Dodaj do ulubionych

Uchwalili.

09.05.14, 13:24
Kat B pozwoli na jazde motowypierdkiem do 125 cm3.

Dlaczego q....a (!?) z automatyczna skrzynia biegow", co ?

Czyzby jakis pieszczoszek juz trzymal w magazynie wlasnie takie, a nie inne?

Tzn., z gory zakladaja taki poziom matolectwa, ze ten, kto ma juz kat. B
nie jest w stanie obsluzyc innego badziewia, niz to z "automatem"?

Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Uchwalili. 09.05.14, 13:37
      nazimno napisał:

> Dlaczego q....a (!?)

Bo uchwalający nie umie jeździć na motorze z manualem i uważa, że to tak trudne, że przeciętny człowiek tego się nie nauczy.

Uchwalono tak też... DLA BEZPIECZEŃSTWA. Tym hasłem można usprawiedliwić KAŻDĄ bzdurę. I nawet nie trzeba udowadniać czy coś, co ma być bezpieczne naprawdę jest bezpieczne. Wystarczy powiedzieć, że JEST i już :/
      • samspade Re: Uchwalili. 09.05.14, 13:56
        emes-nju napisał:

> nazimno napisał:
        >
        > > Dlaczego q....a (!?)
        >
        > Bo uchwalający nie umie jeździć na motorze z manualem i uważa, że to tak trudne
        > , że przeciętny człowiek tego się nie nauczy.

Przecież władza zakłada że człowiek się nauczy. Nawet zrobili odpowiednią kategorie PJ.
      • nazimno porabalo ich juz do konca 09.05.14, 13:57
        nieuleczalnie porabalo...
    • samspade Re: Uchwalili. 09.05.14, 13:59
      nazimno napisał:

> Dlaczego q....a (!?) z automatyczna skrzynia biegow", co ?

A w czym ci to przeszkadza? Dla mnie to rybka. Może i było by ciekawiej żeby były i z manualną skrzynią. Ale ta zmiana dla raczej wąskiej grupy osób, i jeżeli ktoś tak lubi motocykle to już ma.
      • nazimno To jest zastrzezenie kompletnie irracjonalne. 09.05.14, 14:09
        "Automat" to jakis trick handlowy.
        Znaczy sie: "cui bono".
        • samspade Re: To jest zastrzezenie kompletnie irracjonalne. 09.05.14, 15:27
          Szary obywatel bedzie mial korzysc. Nie krepuj sie podaj kto jeszcze. Yamaha, romet kto jeszcze?
      • qqbek Dla wąskiej grupy powiadasz? 09.05.14, 14:12
        samspade napisał:

> A w czym ci to przeszkadza? Dla mnie to rybka. Może i było by ciekawiej żeby by
        > ły i z manualną skrzynią.

Nie przepadam z tym, jak ktoś na siłę robi ze mnie idiotę. Mogę sobie kupić motorower ze skrzynią nożną (jeszcze się da) i jeździć nim bez jakichkolwiek uprawnień (wystarczy dowód osobisty). Ale mam prawo jazdy od 18 lat i nie mogę sobie kupić '125' z normalną skrzynią, bo jej "nie ogarnę" zdaniem ustawodawcy. Tak więc mi to jednak "nie rybka".

> Ale ta zmiana dla raczej wąskiej grupy osób, i jeżeli
        > ktoś tak lubi motocykle to już ma.

Myślę, że ta zmiana dotyczy daleko szerszej grupy osób, niż podejrzewasz.
        Sporo osób, tak jak ja, nigdy nie zrobiło "A", bo nam się nie chciało, bo czasu nie było, bo nie było powodu... mają więc czynne "B", ale ciągle rozważali zrobienie jednak "małego A", żeby dojeżdżać do pracy czymś solidniejszym, niż motorynka z kagańcem ustawionym na 45km/h (po zdjęciu którego i tak nie rozpędzająca się do sporo wyższej prędkości), a jednocześnie czymś czym da się szybko dojechać rano (mowa rzecz jasna o "sezonie") do pracy, co można potem zaparkować niemalże wszędzie.

Ja sobie "125" kupię (a ostatnią "50" miałem w wieku 18 lat... czyli prawie 18 lat temu i nawet bym "50" dziś nie rozważał).
        • samspade Re: Dla wąskiej grupy powiadasz? 09.05.14, 15:17
          Dla waskiej a nie dla marginalnej. Po zmianie milosnicy motorow, ktorym sie nie chcialo czy ci nie widzacy powodu neda mogli wreszcie wyciagnac z szafy skorzana kurtke z fredzlami i jechac do pracy. Tylko wredna wladza spowodowala no wlasnie nie wiem co. Beda mogli jechac 90 km/h do pracy i omijac korki. Napisal bym ze czuc wiatr we wlosach ale tego wredoty niewiadomo czemu tez nie zakazuja.
          A czemu waska? Bo mowimy o ososbach, ktore stac na zabawke na pol roku za min 4 tys. i maja ja gdzie trzymac. Ogolnie zamiast sie cieszyc to narzekacie. Dziwne.
    • rysiekk111 ochrona obywateli przed ułomnością innych jest ok 09.05.14, 21:37
      co do zasady
      oczywiście bzdurny jest sam limit pojemności a nawet mocy. Powinien być po prostu limit prędkości i masy całkowitej ( wraz z ludźmi ) obiektu jeżdżącego.
      Natomiast to, że wykonywanie bzdurnych czynności ze sprzęgłem i przełącznikiem biegów osłabia zdolność do pełnej intelektualnej koncentracji na czynnościach zasadniczych kierowania mających wpływ na ryzyko dla innych to f**kt obiektywistyczny.
      • qqbek W tym 50-konnym Punto... 09.05.14, 21:52
        ...też masz automatyczną skrzynię biegów jak mniemam?
        Bo przecież pedał sprzęgła i wajcha do zmiany biegów upośledzają twoje zdolności intelektualne i umiejętność koncentracji.
        • tiges_wiz Re: W tym 50-konnym Punto... 09.05.14, 22:25
          ja jestem zadowolony. Mieszkam 30 km od miasta gdzie pracuje i to jest odległość w sam raz dla skutera.
          • nazimno Re: W tym 50-konnym Punto... 09.05.14, 22:34
            To utylitarna strona zmian.

Problemem jest tylko ten absurdalny wymog.
        • rysiekk111 czytaj uważnie : "innych" 09.05.14, 22:57
          qqbek napisał:

> ...też masz automatyczną skrzynię biegów jak mniemam?
          jeszcze nie

> Bo przecież pedał sprzęgła i wajcha do zmiany biegów upośledzają twoje zdolnośc
          > i intelektualne i umiejętność koncentracji.
          Upośledzają każdemu ino, że ci którzy są wprawieni wykonują czynności na zasadzie odruchu warunkowego więc to upośledzenie jest na względnie akceptowalnym poziomie
          (to znaczy : tak się wydaje )
          u początkujących kierowców jednośladów jest inaczej i nie widzę nic złego że państwo próbuje zabezpieczyć postronnych przed tego skutkiem
          ,,,choć oczywiście, w myśl idei liberalnej, powinno przed wprowadzeniem tej prewencji wykonać funkcję represyjną czyli przeprowadzić i nagłośnić kilka procesów na sprawcach wypadków
          • qqbek Re: czytaj uważnie : "innych" 10.05.14, 00:14
            rysiekk111 napisał:

> jeszcze nie

Tak więc stwarzasz zagrożenie, przełączając biegi?
            Bardzo nieodpowiedzialne!
            Jak to się ma do nauczycielskiego podejścia?
            Medice, cura te ipsum!!!

> Upośledzają każdemu ino, że ci którzy są wprawieni wykonują czynności na zasad
            > zie odruchu warunkowego więc to upośledzenie jest na względnie akceptowalnym po
            > ziomie
            > (to znaczy : tak się wydaje )
            > u początkujących kierowców jednośladów jest inaczej i nie widzę nic złego że pa
            > ństwo próbuje zabezpieczyć postronnych przed tego skutkiem
            > ,,,choć oczywiście, w myśl idei liberalnej, powinno przed wprowadzeniem tej pre
            > wencji wykonać funkcję represyjną czyli przeprowadzić i nagłośnić kilka procesó
            > w na sprawcach wypadków

Czyli:
            1. W porządku jest dopuścić motorower o pojemności silnika 50cm sześć. nawet z tradycyjną skrzynią i pozwolić się nim poruszać 14-latkowi z uprawnieniami... lub dowolnemu 18-latkowi, bez uprawnień, bez egzaminu... bez niczego.
            2. Nie w porządku jest dopuścić malutki motocykl z silnikiem 125cm sześć. z normalną skrzynią biegów do eksploatacji przez osobę, która od przynajmniej 3-ch lat ma prawo jazdy, zdała egzamin państwowy i zna przepisy.

Do tego - większość z tych, którzy z chęcią popędzą po takie małe motocykle/skuterki to osoby takie jak ja - z pewnym doświadczeniem w prowadzeniu jednośladów. A te 18 lat temu Jawka którą jeździłem nie miała automatycznej skrzyni :)

Dodatkowo - najciężej przychodzi nam wychodzenie "poza schemat". Jak miast lewą stopą, lewą dłonią sprzęgło myślisz uruchomić, miast prawą stopą hamować i przyśpieszać, masz to robić prawą dłonią... a biegi zmieniać nogą a nie dłonią... to w tym swoim całym zacofaniu i ograniczeniu wydaje się to Tobie niewykonalne wręcz. A jest banalnie proste. Dłużej niż opanowanie tej "zmiany" zajęło mi przyzwyczajenie się do zmieniania biegów lewą dłonią w Anglii... bo całe dwa czy trzy dni łapałem się jeszcze na tym, że jeszcze myślę o zmianie biegu przed zmianą biegu i pilnuję, żeby nie zmieniać go na podłokietniku drzwi kierowcy :)
    • bimota Re: Uchwalili. 10.05.14, 10:41
      WY TEZ TACY NAIWINI ?? CI OD RECZNYCH NIE DALI W LAPE... MOZE SIE OBUDZA I DORZUCA PRZY KOLEJNEJ "NOWELI"...
    • tomek854 Re: Uchwalili. 12.05.14, 00:09
      Bo pewnie chodziło o skutery, tylko ustawodawca, jak zwykle, nie przemyśłał całkowicie.

Mnie tu zastanawia inna kwestia: na rynku dostępne są już skutery elektryczne z oczywistych względów nie posiadające pojemności skokowej silnika. Mogę takim jeździć na B? Czy nie mogę? Szkoda, że ustawodawca nie wpadł na to, aby taką sprawę uregulować...
      • nazimno Tamte sprowadza inny szwagier. 12.05.14, 09:50
        Poreguluja se pozniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka