-) Po południu napiszę.
            • jan-w Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.09.08, 16:11
              Najprostsza metoda moim zdaniem, wynikająca z praktyki:
              1. Jakąkolwiek metodą z menu wybrać punkt startu. Jeżeli startujemy z miejsca
              gdzie jesteśmy, można to pominąć. Metody wyboru miejsca:
              a. Adres
              b. Skrzyżowanie
              c. Obrazek zapamiętany w Navipix.
              d. Dom
              e. Ulubione
              f. Palcem na mapie
              g. Znajdujemy POI
              Poza pnt "f" wybieramy "Mapa" lub "Znajdź" zależnie od tego co się wyświetli.
              Pojawi się menu z prawej strony. Wybieramy "Dodaj start"

2. Punkty pośrednie - jak wyżej. "Dodaj punkt VIA"

3. Cel podrózy - jw. "Dodaj cel podróży"

4. Z menu które się wyświetli po naciśnięciy klawisza z zygzakiem w lewym dolnym
              rogu (trasa) - "Jedź tą trasą".

Najczęściej wystarczy tylko wybrać punkt docelowy i zacząć jechać.
              Klawisz ze strzałką (krótką, długą lub z N) to przełączanie trybu widoku mapy. N
              - północ u góry, bez N - kierunek jazdy u góry.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 11.09.08, 18:05
            Witam,
            1. Wyznaczanie punktu docelowego.
            po włączeniu nawigacji trzeba odczekać chwilkę aż złapie sygnał GPS i ustali
            położenie urządzenia. Można to sprawdzić patrząc na ekran (jeżeli jest sygnał
            GPS to powinien pokazywać nam nasze położenie; nie robić tego w domu bo nie
            złapie sygnału). Następnie trzeba przycisnąć przycisk w lewym dolnym rogu żeby
            wejść do menu nawigacji. Następnie naciskamy przycisk "Adres" i jeszcze raz
            "Adres" pojawiają się trzy pola do wypełnienia: Miasto, Ulica, Nr.
            Po wypełnieniu tych pól (adres docelowy) naciskamy przycisk "znajdź" (czasem
            może jakiegoś adresu nie znaleźć, wtedy trzeba zrezygnować z wpisywania nr. i
            ulicy, a jeżeli to nie pomaga to znaczy że urządzenie nie ma takiej
            miejscowości). następnie z listy wybieramy odpowiednia lokalizację (nie zawsze
            musi pojawiać się lista) przyciskając ją. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić aby
            urządzenie wyliczyło trasę i zaczęło nas prowadzić to naciśnięcie białej
            strzałki na zielonym tle w prawym dolnym rogu urządzenia.
            2. Planowanie podróży - miejsca przelotowe.
            jeżeli chcemy stworzyć własną trasę należy przy pomocy menu po prawej stronie
            nawigacji ustawić start, pkt via (punkt przez który chcemy jechać do docelowego
            oraz koniec trasy)
      • blackmartinez76 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.11.08, 12:16
        Mam na wydadnie max 450 zł.
        I teraz czy Mio 200 czy Becker 7927 ?
        ( najważniejsza mapa Polski )
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.11.08, 12:51
          Witam,
          W tym przypadku lepszą mapę Polski ma Mio ale jest pewien błąd na niej (wgrywany
          przez producenta). Nie można wpisać żadnej ulicy w Piasecznie. Ale pozostałe
          miasta są ok.
          • blackmartinez76 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.11.08, 10:52
            Ale jak wgram AutoMap to która będzie lepiej się sprawowała, MIO 200
            czy Becker 7927 ?
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.11.08, 11:29
              Witam,
              Praktycznie nie ma znaczenia.
    • magi-c111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 13:08
      mam pytanko,co polecisz mi do irlandi?i gdzie to kupic w polsce czy
      w irlandi?
      • dziadulec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 13:22
        Jeśli jesteś na stałe w Irlandii, to kup w Irlandii. Będzie taniej.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 16:18
        Jeżeli będziesz mieszkał na stałe w Irlandii to kup sobie tam nawigację
        ponieważ wiąże się to głównie z gwarancją. Jeżeli zepsuje ci się urządzenie
        kupione w Irlandii a będziesz w Polsce to będziesz musiał najprawdopodobniej
        odesłac je do kraju w którym kupiłeś (tak przynajmniej jest w Garminach).
        Natomiast jeżeli chodzi o samą nawigację to musisz troszkę bardziej spracyzowac
        czego chcesz?
        Np. czy ma byc dużą (4,3" i więcej), czy ma odtwarzac mp3, video, muze,
        bluetooth:)? Czy ma miec dobrą Polskę?
        Na Europę polecam abyś przyjrzał się Garmin 250W (ewentualnie Garmin 760),
        TomTom (w zależności od potrzeb, słaba Polska), Becker 7926; 7827.
        Pozdrawiam:-)
        • magi-c111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 17:05
          przyjzalem sie dokladniej Garmini250W i Becker7926.jak jest z
          obsluga beckera?bo wiem ze garmini jest b.prosty.wiesz czy wszystkie
          maja wgrane polskie menu?multimedilnie lepszy?(moje zdanie becker)co
          mi polecisz jako EKSPERT?moze znasz kogos kto uzywa czegos w
          Irlandi,dobrego i sprawdzonego?pozdrawiam!
          • magi-c111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 31.03.08, 09:55
            magi-c111 napisał:

> przyjzalem sie dokladniej Garmini250W i Becker7926.jak jest z
            > obsluga beckera?bo wiem ze garmini jest b.prosty.wiesz czy
            wszystkie
            > maja wgrane polskie menu?multimedilnie lepszy?(moje zdanie becker)
            co
            > mi polecisz jako EKSPERT?moze znasz kogos kto uzywa czegos w
            > Irlandi,dobrego i sprawdzonego?pozdrawiam!
    • graziamama Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 14:20
      hallo.
      wlasnie szukalem kogos kto ma pojecie o nawigacjach.
      Mam nawigacje BECKER TRAFFIC ASSIST 7927 2GB SD cala europa i
      software V 1,0
      Musze dodac ze mieszkam w niemczech i tu sprawuje sie raczej bez
      zazutu ale bylem ostatnio w polsce i tu katastrofa drogi kture sa to
      ich niema i odwrotnie,Jak moge to zmienic na nowe mapy ?
      Mam jeszcze pytanie jak funkcjonuje np. video lub mp 3 czy musze
      miec osobna SD karte czy idzie to wgrac do nawigacji dodam ze mam w
      moim komputerze windows VISTA i nie wspulpracuje z z ta navigacjia.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 16:31
        Jeżeli chcesz miec lepsze mapy to musisz je aktualizowac. Najczęściej robi się
        to przez strony internetowe producentów nawigacji. Jeżeli posiadasz jeszcze
        instrukcję obsługi tam na pewno jest napisane jak dokonac aktualizacji i z
        jakiej strony internetowej. Możesz również zakupic oddzielną mapę dla polski z
        bardzo dobrym pokryciem (98%). Jest to MapaMap for Becker.
        Jeżeli chodzi o filmy, muzykę, zdjęcia top niestety musisz dokupic sobie
        oddzielną pustą kartę SD i dopiero wtedy przenieśc jakieś pliki z komputera na
        urządzenie. Sama nawigacja ma w sobie 128MB wolnego miejsca więc jest to bardzo
        mało:(
        Jeżeli chodzi o współpracę z Windows-em VISTA to możliwe że są do ściągnięcia
        jakieś sterowniki czy dodatkowe oprogramowanie które taką współpracę umożliwi,
        jednak tego nie jestem pewien. Polecam udac się na stronę producenta i tam się
        dowiedziec. A ja ze swojej strony też spróbuję pociągnąc za parę sznurków i
        dowiedziec się czegoś na ten temat:)))
        Pozdrawiam.
        • graziamama Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 18:30
          dziekuje za informacjie
          ja nie zabardzo sie natym znam a wszystkie informacjie sa zazwyczaj
          po angielsku moze jest jakis link do tego?
          Raz jeszcze dzieki i pozdrawiam
          • graziamama Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 19:41
            znalazlem tylko to www.mybecker.com ale niema tam nic do aktualizacji
            • dziadulec Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.03.08, 20:01
              Kolega ma Beckera i generalnie jest problem z aktualizacjami do tych urządzeń.
              Dowiadywał się u dystrybutora i nie uzyskał konkretnych informacji (będą, ale
              nie wiadomo jeszcze kiedy i za ile sic!). Mapy Polski w Beckerze są generalnie
              nic nie warte. Dziwię się Panu specjaliście, że twierdzi iż mapy Polski TomTom
              są słabe. Mapy Beckera nie umywają się do TomToma. Mój tata ma go 920 z mapami
              v7.1 więc wiem o czym piszę. Rozumiem, że chwali się to, co można sprzedać z
              większym zyskiem, ale są pewne granice. Pozostaje mapamap for becker, za którą
              trzeba dopłacić ponad 2 stówki. Pozdrawiam.
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.03.08, 12:26
                Generalnie to porównując mapy Polski w Beckerze i w TomTomi-e to zdecydowanie
                TomTom przegrywa! Ja osobiście jechałem z Beckerem (i to nie były najnowsze mapy
                Polski) na małą wieś na mazurach i idealnie mnie doprowadził. Oczywiście ma
                problem z numeracją domów ale jest to przez producenta wyraźnie napisane.
                Natomiast jeżeli chodzi o TomToma to może mówi pan o jakiejś najnowszej wersji
                mapy Polski bo do tej pory TomTom miłą pokrycie Polski rzędu 50% i to są
                informacje od producenta!
                Zresztą wypraszam sobie to iż próbuję wcisnąc komuś coś żeby miec potem z tego
                zysk...
                Ja tylko doradzam jaką nawigację można zakupic. I podkreślam że nie mam z tego
                żadnych prowizji czy dodatkowych zysków, no może zadowolenie klienta:)))
                Pozdrawiam.
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.03.08, 12:18
              Z tego co wiem to wyszła jedna aktualizacja w lutym tego roku. Spróbuj
              zadzwonic pod ten numer:(+48)22 751 93 44. Jest to numer do centrali mojego
              sklepu. Tam na pewno ci ktoś powie jak dostac tą aktualizację:)
              Jednak pamiętaj, że można tam dzwonic pn.-pt. w godz.: 8-16:)
              • olo_76 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.03.08, 18:32
                Czesiu,
                a gdzie dokładnie w Makro Jerozolimskie macie to stoisko? W śroku w
                Makro? bo wszystkie sklepiki, które były przy Makro są polikwidowane.
                Chcielibyśmy coś pooglądać na żywo :))
                Z góry dzięki za informację,
                Beata
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.03.08, 23:38
                  Stoisko mamy w środku w makro przy dziale elektro:-)
                  Pozdrawiam i udanych zakupów życzę:)))
                  • olo_76 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 31.03.08, 09:58
                    wielkie dzięki za info. wybierzemy się.
    • polo-113 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.04.08, 20:00
      czesc wlasnie zastanawiam sie nad zakupem Nawigacji BECKER7926 czy możesz
      powiedziec jaka jest ta nawigacja pozdrawia
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.04.08, 18:05
        Występuje w dwóch wersjach. Z Europą Zachodnią (849zł.) i Europą Środkowo
        Wschodnią (699zł.). Ogólnie urządzenie jest bardzo fajne i wszechstronne (mp3,
        video, zdjęcia). Posiada również funkcję "tunelowania" czyli symuluje podróż w
        tunelu więc nie ma obaw, że po wyjeździe z tunelu nawigacja będzie się gubic:)
        Jest Łatwy w obsłudze i ma 3,5" wyświetlacz. Jego głównym minusem jest to iż
        pokrycie numeracji domów dla Polski wynosi ok.50%(w starszych mapach) i 60%(w
        najnowszych) . Śiec drogową (plany miast,nazwy ulic i miejscowości) ma w
        99%(przynajmniej tak mówi producent). mapy europy zachodniej są super:) jeżeli
        chodzi o środkowo wschodnią to są dobrze pokryte główne miasta turystyczne +
        stolice + główne drogi przejazdowe. Jest możliwośc dokupienia bardzo dokładnej
        mapy Polski (MapaMap for Becker) ale kosztuje to ok.300zł. Można również
        zainstalowac sobie mapy fotoradarów dla Polski i Europy (za free). Posiada
        również opcję planowania trasy. Można sobie zadeklarowac parę miejscowości
        pośrednich przez które chce się dojechac do celu. Daje to możliwośc narzucania
        urządzeniu trasy:)
        to chyba wszystko jakby co to proszę jeszcze pytac:)
        Pozdrawiam:)))
        • polo-113 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.08, 00:20
          witam a ja mam pytanie ile kosztuja mapy europy zachodniej tam gdzie sa niemcy i
          gdzie mozna pobrac mape foto radarów pozdrawiam
    • domino21 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.04.08, 12:26
      witam cię
      jak masz czas w pomocy doborze odpowiedniego sprzętu był bym Ci wdzięczny.mam
      zamiar zakupić cos takiego ale mam nie wielkie wiadomości odnośnie gps ale
      chciał bym zakupić coś konkretnego i nie żałować . do tej pory rozglądałem sie
      za zwykłym gps typu tomtom 910 ...ale jak weszłem do kolejnego sklepu
      proponowali mi palmtopa niby fajniejsze i bardziej zaawansowane:filmy muzyka net
      itd ale prawdzie powiedziawsze jade do Norwegii i chce żeby ni tam to pokazywało
      drogę i najlepiej nr mieszkań/domów.Fakt!w palmtopie można aktualizować mapy a w
      zwykłym gps nie bo ona jest na stałe ale z kolei trzeba taką mapę kupić i nie
      za tanio bo bym myślał chyba nad oryginałem bo podejrzewam że moge być
      skontrolowany na granicy z oprogramowaniem i np tą mapą ... na taki wydatek
      przewidywał bym ok 1000 zł może więcej .z góry dziekuje i pozdrawiam .
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.04.08, 18:21
        1. Są nawigacje które mają też niektóre funkcje o których pan wspomniał
        (video,mp3, zdjęcia)
        2. Dobry palmtop kosztuje ok. 1000zł. + Mapa europy ok. 650zł. nie wiem czy to
        się opłaca. No chyba że pan potrzebuje aplikacji windosowskich (word, excel,
        powerpoint) oraz dostępu do internetu.
        3. Jeżeli kupuje pan gps to może pan aktualizowac mapy! zazwyczaj trzeba się
        tylko zarejestrowac na stronie producenta zapłacic( ok. 200 zł. za aktualizację
        całej europy - aktualizacja jest dokonywana 1,2 do roku, ale nie jest konieczna).
        4. Jeżeli chce pan TomToma to musi się pan liczyc z tym że mapa Polski będzie
        niedokładna (ok.60% a w najnowszej wersji 70% pokrycia). Oczywiście z czasem
        wyjdą nowe aktualizację i będzie lepsza ale sądzę że dopiero za rok będzie można
        powiedziec że ta mapa Polski jest dobra.
        5. Jeżeli chodzi o Europę to tu jest zupełnie inaczej. Europa jest tu świetnie
        pokryta. Jest to jedna z najlepszych jak nie i najlepsza mapa europy wśród
        wszystkich nawigacji:)
        6. polecam że by przyjrzał się pan dokładniej:
        Garmin 250W + GPMapa; Becker 7926 (7827); Jakikolwiek TomTom. Jak będzie miał
        pan jakieś konkretne pytania odnośnie któregoś z tych modeli to zapraszam. Na
        stronie www.garmin.com.pl znajdzie pan dokładny opis garmina, na
        www.mybecker.com o bekerze i analogicznie na stronie tomtoma:)
        Lub na www.swiatgps.pl
        Pozdrawiam:))

• chrenata Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 03.04.08, 23:38
          zapomniałeś dodać Czesiu, że sklep na Puławskiej 314 jest już
          zlikwidowany? Niech cię licho, ale mi zafundowałeś wycieczkę...
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.04.08, 17:36
            Najmocniej przepraszam! Rzeczywiści e zapomniałem to napisac...
            Może dlatego że mnie zwolnili:(
            Jeszcze raz przepraszam najmocniej za to.
        • myr Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 04.04.08, 18:03
          Planuję zakup nawigacji i nie wiem na jaką się zdecydować.
          Waham się pomiędzy garminem 250w europa+GP i beckerem 7827, jako, że są w
          podobnych cenach.
          Za garminem przemawiają mapa Polski i ogólnie pozytywne opinie na forach. Z
          kolei w beckerze podoba mi się wygląd map, asystent pasa i generalnie design.
          Nie wiem jak sprawuje się mapa beckera w Polsce i nie wiem też która z map jest
          lepsza w Europie. Jeżdżę po Polsce i Europie stąd obie mapy są dla mnie ważne.
          Nie zależy mi na dodatkach w stylu mp3 itp. Który z nich wybrać???
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.04.08, 18:15
            Szczerze to wybór jest bardzo trudny. Za tym i za tym są plusy i minusy.
            Spróbuję opisac te dwa modele ale wyboru będzie musiał pan sam dokonac:)
            1. Garmin 250W + GPMapa:
            - Bardzo dobra mapa Polski (jedna z najlepszych 99% pokrycia);
            - Bardzo proste i czytelne menu (nawet przysłowiowa blondynka sobie z tym poradzi);
            - Możliwośc ściągnięcia darmowej bazy fotoradarów dla polski i europu z:
            www.garniak.pl
            - Bardzo solidny (praktycznie gwarancja nie jest potrzebna bo się nie psuje)
            - Po rejestracji na stronie producenta można ściągnąc sobie mapę topograficzną
            Polski:)
            - Pewnośc, że aktualizacje map zawsze będą (GPMapa 4 razy w roku, Europa 1 w roku)
            - Możliwośc ściągnięcia sobie map CAłEGO śWIATA ze strony:
            www.garminmapsearch.com!!!
            - dodatkowe "kółeczko", które można przykleic w dowolnym miejscu na tapicerce i
            do niego urządzenie:)
            - mapa europy jest zbliżona do mapy w Bekerze (może odrobinę lepsza ale to
            zależy gdzi esie jeździ). Producent map jest ten sam.

2. Becker 7827:
            - Mapa Polski kuleje pod względem numeracji domów (50% pokrycia) i na pewno
            jest gorsza od GPMapy. Można co prawda dokupic sobie "MapęMap for Becker" ale
            kosztuje to dodatkowe 200zł.
            - Asystent pasa ruchu (ale o tym już pan wie)
            - "tunelowanie" symulacja jazdy w tunelu (w ten sposób zapewnia ciągłośc
            nawigacji mimo utraty sygnału)
            - Realny widok skrzyżowań i rozjazdów (działa tylko na autostradach i drogach
            szybkiego ruchu i tylko w zachodniej europie)
            - Odbiornik TMS (Traffic Mesage Control) informuje o korkach na autostradach i
            drogach szybkiego ruchu i też tylko na zachodzie europy. Podkreślam że w
            zestawie jest dodatkowa antenka do tego odbiornika. Nie zawsze producenci ją
            umieszczają w wawigacji i wtedy trzeba ją dokupowac.
            - Planowanie trasy (nie ma go garmin) Można zadeklarowac miejscowości przez
            które chcemy jechac do wskazanego miejsca. Umożliwia to narzucanie urządzeniu
            jaką trasą mamy jechac.
            - odtwarzacz mp3, video, zdjęcia (wiem że pana to nie interesuje zbytnio ale jak
            opisywac to poisywac:))

3.Podsumowanie:
            Ogólnie to garmin ma lepsze mapy ale Becker więcej przydatnych funkcji:)
            Musi pan sobie zadac pytanie na czym panu zależy:)
            Pozdrawiam i mam nadzieję że dokona pan odpowiedniego wyboru:)
            • myr Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 05.04.08, 19:44
              Dziękuję za pomoc :-) Nadal nie wiem co wybrać. Pewnie zdecyduje rzut monetą
              :-))) Pozdrawiam
              • polo-113 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.08, 00:24
                witam powiedz ile kosztuje mapa europy zachodniej do BECKERA7926 i gdzie mozna
                pobrac jak mowiles za frri mape fotoradarów pozdrawiam
                • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.08, 12:08
                  ok. 600zł.
                  Fotoradary są do wzięcia w sklepie w Dziekanowie Polskim. dokładny adres na
                  stronie: www.swiatgps.pl
            • zaczek777 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.08, 04:02
              Witam czesio1111 . Co mi poradzisz względem nawigacji do samochodu?
              Mogę na to przeznaczyć około 1000zł – może ciut więcej. Chcę, aby
              nawigacje kupić, zamocować i żeby od razu działała. Bez jakiś
              rejestracji czy wgrywania map przez Internet. Musze dodać, że musi
              być ona całkowicie po polsku, komunikaty, komendy instrukcja itd.
              Ekran dotykowy, a nie rysik czasem. I jakaś mapa polski już wgrana –
              nawigacja będzie jeździła tylko po Polsce-. Jeżeli to odczytasz
              jeszcze w niedziele do godziny około 13, to czy jest możliwość
              kontaktu i oczywiście kupna nawigacji –zależy mi na czasie-
              Pozdrawiam.
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 06.04.08, 12:05
                Jeżeli chodzi ci o dobrą nawigację na sama Polskę to radziłbym ci kupic
                SmartaGPS 320 AM czyli z AutoMapą lub SmartaGPS 320W z MapąMap:) Bardzo proste
                urządzenie a mapy najlepsze na rynku...
                Urządzenie pozbawione dodatkowych funkcji typu mp3, video, zdjęcia.
                Zakupic możesz to dzisiaj w makro na al.Jerozolimskich. Trzeba pamiętac że tam
                trzeba miec kartę wstępu. A jak nie to w poniedziałek w Dziekanowie Polskim jest
                sklep czynny w godz. 8-16. Można też poszukac w innych sklepach z sprzętem
                elektronicznym. Smarty są też chyba w Realu czy Auchan ale nie jestem pewien.
                Zresztą z wielką przyjemnością bym się z panem skontaktował ale niestety
                zostałem zwolniony z pracy i nie ma już dostępu to nawigacji. teraz jedyne co
                mogę zrobic to poradzic:)))
                • polo-113 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.04.08, 19:48
                  witam mam problem z wgrywaniem map do beckera 7926 czy moglbys mi podac jakiegos
                  linka ;ub numer tel do ciebie bo niewiem co robie zle z instrukcji nie moge
                  dojsc do ladu i nie potrafie nic wgrac prosze o kontakt oto moj numer
                  kwiatkowski44@poczta.onet.pl
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 28.04.08, 20:34
                    Wejdź na stronę www.swiatgps.pl Zadzwoń do naszej centrali i tam na pewno
                    uzyskasz informacje jak okiełznac twoją nawigację.
    • mariner4 Garmin 200 w 21.04.08, 16:20
      Kilka dni temu kupiłem to urządzenie.
      jest wyposażone w mapy:
      GPMapa 2007.3 oem i City Navigator NT 2008
      Dzisiaj w sklepie widziałem podobny z mapa GPMapa 2007.4
      Czy warto zainstalować tą nowsza?
      Zauważyłem błędy i to istotne. Z Jeleniej Góry do Karpacza mój Garmin prowadzi
      starą nieużywaną od ponad 30 lat trasą przez Cieplice po opłotkach. Jest
      znacznie dłuższa i mniej wygodna. Robi to w obydwu opcjach.
      Czy robiąc "upgrade" map poprawiany jest soft i czy są eliminowane błędy?
      Moim zdaniem brakuje opcji "Free hand" do samodzielnego projektowania tras, np
      tras turystycznych.
      Pozdrowienia
      M.
      • czesio1111 Re: Garmin 200 w 25.04.08, 14:44
        Zawsze następna aktualizacja jest lepsza. Ale nie wiem na pewno czy błędy o
        których pan wspomina zostaną usunięte. Polecam wejśc na stronę www.garniak.pl
        Jest to strona poświęcona tylko i wyłącznie Garminom. Mam nadzieję że to panu
        pomoże:)
        Pozdrawiam.
    • rt.mac Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.04.08, 18:35
      Witam, przeglądałem tą dyskusję i niezauważyłem nigdzie żadnych informacji o produktach Nokii. Piszę bo zamierzałem ją zakupić (Nokia 500). Czy mógłbyś mi, jako siedzący w temacie, coś podpowiedzić. Czy warto, albo nie. Na to zamierzam wydać ok. 1450 zł. Oczywiście nie podjąłem jeszcze decyzji, więc bardzo chętnie wysłycham dobrych rad.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 28.04.08, 20:26
        Witam,
        Jeżeli chodzi o Nokie to sądzę, że są trochę przekombinowane i trzeba jeszcze
        poczekac z pół roku zanim się wyrobią:) Dużym atutem jest to, że mają
        zainstalowaną AutoMapę ale SmartGPS 320AM też ją ma i jest sporo tańszy:) Jest
        co prawda pozbawiony dodatkowych funkcji ale trzeb się zastanowic czy będzie się
        korzystac z MP3 itp.
        Podstawowa sprawa przy kupnie nawigacji to cel. Czy ma to byc kolejny gadżet do
        kolekcji czy przydatne i funkcjonalne urządzenie...
        Proponuje przyjrzec się bliżej modelom:
        Garmin 250+GPMapa, Garmin 760 (polecam!), Mio C720, Becker 7827.
        Info o tym nawigacjach znajdzie pan na stronie www.swiatgps.pl
        • prywatne-4 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.04.08, 11:21
          witam. Długo zastanawiałem się nad kupnem nawigacji ,nie mogłem się
          zdecydowac czy garmin 250w+GP czy becker 7827.W końcu zdecydowałem
          się na garmin 250+GP.Kupiłem ją na allegro ktora była kupiona przez
          poprzedniego właściciela w Berlinie .Mam pytanie czy będę mógł ją
          serwisowac i zarejestrowac w polsce oraz pobierac aktualizacje .Czy
          aktualizacje są darmowe. Pozdrawiam.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.04.08, 17:25
            Jeżeli jest ona zarejestrowana w Niemczech to niestety nie ma możliwości
            serwisowania jej w Polsce. Zasady Garmina są takie, że każde urządzenie jest
            serwisowane w kraju w którym zostało zakupione. Każde urządzenie ma określony
            kod po którym serwis GArmina dowiaduje się gdzie było kupione.
            Jeżeli natomiast chodzi o aktualizacje to są one płatne.
            GPMapa jest aktualizowana 4 razy do roku i koszt tych aktualizacji (wszystkich
            razem) wynosi ok. 160zł. Mapa Europy City Navigator jest aktualizowana raz do
            roku a jej koszt to 200zł.
            Polecam odwiedzic stronę www.garniak.pl znajdują się tam darmowe nakładki z
            fotoradarami oraz dużo informacji na temat namych produktów marki Garmin.
            • prywatne-4 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.04.08, 20:52
              witam .Jeszcze jedno pytanko ,czy jest sens aktualizowac co roku
              mapy ,czy można aktualizowac np.co 2-3lata przeskakując kilka
              aktualizacji nie ponosząc dodatkowych kosztów .pozdrawiam.
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.04.08, 21:28
                To już zależy tylko i wyłącznie od ciebie. Jeżeli będziesz zadowolony z danych
                map które są w urządzeniu to w ogóle nie trzeba ich aktualizowac:) Jednak tzreba
                miec na względzie, że dużo się buduje nowych osiedli z nowymi ulicami oraz
                nowych drug. No i mam nadzieje że wreszcie może jakieś autostrady się pojawią:)
                Wtedy będzie warto sobie aktualizowac mapy...
                • prywatne-4 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.05.08, 21:47
                  witam.jeszcze jedno pytanko jestem nowicjuszem jeśli chodzi o
                  nawigacje jeśli nawigacja kupiona w berlinie i nie była tam
                  rejestrowana czy mogę ją zajestrowac w polsce abym mógł w
                  przyszłości aktualizowac mapy oraz czy kupno garmina 250w CN2008 +GP
                  jest dobrym zakupem.
                  • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.05.08, 22:17
                    nie jestem tego pewien ale można spróbowac:)
                    Jeżeli chodzi o zakup nawigacji o której pan wspomniał to gorąco polecam.
                    Przy okazji zachęcam do odwiedzenia strony: www.garniak.pl
                    pozdrawiam:)
    • transalp650 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.05.08, 18:33
      Witam,
      mąż przebywa za granicą niema dostępu do netu i prosił mnie żebym zbadała różnice miedzy tomtom xl europa 4,3 a becker 7926 3,5
      która z navigacji jest lepsza, która czyta lepiej mapy
      czy obie mają długopis
      z tego co ja sama zauważyłam z forum tomtom lepiej się sprawuje ale gorszy ma przylepiec
      czy mają pol. menu
      czy można logować sie na str. w/w nawigacji w j.pol.

zależy mu na sprawnej nawigacji na Polskę i Italię
      ogólnie która lepiej się spisze
      jaki jest koszt nawigacji
      i gdzie warto takową kupić
      Bardzo Pana proszę o odp. ponieważ ja jestem totalnym laikiem w tej dziedzinie a chciałabym żeby dokonał dobrego wyboru.
      • transalp650 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.05.08, 18:35
        transalp650 napisała:

> Witam,
        > mąż przebywa za granicą niema dostępu do netu i prosił mnie żebym zbadała różni
        > ce miedzy tomtom xl europa 4,3 a becker 7926 3,5
        >
        B. proszę o jak najszybszą odp. jeśli to możliwe
        pozdrawiam serdecznie
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.05.08, 23:25
        Jeżeli chodzi o długopis to żadna nie posiada ale ni9e jest on potrzebny:)
        Jeżeli chodzi o mapy to TomTom będzie trochę lepszy na Europę a Becker na
        Polskę. Do Beckera można dokupic MapeMap for Becker (dodatkowe 300zł.), która
        jest super dokładna jeżeli chodzi o Polskę. Standardowa mapa polski beckera jest
        trochę gorsza od wspomnianej ale lepsza do mapy TomToma.
        Ja osobiście w takim wypadku wybrał bym TomToma bo jego mapy Polski stają się
        coraz bardziej dokładne (nowe aktualizacje) jeżeli chodzi o Polskę a i strona
        internetowa tej firmy jest po polsku. Becker ma stronę ale niemiecką i możliwośc
        zmiany na niej języka na angielski.
        Koszt TomTom XL EE (bo mam nadzieje że o taki chodzi) to ok. 649zł.
        Koszt Beckera 7926 to ok. 849zł.
        Pozdrawiam i mam nadzieję, że pani pomogłem:)
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 08.05.08, 23:28
          Kupic te nawigacje można w każdym sklepie z elektroniką ale ja będę namawiał do
          odwiedzenia strony www.swiatgps.pl. Może sobie pani zamówic tam nawigację przez
          internet bądź kupic w jednym z naszych punktów:)
          • prywatne-4 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 10.05.08, 09:12
            witam .kupiłem garmina 250w który był kupiony w niemczech z mapą
            city navigator v9 i z tego co wiem do 31 maja 2008 mogę bezpłatnie
            ją aktualizowac do wersji city navigator NT2008 .problem w tym że na
            my. garmin .com nie ma wersji językowej polski i nie mogę dac sobie
            rady .czy jest jakaś strona polska na której mógłbym zarejestrowac
            garminka pozdrawiam.
    • olekst Garmin czy Navigon 09.05.08, 01:00
      Cześć Czesiu
      Krótkie pytano o porównanie i sugestię co wybrać Garmina 250W z
      CityNawigatorem czy Navigon'a 7110.
      Zamierzam korzystć główinie w aglomeracji górnośląskiej z rzadka
      podczas jazdy po Polsce i całkiem sporadycznie poza granicami.

Co powiesz o mapach do obu urządzeń, ich niezawodności i mapach?

Może zaproponujsz coś innego, ale z 4'' ekranem? - wychodzę z
      założenia, że lepiej zapłacić więcej i być pewnym niezawodności

Chcę przeznaczyć do 1000zł z mojej analizy wynika, że co prawda
      Garmin jest tańszy, ale po doliczeniu kosztów taki elemtów jak
      futerał, ładowarka stacjonarna + kabelki koszy są porównywalne.
      • czesio1111 Re: Garmin czy Navigon 12.05.08, 22:14
        Z tych wybrał bym Garmina. Bo to i lepsza marka i lepsze mapy:)
        Sugeruje również żebyś przemyślał Mio Moov 360. Bardzo fajne urządzonko i ma
        super mapy:)
        Pozdrawiam
        • pilto Re: Garmin czy Navigon 24.08.08, 17:27
          ja też polecam garmina. właśnie upgradowałem sobie sprzęt na nuvi 760 i jestem
          zachwycony jakością. dokładne mapy, świetny ekran, wygodny w obsłudze.
        • kalorolina Re: Garmin czy Navigon 09.09.08, 23:27
          ja też polecam garmina.
          kupiliśmy z męzem niedawno wersję 760 i chociaż na początku nie byłam
          entuzjastką elektronicznej nawigacji, to po paru tygodniach zupełnie się
          przekonałam, że jest super!
          polecam każdemu :)
      • czesio1111 Re: Garmin czy Navigon 12.05.08, 22:24
        Zobacz jeszcze mio Moov 330u:)
      • garmin.sklep.pl Garmin 22.10.13, 17:58
        Garmin wykupił teraz Navigona - zatem warto kupić nawigacje Garmina z dożywotnia aktualizacją map.
    • janbaj Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 09.05.08, 18:09
      Witam, poszukuje nawigacji do samochodu, z ekranem minimum 4,3" i dokladnymi
      mapami Polski Europy Zachodniej ale takze Poludniowej (Czechy, Slowacja,
      Slowenia, Chorwacja, Grecja). Rozwazalem Garmina 250W ale z tego co wiem to nie
      ma mozliwosc jazdy przez punkty i nie moge sam "narzucic" ktoredy chce jechac.
      Ponadto rozwazalem Beckera 7827 lub Mio C520 C720, ale jestem otwarty na
      propozycje. Zalezy mi rowniez zeby byla mozliwosc widoku "z lotu ptaka".
      Pierdoly takie jak mp3 nie sa mi potrzebne. Co sadzi Pan dodatkowo o Mio p550
      chociaz to jest juz palmtop. Dziekuje za odpowiedz
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.05.08, 22:18
        Jeżeli zależy ci na planowaniu trasy to wybierz Beckera lub Mio.
        Becker jest multimedialny i posiada odbiornik TMC z antenką (w mio jej nie ma).
        Jeżeli chodzi o Mio to radze przyjrzec się bliżej modelowi Moov 360. Lepsze mapy
        niż w C520 i C720, a i samo urządzenie jest fajne:)
        Pozdrawiam.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 12.05.08, 22:25
        Zobacz jeszcze Mio Moov 330u:)
    • anstu BECKER 10.05.08, 18:59
      CZESIO jak jesteś taki oblatany to proszę o poradę.Posiadam w aucie
      naw.BECKER TRAFFIC PRO HIGH SPEED z mapami na płytach na zachód od
      ODRY.W jaki sposób mogę dokupić płytę z mapą POLSKI
      • czesio1111 Re: BECKER 12.05.08, 22:21
        Wjedź na stronę: www.swiatgps.pl tam wejdź w kontakt i dowiedz się czy są mapy
        Polski (ale raczej są). Pytaj o MapęMap for Becker (bardzo dokładna mapa) lub
        pojedź bezpośrednio do naszej siedziby: Dziekanów Polski (pod łomiankami) ul.
        Kolejowa 231 A.
    • lady_huncwot mapa Słowenii dla Mio C720 ? 12.05.08, 09:03
      Szukam mapy mapy Słowenii dla Mio C720 - czy coś takiego w ogóle
      istnieje?
      ściągnęłam aktualizację ze strony Mio, ale Słowenii nadal brak :(

Pozdrawiam,
      • czesio1111 Re: mapa Słowenii dla Mio C720 ? 12.05.08, 22:23
        Jeżeli tam nie ma to chyba niestety nie ma:(
      • czesio1111 Re: mapa Słowenii dla Mio C720 ? 12.05.08, 22:36
        W nawiązaniu do mojej ostatniej myśli to zdaje mi się ze w nowych Mio z serii
        Moov ta mapa jest. Więc radzę zadzwonic do nich i dowiedziec się czy można ją
        jakoś ściągnąc lub dokupic:)
    • wwwilinski Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.05.08, 20:12
      posiadam nawigacje beckera 7916 z mapa NAVTEQ-Q4-2006. na polskich dorgach to jakas pomylka bo ciagle mnie pcha na jakies polniaki i wogole dziwnie oblicza droge. np wybor opcji trasy np: szybka czy dynamiczna wogole nie ma wplywu na obliczenie trasy. sa jakies lepsze mapy ktore mozna podpasowac do tej nawogacji?
      prosze o pomoc bo strasznie mnie irytuje to urzadzenie
      • wwwilinski Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.05.08, 20:34
        i jak mozesz to napisz jakie mapy pasuja do tej nawigacji. dziekuje
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 13.05.08, 22:54
          Są dwa sposoby na uzyskanie lepszych map do tej nawigacji.
          1. Aktualizacja przez internet (trzeba zajrzec do instrukcji obsługi i odnaleśc
          odpowiednią stronę na której są dostępne aktualizacje oczywiście płatne) lub w
          naszym sklepie w Dziekanowie Polskim.
          2. Dokupic mapę MapaMap for Becker. Jest to bardzo dokładna mapa Polski i na
          pewno będziesz z niej zadowolony(a) tylko trzeba wydac dodatkowe ok. 350zł.
          Jak sobie zaktualizujesz mapy to też będą ok będzie to kosztowac ok. 250zł. ale
          nie będą tak dokładne jak MapaMap...
          • anmi201 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 16.05.08, 22:12
            Szanowny Panie Czesio! Z przeczytanych postów widzę, że jest Pan ekspertem w
            dziedzinie nawigacji a ja mam coraz większy mętlik w głowie bo nie wiem co
            wybrać. Zacznę od tego co chcę, a więc ekran możliwie ponad 4" dokładna mapa
            Polski w miarę dokładna Czechy, Słowacja. Warunek najważniejszy to ja decyduje o
            trasie przejazdu z punktu A do B. Chcę to wybieram kawałek autostradą potem
            bokami znowu drogą szybkiego ruchu, zaliczam po drodze miejscowości jakie uważam
            za ciekawe itp. Czy istnieje taki rodzaj nawigacji? Jeśli tak, to co by Pan
            polecił.
    • qazz Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.05.08, 00:13
      Witam

Co Pan sądzi o modelu Mio Moov 330u i ich nowej technologii SiRF InstantFixII ? Czy w tym urządzeniu mapa pozwala na wytyczanie punktów pośrednich trasy ? A jeżeli nie to jakie GPS-y i mapy na to pozwalają ?
      To urządzenie jest tak reklamowane: "Lokalne wyszukiwanie. Urządzenie wyposażone jest w najnowszą, fantastyczną technologię lokalnego wyszukiwania, dzięki czemu masz zawsze dostęp do gigantycznej bazy informacji o lokalnych restauracjach, sklepach i wielu innych obiektach." Czy inne GPS-y też to potrafią ?
      • robhal27cc Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 14.05.08, 14:34
        witaj czesiu jaka najlepsza jest mapa Polski co bys polecil jaka nawigacje
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 20:51
          Na Polskę to AutoMapa i MapaMap.
          Jest duża rywalizacja miedzy producentami tych map. I tak naprawdę wszystko
          jedno jaką sobie kupisz to nie będziesz zawiedziony. Ludzie podzielili się na
          tych którzy uważają że ta pierwsza jest lepsza i na tych że ta druga:)
          Obydwie te mapy są w urządzeniach SmartGPS 320W i 320AM.
          Jeżeli ci chodzi którą bym z nich wybrał dla siebie, to szczerze powiem że nie
          wiem bo i jedna i druga ma swoje plusy i minusy.
          Najlepiej jak byś obejrzał obydwa modele (np. Auchan Piaseczno) i zobaczył która
          ci bardziej pasuje.
          • robhal27cc Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 22:17
            witaj czesiu a co sadzisz na temat nawigacji becera 7827 czy warta jest
            polecenia czy moze w tej samej cenie jest cos lepszego i czy posiada najnowsza
            mapemap pozdrawiam
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 20:54
          AutoMapa i MapaMap. Obydwie te mapy są w urządzeniach SmartGPA 320AM oraz 320W.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 20:44
        Model ten jest całkiem niezłe i mapy posiada też całkiem solidne. Spokojnie
        można z nim pordóżowac po Polsce i Europie.
        Jeżeli chodzi o wspomnianą technologie to jest to po prostu technologia SiRF
        Star III po face livtingu. Troche bardzie dokładny jeżeli chodzi o lokalizowanie
        urządzenia i wyszukiwanie satelit.
        W tym urządzeniu jak w każdym z serii Moov można wytyczac punkty pośrednie.
        większośc gps-ów taką funkcję posiada:)
        Oczywiście że wszystkie nawigacje posiadają bazę punktów POI. Są to punkty
        przydatności publicznej czyli bary, stacje benzynowe, kina, banki itp. Rzecz w
        tym, że każdy (każda marka) ma mniejszą lub większą taka bazę:)
        • pawlo1980 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 01.12.08, 14:37
          Jestem zainteresowany nawigacją samochodową i waham się pomiędzy
          Germin 760 a Becker Z201. Proszę o pomoc w wyborze. Ewentualnie co
          Pan może polecić innego?
    • niepokorny666 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 17.05.08, 19:49
      Dla mnie jestes Czesiek.
      Wciskasz ludziom sprzet drogi, niepopularny ze starymi mapami.
      Kupcie lepiej cos na allegro a mapy mozna za friko sciagnac z bylejakiego
      torrenta lub rapidshare.
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 21:03
        Jaki jest drogi i niepopularny sprzęt???
        Ja doradzam w sprawach moim zdaniem jednych z najlepszych nawigacji na rynku
        (ale oczywiście możesz miec inne zdanie, bo firma Garmin tylko od 20 lat zajmuje
        się nawigacją!). A z tymi super mapami za friko to mógłbyś informowac ludzi o
        niebezpieczeństwach jakie kryja się za takim ściąganiem.
        Np. jeżeli wgramy obce oprogramowanie do urządzenia to tracimy gwarancje, lub że
        nie wszystkie te super darmowe mapki działają bez zarzutu w każdej nawigacji...
        No i jeszcze jedna sprawa, ja nic nikomu nie wciskam tylko dzielę się swoją
        wiedzą i przy okazji reklamuje swój sklep, ale czy to zbrodnia przecież nie
        pobieram żadnych opłat za porady i nie mam pewności że ktokolwiek potem do mnie
        przyjdzie do sklepu...
        No i na koniec powiem tylko tyle, że są jeszcze ludzie w tym kraju którzy kupują
        oryginalne rzeczy i uczciwie.
        pozdrawiam niepokorny666:)
        • anmi201 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 22:36
          Szanowny Panie. Nie doczekałem się odpowiedzi na moje pytanie , w nawale innych pytań moje widocznie umknęło dlatego powtarzam:
          "Z przeczytanych postów widzę, że jest Pan ekspertem w
          dziedzinie nawigacji a ja mam coraz większy mętlik w głowie bo nie wiem co
          wybrać. Zacznę od tego co chcę, a więc ekran możliwie ponad 4" dokładna mapa
          Polski w miarę dokładna Czechy, Słowacja. Warunek najważniejszy to ja decyduje o
          trasie przejazdu z punktu A do B. Chcę to wybieram kawałek autostradą potem
          bokami znowu drogą szybkiego ruchu, zaliczam po drodze miejscowości jakie uważam
          za ciekawe itp. Czy istnieje taki rodzaj nawigacji? Jeśli tak, to co by Pan
          polecił."
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.05.08, 17:36
            Jeżeli chodzi o nawigację z mapami o których pan wspomniał to polecam Mio Moov
            200e (3,5') lub Mio Moov 300e (4,3') Są stosunkowo tanie, mapy Polski też super.
            Jest tam też możliwośc planowania trasy (czyli pan decyduje przez jakie
            miejscowości przejedzie pan zanim dotrze do celu. Jeżeli chodzi o to poruszanie
            się różnymi drogami to będzie gorzej, ponieważ co prawda można zadac urządzeniu
            jakiego typu drogi ma brac pod uwagę przy obliczaniu trasy ale nie gwarantuje
            panu tego, że nawigacja wyznaczy tak trasę jak by pan sobie życzył.
            Nawigacja to urządzenie, które działa według pewnych algorytmów i nie zawsze
            może wyznaczac drogę tak jak by pan tego do końca chciał. Jednak można próbowac,
            a z doświadczenia wiem, że zazwyczaj udaje się osiągnąc zadany efekt:)
            • anmi201 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.05.08, 00:00
              Serdecznie dziękuję za fachową odpowiedz. Rozumiem że chodzi o Mio Moov 330e bo
              300e nie mogę znaleźć.
              • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.05.08, 00:37
                tak o ten model mi chodziło:) Małe przejęzyczenie:)
        • na.vi Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 19.05.08, 08:10
          Witaj Czesiu.Mam pytanko:kupiłem parę dni temu Garmina 250 z GPMAPĄ.
          W sklepie powiedziano mi że są tam wgrane fotoradary ale po kilku
          dniach użytkowania nie zauważyłem żeby coś takiego było, chociaż już
          trochę pojeździłem.Więc zostałem okłamany przez sprzedawcę czy też
          jest jakaś opcja w menu której nie aktywowałem.Pozdrawiam
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.05.08, 17:39
            Jest tam opcja: "Garmin SaftyCamera" Ale to dotyczy tylko europy:(. Żeby pan
            miał na 100% bazę fotoradarów polecam stronę: www.garniak.pl
            Z niej można ściągnąc (za darmo i legalnie) mapę fotoradarów dla Polski i Europy.
        • niusieek Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.06.08, 22:32
          Witaj Mam Mio 330e czy bede mogl w przyszloci doinstalowac mapy europy
          zachodniejPozdrawiam
        • ramon3a Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 23.06.08, 21:21
          Witam

Ostatnio pojawiła się nawigacja clarion map780 + MapaMap (z najnowszą aktualizacją) lub z AutoMapą
          Co Pan myśli o tym produkcie?
          Czy warto kupić ten sprzęt zamiast Garmina Nuvi 760?
          Chciałbym kupić nawigację z dokładną mapą Polski oraz w miarę dokładną mapą krajów takich jak: Czechy, Słowacja, Węgry, Rumunia, Bułgaria oraz Grecja (planuję wyjazd w przyszłym roku).
          Proszę o pilną odpowiedź.
        • ppawel11 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.07.08, 16:40
          Czesiu,
          mam zapotrzebowanie na dobre mapy Europy i Polski zarazem.
          Po swojej analizie rynku mam celownik na Garmin 760.

- Czy z Twojego punktu widzenia radziłbyś jeszcze cos wziąć pod
          uwagę, czy raczej nie ma co dalej szukać za te pieniądze co G 760,
          no i przy tych funkcjach, któe G 760 oferuje ?

Dzięki i pozdrawiam.
          PP
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 22.07.08, 17:59
            Witam,
            Na pana miejscu nie zastanawiał bym się nad inną nawigacją no może za opcja
            Garmin 760 + GPMapa:) Jest to dodatkowa mapa Polski. Jest na niej więcej numerów
            adresowych oraz punktów POI no i jest dokładniejsza od standardowej mapy Polski
            w tym urządzeniu (choć nie zawsze, czasem jest na odwrót) No i zmienia trochę
            grafikę mapy, np. w większych miastach pokazuje zarysy budynków (nie
            trójwymiarowe ale obrysy).
            Z ręką na sercu mogę go swobodnie polecić panu ten model:) Jego cena plus
            dodatki są bardzo dobrą alternatywą ale innych podobnych produktów tego typu. No
            i nie należy zapominać, że Garmin jest marka sama w sobie:)
    • morfeusz_1 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 18.05.08, 22:41
      czesiu :

nawigacja nokia 500

Czy może nawigacja HP ?

a może blaupunkt

wrzuć info z linkiem ceny do 1700 pln
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 21.05.08, 17:47
        Z tych co wymieniłeś to wybrałbym nokie, ale zobacz jeszcze:

www.swiatgps.pl/produkty/Garnuv760GP/p1216.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
        www.swiatgps.pl/produkty/becker7928/p1154.xml?cat_id=1000&manufacturer=1018
        • morfeusz_1 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 25.05.08, 20:36
          dzięki

dylemat cały czas pozostaje
    • daimona Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.05.08, 15:21
      Witaj Czesiu!

Jeździłam ostatnio z pożyczonym PDa z mapami Tomtom i AutoMapa. teraz chciałabym
      sobie kupić własnego GPS-a. Max do 800 zł.

Zauważyłam już, że Tomtom na Polskę jest lewy, AutoMapa lepsza, choć ogólnie
      pewne rozwiązania w Tomtomie są przyjaźniejsze użytkownikowi. Przechodząc jednak
      do sedna. Czy jest jakaś nawigacja GPS w takiej cenie, w której mogłabym mieć
      zarówno AutoMapę na Polskę i TomToma na Europę (bo podobno jest najlepszy za
      granicą)?

Albo moźe byś polecił coś bez tych map, ale z równie dokładną mapą Polski jak
      AutoMapa (i nie za drogimi aktualizacjami)i do tego dobrymi mapami na Europę?
      Patrzyłam na Navigo, Beckera, Garmina i Mio... i już sama nie wiem :D

Dodam, ze przydatna by była funkcja przełączania telefonu na głośniki nawigacji
      (po bluethoot), ewentualnie mp3, ale to tylko opcja.
      • daimona Rzucił mi się w oczy MIO 360 26.05.08, 15:31
        allegro.pl/item370987737_nawigacja_gps_mio_moov_360_mapa_polski_i_feu.html
        I mam w związku z tym dodatkowe pytanie - czy na ten palmtop 9?) można wgrywać
        dodatkowe mapy, np.: Tomtoma czy AutoMapę?

Pytanie powyzsze pozostaje jednak nadal aktualne.

DZIĘKUJĘ :-)
      • timola Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 26.05.08, 19:41
        Witam.

Chcę zakupić system nawigacji satelitarnej właśnie MIO a dokładnie MIO
        DigiWalker C720. Możecie mi coś na temat tego modelu powiedzieć? Czy ma szukanie
        fotoradarów, stacji benzynowych wg koncernu, itd. W ogóle czego się mogę po nim
        spodziewać, bo dowiedziałem się że to chyba najbardziej sprawdzony model Mio.
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.05.08, 21:47
          Fotoradary mozna ściągnąc ze strony producenta oraz samemu nanosic na mapę.
          Stacje benzynowe wy
        • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.05.08, 21:59
          Stacje benzynowe wyszukuje według koncernu. Jest to niewątpliwie bardzo
          multimedialne urządzenie. Posiada odtwarzacz MP3, Video, Bluetooth (służy do
          zestawu głośnomówiącego) oraz aparat cyfrowy 2 MGPix.
          Jeżeli chce go pan kupic to powinien pan spytac o najnowsze mapy bo te modele
          które ja widziałem są sprzedawane z starymi mapami (w tym roku ukazała się
          aktualizacja).
          Ogólnie urządzenie jest dobre. Moim zdaniem jego minusem jest mała czcionka
          liter co dla osób słabiej widzących jest pewnym uniedogodnieniem oraz fakt że
          nie należy do najbardziej wytrzymałych.
          Ja osobiście rozejrzał bym się za Garminem 760 lub Mio Moov 360 ( to nowa linia
          GPS-ów Mio które sprawują się super)
          A tu linki do tych nawigacji:

www.swiatgps.pl/produkty/Nuvi760/p1208.xml?cat_id=1000&manufacturer=1000
          www.swiatgps.pl/produkty/moov_360/p1252.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005
          • kowall800 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 29.09.08, 22:28
            Witam
            Co pan myśli o zakupie Becker z-101 głównie chodzi mi o mape polski
            • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 30.09.08, 12:08
              Witam,
              Mapy polski polepszyły się w porównaniu do poprzednich wersji (są pewne
              niedociągnięcia ale spokojnie można poruszać się po Polsce) :)
              Urządzeni ogólnie bardzo fajne i przyjazne dla użytkownika:)
      • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 27.05.08, 14:46
        Witam:)
        Jeżeli chodzi o twoje wymagania to muszę ci powiedziec, że są dosyc wygórowane
        względem ceny jaką podałaś. Już tłumaczę dlaczego.
        1. Mapy o których wspomniałaś można wgrywac tylko do urządzeń typu PDA (ty
        mówiłaś o nawigacji GPS).
        2. Do nawigacji typu Garmin, Mio nie można wgrywac innego oprogramowania niż te
        które jest na nim zainstalowane.
        Jeżeli jednak będziesz chciała to po pierwsze stracisz gwarancje na urzadzenie a
        po drugie nie zawsze można złamac zabezpieczenia w danej nawigacji (coś takiego
        jak SIMLOOK).
        3. Żebyś mogła to wszystko połączyc to polecam zakupienie np. Mio P560 (ok.
        1100zł.) do tego niestety trzeba oddzielnie dokupic mapy o których wspominałaś
        (Automapa ok. 350zł. TomTom Europa ok. 650zł.)
        niestety tak to wygląda przy PDA:(
        opis tego Mio P560 znajdziesz na:
        www.swiatgps.pl/produkty/Miop560/p1135.xml?cat_id=1023
        Jeżeli chodzi o samą nawigację która ma dobre mapy i Polski i Europy do tej ceny
        którą podłaś to polecam Mio Moov 330u
        Jego mapy są naprawdę spoko i posiada funkcję Bluetooth:)
        Więcej info na:
        www.swiatgps.pl/produkty/Moov_330u/p1251.xml?cat_id=1000&manufacturer=1005
        • daimona Czesiu, bardzo Ci dziękuję! :-) 27.05.08, 16:49
          :-) Myślę, że rzeczywiście zastanowię się nad tym Mio moov :)
          • czesio1111 Re: Czesiu, bardzo Ci dziękuję! :-) 28.05.08, 21:55
            proszę bardzo i polecam się:)
        • lubusik Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 28.05.08, 13:24
          Witam Czesiu!

Przeczytałem cały ten wątek i w zasadzie byłem prawie zdecydowany na zakup
          nawigacji Garmin Nuvi 760. Mam jednak jeszcze pytanie podobne jak zadała
          daimona. Zależy mi bowiem na w miarę dobrej mapie Polski i jak
          najdokładniejszych mapach Europy (szczególnie Europy Środkowej + kraje
          nadbałtyckie). Mapa Garmina (City Navigator Europe) była wymieniana tutaj jako
          jedna z lepszych. Wygląda jednak na to, że mapy Europy w TomTomie są
          dokładniejsze (mają lepsze pokrycie). Czy w Twojej opinii powinienem się jednak
          zdecydować na TomToma? Czy mapom państw europejskich Garmina dużo brakuje do
          TomToma? Poza tym jak wygląda kwestia aktualizacji (bez utraty gwarancji) map w
          Garminie i kwestia odpłatności za aktualizację?

Z góry dzięki za poradę.
          • czesio1111 Re: Porady Garmin, Becker, Mio:-) 28.05.08, 21:42