hasch1 23.09.13, 08:01 Na pasku TVN24 doczytałem się informacji. Do Sądu Najwyższego wpłynęła kasacja dotycząca ukarania kierowcy przez Straż Miejską na podstawie zdięć ze stacjonarnego fotoradaru. Czy to pierwsza jakółka wiosny..........? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:13 hasch1 napisał: > Do Sądu Najwyższego wpłynęła kasacja dotycząca ukarania kierowcy przez Straż Mi > ejską na podstawie zdięć ze stacjonarnego fotoradaru. A co w tym takiego nowego? Jeżeli ktoś został niesprawiedliwie ukarany (czyli jechał wolniej niż dozwolona, a jednak go ukarano), to powinien iść do sądu. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
hasch1 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:26 Nie koniecznie. Od 1.01.2010 to jako jedyny organ uprawniony do obsługi tych urządzeń, stacjonarnych, jest z mocy ustawy Generalna Dyrekcja Inspekcji Transportu Drogowego. Reszta jest bezprawiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:33 hasch1 napisał: > Od 1.01.2010 to jako jedyny organ uprawniony do obsługi tych urządzeń, stacjona > rnych, jest z mocy ustawy Generalna Dyrekcja Inspekcji Transportu Drogowego. Re > szta jest bezprawiem. Masz jakąś podstawę prawną tego durnego zarządzenia, na które się powołujesz? Ja słyszałem tylko tyle, że Straże Miejskie mają konsultować z policją ustawianie tych fotoradarów, co też uważam za durne, bo powinno się konsultować ustawianie ograniczeń, a jak już ograniczenie jest, to z natury rzeczy powinno być dozwolone egzekwowanie jego przestrzegania. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 11:09 > Masz jakąś podstawę prawną tego durnego zarządzenia, na które się powołujesz? J > a słyszałem tylko tyle, że Straże Miejskie mają konsultować z policją ustawiani > e tych fotoradarów, co też uważam za durne, bo powinno się konsultować ustawian > ie ograniczeń, a jak już ograniczenie jest, to z natury rzeczy powinno być dozw > olone egzekwowanie jego przestrzegania. A czemu nie oburzasz sie tak na durne przepisy, do ktorych maja stosowac sie kierowcy. Pierwszy z brzegu to zakaz wjazdu na zielonym swietle. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 13:51 edek40 napisał: > A czemu nie oburzasz sie tak na durne przepisy, do ktorych maja stosowac sie ki > erowcy. Pierwszy z brzegu to zakaz wjazdu na zielonym swietle. Jeśli są durne, to też się oburzam. A o co chodzi z tym zakazem wjazdu na zielonym świetle? Że nie wolno wjechać na skrzyżowanie, jeśli wiadomo, że nie uda się z niego zjechać, mimo iż pali się zielone światło? Tego akurat przepisu nie uważam za durnego. Wręcz przeciwnie. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 14:02 > Jeśli są durne, to też się oburzam. A o co chodzi z tym zakazem wjazdu na zielo > nym świetle? Że nie wolno wjechać na skrzyżowanie, jeśli wiadomo, że nie uda si > ę z niego zjechać, mimo iż pali się zielone światło? Wiele razy o tym pisalem. To, o czym piszesz pochodzi z KD. A jest jeszcze rozporzadzenie o sygnalach i znakach. A tu stoi, ze nie wolno wjechac, jesli warunki na skrzyzowaniu uniemozliwiaja opuszczenie go na... zielonym. Konia z rzedem temu, komu zawsze, nawet powolutku, sie to udaje. > Tego akurat przepisu nie uważam za durnego. Wręcz przeciwnie. W obiegowym brzmieniu przepis jest sensowny, choc oczywiscie nierespektowany. Ciekawe czemu? A, wiem, kary za niskie.... Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 14:11 edek40 napisał: > W obiegowym brzmieniu przepis jest sensowny, choc oczywiscie nierespektowany. C > iekawe czemu? A, wiem, kary za niskie.... Nie wiem ile to kosztuje, ale wiem, ze jest 'wypłacane'. Co do respektowania to nie jest tak źle. Przynajmniej w moich rejonach. Na dobrą sprawę gdy się widzi jakiegoś barana na środku skrzyżowania to na bank przyjezdny... znaczy turysta. :) Odpowiedz Link Zgłoś