Dodaj do ulubionych

GINEKOLOG A TRĄDZIK

05.10.02, 11:58
Mam problem bo od kilku miesięcy walcze z trądzikiem i bylam ostatnio u
dermatologa ktory polecil mi tabletki antykoncepcyjne (Diane-35) lecz mozna
ja dostac tylko z przepisu ginekiologa. Tabletki hormonalne pomagaja w
leczeniu trądzika ale czy idac po nie do ginekologa nie mogloby obyc sie bez
badania??? Czy gybym mu powiedziala ze te tabletki potrzebne mi sa na
pryszcze i ze to moja pierwsza wizyta to czy nie mosial by mnie badac? A
jeśli nie to co mam zrobić zeby dostać te tabletki ale zeby mnie nie badal?
Bo jak ma mnie badać to ja rezygnuje ,juz samo myslenie o tym jest dla mnie
strasznie stresujace a co dopiero badanie ...P.S.Chciałabym jeszcze dodać że
jestem dziewicą :)
Obserwuj wątek
    • katii1 Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 05.10.02, 17:02
      Ja miałam pierwszą wizyte u ginekologa w czasie kiedy także byłam jeszcze
      dziewicą i mnie nie badał. Myślę , że ciebie też nie będzie badał a już napewno
      nie będą to standardowe badania tylko jakieś inne więc nie masz się co obawiać.
      A co do Diane 35 to aż się dziwie , że zalecił ci je dermatolog , owszem są
      dobre , można powiedzieć , że nawet bardzo dobre w walce z trądzikiem ale mają
      też w późniejszym okresie duże skutki uboczne więc zastanów się czy warto.
      • damona Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 05.10.02, 17:08
        kiedys musi byc ten pierwszy raz, nawet u ginekologa....to nic strasznego,
        a badac sie czasem warto.
        • Gość: ixi Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.10.02, 17:48
          Bardzo dziwne, że ci powiedzieli, że tabletki anty może przepisać tylko
          ginekolog, każdy lekarz, nawet taki co nie ma specjalizacji, może przepisywać
          wszystkie leki, które są w lekospisie. Pewnie twój dermatolog po prostu woli
          się zabespieczyć i sprawdzić czy nie masz jakiś przeciwskazań ze strony
          ginekologicznej.
      • Gość: XXX Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 05.10.02, 19:56
        katii1 napisała:

> Ja miałam pierwszą wizyte u ginekologa w czasie kiedy także byłam jeszcze
        > dziewicą i mnie nie badał. Myślę , że ciebie też nie będzie badał a już
        napewno
        >
        > nie będą to standardowe badania tylko jakieś inne więc nie masz się co
        obawiać.
        >
        > A co do Diane 35 to aż się dziwie , że zalecił ci je dermatolog , owszem są
        > dobre , można powiedzieć , że nawet bardzo dobre w walce z trądzikiem ale
        mają
        > też w późniejszym okresie duże skutki uboczne więc zastanów się czy warto.

Teraz są tacy ginekolodzy którzy jak kobieta jest dziewicą to wiedzą jak badać.
        Moja znajoma jest ginekologiem i dziewice bada normalnie.
      • Gość: myrka Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 12:04
        katii1 napisała:

> A co do Diane 35 to aż się dziwie , że zalecił ci je dermatolog , owszem są
        > dobre , można powiedzieć , że nawet bardzo dobre w walce z trądzikiem ale
        mają
        > też w późniejszym okresie duże skutki uboczne więc zastanów się czy warto.

dziewczyno, na litosc boska nie szerz ciemnogrodu, jakie "duze skutki uboczne"
        moga miec w pozniejszym okresie Diane-35? Bezplodnosc? deformacje ciala? smierc
        w strasznych meczarniach? Gdyby tak bylo to specyfik nie zostalby
        zarejestrowany jako lek i nie bylby przepisywany przez lekarzy. Zalecam
        odrobine rozsadku i poczytania o powyzszym temacie a nie powtarzania plotek
        zaslyszanych w kolejce po mieso

myrka (ktora zazywala Diane-35 przez ponad rok)
        • katii1 Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 06.10.02, 13:01

> dziewczyno, na litosc boska nie szerz ciemnogrodu, jakie "duze skutki
          uboczne"
          > moga miec w pozniejszym okresie Diane-35? Bezplodnosc? deformacje ciala?
          smierc
          >
          > w strasznych meczarniach? Gdyby tak bylo to specyfik nie zostalby
          > zarejestrowany jako lek i nie bylby przepisywany przez lekarzy. Zalecam
          > odrobine rozsadku i poczytania o powyzszym temacie a nie powtarzania plotek
          > zaslyszanych w kolejce po mieso
          >
          > myrka (ktora zazywala Diane-35 przez ponad rok)
          > dziewczyno, na litosc boska nie szerz ciemnogrodu, jakie "duze skutki
          uboczne"
          > moga miec w pozniejszym okresie Diane-35? Bezplodnosc? deformacje ciala?
          smierc
          >
          > w strasznych meczarniach? Gdyby tak bylo to specyfik nie zostalby
          > zarejestrowany jako lek i nie bylby przepisywany przez lekarzy. Zalecam
          > odrobine rozsadku i poczytania o powyzszym temacie a nie powtarzania plotek
          > zaslyszanych w kolejce po mieso
          >
          > myrka (ktora zazywala Diane-35 przez ponad rok)

Myrka jesteś chyba jakaś niedoinformowana , proponuje zapoznać się z kilkoma
          postami dziewczyn które zażywały Diane troche dłużej od Ciebie to może wtedy
          będzie Ci łatwiej zrozumieć przed czym ją ostrzegam . Poza tym ja nikogo nie
          straszę , sama zażywam Diane dlatego że przy moich dolegliwościach spisuję się
          świetnie ale mam świadomośc tego że za kilka lat mogę mieć przez to jakieś
          problemy . A jeśli dla ciebie niepłodność czy torbiele na jajnikach to
          niewielkie skutki uboczne to podziwiam za odwage.
          • Gość: myrka Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 14:15
            katii1 napisała:

> Poza tym ja nikogo nie
            > straszę , sama zażywam Diane dlatego że przy moich dolegliwościach spisuję
            się
            > świetnie ale mam świadomośc tego że za kilka lat mogę mieć przez to jakieś
            > problemy . A jeśli dla ciebie niepłodność czy torbiele na jajnikach to
            > niewielkie skutki uboczne to podziwiam za odwage.

skad masz informacje, ze skutkiem ubocznym zazywania Diane sa torbiele i
            nieplodnosc? podaj mi jakis link do chociaz jednej publikacji naukowej, ktora
            by udowadniala powstawanie torbieli albo nieplodnosci jako skutek zazywania
            Diane; twoja wypowiedz przypomina mi post faceta, ktory kiedys napisal na
            pl.sci.medycyna argumentujac, ze pigulki maja powazne skutki uboczne, bo jego
            ojciec lezy wlasnie na neurologii w szpitalu i wszystkie kobiety, ktore
            przebywaja na oddziale braly/biora pigulki i one sobie wykoncypowaly, ze to
            wlasnie od tych pigulek (zaden lekarz na oddziale nie stwierdzil, ze istnieje
            jakas zaleznosc miedzy wczesniejszym zazywaniem pigulek a schorzeniami tych
            kobiet)
            • katii1 Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 06.10.02, 16:50
              Myrka nie mam zamiary dyskutować z tobą o szkodliwości tab. anty bo nie jestem
              specjalistką w tej dziedzinie i prosperuję tylko na doświadczeniach niektórych
              kobiet. To że ty brałaś Diane przez ponad rok i czujesz się świetnie nie
              oznacza że nie wpłyneły na twój organizm szkodliwie , czego ci oczywiście nie
              życzę , ale to najczęściej objawia sie dopiero po latach. A co do pewności że
              to właśnie przez te tabletki można się nabawic torbieli na jajnikach to owszem
              nie mam jej , ale wg mnie to trochę podejrzane jeśli występowały w większości u
              kobiet które zażywały własnie Diane 35. Nie jestem przeciwniczka antykoncepcji
              bo jak już wspominałam sama biorę Diane ale u mnie jest to konieczność gdyż to
              jedyny lek który mi pomaga i nie mówię tutaj o problemach skórnych , gdybym
              miała tylko taki problem napewno nie sięgnełabym po ten lek ze względu na to że
              właśnie nie jest jeszcze dokładnie przebadany i nie wiadomo do końca co może
              spowodowac w naszym organiźmie.
              • Gość: myrka Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.acn.waw.pl 06.10.02, 22:37
                katii1 napisała:

> Myrka nie mam zamiary dyskutować z tobą o szkodliwości tab. anty bo nie
                jestem
                > specjalistką w tej dziedzinie i prosperuję tylko na doświadczeniach
                niektórych
                > kobiet. To że ty brałaś Diane przez ponad rok i czujesz się świetnie nie
                > oznacza że nie wpłyneły na twój organizm szkodliwie , czego ci oczywiście nie
                > życzę , ale to najczęściej objawia sie dopiero po latach. A co do pewności że
                > to właśnie przez te tabletki można się nabawic torbieli na jajnikach to
                owszem
                > nie mam jej , ale wg mnie to trochę podejrzane jeśli występowały w większości
                u
                >
                > kobiet które zażywały własnie Diane 35. Nie jestem przeciwniczka
                antykoncepcji
                > bo jak już wspominałam sama biorę Diane ale u mnie jest to konieczność gdyż
                to
                > jedyny lek który mi pomaga i nie mówię tutaj o problemach skórnych , gdybym
                > miała tylko taki problem napewno nie sięgnełabym po ten lek ze względu na to
                że
                >
                > właśnie nie jest jeszcze dokładnie przebadany i nie wiadomo do końca co może
                > spowodowac w naszym organiźmie.

coz, ja tez nie mam juz zamiaru na tym poziomie dyskutowac, poniewaz nie jestes
                w stanie podac mi zadnego tekstu naukowego udowadniajacego szkodliwosc
                zazywania Diane a "prosperujesz" ;-) na doswiadczeniach innych kobiet, ktore je
                zazywaly (ciekawe swoja droga ile ich bylo); swoja droga ciekawe skad te
                przekonanie, ze lek nie zostal jeszcze dokladnie przebadany i nie wiadomo co
                moze spowodowac w naszym organizmie, czyzby cytat z nauk przedmalzenskich ;-)
                w wolnej chwili poczytaj sobie jakie skomplikowane procedury musi przejsc
                lekarstwo zanim zostanie wypuszczone na rynek
    • anexxa Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 05.10.02, 19:07
      ginekolog nie zawlecze cie przemoca na fotel.

ale mimo tego, ze jestes dziewica, warto dac sie
      przebadac - owszem, dla wielu jest to mocno niekomfortowe
      przezycie, ale zapewniam cie, ze warto wiedziec, czy nic
      zlego i niezauwazalnego sie nie dzieje.

xx.
    • Gość: XXX Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 05.10.02, 19:52
      maniurka napisała:

> Mam problem bo od kilku miesięcy walcze z trądzikiem i bylam ostatnio u
      > dermatologa ktory polecil mi tabletki antykoncepcyjne (Diane-35) lecz mozna
      > ja dostac tylko z przepisu ginekiologa.

Tak wszystkie tego typu tabletki, hormonalne, antykoncepcyjne wydaje się tylko
      z przepisu lekarza.

> Tabletki hormonalne pomagaja w
      > leczeniu trądzika ale czy idac po nie do ginekologa nie mogloby obyc sie bez
      > badania???

Musi być wykonane leczenie ginekologiczne, ale powinnaś jeszcze zrobić badanie
      przez krew na poziom stężenia hormonów płciowych. Bez badania nie przepiszą ci
      Diane 35, gdyż jest to poważne tabletki.

> Czy gybym mu powiedziala ze te tabletki potrzebne mi sa na
      > pryszcze i ze to moja pierwsza wizyta to czy nie mosial by mnie badac?

Może jedno opakowanie przepisze ci bez badania, ale przy następnym opakowaniu
      i kolejnej wizycie będzie cię musiał zbadać.

> A
      > jeśli nie to co mam zrobić zeby dostać te tabletki ale zeby mnie nie badal?

Ale przez krew badanie zrób na poziom stężenia hormonów płciowych.

> Bo jak ma mnie badać to ja rezygnuje ,juz samo myslenie o tym jest dla mnie
      > strasznie stresujace a co dopiero badanie ...P.S.Chciałabym jeszcze dodać że
      > jestem dziewicą :)
    • Gość: samanta Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: 5.2.1R1D* / *.kabel.telenet.be 05.10.02, 21:46
      Zapisz sie do kobiety ginekologa .
      Porozmawiaj z nia o swoim problemie a ona stwierdzi czy badanie jest
      konieczne.
      Zreszta jak juz tam bedziesz to warto sie przebadac (to naprawde nie boli!)
      czy nie masz jakiejs nadzerki czy czegos .
      Jak chodzilam do szkoly to wszystkie dziewczynki musialy odbyc ta wizyte
      podobnie jak przeswietlenie pluc aby stwierdzic, czy wszystko jest w
      porzadku.
    • pauli7 Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 05.10.02, 21:54
      Maniurka, ja tez bralam Diane, tez glownie ze wzgledu na tradzik. Przypisala mi
      pani ginekolog i to niestety po badaniu (takze krwi, jak juz dziewczyny
      wczesniej mowily), bo zeby brac hormony, trzeba byc pewnym, ze nie rozreguluja
      ci wszystkiego. Badanie jest faktycznie malo przyjemne, ale chyba glownie ze
      wzgledow psychicznych -nie boli, a dziewice dobry lekarz bada przeciez
      inaczej!. No i dobry lekarz jak juz ma wszystkie wyniki, dopiero wtedy dopiera
      lek. Ja mialam problemy z tradzikiem, a okazalo sie ze to tylko objaw
      powazniejszych problemow i lecze sie do dzis... Diane pomoglo uregulowac
      wariujace hormony a to od razu poprawia cere...
      pozdrawiam i zycze powodzenia

PS. Powiedz lekarzowi(najlepiej kobiecie:) ) ze sie boisz, ona zrozumie i
      pomoze, ja tak zrobilam:))
    • katii1 Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 05.10.02, 22:23
      Ja osobiście nie polecałabym wizyty u kobiety ginekologa , raz w zyciu badała
      mnie kobieta i powiedziałam sobie że więcej nigdy! , przez pare dni miałam
      wrażenie jakbym była rozepchana , faceci są zdecydowanie bardziej delikatni.
    • Gość: EWKA DAWNO.. IP: 80.48.168.* 06.10.02, 15:41
      DAWNO MNIE NIKT TAK NIE ZADZIWIŁ.
      DZIEWCZYNO, A CZEGO TY SIĘ BOISZ TAK TEGO GINEKOLOGA?!
      KRZYWDY CI NIE ZROBI, A PRZYNAJMNIEJ BĘDZIESZ WIEDZIAŁA, CZY ZE ZDROWIEM MASZ
      WSZYSTKO W PORZĄDKU. PAMIĘTAM, ŻE SIĘ TEŻ ZA PIERWSZYM RAZEM TROCHĘ WSTYDZIŁAM.
      ALE NIE BAŁAM. CHCIAŁAM TABLETKI (NO, MOZE NIE NA TRĄDZIK :-)), I JE DOSTAŁAM.
      A TO BADANIE WCALE NIE JEST TAK NIEPRZYJEMNE, JAK CI WMAWIAJĄ INNI. SERIO. IDŹ
      Z KOLEŻANKĄ ALBO Z MAMĄ, JEŚLI SIĘ SAMA OBAWIASZ. TRZYMAM KCIUKI, BRODA DO
      GÓRY. GINEKOLODZY SĄ OK.
    • Gość: XXX Re: papierosy, alkohol + Diane 35 = Stop, zakaz IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 06.10.02, 18:20
      No i palić papierosów i pić alkoholu podczas zażywania Diane 35 nie wolno!!!
      • Gość: calineczka Re: papierosy, alkohol + Diane 35 = Stop, zakaz IP: *.jeremi.pl / 192.168.0.* 06.10.02, 18:50
        Pierwsze slysze, zeby nie mozna bylo pic alkoholu. Bzdura. Przeczytaj sobie
        ulotke.
        • Gość: XXX Re: papierosy, alkohol + Diane 35 = Stop, zakaz IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 06.10.02, 18:54
          Gość portalu: calineczka napisał(a):

> Pierwsze slysze, zeby nie mozna bylo pic alkoholu. Bzdura. Przeczytaj sobie
          > ulotke.

tak słyszałam tylko od kogoś odnośnie tego alkoholu (może się mylił), ale
          papierosów palić to napewno nie wolno.
          • justy1 Re: papierosy, alkohol + Diane 35 = Stop, zakaz 06.10.02, 19:03
            Z tym alkoholem to może chodziło o wątrobę: Diane obciąża wątrobę, alkohol też.
            Dobrzeby było "nie nadużywać alkoholu" podczas przyjmowania Diane i nie tylko ;)
    • Gość: Ewelina Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.02, 19:39

Diane jest bardzo skuteczne - to prawda. Ale to jest bardzo silnie działający
      lek i nie można go zbyt długo zażywać. Ginekolog powinien Ci wcześniej zrobić
      badania hormonalne. A badanie ginekologiczne - jak badanie. Kiedyś to pierwsze
      trzeba przejść :)
      Proponuję Ci abyś się zdecydowała na tabletki tzw. trzeciej generacji (np.
      Cilest lub Anteovin). Są one bezpieczniejsze w zażywaniu a także mają dobry
      wpływ na cerę.

Jak miałam 18 lat to także miałam problemy z cerą. Dermatolog zalecił mi
      Diane. Moja ginekolog przepisała mi go (po badaniach!) i przez jakiś czas
      zażywałam te tabletki. Rzeczywiście - po dwóch opakowaniach poprawa była bardzo
      widoczna. W zasadzie mój problem z cerą zniknął. Jednak po pół roku zażywania
      zdecydowałam się na pigułki o mniej silnym działaniu (najpierw Marvelon, potem
      Anteovin a teraz biorę Cilest). Na szczęście problemy z cerą nie powróciły, a
      także czuję się lepiej (przy Diane miałam częste problemy z żołądkiem).

• deptaczek Re: GINEKOLOG A TRĄDZIK 07.10.02, 09:58
      koniecznie idź do ginekologa
      jak masz problemy z trądzikiem i dermatolog poradziła Ci tabletki ac, to znaczy
      że jesteś już w wieku, w którym trzeba robić badania kontrolne - nawet jeśli
      nic się nie dzieje i nie współżyjesz - przynajmniej raz do roku.
      Badanie ginekologiczne nie jest specjalnie przyjemne, ale chyba nie gorsze od
      borowania zębów :). natomiast jest równie potrzebne jak okresowy przegląd
      zębów: nadżerki czy grzybice zdarzają się najbardziej dbającym o czystość i nie
      współżyjącym.
      DZIEWCZYNY! CHODŹCIE DO GINEKOLOGA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka