Dodaj do ulubionych

Pasy bezpiecczeństwa

22.11.16, 08:44
Wiadomo, że za brak zapiętych pasów jest mandat. Jednak czasami zapięte pasy podczas wypadku nie pomagają.

Co myślicie w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 10:01
      A niektórzy palacze dożywają w dobrym zdrowiu późnej starości.

Jeśli zamierzasz eksperymentować, proponuję zdezaktywować poduszki. Bez pasów są zabójcze.
      • bimota Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 13:32
        ALE PALENIA NIE ZAKAZUJA...
        • edek40 Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 10:20
          bimota napisał:

> ALE PALENIA NIE ZAKAZUJA...

A powinni. Z tego samego z resztą powodu, co jazdy bez pasów. Osobiście nie widzę powodu, dla którego miałbym się dokładać do kosztów leczenia kogoś, kto sam sobie szkodzi.
          • bimota Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 11:16
            TO POWINNI ZLIKWIDOWAC "DARMOWA SLUZBE ZDROWIA"...
          • qqbek Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 11:49
            Rak płuc jest jednym z nowotworów o najniższym rokowaniu przeżycia. Kuracja (po diagnozie) najczęściej kończy się na 3-4 cyklach chemii i następujących po nich spotkaniu z grabarzem. Leczenie chirurgiczne to właściwie margines (tylko nowotwory wykryte bardzo wcześnie).
            Przeciętny palacz, kupując dziennie paczkę fajek za 15 złotych, płaci przy tym ponad 11 złotych różnych podatków (niespełna 4 złote to koszt produkcji i marże). 11 złotych razy 365 dni, razy 40 lat = 160.000. Koszt 4 cykli chemioterapii (czyli ile NFZ płaci za nią szpitalowi) - 15-20 tysięcy złotych.
            Wychodzi na to, że przeciętny palacz nie tylko opłaca sobie leczenie, co jeszcze żyjąc przeciętnie (mowa o rzetelnych statystykach, a nie o wróżeniu z fusów) dziesięć lat krócej znacznie odciąża system emerytalny.

Nie, żebym bronił tego hobby dlatego, że sam rzuciłem dopiero 3 lata temu palenie - bynajmniej. Ale przynajmniej (na przykład w przeciwieństwie do skakania do płytkiej wody na główkę, czy jazdy bez zapiętych pasów) jest to hobby, które Państwu zwraca za związane z nim zagrożenia.
            • tbernard Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 12:38
              Tak czy owak lepiej nie palić. A już szczególnie podczas prowadzenia pojazdu i to nawet z zapiętymi pasami.
              • qqbek Re: Pasy bezpiecczeństwa 27.11.16, 15:24
                Nawet jak paliłem, to nie paliłem w trakcie jazdy... korek, zator - tak, po uchyleniu szyby, ale nie w trakcie jazdy. W roku, w którym odebrałem prawo jazdy nauczyłem się (boleśnie) co to takiego "upadek żaru w okolice nabiału" i zrezygnowałem z palenia w trakcie jazdy.
                Inna sprawa, że żona niepaląca, tak więc po poznaniu był absolutny koniec z paleniem w aucie, żeby nie śmierdziało w nim jak w popielniczce.
    • gryton25eduniatrak15 Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 10:06
      Mi pasy uratowały życie. Jestem przekonany że lepiej być przypiętym do fotela w czasie wypadku niż latać po całym samochodzie albo zostać wyrzuconym na zewnątrz
      • beataxx84 Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.01.17, 11:59
        Popieram!!!
    • tiges_wiz Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 11:47
      kilka osób przeżyło też spadanie bez spadochronów.
      jakby mieli, to mogło by ich zwiać np nad ocean i mogliby się utopić!
      • nazimno Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 12:51
        Ocean to pikus.
        Taki staw osadowy z g.... z calego miasta to dopiero jest atrakcja dla spadochroniarza.
    • qqbek Re: Pasy bezpiecczeństwa 22.11.16, 23:37
      www.michigan.gov/msp/0,4643,7-123-1878_1711-13689--,00.html
    • tbernard Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 08:57
      > Co myślicie w tym temacie?

Myślę, że to sztuczna próba wywołania ruchu na forum.
      • tiges_wiz spiseq 23.11.16, 08:58
        ale to nie moja wina ;)
    • bimota Re: Pasy bezpiecczeństwa 23.11.16, 12:42
      MYSLE, ZE WARTO ZAPINAC, ALE MANDAT ZA BRAK JEST OCZYWISTYM DOWODEM NIEWOLNICTWA...
    • pomazaniedz Re: Pasy bezpiecczeństwa 25.11.16, 19:04
      U mnie nie masz pasów, nie jedziesz.
    • a_weasley Re: Pasy bezpiecczeństwa 27.11.16, 15:10
      > Co myślicie w tym temacie?

Że postąpisz wściekle rozsądnie wrzucając do wyszukiwarki forum "Pasy bezpieczeństwa". WYlecą Ci dyskusje, w których brali udział praktycznie wszyscy uczestnicy dyskusji niniejszej i w których powiedziano prawdopodobnie wszystko, co się w tej sprawie da powiedzieć, quorum para magna fui. Nie ma sensu bić piany po raz kolejny.
    • klm747 Re: Pasy bezpiecczeństwa 16.12.16, 08:41
      jak ktoś twierdzi, że pasy podczas wypadku nie pomagają, to znaczy że jest pospolitym trollem, albo kretynem, który nie powinien mieć prawa jazdy

• klm747 Re: Pasy bezpiecczeństwa 16.12.16, 08:42

jest jeszcze ewentualność, że to parchy z gazeta.pl usiłują nabić klikalność na forum

• vomiting_frog Re: Pasy bezpiecczeństwa 16.12.16, 17:01
      Czasem istotnie nie pomagają ale statystycznie większe szanse są na to ze pomogą niż zabiją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka