Dodaj do ulubionych

zaparowane szyby

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 19:37
Czołem kierowcy!
Mam problem z szybami w zimie, które są non stop zaparowane. Mam 3 pokrętła: a) siła nawiewu (od min do max),
b) temperatura nawiewu (zimno-ciepło),
c) kierunek nawiewu z 4 ustawieniami (szyby, nogi, kabina, kabina+nogi),
Mogę jeszcze ustawić obieg powietrza /wenętrzny lub zewnętrzny/, normalnie ustawiony mam zewnętrzny. Dodatkowe informacje to silnik benzynowy, auto bez klimatyzacji, szyba przednia nieogrzewana, tylna zaś ogrzewana.

Jak ustawić nawiew tak aby szyby nie parowały w zimie? Czy pomagacie sobie otwieraniem szyb w drzwiach?

Za odpowiedzi z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: zaparowane szyby IP: *.acn.waw.pl 23.01.05, 19:59
      Zgodnie z instrukcja - maksymalnie silny nawiew na szybe, max. temperatura,
      obieg powietrza otwarty. Jesli to za malo to chyba pomaga jeszcze otwarcie
      okien (tak jak piszesz), ale ja tej metody nie praktykuje.
      • zencol Re: zaparowane szyby 23.01.05, 21:22
        Upewnij się czy nie przecieka nagrzewnica, lub przewody wodne w pobliżu
        dmuchawy, możliwą przyczyną zaparowanych szyb może być przeciek wody podczas
        deszczu - jeśli to zjawisko występuje podczas opadów. Przede wszystkim
        starannie osusz wnętrze pojazdu poprzez wentylację - dmuchawa + uchylone okno
        (a). Później szukaj przyczyny i potwierdzenia sugestii. Pozdrawiam
    • Gość: Moto. Re: zaparowane szyby IP: *.lot.pl 23.01.05, 21:52
      Tak jak piszą poprzednicy, musisz całe powietrze kierować na szyby - nogi muszą
      poczekać. Może też faktycznie masz wilgoć w aucie - np. mokre dywaniki od
      nieszczelnych uszczelek w drzwiach, a może od przerdzewiałej podłogi lub
      cieknącej uszczelki od szyby,(może zdarzyć się nawet w niezbyt starych autach,
      np. od uderzenia podłogą o kamień, studzienkę, itp. gdy zedrzemy zabezpieczenie
      i zapomnimy o jego uzupełnieniu)-sprawdź wykładzinę w całym aucie, czy nie jest
      wilgotna. Ja kiedyś miałem przypadek z rurą od nawiewu na szybę. Wysunęła się i
      spadła niżej, nie dając powietrza do wylotu. A gdy jest większy mróz, to musisz
      uchylić szyby, zwłaszcza gdy jedzie więcej pasażerów, aż nagrzewnica zacznie
      dmuchać ciepłym powietrzem. Stosuj też kosmetyki samochodowe antyroszeniowe lub
      natrzyj szyby zwykłym zgęszczonym szamponem do włosów - ale bez przesady - żeby
      nie mieć smug naszybach.
      • Gość: wally Re: zaparowane szyby IP: 212.33.93.* 14.02.05, 00:14
        powodzenia w uchylaniu elektrycznych szybek w czasie mrozu ;) do słusznych uwag
        przedmówców dodałbym wymianę filtra przeciwpyłkowego o ile auto takowy posiada -
        u mnie to była przyczyna parujących szyb
    • Gość: waldek Re: zaparowane szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:25
      a sprobuje po prostu odkurzyc samochod umyc i postrzatac w srodku.szyby
      dokladnie przetrzyj ajaxem.przewaznie z tych banalnych rzeczy wlasnie paruja
      szyby.(brud ,wilogoc jak ktos tam wspomnilc no i zakurzone szyby)
      pisze z doswaidczenia.!!!!
      • Gość: kovval Re: zaparowane szyby IP: *.chello.pl 24.01.05, 23:07
        u mnie pomogla wymiana dywanikow na gumowe na czas zimy. :)) pozdrawiam
    • k_az Re: zaparowane szyby 29.01.05, 07:36
      Myślę, że jest to temat trudny, gdy jest kilma to po temacie. Bez klimy trudna
      sprawa. Proponuję kupić dostępne środki do smarowania szyb. Można także
      delikatnie posmarować szyby szamponem, napewno pomaga.Po ruszeniu na chwilę
      trzeba uchylić szybę to także trochę pomaga.
      pozdrawiam.kaz.
      • Gość: jaś Re: zaparowane szyby IP: *.starcza.net / *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 21:29
        nie
      • vatseq Re: zaparowane szyby 03.02.05, 08:43
        Odwrotnie: po skończonej jeździe przewietrzyć auto, aby pozbyć się nadmiaru
        wilgoci w środku. Ponadto otrzepuj obuwie przed wejściem do środka - para na
        szybach nie bierze się z Twojego oddechu (to kilka procent jedynie), ale z wody
        naniesionej na butach i ubraniu. Jak ktoś wcześniej napisał: pomogła wymiana na
        dywaniki gumowe nie chłonące wody!!

vatseq
    • jaro_ss Re: zaparowane szyby 02.02.05, 12:58
      Trzeba je przede wszystkim dobrze umyć od środka, reszta tak jak piszą...
      • Gość: zre Re: zaparowane szyby IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 13.02.05, 18:22
        ja kupiłam sobie środek (opary dośc trujące,ale cholerstwo działa)taki w sprayu
        i na osuszone szyby spryskuję tak ze 2razy w tyg.wycieram do sucha i jest
        spokój:P
        • Gość: pytalski Re: zaparowane szyby IP: *.pl 13.02.05, 19:05
          Sieamk mam furkle pozbawiona calkowicie ogrzewania :/ znaczy sie dziala po
          parunastu kilometrach a mimo to nie mam problemu z zaparowanymi szybami. powod
          musza byc czyste, myje clin antypara bardzo czesto, uzywam gabki (nazwy
          materialu nie pamietam taka bezoa :P), czystosc to podstawa :) pozdrawiam
    • ihuarraquax Re: zaparowane szyby 14.02.05, 13:29
      Możesz poszukać jeszcze rad na takich wątkach
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=3086786&a=3086786
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=4217149&a=4217149
    • ugarit Zmień brykę i problem zniknie. 14.02.05, 16:48
    • Gość: skor Re: zaparowane szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 12:46
      wystarczy wymienić filtry nawiewu - koszt ok. 70 do 150 zł a jaki komfort. Przy
      okazji wyczyść tunele nawiewu i po sprawie. Pozdrawiam
      • Gość: zielona iza Re: zaparowane szyby IP: *.torun.mm.pl 20.02.05, 14:45
        > wystarczy wymienić filtry nawiewu - koszt ok. 70 do 150 zł a jaki komfort.
        Przy > > okazji wyczyść tunele nawiewu i po sprawie.

A jak to się robi? Trzeba jechać do warsztatu, czy lepiej ASO?
        Niech mnie ktoś oświeci, proszę.
    • dziubdziuba Re: zaparowane szyby 20.02.05, 12:05
      po spełnieniu oczywistych wymogów technicznych, o czym pisało już wielu ,
      polecam spray przeciwko parowaniu szyb. Skuteczny, sprawdziłem.
    • Gość: ja Re: zaparowane szyby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.05, 17:29
      jezeli masz mokra podloge czyli jak np z dywanika rozleje ci sie woda i podloga
      jest mokra to zawsze beda szyby parowac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka