Dodaj do ulubionych

Nowe idzie ?!?!?

23.09.13, 08:01
Na pasku TVN24 doczytałem się informacji.

Do Sądu Najwyższego wpłynęła kasacja dotycząca ukarania kierowcy przez Straż Miejską na podstawie zdięć ze stacjonarnego fotoradaru.

Czy to pierwsza jakółka wiosny..........?
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:13
      hasch1 napisał:

> Do Sądu Najwyższego wpłynęła kasacja dotycząca ukarania kierowcy przez Straż Mi
      > ejską na podstawie zdięć ze stacjonarnego fotoradaru.

A co w tym takiego nowego? Jeżeli ktoś został niesprawiedliwie ukarany (czyli jechał wolniej niż dozwolona, a jednak go ukarano), to powinien iść do sądu.
      Jura

• hasch1 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:26
        Nie koniecznie.
        Od 1.01.2010 to jako jedyny organ uprawniony do obsługi tych urządzeń, stacjonarnych, jest z mocy ustawy Generalna Dyrekcja Inspekcji Transportu Drogowego. Reszta jest bezprawiem.
        • jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 08:33
          hasch1 napisał:

> Od 1.01.2010 to jako jedyny organ uprawniony do obsługi tych urządzeń, stacjona
          > rnych, jest z mocy ustawy Generalna Dyrekcja Inspekcji Transportu Drogowego. Re
          > szta jest bezprawiem.

Masz jakąś podstawę prawną tego durnego zarządzenia, na które się powołujesz? Ja słyszałem tylko tyle, że Straże Miejskie mają konsultować z policją ustawianie tych fotoradarów, co też uważam za durne, bo powinno się konsultować ustawianie ograniczeń, a jak już ograniczenie jest, to z natury rzeczy powinno być dozwolone egzekwowanie jego przestrzegania.
          Jura
          • edek40 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 11:09
            > Masz jakąś podstawę prawną tego durnego zarządzenia, na które się powołujesz? J
            > a słyszałem tylko tyle, że Straże Miejskie mają konsultować z policją ustawiani
            > e tych fotoradarów, co też uważam za durne, bo powinno się konsultować ustawian
            > ie ograniczeń, a jak już ograniczenie jest, to z natury rzeczy powinno być dozw
            > olone egzekwowanie jego przestrzegania.

A czemu nie oburzasz sie tak na durne przepisy, do ktorych maja stosowac sie kierowcy. Pierwszy z brzegu to zakaz wjazdu na zielonym swietle.
            • jureek Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 13:51
              edek40 napisał:

> A czemu nie oburzasz sie tak na durne przepisy, do ktorych maja stosowac sie ki
              > erowcy. Pierwszy z brzegu to zakaz wjazdu na zielonym swietle.

Jeśli są durne, to też się oburzam. A o co chodzi z tym zakazem wjazdu na zielonym świetle? Że nie wolno wjechać na skrzyżowanie, jeśli wiadomo, że nie uda się z niego zjechać, mimo iż pali się zielone światło? Tego akurat przepisu nie uważam za durnego. Wręcz przeciwnie.
              Jura
              • edek40 Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 14:02
                > Jeśli są durne, to też się oburzam. A o co chodzi z tym zakazem wjazdu na zielo
                > nym świetle? Że nie wolno wjechać na skrzyżowanie, jeśli wiadomo, że nie uda si
                > ę z niego zjechać, mimo iż pali się zielone światło?

Wiele razy o tym pisalem. To, o czym piszesz pochodzi z KD. A jest jeszcze rozporzadzenie o sygnalach i znakach. A tu stoi, ze nie wolno wjechac, jesli warunki na skrzyzowaniu uniemozliwiaja opuszczenie go na... zielonym. Konia z rzedem temu, komu zawsze, nawet powolutku, sie to udaje.

> Tego akurat przepisu nie uważam za durnego. Wręcz przeciwnie.

W obiegowym brzmieniu przepis jest sensowny, choc oczywiscie nierespektowany. Ciekawe czemu? A, wiem, kary za niskie....
                • agios_pneumatos Re: Nowe idzie ?!?!? 23.09.13, 14:11
                  edek40 napisał:

> W obiegowym brzmieniu przepis jest sensowny, choc oczywiscie nierespektowany. C
                  > iekawe czemu? A, wiem, kary za niskie....

Nie wiem ile to kosztuje, ale wiem, ze jest 'wypłacane'.

Co do respektowania to nie jest tak źle. Przynajmniej w moich rejonach. Na dobrą sprawę gdy się widzi jakiegoś barana na środku skrzyżowania to na bank przyjezdny... znaczy turysta. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka