Dodaj do ulubionych

Koleiny na nowych drogach

IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 22.05.06, 16:12
Kilka dni temu mialem okazje pierwszy raz przejechac sie obwodnica Krakowa od
Wieliczki do lotniska. No i jestem w szoku, obwodnica byla robiona kilka lat
temu a na prawym pasie juz sa solidne koleiny i oczywiscie stoja znaki o tym
ostrzegajace. To, ze stare drogi sa w oplakanym stanie to mozna zrozumiec.
Ale jak droga po kilku latach nadaje sie do remontu to to jest K..WA
SKANDAL!!! Ktos powinien za to odpowiedziec. I nie kierowcy tirow.
Obserwuj wątek
    • Gość: na zimno Re: Koleiny na nowych drogach IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.05.06, 16:32
      Kto robil droge ?
      A gdzie byl nadzor techniczny ?
      Gdzie sa ci piewcy wyzszosci asfaltu nad wszystkim innym ?
      Ilu "magistrow" bylo zatrudnionych w zarzadzie ?

Chyby jeszcze nie spalili dowodow. Wystarczy pociagnac za uszy.

• edek40 Re: Koleiny na nowych drogach 22.05.06, 16:38
      Sprawa jest prosta. W naszym pieknym kraju przetargi albo sa ustawione i wtedy placimy, jako podatnicy, majatek za g...no, albo zrobione wg zasady, ze druga najtansza oferta przechodzi (bo odrzucane sa z automatu najtansza i najdrozsza). W wtedy placimy tanio za g..no.
    • Gość: Piort Re: Koleiny na nowych drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:13
      Jeździłem po drogach budowanych przez naszych specjalistów w Iraku i w Libii,
      żadnych kolein mimo wysokich temperatur i naprawdę ogromnych, załadowanych po
      uszy ciężarówek. Tam roboty drogowe odbierała zagraniczna, chyba szwajcarska,
      firma consultingowa. Może by do odbioru naszych dróg od wykonawców zatrudnić
      zagraniczny consulting?
    • jane14 Re: Koleiny na nowych drogach 22.05.06, 22:05
      Gwoli ścisłości ta obwodnica powstawała odcinkami i najstarszy z nich, Balice-
      węzeł tyniecki, ze stopniem wodnym "Kościuszko", ma już z 25 lat. Ale
      rzeczywiscie i tam i gdzie indziej obserwuje się dziwną prawidłowość im nowszy
      odcinek tym krócej wytrzymuje.
      • Gość: na zimno Czy wykonawca byl anonimowy ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.06, 14:09
        Przeciez wiadomo, kogo wziac za d...( dokonania oczywiscie ).
        • jane14 Re: Czy wykonawca byl anonimowy ? 23.05.06, 14:36
          Oczywiście nie jest anonimowy ale anonimowi sa ci co maja go wziąść za d...
          Anonimowi a przytym niezainteresowani.
          Taką właśnie drogę wybudowano niedawno koło mnie, koleinki już są (po 2 latach)
          Gdy ja budowali wdałem się w rozmowę z gosciem który chyba za coś tam
          odpowiadał, nie wiem, ale łopatą nie machał. Ta droga miała mieć ten jakiś nowy
          standard (utwardzania podłoża) i on z rozbrajająca szczerościa powiedział, że
          tu przy tym podłożu, za te pieniadze ktore inwestor mu zatwierdził on tego nie
          osiagnie. Sadzę, że inwestor też to wiedział ale wszyscy byli zadowoleni.
          Papiery ok, koszt niski a że droga siada, zwali sie na przeładowane TIRy.
          Całego smaczku dodaje temu fakt ze ze wzgledu na charakter tej drogi TIR jest
          tam rzadkoscią, chyba ze pomyli zjazdy.
          • Gość: na zimno To sie nigdy nie skonczy. Tandeta i tyle. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.05.06, 18:09
            Podobnie jest z miejskimi studzienkami - wszystkie sie zapadaja.

Gdzie ci "inzynierowie" uczyli sie fachu ?
            Akademie pierwszomajowe podobno sa zamkniete od 17 lat i co ?

A od profesorow, docentow i doktorow roi sie na kazdym kroku.

• Gość: macius Re: Koleiny na nowych drogach IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 23.05.06, 14:56
        Wiemze obwodnica powsatawala odcinkami. Ale na innych drogach niedawno
        robionych jest to samo. Np. odcinki miedzy Krakowem i Olkuszem lub Krakow
        Brzesko i wiele innych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka