dancio.k 15.12.15, 21:47 siedzący w internecie, coraz częściej się to zdarza, jak reagować gdy widzi się takiego kierowcę? Trąbić na niego czy np. zajechać mu drogę i przyhamować, a potem przyspieszyć, a może go zignorować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 08:38 Zajechanie drogi z hamowaniem wydaje się rozsadne. Sprawdzić trzeba tylko przed manewrem czy nie ma kamerki. Ewentualnie możesz napisać mu maila czy smsa, oczywiście w trakcie jazdy żeby od razu dostał wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 09:58 W majestacie prawa montuje sie obecnie smartfony w centralnej czesci deski. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 12:17 edek40 napisał: > W majestacie prawa montuje sie obecnie smartfony w centralnej czesci des > ki. Ano właśnie. Pierdylion funkcji w jednym miejscu, zmiana ustawień radia sprawia, że musimy na kilkanaście sekund oderwać wzrok, by (na przykład) zmienić ustawienia klimatyzacji. Nie rozumiem kto (i dla kogo) projektuje to g. Jeszcze gdyby funkcja rozpoznawania mowy działała porządnie - to rozumiem. Ale jak zamiast dzwonić do Zosi Ciupcialskiej telefon wybiera Czesia Zbieralskiego, zamiast zmiany stacji radiowej puszcza mp3... to jest to przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 13:40 edek40 napisał: > W majestacie prawa montuje sie obecnie smartfony w centralnej czesci des > ki. Ja mam smartfon zamontowany na takim wysięgniku na przyssawce. To źle? Nielegalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 13:52 > Ja mam smartfon zamontowany na takim wysięgniku na przyssawce. To źle? Nielegalnie? Nie chodzi o to, co przyczepiasz, a o to, co montuje fabrcznie. Sa auta, ktore wymagaja ustawienia wszelkich parametrow z dotyku (czy pokretla, wymagajacego gapienia sie w ekran), w tym temperatury czy nawiewow. Znaczy sie co, zaprogramowac przed jazda, a jak zrobi Ci sie zrobi zimno szukac miejsca do zaparkowania? Jak myslisz ilu kierowcow tak zrobi? Smartfon czasem mam na przyssawce, gdy nawiguje. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 14:06 edek40 napisał: > Nie chodzi o to, co przyczepiasz, a o to, co montuje fabrcznie. Fabrycznie to raczej u mnie niemożliwe. Gdy produkowano moje auto, mało komu śniło się w ogóle o smatfonach. > Sa auta, ktore wymagaja ustawienia wszelkich parametrow z dotyku (czy pokretla, > wymagajacego gapienia sie w ekran), w tym temperatury czy nawiewow. Znaczy sie > co, zaprogramowac przed jazda, a jak zrobi Ci sie zrobi zimno szukac miejsca d > o zaparkowania? Jak myslisz ilu kierowcow tak zrobi? Wolę tradycyjne pokrętła niż te dotykowo-ekranowe bajery. To jest makabra, szczególnie jak korzysta się z wypożyczalni i co chwilę trzeba studiować inne instrukcje obsługi. Najgorzej to wyglądało chyba w bmw, z takim jakimś pokrętłem czy dżojstikiem. > Smartfon czasem mam na przyssawce, gdy nawiguje. Ja też do tego tylko smartfonu używam. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 14:13 > Wolę tradycyjne pokrętła niż te dotykowo-ekranowe bajery. Problem polega na tym, ze producentom taniej wychodzi montaz ekranu, a do tego znakomicie sie to sprzedaje. Gdy chodzi o pralke (a wlasnie takie cos mam), to tylko troche irytuje, bo nigdy do konca nie wiem czy nacisnalem czy nie, bo "ynteligencja" pralki jest powolna i wyswietla z opoznieniem. Gdy montuja to w aucie, a montuja, zaczyna byc niebezpiecznie. W moim nowym aucie, na szczescie, podstawowe funkcje obslugiwane sa tradycyjnie. Ale juz np, sciemniejnie/rozjasnienie zegarow mozna wykonac wylacznie przez tego "smartfona". Podobnie przestrojenie radia do stacji regionu, przez ktory przejezdzam. Nie ma guziczka SEEK... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 14:52 A nie ma w Śkodzie opcji w postaci kierownicy wielofunkcyjnej? Ja radio (względnie odtwarzacz CD, włącznie ze zmianą płyt w zmieniarce/zestaw głośnomówiący) i tempomat mam kontrolowane z przycisków na kierownicy. Bo z czego jak czego, ale z regulacji radia to się jednak korzysta. Nawet nie po to, żeby zmienić stację na regionalną... tylko zmienić na taką, na której właśnie nie lecą reklamy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:00 > A nie ma w Śkodzie opcji w postaci kierownicy wielofunkcyjnej? Ja taka mam. Ale radia dostroic sie nie da. Wybrac zaprogramowana stacje - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:07 A może trzeba przytrzymać przycisk? U mnie krótkie naciśnięcie przycisku "góra-dół" to wybranie kolejnej stacji z listy, dłuższe to wyszukiwanie ręczne... proste i nieupierdliwe w użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:08 > A może trzeba przytrzymać przycisk? Probowalem. Ale moze wymaga to przestawienia czegos gdzies ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:57 qqbek napisał: > Bo z czego jak czego, ale z regulacji radia to się jednak korzysta. Nawet nie p > o to, żeby zmienić stację na regionalną... tylko zmienić na taką, na której wła > śnie nie lecą reklamy. Jechałem kiedyś do Polski z gościem, który średnio co 5-10 minut zmieniał stację. Nie tylko z powodu reklamy, wystarczyło, że piosenka nie odpowiadała mu w 100%, albo ktoś gadał dłużej niż kilkadziesiąt sekund. To był jakiś neurotyczny horror. Żeby mu nie było przykro, powiedziałem, że uczę się angielskiego ze smartfona i założyłem słuchawki, przez które słuchałem nieprzerwanie Trójki (leciała właśnie moim zdaniem najlepsza pod słońcem audycja muzyczna, czyli "strefa rokendrola wolna od angola" - tak wyglądała ta nauka angielskiego). Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 16:18 > Jechałem kiedyś do Polski z gościem, który średnio co 5-10 minut zmieniał stacj > ę. Nie tylko z powodu reklamy, wystarczyło, że piosenka nie odpowiadała mu w 10 > 0%, albo ktoś gadał dłużej niż kilkadziesiąt sekund. To był jakiś neurotyczny h > orror. Moja corka dlatego siada z tylu :)))) Tez ma takie zapedy. A ja zgralem sobie mp3 i tego slucham. Bez reklam. Jednak ubsluga mp3 wymaga macania ekranu, bo zabraklo mozliwosci zmiany katalogu inaczej niz z ekranu. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 17:28 edek40 napisał: > A ja zgralem sobie mp3 i tego slucham. Bez reklam. Na Trójce co prawda są reklamy, ale w bardzo rozsądnych ilościach. Po 20 prawie wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 17:40 Wiesz, do reklamy MediaExperta z ubiegłego roku też rzadko w trakcie jazdy zmieniałem stację. Ale jak mnie wku_wili, a na Trójce to było pierwsze po "puk puk puk" najczęciej, to się nauczyłem omijać. Z resztą raz na 10 minut czy raz na 60 minut - wielkiej różnicy nie ma - jak zmiana wymaga oderwania wzroku od jezdni (i to na dłużej niż kilka sekund) to jest to badziew a nie radioodbiornik dla kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 17:47 qqbek napisał: > Wiesz, do reklamy MediaExperta z ubiegłego roku też rzadko w trakcie jazdy zmie > niałem stację. Ale jak mnie wku_wili, a na Trójce to było pierwsze po "puk puk > puk" najczęciej, to się nauczyłem omijać. Kurcze, Ty nawet wiesz, co tam reklamują. Do mnie to kompletnie nie dociera. Mam chyba jakiś naturalny uszny i oczny filtr na reklamy, że po prostu ich nie zauważam. Czasami szukam coś na komputerze i zagaduje coś na temat jakieś reklamy pojawiającej się na ekranie, a ja nie wiem, o czym ona mówi, bo tej reklamy po prostu nie widzę. Podobnie w radiu, jedziemy autem, podczas wiadomości żona mówi do mnie, że cos by tam trzeba było skupić w Lidlu na ten przykład. Okazuje się, że mówili o tym przed chwilą w bloku reklamowym, ale ja tego nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 18:26 Jechałem kiedyś do Polski z gościem, który średnio co 5-10 minut zmieniał stację. TEZ TAK ROBIE. TO HORROR SLUCHAC TYCH WSZYSTKICH G. PUSZCZANYCH W RADIU... :) JAK BY GADALI TO NAWET OK, ALE NIE MA TAKICH STACJI POZA TOK-FM I RADIO MARYJA. TOK FM NA POCZATKU BYLO FAJNE, ALE KROTKO. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 18:40 bimota napisał: > AK BY GADALI TO NAWET OK, ALE NIE MA TAKICH STACJI POZA TOK-FM I RADIO MARYJA. > TOK FM NA POCZATKU BYLO FAJNE, ALE KROTKO. Jest jeszcze gadane PolskieRadio24, ale wolę Trójkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 18:42 ALE WOLISZ BO MUZA CI SIE PODOBA, A MI NIE... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: kierowca ze smartfonem 21.12.15, 01:52 > Sa auta, ktore wymagaja ustawienia wszelkich parametrow z dotyku (czy pokretla, > wymagajacego gapienia sie w ekran), w tym temperatury czy nawiewow. Znaczy sie > co, zaprogramowac przed jazda, a jak zrobi Ci sie zrobi zimno szukac miejsca d > o zaparkowania? Jak myslisz ilu kierowcow tak zrobi? W porządnych samochodach z pewnością wszyscy. Już w Mercedesie Sprinterze sprzed iluś tam lat, gdzie można poustawiać z komputera pokładowego bardzo wiele opcji takich jak ustawienia oświetlenia, zmiany jednostek wyświetlanych na ekraniku danych itd, co głębsze opcje są niemożliwe do obsługi podczas ruchu pojazdu... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:03 I co z tego. Nikt nikomu nie każe tego używać. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:10 > I co z tego. Nikt nikomu nie każe tego używać. Oczywiscie, oczywiscie. Jest po to homologowane, aby nie uzywac. To logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:11 Ale co jest homologowane? Instrukcja w której często stoi jak byk żeby nie używać w trakcie jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:18 > Ale co jest homologowane? Instrukcja w której często stoi jak byk żeby nie używ > ać w trakcie jazdy? To nawet fajne. Kiedys samochody nie mialy na wyposazeniu nic. Stopniowo te wade zaczeto elimonowac i pojazdy stawaly sie coraz bardziej komfortowe i wygodne. Teraz, gdy wyposazenie jest kosmiczne nie mozna go dotykac. Niech i tak bedzie.... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:20 Bo fantazja jest od tego żeby wymyślać bzdury na całego. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:26 > Bo fantazja jest od tego żeby wymyślać bzdury na całego. Nazywaj to sobie, jak chcesz. Rozwiaznanie to jest ewidentnie zle i wodzi, jak onegdaj PiS swoich oponentow, na pokuszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:29 Ale to nie powód żeby pisać bzdury. Trzeba było nie kupować badziewia. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:32 > Ale to nie powód żeby pisać bzdury. Trzeba było nie kupować badziewia. Dacia logan jest dla mojej rodziny za mala. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:45 Bo tylko do skody da się zmieścić. Może się coś zmieniło ale octavie nie słynęły z dużej ilości miejsca dla pasażerów. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:50 > Może się coś zmieniło ale octavie nie słynęły z dużej ilości miejsca dla pasażerów. Zmienilo sie. Bardzo duzo. Przy wzglednie malych wymiarach na zewnatrz ma bardzo duzo miejsca w srodku. I nie mam problemow z marka. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:54 Więc poszli po rozum do głowy i zwiększyli ilość miejsca kosztem bagażnika. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 15:57 > Więc poszli po rozum do głowy i zwiększyli ilość miejsca kosztem bagażnika. Opowiedz mi cos jeszcze o moim aucie. Czy 610 l to malo? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 16:00 Pisałem o liftbackach hatchbackach czy jak im tam z poprzednich generacjiach. Miejsca z tyłu dla pasażerów było mało ale bagażnik duży. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 16:21 > Pisałem o liftbackach hatchbackach czy jak im tam z poprzednich generacjiach. M > iejsca z tyłu dla pasażerów było mało ale bagażnik duży. Ale pisales o mojej, ze to badziewie :) W tym modelu sedan (tak to nazywaja) ma tylko 590 litrow. I nadal mnostwo miejsca na nogi. Znaczy sie siadam sam za soba, choc jestem wzrostu nieco powyzej sredniej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 16:24 edek40 napisał: > Ale pisales o mojej, ze to badziewie :) Skoro nie można z kierownicy zmienić katalogu mp3. I "przeszukiwać" radia Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 16:29 > Skoro nie można z kierownicy zmienić katalogu mp3. I "przeszukiwać" radia Logan rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 17:33 Logan rządzi! A tak bardziej serio - znając dobrze Octavię I i II bardzo się rozczarowałem widząc "III"... już nie mogę sobie jaj robić z miejsca z tyłu (owszem, kanapa nadal krótkawa ale już nie dla góra 7-latków jak w "I", ale ilość miejsca na nogi spora). No ale to VW, który poszedł po rozum do głowy i wydłużył o 18cm (w porównaniu z "I") rozstaw osi. Octavia mniej urosła wzdłuż przez te lata, niż jej rozstaw osi. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 16.12.15, 17:57 Ma tylko jeden zasadniczy minus. Nie ma prestyżu skody Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: kierowca ze smartfonem 17.12.15, 10:02 > Ma tylko jeden zasadniczy minus. Nie ma prestyżu skody Jak żyć, panie premierze? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kierowca ze smartfonem 17.12.15, 10:20 > Ma tylko jeden zasadniczy minus. Nie ma prestyżu skody Czyli jednak masz problem z marka? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: kierowca ze smartfonem 17.12.15, 11:02 Pytasz się czy twierdzisz? Jeżeli pytasz to nie mam. Jeżeli twierdzisz to piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: kierowca ze smartfonem 17.12.15, 20:01 PYTANIE CZY TO "MNOSTWO" OZNACZA WIECEJ NIZ LOGANOWE "ZA MALO"... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno ...o smarkaterii za kolkiem... 16.12.15, 10:56 www.aaafoundation.org/distracted-driving Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy.tebe staranuj go 16.12.15, 21:11 Jak masz jaja, to nawet tym Twoim rowerem dasz radę. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz symulator pijanego kierowcy 17.12.15, 09:15 Co do bezpiecznej jazdy to na jakiejś imprezie rozstawiła sie policja z takim symulatorem jazdy co miał udawać pijanego kierowcę. Miotało trochę auto, obraz rozmazany. Po pięciu kółkach kazałem im to podkręcić. Po kolejnych pięciu przestałem używać hamulca. W nic nie uderzyłem i poprosiłem o certyfikat, że moge prowadzić po pijanemu :P. Miny mieli nietęgie ;) Co do telefonu, to mam na szybie, ale pewnie przy mojej lateralizacji skrzyżowanej też bym sobie poradził :). ma to sporo zalet i kilka wad w stylu pokazuje w prawo i mówię, że jadę w lewo, albo jak się zamyślę to nie pojadę tam gdzie chcę, ale np. do pracy :) Ale też i reakcje są szybsze, bo analiza sytuacji na drodze odbywa się cały czas w tle. Ostatnio gość z naprzeciwka się zatrzymał, to ja też w sumie nie myśląc zwolniłem i wyszli niewidoczni piesi (miał źle ustawione światła). I zwolniłem rozmawiając z żoną, więc pewnie komórka też by mi specjalnie nie przeszkadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: symulator pijanego kierowcy 17.12.15, 19:52 KOMORKA TO PODOBNO CO INNEGO, ALE OGOLNIE MASZ RACJE. Odpowiedz Link Zgłoś