Dodaj do ulubionych

co z samochodem po wypadku..

IP: *.pl / *.zlo.cxt.pl 19.12.05, 13:01
to znaczy auto po dachowaniu, interesuje mnie jak teraz wygląda sprawa
złomowania. mam obowiązek go zezłomować? czy wolno mi wyciągnąć co się jeszcze
da? a może mogę go jedynie odsprzedać na części komuś? proszę o odp. dzięki
Obserwuj wątek
    • w357 Re: co z samochodem po wypadku.. 19.12.05, 13:17
      Gość portalu: rrrr napisał(a):

> to znaczy auto po dachowaniu, interesuje mnie jak teraz wygląda sprawa
      > złomowania. mam obowiązek go zezłomować?
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Jeżeli samochod nie nadaje się do reperacji ,to musisz go zezłomować, ale
      dopóki tego nie zrobisz,to samochód cały czas jest Twoją własnością i możesz z
      niego wyjąć wszystko co chcesz !

O ile nic się nie zmieniło,to samochodu "niesprawnego"(rozbitego) nie można
      sprzedać,ale tego na aktualne przepisy nie jestem pewien w 100%.
      • entry ???? jakas nowośc 19.12.05, 17:24
        > O ile nic się nie zmieniło,to samochodu "niesprawnego"(rozbitego) nie można
        > sprzedać,ale tego na aktualne przepisy nie jestem pewien w 100%.

no właśnie nic sie nie zmieniło, można sprzedac i kupic nawet sam dowód
        rejestracyjny i tonę sprasowanego żelastwa
        • w357 Re: ???? jakas nowośc 19.12.05, 18:05
          entry napisał:

............. można sprzedac i kupic nawet sam dowód
          > rejestracyjny i tonę sprasowanego żelastwa
          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
          Być może masz rację.....

Słyszałem kilka miesięcy temu o takim problemie w programie J.Weissa.
          Oczywiście J.Weiss nie jest wyrocznią, ale .......

O ile dobrze pamiętam,to Gość sprzedał samochód na części wraz z dowodem
          rejestracyjnym i tablicami.
          Później zaczeło go ścigać PZU,że nie przedłużył ubezpieczenia.
          Gość powiedział,że samochód sprzedany i płacił nie będzie !

PZU zapytało Wydział Komunikacji,kto jest nowym właścicielem ?
          Wydział Komunikacji nie odnotował żadnych zmian pod względem
          własności,wyrejestrowania lub przerejestrowania na nowego właściciela.
          Niby po co i jak zarejestrować "wrak" ?
          Nowy właściciel nie oddał nigdzie tablic z tego samochodu,a także nie zgłosił
          umowy kupna do Urzędu Skarbowego !

Jakiś urzędas narobił zamieszania ,że popełniono przestępstwo/wykroczenie
          podatkowe i 'papierkowe' z Wydziałem Komunikacji.

Nie pamiętam już wszystkich szczegółów,ale komentarz był,że nie wolno
          sprzedawać wraków osobom/instytucją nieupoważnionym do "złomowania".
          • entry Re: ???? jakas nowośc 20.12.05, 16:08
            > O ile dobrze pamiętam,to Gość sprzedał samochód na części wraz z dowodem
            > rejestracyjnym i tablicami.
            > Później zaczeło go ścigać PZU,że nie przedłużył ubezpieczenia.
            > Gość powiedział,że samochód sprzedany i płacił nie będzie !

ale czujesz różnicę? Sprzedał na części bez umowy kupna samochodu, a więc
            pojazd nie stał się względem prawa czyjąś własnością, ,tylko nadal jego. Drugie
            wyjście to wyrejestrowac pojazd. Obie legalne i jedyne sensowne
          • Gość: nikt należało pójść do urzędu komunikacji i powiadomić IP: *.acn.waw.pl 22.12.05, 17:53
            o zbyciu pojazdu i po problemie.
    • souls_hunter Re: co z samochodem po wypadku.. 19.12.05, 20:15
      Przeciez, kazdy srednio zdolny kowal to wyprowadzi i jeszcze sprzeda jako
      niesmigana nowka po 1-szym wlascicielu ;)
    • callafior Re: co z samochodem po wypadku.. 19.12.05, 22:37
      Możesz go sprzedać na części - tak chyba najlepiej się opłaca.
      • dzagaa20 Re: co z samochodem po wypadku.. 20.12.05, 17:18
        no ale co wtedy z wyrejestrowaniem które musisz zrobic bo Cie beda sciagac.....
        a mozesz to zrobic edynie na podstawie umowy kupna sprzedaży albo na podstawie
        zaswiadczenia o złomowaniu.... :/
        • callafior Re: co z samochodem po wypadku.. 20.12.05, 19:36
          No to chyba jasne - sprzedajesz tak jak zwykły samochód, a że to na części wie
          tylko kupiec i Ty.
          • w357 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 01:35
            callafior napisał:

> No to chyba jasne - sprzedajesz tak jak zwykły samochód, a że to na części wie
            > tylko kupiec i Ty.
            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
            Teoretycznie wszystko się zgadza,ale jak ja komuś sprzedam "niby sprawny"
            samochód(na podstawie umowy),to nie jest moim obowiązkiem zaprowadzić
            kupującego do Wydz.Komunikacji, ani do Urzędu Skarbowego!!!

Czyli sprzedający w dobrej wierze sprzedał,a kupujący niedokonując wszelkich
            procedur spowodował kłopoty sprzedającemu !!!
            • dzagaa20 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 14:22
              w357 napisał:
              > Czyli sprzedający w dobrej wierze sprzedał,a kupujący niedokonując wszelkich
              > procedur spowodował kłopoty sprzedającemu !!!

Nie nie nie, jak to spowodował kłopoty? Jeżeli sprzedajesz samochód to idziesz
              go wyrejestrowac i nic Cię więcej nie interesuje, bo Ty dopełniłeś wszelkich
              obowiązków, a to już sprawa kupującego czy zarejetruje autko i czy je opłaci,
              bo to jego będą ścigać jeśli tego nie dopełni i tu pojawia się problem: gdzie
              znaleźć kupca, który da się ścigać? Może pod sklepikiem, ale wtedy kosztuje nas
              to "połóweczkę" ;>
              Trudno obejść bzdurne przepisy . :/
              • w357 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 14:52
                dzagaa20 napisała:
                ..........Jeżeli sprzedajesz samochód to idziesz
                > go wyrejestrowac i nic Cię więcej nie interesuje....
                ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                Coś mi się zdaje,że nigdy nie sprzedawałaś samochodu !

Sprzedający nie może wyrejestrować samochodu,bo aby wyrejestrować
                samochód,trzeba oddać dowód rejestracyjny i tablice!!!
                A bez dowodu rejestracyjnego nie można sprzedać samochodu.....
                • dzagaa20 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 15:11
                  o nie nie nie
                  Ab wyrejestrować samochód należy mieć umowę kupna-sprzedaży bo przecież
                  kupujący odbiera w momencie kupna samochodu od Ciebie dowód no a tablice
                  zostaja na samochodzie i jesli mieszka się w tym samym powiacie to nawte tablic
                  nie trzeba zmieniać. I to już kupujący oddaje stare tablice i dowód i otrzymuje
                  nowy. A sprzedający ma obowiązek tylko i wyłącnzie zgłosić się do Wydziału
                  Komunikacji z umową kupna-sprzedaży i poinformowac ze sprzedał i to już nie
                  jego własność. Sprzedawałam niedanwo samochód i kupowałam również, więc znam te
                  sprawy patrząc z perspektywy obuu stron.
                  • w357 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 16:42
                    dzagaa20
                    ........... sprzedający ma obowiązek tylko i wyłącnzie zgłosić się do Wydziału
                    > Komunikacji z umową kupna-sprzedaży i poinformowac ze sprzedał i to już nie
                    > jego własność.
                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                    To może uświadom mnie nieświadomego w jakiej formie takie zgłoszenie robi się
                    na Krakowskiej ziemi ?
                    I ile , to kosztuje ?
                    Jakie druki ?
                    Jakie podanie ?
                    Czy jakieś inne dokumenty są potrzebne ?
                    Czy zaświadczenie od właściciela parkingu o zmianie samochodu lub zbyciu ?
                    Opłata w gotówce, czy znaczkami ?
                    itd.itp. :-)

Na Warszawskiej Ziemi jest jedynie obowiązek zgłoszenia zbycia samochodu do
                    Ubezpieczyciela(o czym nie wszycy wiedzą/dbają)!!!

ps.
                    Ciekawe , czy będą ścigać mojego dziadka po którym mam samochód w spadku.
                    Zanim umarł,to nie zrobił badań technicznych !
                    Nie przedłużył ubezpieczenia !
                    Nie zgłosił do Wydziału Komunikacji,że umarł i ma wszystko w dupencji :-)
                    • anmar123 Re: co z samochodem po wypadku.. 21.12.05, 17:09
                      Idziesz do Wydz. Komunikacji z umową kupna-sprzedaży, wypełniasz druczek o
                      zbyciu pojazdu, dołaczasz kopie umowy i znaczki skarbowe za wniosek (5-6pln) i
                      za załącznik (0,5 pln).
                      Potem z umową kupna-sprzedaży do ubezpieczyciela. I od niego można uzyskać
                      część niewykorzystanej składki.
                      Nie wiem jak z U.Skarb. Wiem, że trzeba mieć PIT z peselami i podpisami
                      sprzedającego i kupującego. Ale to chyba załatwia kupujący. Chodzi o podatek od
                      nabycia rzeczy.
                      • w_r_e_d_n_y Re: co z samochodem po wypadku.. 22.12.05, 02:32
                        ale po co mu to tlumaczysz skoro on WIE ,bo innym zarzuca ze nigdy nie
                        sprzedawali samochodu :-))
                        szkoda fatygi
                      • ray_knox troche o OC jeszcze 22.12.05, 23:30
                        > Idziesz do Wydz. Komunikacji z umową kupna-sprzedaży, wypełniasz druczek o
                        > zbyciu pojazdu, dołaczasz kopie umowy i znaczki skarbowe za wniosek (5-6pln) i
                        > za załącznik (0,5 pln).
                        > Potem z umową kupna-sprzedaży do ubezpieczyciela. I od niego można uzyskać
                        > część niewykorzystanej składki.

troche nie tak.... faktycznie, istnieje mozliwosc wypowiedzena zawartej umowy
                        ubezpieczenia OC i otrzymania czesci skladki (np. w sytuacji gdy w grudniu
                        oplaciles OC na caly rok a w styczniu sprzedales auto), ale tego wypowiedzenia
                        dokonuje KUPUJĄCY. dokladnie rzecz biorac - przy sprzedazy kupujacy otzrymuje
                        umowe OC bylego wlasciciela na ktorej moze jezdzic 30 dni; w ciagu tego czasu
                        kupujacy zalatwia tez formalnosci - musi wiec udac sie do ubezpieczyciela celem
                        albo
                        1) rekalkulacji umowy bylego wlasciciela, lub
                        2) wypowiedzenia tejze umowy i zawarcia nowej (niekoniecznie w tej samej firmie).

> Nie wiem jak z U.Skarb. Wiem, że trzeba mieć PIT z peselami i podpisami
                        > sprzedającego i kupującego. Ale to chyba załatwia kupujący. Chodzi o podatek
                        >od nabycia rzeczy.

nie jest powiedziane, ze obowiazek oplacenia podatku przy umowie kupna-sprzedazy
                        ciazy wylazcnie na kupujacym. jesli obie strony ustala inaczej, ten podatek moze
                        byc rozlozony np. po polowie. faktem natomiast jest,iz w naszym kraju utarla sie
                        taka "swiecka tradycja", ze podatek od czynnosci cywilno-prawnej jaka jest
                        umowa kupna-sprzedazy samochodu uiszcza kupujacy.
                        natomiast odpowiecni formularz pit-u (+ew zalaczniki, jesli np jest 2och
                        sprzedajacych lub 2och kupujacych) dostepny jest bez recepty w kazdym dobrym
                        urzedzie skarbowym:>
                • w_r_e_d_n_y Re: co z samochodem po wypadku.. 22.12.05, 02:28
                  w357 napisał:

> Coś mi się zdaje,że nigdy nie sprzedawałaś samochodu !
                  >
                  > Sprzedający nie może wyrejestrować samochodu,bo aby wyrejestrować
                  > samochód,trzeba oddać dowód rejestracyjny i tablice!!!
                  > A bez dowodu rejestracyjnego nie można sprzedać samochodu.....

wez juz nie pitol chlopie
                  to ty nigdy w takim razie nie sprzedawales auta
                  a jezeli sprzedawales i wg swoich "norm" nie wyrejestrowales to ...masz ich
                  teraz na stanie wiecej niz w garazu hahaha
              • Gość: LMB Re: co z samochodem po wypadku.. IP: *.arval.pl 23.12.05, 07:39
                Wszystko prawda, tylko ta czynność nie nazywa się wyrejestrowaniem. Jest to
                zawiadomienie o zbyciu pojazdu.
                Wyrejestrować można tylko samochód po kasacji (trzeba mieć dokument przekazania
                na złom) lub kradzieży.

Ł.

• Gość: hal Re: co z samochodem po wypadku.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 22:01
              > Teoretycznie wszystko się zgadza,ale jak ja komuś sprzedam "niby sprawny"
              > samochód(na podstawie umowy),to nie jest moim obowiązkiem zaprowadzić
              > kupującego do Wydz.Komunikacji, ani do Urzędu Skarbowego!!!

obowiazek do wydz kom lezy po stronie kupujacego , zas do US jedzie ten kto jest
              nazbaczony w umowie ..
      • pocieszne Re: co z samochodem po wypadku.. 22.12.05, 02:23
        callafior napisał:

> Możesz go sprzedać na części - tak chyba najlepiej się opłaca.

co to znaczy "sprzedac na czesci" ?
        czym sie rozni umowa kupna -sprzedazy w takim przypadku od tej "zwyczajnej" ?
    • Gość: Jasio Re: co z samochodem po wypadku.. IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 23.12.05, 06:44
      O kurna. Jak dobrze, ze wyjechalem z tego kraju i podobne glupie problemy mnie
      juz nie dotycza.
      Pozdrawiam Swiatecznie Rodakow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka