dogberry 07.04.14, 23:32 Przyczyny wypadków na drogach w Polsce Czy faktycznie mityczne "niedostosowanie"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 07:37 Moim zdaniem najwiekszym problemem jest niski poziom ksztalcenia bez polozenia nacisku na aspekty bezpeczenstwa, wobraznie, rozumienie kinematyki pojazdu, ocene zachowan innych i ...wiele innych. Sama znajomosc przepisow oraz umiejetnosc zaparkowania w kopercie to dopiero wstep do rozumienia roli kierowcy. Do tego dochodzi mentalnosc, w ktorej pod haslem " odpowiedzianosc" znajduje sie czesto pusta szufladka. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Nie mam pojecia co powiedziec. 08.04.14, 10:52 Swiat wali mi sie na glowe. Dwa glebokie oddechy. I juz spokoj. Przeciez sa oficjalne statystyki. Dzieki nim bedzie wiecej fotoradrow... Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 12:13 Jedną z przyczyn zmęczenia kierowców są coraz bardziej meczące drogi (robi się je takimi dla bezpieczeństwa!) - nie dość, że wymagają coraz większego i stałego skupienia na najwyższym poziomie (wypatrywanie coraz częściej nieoznakowanych szykan w osi jezdni), to jeszcze wydłużają czas podróży (np. dzięki terenom zabudowanym prawie niczym czy ciągnącym się kilometrami podwójnym ciągłym na prostej drodze wymalowanymi BO TAK!). Czyli uznajmy, że przyczynami znacznej części wypadków są ogólnie drogi. Czyli cza wydać masakryczna masę kasy na poprawę stanu dróg, a na tych lepszych (koleiny "tylko" 3 -5 cm) poburzyć oraz przemalować to, co powoduje zmęczenie i wydłuża czas podróży. To lepiej fałszować statystyki, wydawać mało pieniędzy na żółte skrzynki i zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 12:43 Jeśli chodzi o teorie spiskowe, to jesteś lepszy od Macierewicza. Dobrze, że jeżdżę po Polsce i widzę, że drogi nie są coraz bardziej męczące tylko wręcz przeciwnie - jeździ się teraz dużo spokojniej niż jeszcze 10 - 15 lat temu. Piszesz tak, jakby projektanci nowych dróg specjalnie wytyczali je przez tereny zabudowane, tymczasem jest odwrotnie, coraz więcej jest obwodnic, pojawiają się drogi 2+1, kierowcy się uspokoili - ogólnie jeździ się lepiej, a nie gorzej. A teraz możesz napisać, że nie jestem patriotą, bo wiadomo, kto nie narzeka, ten zdrajca. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:10 jureek napisał: > Jeśli chodzi o teorie spiskowe, to jesteś lepszy od Macierewicza. Nie teorie spiskowe, a moja osobista opinia, która znajduje potwierdzenie w faktach (od fałszowania statystyk, po często całkowicie bezmyślne i niepotrzebne szykanowanie ruchu). A spoko - możesz mnie obrażać. Wali mnie to. > Dobrze, że jeżdżę po Polsce i widzę, że drogi nie są coraz bardziej > męczące tylko wręcz przeciwnie Oczywiście! Moje "ukochane" wysepki w szczerym polu są tematem samym w sobie, ale jak jeszcze okazuje się, że co druga nie świeci, a ich odblaski (mikre - są przecież błyskacze) są nieludzko zasyfione, to rzeczywiście "jeździ się łatwiej" :P Jazdę ułatwia tez to, że najazdy na wysepki nie są łagodne (jak większości znanych mi krajów), a odrysowane od ekierki - linie do ostatniej chwili "prowadzą" na wysepkę. A co do terenów zabudowanych, to proponuje pooglądać filmy Rapida. Tam jest sporo tak zabudowanych terenów, jak np. wyjazdy z Warszawy na wschód (DK2) czy północ (DK7) :P Nie wspomnę też o tym, że zasięg terenów zabudowanych się poszerza, bo ludzie "muszą" mieć chałupy przy drodze, a impotentna waaadza nie potrafi tego ukrócić i tylko radośnie przesuwa białe tablice. Również na obwodnicach coraz częściej pojawiają się ograniczenia - w jakieś miejscowości (chyba) w Małopolsce do 40 km/h, co "wyeksportowało" ruch z powrotem do miejsca, gdzie można 50/60 km/h. No i zwiększający się ruch. Może Tobie "lepiej się jeździ" zderzak w zderzak z prędkością najwolniejszego w danym momencie na drodze, ale mi nie. Tak. Wiem. Są w Polsce rejony, gdzie jeździ się lepiej. Ale w większości Polski jeździ się gorzej i wolniej. A wolniej oznacza dłużej. A dłużej oznacza, że podróż kończy się bardziej zmęczonym :P Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:11 Emes znów opisuje polskie drogi przez pryzmat DK2 na wschód od warszawy. Taki ma już styl. Że nie do końca to co pisze odpowiada rzeczywistości? Nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:14 > Emes znów opisuje polskie drogi przez pryzmat DK2 na wschód od warszawy. Ja tam takich "pryzmatow" widze o wiele wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:18 Całe szczęście że na mazowszu nie jest tak strasznie jak to opisujecie. A na południu mazowsza jeździ mi się nie wolniej niż dawniej a na wielu odcinkach szybciej niż dawniej. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:20 > Całe szczęście że na mazowszu nie jest tak strasznie jak to opisujecie. Najbardziej chyba lubie podziwiac plenery kolo Radomia na DK7, gdzie znakolog zapewnil mi bardzo duzo czasu na ogladanie tych dziwow. Wszak tu wlasnie bardzo czesto kreca Uwaga Pirat. Bo mnostwo ludzi chce tu jezdzic wiecej niz 50 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:26 I co z tego? Lubisz też podziwiać plenery z warszawy do radomia skoro wleczesz się tą drogą grubo ponad 2,5 godz. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:34 > I co z tego? Lubisz też podziwiać plenery z warszawy do radomia skoro wleczesz > się tą drogą grubo ponad 2,5 godz. Jak zbuduja autostrade z centrum Warszawy do centrum Radomia dalej bedzie klepal te brednie? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:37 Sam zacząłeś klepać te brednie. Gdybym tą drogą nie jeździł to może bym uwierzył. Tak jak i w te brednie o podskakiwaniu samochodu w okolicy tarczyna przy jeździe szybszej niż 80km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:41 > Sam zacząłeś klepać te brednie. Gdybym tą drogą nie jeździł to może bym uwierzył. Rozmawialismy o czesie przejazdu z centrum do centrum zanim wybudowano obwodnice S8/S2. Zanim powstala z centum Warszawy do Janek jechalo sie czasem 2 godziny. Pozostale 100 km... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:44 I zanim wybudowaną ta obwodnicę tyle właśnie jeździłem. Tyle że ja nie jeździłem w piątki kiedy warszawiacy jada do domów. Pozostałe 100 km jeździłem i jeżdżę około godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:46 > I zanim wybudowaną ta obwodnicę tyle właśnie jeździłem. Tyle że ja nie jeździłe > m w piątki kiedy warszawiacy jada do domów. A ja pisalem o tym, ze w kazdy dzien tygodnia poroz z centum do Janek moze zajac wiecej niz Ty uznales za norme na cala trase. Zupelnie przypadkiem 3 moich glownych konytahentow miesci sie w okolicach Al. Krakowskiej i bywam tu 2-3 razy w tygodniu. Wiec co ja tam wiem o korkach w tym rejonie...? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:49 edek40 napisał: > A ja pisalem o tym, ze w kazdy dzien tygodnia poroz z centum do Janek moze zaja > c wiecej niz Ty uznales za norme na cala trase. Widać mam bardzo duże szczęście. Mnie nigdy tyle nie zajęła. Mój rekord to była godzina. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:50 > Widać mam bardzo duże szczęście. Mnie nigdy tyle nie zajęła. Mój rekord to była > godzina. Zdarzalo mi sie i krocej. Jednak mniej niz 1,5 godziny uznawalem za sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:22 samspade napisał: > Emes znów opisuje polskie drogi przez pryzmat DK2 na wschód od warszawy. Waść jesteś w mylnym błędzie. Opisuje przez pryzmat szeroko pojętego wschodu Polski. Oraz częściowo południa - np. woj. Świętokrzyskie. I nie tylko DK, ale również DW i jeszcze niższej kategorii, po których jednak odbywa się ruch wszelaki, bo kierowcy zawodowi "zachęceni" zwiększaniem bezpieczeństwa poprzez rzucanie szykan na drogę, bardzo często uciekają na "mniej bezpieczne" za to bardziej przejezdne drogi. No i na takich "mniej bezpiecznych" drogach trudniej o "krokodylków" (to taki eufemizm - jeszcze nie widziałem ich kontrolujących ciężarówki poza DK) - można więc 40 tonowym zestawem rozjeżdżać drogi do tego nieprzystosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:27 No właśnie bardzo wyrywkowo opisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:33 samspade napisał: > No właśnie bardzo wyrywkowo opisujesz. Znaczy wyrywam wschód Polski? :P Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:38 wyrywkowo opisywać nie oznacza wyrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 13:39 > Jeśli chodzi o teorie spiskowe, to jesteś lepszy od Macierewicza. JUREK WYSLUCHAL PANA LASKA W TVN I JUZ WSZYSTKO WIE... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Niedostosowanie ? 08.04.14, 16:30 bimota napisał: > JUREK WYSLUCHAL PANA LASKA W TVN I JUZ WSZYSTKO WIE... Nie odbieram i nie oglądam TVN. Jura Odpowiedz Link Zgłoś