Dodaj do ulubionych

Czy punkty karne

23.10.15, 23:49
otrzymane w tym roku ulegają przedawnieniu po roku ,czy pozostają tak jak mają pozostac na koncie od 2016?
i sytuacja taka
powiedzmy że 1 października otrzymuję jakieś punkty,w 2016 nic ,to one przepadają 1.10.2016?
a co jesli w lutym dostanę np 5 to one się sumują?i wtedy te z 2015 pażdziernika przepadają a te z 2016 zostają?
Nie mogę znaleźć interpretacji i nie wiem czy warto pójść na kurs likwidujący punkty w tym roku jeszcze...
Obserwuj wątek
    • silencius Re: Czy punkty karne 25.10.15, 23:33
      Punkty nałożone w pażdzierniku ulegają zatarciu w październiku , dołożone w lutym przepadną po roku w lutym. Jak masz 15 punktów to warto iść na kurs. Policjanci naprawdę potrafią wciskać mandaty i punkty na siłę - gdy to trafi się na przejściu to jesteś w trudnym położeniu.
      • tbernard Re: Czy punkty karne 04.11.15, 14:28
        Najsensowniej było by aby punkty zdobyte i jeszcze nie skasowane odmładzały się podczas zdobycia nowych i dla całej kolekcji czas ich zatarcia ustawiał się na rok. Było by to mobilizujące dla kierowców mających skłonności do ich zdobywania aby coś zmienić w sposobie jazdy na mniej podatny do łapania punktów.
        • silencius Re: Czy punkty karne 04.11.15, 19:31
          Wciągu roku spotkałem się przynajmniej trzy razy z nałożeniem punktów karnych na kierowców którym policjanci wparli naruszenie przepisów wykorzystując ich młody wiek, brak doświadczenia może i swoją niewiedzę. Dwa razy było to po 10 i raz 6 punktów.
          Dodatkowo w jednym przypadku nałożono wyższy mandat nic przewidywał taryfikator.
          • tbernard Re: Czy punkty karne 04.11.15, 20:01
            Moment, byłeś świadkiem oszustwa i milczałeś a teraz tu na forum o tym mówisz? Czy to spotkanie, to były opowieści ukaranych? Bo podobno w więzieniach kogo by nie zapytać, to siedzi za niewinność.
            Zdaję sobie sprawę z istnienia nieuczciwych lub głupich policjantów. Ale o wiele więcej jest kierowców olewających przepisy, do ukarania których nie musi funkcjonariusz posuwać się do oszustwa.
            • silencius Re: Czy punkty karne 05.11.15, 02:29
              tbernard napisał:

> Moment, byłeś świadkiem oszustwa i milczałeś ...

Pisałem już o tym. W 2013 lub w 2012 roku napisałem skargę w związku z wystawieniem przez policjantkę mandatu za rzekome nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu ( który znajdował się jeszcze na chodniku i to po przeciwnej stronie ulicy). Na mandacie policjantka podała paragraf art. 26 ust. 1 za co w 2013 roku było 8 punktów i 350 zł mandatu. Ale ponieważ policjantka dorwała młodą dziewczynę z małym stażem za kółkiem to wlepiła jej 10 punktów i dała mandat w wysokości 500 zł. Ponieważ chodziło o córkę to chociaż przyznała się do faktu dopiero po miesiącu wysmaliłem skargę do komendanta. Od mandatu po takim czasie odwołać się nie dało ale zdzierstwa funkcjonariuszki nie mogłem przeboleć. Po miesiącu dostałem pismo od komendanta w którym przyznał że faktycznie mandat został zawyżony, z policjantką przeprowadzono rozmowę a o formie zwrotu nadpłaty za mandat miałem zostać poinformowany później. I zostałem - przyszło kolejne pismo że z przykrością informują że nie ma ścieżki prawnej pozwalającej zwrócić kwotę niesłusznie pobraną w wyniku mandatu.
              Od tej pory z policja już nie dyskutuję a wszelki uwagi kieruję do innych instytucji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka