IP: *.astercity.net 04.12.02, 12:34
Poruszales kwestie jazdy rowerem zimma po drodz gdy obo jest sciezka
rowerowa. Oto, bez cenzury, wypowiedz ekspertki.Bardzo przepraszam za
wyłączenie sie z forum. Niestety to jest dodatek do
naszej pracy, ktorej ostatnio bylo wyjatkowo duzo.

Na pytanie o jazde rowerem z zimie nie ma prostej odpowiedzi. Przynajmniej ja
jej nie znam. Sama czasami jezdze do pracy na rowerze i prawde mowiac duzo
bardziej przeszkadza mi deszcz niz snieg.
Nie ma w kodeksie zadnych przepisów dla rowerzysty obowiazujacych tylko w
zimie.
Jest dokładnie powiedziane kiedy rowerzysta może jechać po chodniku. Po
jezdni
może jechać zawsze jeżeli nie ma zakazu dla rowerów i nie ma drogi dla
rowerów. Jest w kodeksie powiedziane że rowerzysta w pierwszej kolejnosci
powinien korzystać z pobocza chyba ze nie nadaje się ono do jazdy. Tak ze
jeżeli droga dla rowerów jest nieprzejezdna bo zasnizona to logiczne wydaje
się
ze może rowerzysta korzystać z oczyszczonej jezdni. Gdy droga dla rowerów
jest
Śliska, zasniezona to tak jakby jej nie bylo.

Niestety nie rozwiazuje to problemu rowerzysty ktory w trudnych warunkach
drogowych ma ciezkie zycie. Obowiazkiem wlasciciela drogi jest utrzymywanie
jej
we wlasciwym stanie ale to bardzo czesto jest czysta teoria. Mamy nadzieje ze
jednak z czasem świadomosc wagi takich wydawaloby sie drobnych dzialan bedzie
rosla. Wlasnie ruszyl caly system szkolenia z zakresu bezpieczeństwa ruchu
dla
urzędników samorządowych roznych szczebli. Jezeli nie zostana Oni wymienieni
przez nowe wladze lokalne to moze bedzie chociaz troche lepiej.

Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: hip Re: Do hip IP: 148.81.254.* 04.12.02, 13:04
      Gość portalu: Robert napisał(a):

> jeżeli droga dla rowerów jest nieprzejezdna bo zasnizona to logiczne wydaje
      > się ze może rowerzysta korzystać z oczyszczonej jezdni. Gdy droga dla
      rowerów jest Śliska, zasniezona to tak jakby jej nie bylo.

hip: Gdzie jest konkretnie taki zapis w prawie o ruchu drogowym? Proszę o
      zacytowanie odpowiedniego artykułu.
      Co to znaczy: "wydaje się" że może? Może albo nie może, a nie, że się wydaje.
      Czy jeśli uznam, że "wydaje" mi się, że jezdnia jest dla mnie w tak złym
      stanie, że mogę sobie zniszczyć samochód to może mi się "wydawać", że mogę
      jechać chodnikiem?
      pozdr
      • Gość: Robert Przepis i cytat. IP: *.astercity.net 04.12.02, 13:42
        Gość portalu: hip napisał(a):
        > hip: Gdzie jest konkretnie taki zapis w prawie o ruchu drogowym?

Rozdzial 3
        Ruch pojazdow
        Oddzial 1
        Zasady ogolne
        Art 16.
        punkt 5

Proszę o
        > zacytowanie odpowiedniego artykułu.

Kierujacy pojazdem zaprzegowym, rowerem, motorowerem, wozkiem recznym oraz
        osoba prowadzaca pojazd napedzany silnikiem sa obawiazani poruszac sie po
        poboczu, chyba ze nie nadaje sie ono do jazdy lub ruch pojazdow utrudnialby
        ruch pieszych.

> Czy jeśli uznam, że "wydaje" mi się, że jezdnia jest dla mnie w tak złym
        > stanie, że mogę sobie zniszczyć samochód to może mi się "wydawać", że mogę
        > jechać chodnikiem?

Nigdy! Jazda wzdluz po chodniku jest zabroniona bez wyjatku.
        > pozdr
        • Gość: hip Re: Przepis i cytat. IP: 148.81.254.* 04.12.02, 13:54

> Rozdzial 3
          > Ruch pojazdow
          > Oddzial 1
          > Zasady ogolne
          > Art 16.
          > punkt 5
          > > Kierujacy pojazdem zaprzegowym, rowerem, motorowerem, wozkiem recznym oraz
          > osoba prowadzaca pojazd napedzany silnikiem sa obawiazani poruszac sie po
          > poboczu, chyba ze nie nadaje sie ono do jazdy lub ruch pojazdow utrudnialby
          > ruch pieszych.
          >
          hip: To nie jest ten artykuł. Pobocze to co innego niż ścieżka rowerowa. Gdzie
          jest artykuł mówiący, że jeśli rowerzysta uzna, że ścieżka jest zła to może
          jechać jezdnią?
          Ja nie muszę znać stanu ścieżki w danym momencie. Więc jeśli wiem, że ścieżka
          istnieje to jest dla mnie oczywiste, że rowerzyści poruszają się po niej, a nie
          po jezdni (bo tak mówią przepisy). Jeśli w tej sytuacji rowerzysta jednak
          jedzie jezdnią i uczestniczy w kolizji to ON jest winien jej spowodowania. I
          dla własnego bezpieczeństwa powinien poruszać sie po ścieżce (zgodnie z
          przepisami) a jeśli nie może bo jest oblodzona wtedy zrezygnować z jazdy lub
          poruszać się po jezdni ale na własne ryzyko.
          • Gość: Robert Re: Przepis i cytat. IP: *.astercity.net 04.12.02, 15:08
            Oddzial 11
            Przepisy dodatkowe o ruchu, rowerow, motorowerow oraz pojazdow zaprzegowych
            Art 33.1
            Kierujacy rowerem jednosladowym jest obowiazany korzystac z drogi dla rowerow
            lub z drogi dla rowerow i pieszych. Kierujacy rowerem, korzystajac z drogi dla
            rowerow i pieszych, jest obowiazany zachowac szczegolna ostroznosc i ustepowac
            miejsca pieszym.
            1a. W razie braku drogi dla rowerow lub drogi dla rowerow i pieszych kierujacy
            rowerem jednosladowym jest obowiazany korzystac z pobocza, z zastrzezeniem art
            16 ust 5, a jezeli nie jest mozliwe - z jezdni.

Jedno moge przyznac: nie ma mowy w kodeksie o jakosci drogi rowerowej. Jest to
            niedopatrzenie przez parlamentarzystow, ktorzy przeciez w ogole nie jezdza na
            rowerze a jezeli juz jezdza to tylko rekreacyjnie po parku w weekend. Ale
            mozna na logike wywnioskowac, ze skoro sciezka rowerowa nie nadaje sie do jazdy
            (oblodzenie, stan techniczny) wowczas mozna jechac po jezdni, nieprawdaz?
            • Gość: hip Re: Przepis i cytat. IP: 148.81.254.* 05.12.02, 07:42

> Jedno moge przyznac: nie ma mowy w kodeksie o jakosci drogi rowerowej. Jest
              to
              > niedopatrzenie przez parlamentarzystow, ktorzy przeciez w ogole nie jezdza na
              > rowerze a jezeli juz jezdza to tylko rekreacyjnie po parku w weekend.

hip: I o to mi chodziło. Może i jest to niedopatrzenie, ale zapis jest jaki
              jest więc gdy jest ścieżka a mimo to rowerzysta jedzie jezdnią to jest to
              niezgodne z przepisami.

Ale
              > mozna na logike wywnioskowac, ze skoro sciezka rowerowa nie nadaje sie do
              jazdy oblodzenie, stan techniczny) wowczas mozna jechac po jezdni, nieprawdaz?

hip: według mnie tak nie jest, ale nie jestem ekspertem od prawa.
              Ale rozumując tym tokiem można również przyjąć, że jeśli jest ścieżka rowerowa
              i chodnik oraz chodnik jest w złym stanie technicznym to pieszy ma prawo
              poruszać się po ścieżce.
              • Gość: Robert Re: Przepis i cytat. IP: *.astercity.net 05.12.02, 11:29

> hip: według mnie tak nie jest, ale nie jestem ekspertem od prawa.

No to pomyslmy: jest zapis o chodniku, jest zapis o poboczu, jest zapis o ciagu
                pieszo-rowerowym a nie ma zapisu o sciezce rowerowej. Jak myslisz, czy jest to
                niedopatrzenie czy celowe dzialanie? Ja stawiam na niedopatrzenie, ale moze na
                ten temat winny wypowiedziec sie EKSPERTKI.

> Ale rozumując tym tokiem można również przyjąć, że jeśli jest ścieżka
                rowerowa
                > i chodnik oraz chodnik jest w złym stanie technicznym to pieszy ma prawo
                > poruszać się po ścieżce.

Tak, zwlaszcza wtedy kiedy ciaglosc chodnika zostala przerwana przez roboty
                ziemne.

Obejzyj tez free.ngo.pl/rowery/

• Gość: hip Re: Przepis i cytat. IP: 148.81.254.* 05.12.02, 13:06

Jak myslisz, czy jest to
                  > niedopatrzenie czy celowe dzialanie? Ja stawiam na niedopatrzenie, ale moze
                  na ten temat winny wypowiedziec sie EKSPERTKI.

hip: Może niedopatrzenie, nie wiem.

> > Ale rozumując tym tokiem można również przyjąć, że jeśli jest ścieżka
                  > rowerowa
                  > > i chodnik oraz chodnik jest w złym stanie technicznym to pieszy ma prawo
                  > > poruszać się po ścieżce.
                  >
                  > Tak, zwlaszcza wtedy kiedy ciaglosc chodnika zostala przerwana przez roboty
                  > ziemne.
                  hip: No dobrze. To poprzestańmy na tym. Powiadam: nie jestem specjalistą od
                  prawa o ruchu drogowym i nie wchodziłem w takie szczegóły. W każdym razie jeśli
                  jest ścieżka w dobrym stanie, a rower jedzie jezdnią to jest to wykroczenie. A
                  tak często sie zdarza.
                  • Gość: Robert Re: Przepis i cytat. IP: *.astercity.net 05.12.02, 15:20
                    W każdym razie jeśli
                    >
                    > jest ścieżka w dobrym stanie,

Jezeli jest w dobrym stanie a tylko ten stan moze ocenic rowerzysta

a rower jedzie jezdnią to jest to wykroczenie. A
                    > tak często sie zdarza.

To fakt.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka