Dodaj do ulubionych

Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/

21.02.08, 09:20
Dziś chciałem sobie zjechać na stację - ładnie rozmalowany pas do
lewoskrętu, to co się może stać. No i ledwo uciekłem przed debilem,
który wyprzedzał TIRa z przeciwka. Uratowało mnie tylko to, że gość
jadący za mną widząc co się dzieje przyhamował i mogłem wrócić na
pas do jazdy prosto (a jechałem w kolumnie aut). Rozumiem, że
niektórym się śpieszy, ale coraz bardziej jestem za jakimiś testami
psychologicznymi dla kierowców:/ Tym bardziej, że gość tak na oko
nawet na hamulec nie nacisnął, więc byłoby duże bum:(
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 09:27
      e no co ty :P pewnie to wina organizatora ruchu ;)
      • Gość: hela Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ IP: *.softdesk.com.pl 21.02.08, 09:39
        i jeszcze droga pewnie w złym stanie ;)
        zawsze jest winna organizacja ruchu i stan dróg :P nigdy kierowca :P
        • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 09:48
          No w sumie tak. Jakby to była autostrada, to bym w lewo nie skręcał;)
        • jane14 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 09:49
          No i ja był jescze dodał niejasne przepisy.
          No bo czy jakiś przepis jasno i wyraźnie zabrania wyprzedzania
          lewoskretem ?
          • emes-nju Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:05
            Sorry... Czy Was wszystkich z rana pogielo?
            • winnix Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 25.02.08, 01:16
              Emes, przecież oni żartują... :)
              • emes-nju Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 25.02.08, 12:24
                Alez nie!

Calkiem serio, wyrywajac z kontekstu to, co pisze (albo wykazujac sie calkowitym niezrozumieniem), kpia sobie ze mnie. A niech se kpia :-)
                • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 25.02.08, 14:22
                  Nie bierz tego (przynajmniej mojego) tak do siebie - człowiek,
                  którego usiłowano zabić musi jednak odreagować;)
    • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 09:57
      Ale wlaczyl kierunkowskaz?
      • tiges_wiz Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 10:06
        ja mialem najcieplej jak jedna pani wymyslila kiedys wyprzedzac ciezarowke na
        drodze krajowej bez poboczy, ale z barierkami ;)

nie bylo gdzie uciekac.

No i jako maly szczyl lubilem z ojcem ciezarowka jedzic. To pamietam pijaczka,
        ktorego juz praktycznie widzialem pod kolami, bo sie zatoczyl z pobocza prosto
        na nas w nocy, ale jakos go chyba ped powietrza odrzucil, bo po ostrym hamownaiu
        okazalo sie ze idzie srodkiem drogi i jedno cienkocienko wyprzedzajace nas
        (oplandekowany zestaw z przyczepa) w wawozie na zakrecie w prawo, gdzie
        znienacka druga ciezaroka jechala na przeciwko. Uratowal ich refleks mojego ojca
        i goscia z tej scani, ktorzy zaryzykowali odbicie na pobocze. Ale pozniej stal
        zestesowany na parkingu :P
      • apache5 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 10:07
        Rozumiem że wyprzedzał po lewym pasie dla Pana ten z przeciwka "pod prąd", takie
        kretyny też są. Mnie wyprzedzał "kierowca" na drodze 11, na jezdni o 1 pasie
        ruchu w każdym kierunku z stałą wysepka po środku dla pieszych przy
        skrzyżowaniu, wykorzystał ten pas ruchu dla kierunku przeciwnego .Po
        wyprzedzeniu wjechał w prawo na teren posesji. "Wszystko przez te TIR-y"!
        • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 10:17
          Zaczął wyprzedzanie swoim lewoskrętem i kontynuował moim. Notabene
          też na DK11...
        • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:00
          apache5 napisał:

> Rozumiem że wyprzedzał po lewym pasie dla Pana ten z przeciwka "pod prąd", taki
          > e
          > kretyny też są. Mnie wyprzedzał "kierowca" na drodze 11, na jezdni o 1 pasie
          > ruchu w każdym kierunku z stałą wysepka po środku dla pieszych przy
          > skrzyżowaniu, wykorzystał ten pas ruchu dla kierunku przeciwnego .Po
          > wyprzedzeniu wjechał w prawo na teren posesji. "Wszystko przez te TIR-y"!

I przez waaadze bo umożliwiła mu wjechanie na przeciwległy pas ruchu . To
          skandal żeby te bezmyślne urzędasy siedziały i nie wymyślały nic by nie
          dopuszczać do takich karkołomnych wyczynów .
      • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 10:18
        No mrugnął raz, czy dwa. Chyba, że o mnie chodzi, to długo mrugałem.
        • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 11:37
          Pytalem o tego goscia. Bo skoro mrugal, to zaraz Cie habudzik objedzie, ze gdybys jechal wolniej i uwaznie obserwowal jezdnie, to do niczego takiego by nie doszlo. A gdyby doszlo, to mialbys wieksze szanse przezycia. Proponuje 10 km/h. Szybciej jechales, nie? Przyznaj sie. W pas do skretu wjechales majac na zegarze tak ze 30 km/h nie? To nie wstyd. Wszyscy tak robia.
          • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 11:46
            No tak moja wina - jechałem 70 (bo tyle na znaku było) żeby nie
            tamować ruchu, a hamowanie rozpocząłem na pasie do skrętu (długi
            dość). A przecież mogłem wiedzieć, że ktoś może wyprzedzać pod prąd
            i powinienem zmieniać pas z szybkością max 10-20.

A tak serio jakbym jechał wolniej to, albo by mnie gość z przeciwka
            zmasakrował, albo Ci z pasa na który wróciłem, bo wtedy pewnie już
            by mnie wyprzedzali i niebyłoby gdzie wrócić.
            • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 11:57
              To nie tak. Gdybys jechal wolniej, niezaleznie co by Cie rozjechalo, zrobiloby to delikatniej :)
              • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:01
                I jeszcze pogłaskało po główce?;)
              • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:02
                edek40 napisał:

> To nie tak. Gdybys jechal wolniej, niezaleznie co by Cie rozjechalo, zrobiloby
                > to delikatniej :)

Tak , pod warunkiem że "ono" tez jechałoby wolniej
              • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:04
                To co Simonowi się przydarzyło to drugie co do wagi przestepstwo kierowcy -
                WYMUSZENIE ogólnie pojęte .
                • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:05
                  Ale nie ma na to radaru?
                  • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:30
                    Jest i nazywa sie fototrap .
                    • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:34
                      Wiem :) Czy w Polsce jest juz akcja fototrapowa? Na razie mamy pomalowane w kolory maskujace maszty radarow, sluzace do wyciagania kasy z kierowcow. Bo gdyby o bezpieczenstwo chodzilo, to byly by rozowe, swiecily w nocy i trabily we mgle.
                • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:25
                  > To co Simonowi się przydarzyło to drugie co do wagi przestepstwo
                  kierowcy -
                  > WYMUSZENIE ogólnie pojęte .

A co jest pierwsze? Bo wg. mnie nie ma nic groźniejszego.
                  • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:28
                    Zdaniem habudzika grozniejsze jest zamordowanie pieszego, ktory wtargnal Ci pod kola, a Ty miales czelnosc jechac 55 km/h.
                    • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:32
                      edek40 napisał:

> Zdaniem habudzika grozniejsze jest zamordowanie pieszego, ktory wtargnal Ci pod
                      > kola, a Ty miales czelnosc jechac 55 km/h.

Dokładnie tak . Gdyby jechał 45km/h prawdopodobnie pieszy by zył . Zdaniem Twoim
                      nagłe wtargnięcie pieszego usprawiedliwia wyrok śmierci dla pieszego . Kierowca
                      może wtedy włączyć wycieraczki i spokojnie jechać dalej .
                      • edek40 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:37
                        Alez oczywiscie. Tylko kierowca kierowce moze zamordowac bezkarnie. A pieszy, ktory wlasnie wysiadl z samochodu, prosto pod jadacy autobus, jest juz swiety.

Korci mnie okropnie, aby sie z Toba umowic i sprawdzic jakie odniesiesz obrazenia, gdy stukne Cie przepisowo - 50 km/h. A moze jednak nie bedziesz ryzykowal? Jesli tak, to kupuj bilboardy i wywieszaj informacje dla pieszych, ze nie warto probowac.
                  • habudzik Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:29
                    simon921 napisał:

> A co jest pierwsze? Bo wg. mnie nie ma nic groźniejszego.

Nawet tak groźna rzecz jest w miarę o ile wystąpi przy małej prędkości .
                    • simon921 Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ 21.02.08, 12:52
                      Znaczy jak pojadę 10km/h zamiast 70 i ktoś we wmnie przyp**** 2x
                      większym autem jadąc ponad 100 to będę się lepiej czuł?

Pisałem wcześniej, że tu większa prędkość (przepisowa, żebyś się nie
                      czepiał) akurat pomogła.
    • Gość: Kokeeno Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ IP: 80.54.202.* 02.03.08, 18:56
      To i tak nieźle. Dzisiaj natknąłem się na gościa, który miał w serdecznym poważaniu, że z naprzeciwka jadą jakieś pojazdy - po prostu sobie wyprzedzał zmuszając innych do panicznej ucieczki na pobocze...
      • Gość: foreks Re: Wyprzedanie pasem do lewoskrętu:/ IP: *.acn.waw.pl 02.03.08, 19:06
        to chyba bylem ja. w temacie: wyprzedzam pasami do lewo-skretu, niezaleznie czy
        dotycza mojego kierunku jazdy, czy tez nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka