Dodaj do ulubionych

Tylna szyba

IP: *.torun.mm.pl 11.03.05, 21:15
Mam tylną szybę z ogrzewaniem i nie wiem, czy mogę ją zwyczajnie umyć?
Strasznie sie zaparowuje, a pamiętam porady z tego forum, że na to pomaga
staranne umycie szyb. Chętnie bym ją umyła, ale boję się...
Poradźcie, towarzysze.
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: Tylna szyba 12.03.05, 06:01
      Mozesz umyc. Najlepsze do mycia szyb (i nie tylko) w aucie (i nie tylko) sa sciereczki z mikrowlokien.
      Jedna wilgotna przecierasz szybe a druga zaraz wycierasz na sucho - zero smug. naprawde polecam!
    • callafior Re: Tylna szyba 12.03.05, 19:46
      Oczywiście że można taką szybą umyć, nie rozumiem skąd te wątpliwości - jeżeli
      szyba ma kontakt z wilgocią z oby stron to niby dlaczego nie można jej myć...
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
    • Gość: iwona Re: Tylna szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.05, 08:43
      Myj, nie bój się, ale przestrzegaj reguły ciągnięcia szmatki wzdłuż, a nie w
      poprzek włokien elektrycznych. Możesz zastosować dowolny plyn do mycia szyb,
      nie stosuj ściągaczki do wody - tylko najpierw gąbka z plynem, potem miękka
      szmatka.
      • Gość: iza Re: Tylna szyba IP: *.torun.mm.pl 13.03.05, 21:42
        Dzięki, może to głupie wątpliwości, ale jestem początkująca. To ogrzewanie
        wydaje się takie delikatne.
        W ogóle czekam na cieplejszy dzień, żeby wymyć trochę ten samochód od środka i
        porządnie go wysuszyć.
        No i żeby się ogrzać. ;)
        • vatseq Re: Tylna szyba 14.03.05, 11:16
          Żeby mieć suche auto zimą nie potrzeba żadnych czarodziejskich sztuczek:
          otrzepuj buty ze śniegu przed wejściem do auta (siądź w ten sposób, by sopy były
          na zewnątrz, strzepnij buty i obróć się na fotelu - nie otrzepuj o próg, bo
          obtłuczesz lakier!), na zimę włóż gumowe dywaniki, z których usuwaj wodę i śnieg
          przez wylanie ich zawartości :-), wietrz auto po jeździe zostawiając je na
          chwilkę otwarte "na przestrzał". Skutek tych wszystkich czynności jest taki, że
          auto jest suche i szyby nie parują. Nawet jak wsiądziesz w mokrym ubraniu
          (śnieżyca), to wentylacja usunie tę wilgoć z kabiny.

Aha, pamiętaj, aby dopływ powietrza do kabiny był otwarty!

vatseq
          • Gość: usia Re: Tylna szyba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 12:53
            Cudowne: "..... nie otrzepuj o próg, bo
            > obtłuczesz lakier!)...." vatseq - to chyba musi świątynia jakaś, a nie
            samochod? Może jeszcze kapcie zakładać - przed wejściem?
            Tak czcisz brykę? Porażające.
            • Gość: iza Re: Tylna szyba IP: *.torun.mm.pl 14.03.05, 15:44
              Ja tam czczę samochód okropnie i strasznie jestem z niego dumna! :))
            • Gość: Joe Collins Re: Tylna szyba IP: 217.153.47.* 14.03.05, 16:30
              Takie to dla ciebie dziwne? Należysz może do ludzi, którzy otwierając na parkingu drzwi, obtłukują stojący obok samochod?
          • Gość: iza Re: Tylna szyba IP: *.torun.mm.pl 14.03.05, 15:47
            vatseq napisał:

> Żeby mieć suche auto zimą nie potrzeba żadnych czarodziejskich sztuczek...

Wszystko to robię, ale niestety, jak wsiądą 4 osoby w śnieżycy, to szyby są
            zaparowane kompletnie. :/
            Co masz na myśli przez "otwarty dopływ powietrza do kabiny"? Włączony nawiew?
            • Gość: ktb Re: Tylna szyba IP: 141.11.234.* 14.03.05, 18:41
              Spóbuj jeszcze czegoś: na stacjach Shella znajdziesz płyn przeciwko parowaniu.
              Po umyciu szyb zastosuj i powinnaś mieć spokój. Nie mam teraz tego problemu, bo
              mój samochód dobrze się wietrzy, ale 100 lat temu (a może 20) stosowałem w
              maluchu podobny wynalazek i działało. Szyby mogły byc mokre ale nie zamglone.
              Nie jestem pracownikiem Shella - gdyby ktoś mnie posądzał o kryptoreklamę - ale
              mają parę dobrych wynalazków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka