akodo78 31.03.09, 21:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontik_71 Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 31.03.09, 22:07 fu*k... tos chlopie przywalil.. Smiem watpic aby ogladanie takich filmow w jakikolwiek sposob moglo pomoc w opanowianiu adrenaliny w razie bycia swiadkiem wypadku. Mowie to z wlasnego doswiadczenia. W lecie bylem swiadkiem potracenia mezczyzny w centum w-wy. KOlezanka bedaca ze mna jest lekarka wiec pobiegla pomoc i kazala mi isc ze soba... Sam swego czasu przeszedlem sporo kursow pierwszej pomocy.. ale zdolny bylem tylko do zadzwonienia na 112. Odpowiedz Link Zgłoś
akodo78 Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 31.03.09, 22:15 Właśnie o to chodzi, że ta scena jest tak makabryczna, że w życiu bym sobie czegoś takiego nie wyobraził, a gdybym się tam znalazł i zobaczył coś takiego po raz pierwszy w życiu to nie wiem czy był bym w stanie wykrztusić z siebie słowo do telefonu. Może wiedząc, że jest to sytuacja jaka się zdarza dam radę (obym nigdy nie musiał...) jakoś zareagować? Opowiedz jak wyglądał Twój przypadek, co było najtrudniejsze? Czy chodzi o szok gdy widzisz człowieka z obrażeniami, czy nie wiesz co robić bo tracisz pamięć? Jak sobie z tym poradzić? Może za mało ostrzegłem ale film jest naprawdę straszny i szokujący. Jeśli naprawdę jest zbędny i nic nie daje skasujcie ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 31.03.09, 22:27 Wyobraz sobie faceta lezacego na jezdni, zlamania otwarte obu nog, zmiazdzona twarz, na brzuchu widoczny ogromny balon wywolany wewnetrznym krwotokiem... To byl wlasnie obraz jaki mi sie okazal.. Nikt bez specjalistycznej wiedzy nie jest w stanie pomoc... Odwrocisz faceta aby sie nie udusil jezykiem to mozesz mu narobic wiecej szkod niz juz ma, nie zrobisz tego, moze sie udusic... Ogolnie mozna mowic o bezradnosci i strachu przed bledem.. Wlasnie dlatego telefon i, zapomnialem o tym powyzej, aktywne powstrzymywanie pianych towarzyszy ofiary przed ruszaniem go... gdy juz przyjechala karetka i policja (trwalo to moze 3-4 minuty)moglem tylko usiasc bo na wiecej nie mialem sil. Kolezanka lekarka tez nie mogla zrobic wicej niz zbadac czy oddycha i czy jest akcja serca... Wszystko inne moglo bardziej zaszkodzic niz pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-kierownica Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 01.04.09, 11:18 To jest niesłychane, że taka gazeta na swoim portalu dopuszcza do zamieszczenia takich filmów!!! to jest SKANDAL!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 01.04.09, 11:20 jak ci sie uda wymyslic filtr, ktory sam sprawdzi zawartosc filmu a do tego automatycznie sklasyfikuje tresc, to bedziesz bogatym czlowiekiem. To nie jest sprawa gazety a jego uzytkownikow. Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 01.04.09, 13:23 idz na spacer i ostudz swoja głowkę Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Dobrze, ze nie ogladales filmu o Ruandzie. 01.04.09, 09:58 Dobrze tez, ze nie ogladales filmow z bylej Jugoslawii. II Wojna Swiatowa tez dostarczyla takich obrazow. Tylko, ze wtedy technika rejestracji obrazow nie byla taka perfekcyjna. Wiesz, ze w stacjach telewizyjnych jest niepisany ZAKAZ pokazywania takich obrazow? Problem polega tez na tym, ludzie reaguja dopiero wtedy, gdy IM SIE TO POKAZE. Wyobraznia to za malo. Idioci popelniajacy na drodze w zasadzie zbrodnie nie maja wyobrazni. I potem staraja sie za wszelka cene ratowac wlasna d.... Tylko to ich interesuje. To jest w sumie zalosne. Ja mysle, ze pijakow i tych, ktorzy "zdobyli" max punktow POWINNO sie ustawowo zmusic do obejrzenia drastycznych rejestracji zdarzen. Nie pamietam teraz dokladnie, ale chyba w paru stanach USA taki przymus istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: [+18] Film z wypadku samochodowego 01.04.09, 10:54 Cóż... takie rzeczy się zdarzają (choć rzadko widuje się aż tyle ofiar jednego zdarzenia). Pytanie, co po obejrzeniu podobnego filmu (albo tym bardziej "na żywo") pomyśli kierowca. "Mnie to się NA PEWNO nie przydarzy", czy "mnie to się też MOŻE przydarzyć"? I jak długo wrażenia pozostaną w jego pamięci (wg mnie najlepiej wyrzucić to z pamięci - ani przesadny strach, ani "nieśmiertelność" nie są dobrymi doradcami). Odpowiedz Link Zgłoś
kos52 ... 01.04.09, 11:24 Filmować powinien raczej kierowców omijających poboczem ludzi w potrzebie. Filmowaniem zniechęcił też chętnych nawet do nieporadnego niesienia pomocy. U nas może tak nie jest. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rapid130 {..} 01.04.09, 15:42 Akodo, wrzuć mi ten link na priv. Zbieram filmiki-mózgotrzepy na potrzeby rubryki "Jak jeździć BMW i dożyć emerytury". :P Odpowiedz Link Zgłoś