dogberry 04.10.14, 18:50 Czy da się przestrzegać przepisów? Akurat w tym miejscu nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oixio Re: Najlepsi znakolodzy znów dali popis 04.10.14, 19:10 Ktoś potrzebował rury do ogrodzenia i się pożyczył. A, że nie było co zrobić ze znakiem wsadził go na inną rurę. Wyjeżdżający z prawej oprócz znaku ustąp powinni mieć znak STOP po swojej prawej (chyba, że ten po lewej ma spełniać to zadanie i ktoś go obrócił :) - zgodnie też z linią bezwzględnego zatrzymania, która tam jest. W takich sytuacji obowiązek interwencji, szybkiego działania i nakładania grzywny na organizatora ruchu spoczywa na Policji. Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: Najlepsi znakolodzy znów dali popis 04.10.14, 23:42 Inny popis miejsce jak i samo ustawienie znaków to kompletna głupota 1. najpierw znak który odwołuje zakaz, którego nie było 2. następnie zakaz wyprzedzania wraz z ogr. do 60 (w terenie zabudowanym) 3. po czym koniec obszaru zabudowanego a to wszystko na mniej 100m Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Najlepsi znakolodzy znów dali popis 05.10.14, 11:37 szelest_papierkow napisał(a): > Inny popis > miejsce jak i samo ustawienie znaków to kompletna głupota > 1. najpierw znak który odwołuje zakaz, którego nie było Tego nie wiemy. > 2. następnie zakaz wyprzedzania wraz z ogr. do 60 (w terenie zabudowanym) > 3. po czym koniec obszaru zabudowanego > a to wszystko na mniej 100m A nie wpadłeś na pomysł, że znak D-43 nie odwołuje ograniczeń prędkości (a także zakazu wyprzedzania) i te 60km/h obowiązuje do kolejnego skrzyżowania/do odwołania? Jak dla mnie to nadajesz się na ponowny egzamin teoretyczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
szelest_papierkow Re: Najlepsi znakolodzy znów dali popis 05.10.14, 13:06 ad1. to akuratnie wiem - na początku filmu jest krzyżówka, po krzyżówce nie ma znaku z zakazem wyprzedzania - oglądnij raz jeszcze, jak nie wystarczy to z 2-3x owszem wpadłem na to, a dla pewności nawet sprawdziłem w PoRD sądziłem, że jest to temat o głupocie osób ustawiających znaki... ale najwyraźniej się pomyliłem.. powinno być "nie doczytałem, to się przyczepię o coś innego, co napisane nie zostało... ale ja sobie to tak wywnioskowałem" wracając do ustawienia znaków nie uważasz, że takie ustawienie znaków (szczególnie ich kolejność) to kompletna głupota? to chciałem pokazać - ale jak wiesz lepiej i więcej... no to cóż - trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
otreb Re: Najlepsi znakolodzy znów dali popis 05.10.14, 15:17 qqbek napisał: > A nie wpadłeś na pomysł, że znak D-43 nie odwołuje ograniczeń prędkości (a takż > e zakazu wyprzedzania) i te 60km/h obowiązuje do kolejnego skrzyżowania/do odwo > łania? Cóż... "§ 27. 1. Znak B-33 „ograniczenie prędkości” oznacza zakaz przekraczania prędkości określonej na znaku liczbą kilometrów na godzinę. Dopuszczalna prędkość określona na znaku obowiązuje, z zastrzeżeniem ust. 4 i § 32, do miejsca: (...) 3) umieszczenia znaków oznaczających odpowiednio początek lub koniec obszaru zabudowanego, o których mowa w § 58 ust. 3 i w § 114 ust. 1 pkt 1 i 2." Niestety, wśród ustawiaczy i zatwierdzaczy znaków nie jest to wiedza powszechna, jakiś czas temu wrzucałem tu przypadek z mojej okolicy. Po interwencji w GDDKiA oznakowanie poprawiono. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek OK, dałem ciała. 05.10.14, 19:37 Coś mi się pomerdało. Nie odwołują tabliczki z nazwami miejscowości, nie odwołują też znaki o początku autostrady/drogi ekspresowej, ale D-42 i D-43 odwołują zawsze wszystkie zakazy. Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Da się przestrzegać 05.10.14, 19:20 Odpalcie sobie GSV w moim poście powyżej, w drugim oknie. Było tak... Przed remontem na Kazimierza Wielkiego mieliśmy dwie jezdnie jednokierunkowe. Północną i południową. Jest... 1. Częściowo zamknęli północną jezdnię. Pozostawiono jedynie zwężony wjazd z ul. Zielnej. 2. Południowa stała się tymczasowo jezdnią dwukierunkową. I organizator ruchu chciał zachować pierwszeństwo dla jadących tą południową jezdnią. Ergo. Zapewne z powodu licznych close calls pojazdów lecących południową i północną jezdnią (od strony Zielnej) w tym samym kierunku (zachodnim), policja poprosiła o ten ekstra STOP. Pomysł dobry, ale wykonanie o kant d*** potłuc. Formalnie nie ma żadnego konfliktu B-22 z A-7. Kto pojedzie pierwszy, reguluje zasada prawej strony -> priorytet ma Leśna. Niestety, informacja jest częściowa, bo projektantowi zabrakło wyobraźni. (Że też mnie to nie dziwi...) Kierowcy muszą mieć informację o przebiegu pierwszeństwa przejazdu! <- jej brak jest kluczowym błędem tej organizacji ruchu. Po powszechnym jeżdżeniu "jak się da" widać, że boleśnie brakuje tam tymczasowego oznakowania poziomego. Odpowiedz Link Zgłoś
dogberry Re: Da się przestrzegać 05.10.14, 23:03 Rapid, daruj ale nie wiem co chciałeś napisać. Nie widzę tam żadnego stopu ani zamkniętej ulicy, nie wiem która jest południowa a która północna. Widać tylko koszmarny stan nawierzchni, prawdziwa europa. Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 Re: Da się przestrzegać 06.10.14, 16:54 > Nie widzę tam żadnego stopu ani > zamkniętej ulicy, nie wiem która jest południowa a która północna. Właśnie. Oceniłeś jeden element całej układanki. :) Fakt, że to jest trochę jak najsłabsze ogniwo w całym łańcuchu. Jedno badziewne ogniwko rzutuje na cały łańcuch. :D Ale widzę jakąś-tam celowość tego znaku STOP. Na pierwszy rzut oka bezsensownego. > koszmarny stan nawierzchni, prawdziwa europa. I dlatego remontują. :D Odpowiedz Link Zgłoś