zawszekacperek 19.01.10, 12:34 www.gazeta.pl/0,0.html A może: Prowokacja? Głupota? Debilizm? Woda na młyn...? I co tam jeszcze? kacperek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jureek Re: Tęsknota? 19.01.10, 13:20 maria421 napisała: > Wszystko naraz. Czyli tęsknota także? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Tęsknota? 19.01.10, 13:32 jureek napisał: > Czyli tęsknota także? > Jura Jasne. Brak Zydow w Polsce to brak aktualnego tematu Odpowiedz Link
zawszekacperek Zaproszenie dla Marii... 19.01.10, 19:12 do dyskusji. Jak myślisz Mario, czy "apatrydzi" nie grają kartą antysemityzmu (obojętnie w jakim kraju), żeby ugrać coś dla siebie, mimo że mają wreszcie swój Erec Israel? kacperek maria421 napisała: > jureek napisał: > > > Czyli tęsknota także? > > Jura > > Jasne. Brak Zydow w Polsce to brak aktualnego tematu Odpowiedz Link
maria421 Re: Zaproszenie dla Marii... 20.01.10, 11:20 zawszekacperek napisał: > do dyskusji. > > Jak myślisz Mario, czy "apatrydzi" nie grają kartą antysemityzmu (obojętnie w > jakim kraju), żeby ugrać coś dla siebie, mimo że mają wreszcie swój Erec Israel > ? > Nie wiem ale tusze ze Ty wiesz i mi powiesz. Odpowiedz Link
donnerbalken Ty wiesz i mi powiesz. 20.01.10, 11:29 maria421 napisała: Cytat > zawszekacperek napisał: > > > do dyskusji. > > > > Jak myślisz Mario, czy "apatrydzi" nie grają kartą antysemityzmu (obojętn > ie w > > jakim kraju), żeby ugrać coś dla siebie, mimo że mają wreszcie swój Erec > Israel > > ? > > > > Nie wiem ale tusze ze Ty wiesz i mi powiesz. Ależ sprawa jest jasna jak słońce! Januszek ze Zbychem potrzebują "antysemityzm" jak powierza do oddychania. Bez "antysemityzmu" nie mają racji bytu.... Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Zaproszenie dla Marii... 20.01.10, 13:15 Przyznaję - zręczny unik. Jednak nalegam dalej. Czy nie uważasz, że owi "apatrydzi" grają nie fair? Z jednej strony potrafią się znakomicie "zasymilować" z narodem wśród którego chwilowo żyją (przebywają), z drugiej strony izolują się od tego narodu i podnoszą wiecznie krzyk, że dzieje się im krzywda, bo oni są ... no właśnie. A w ogóle, czy w dzieje któregokolwiek narodu wpisany jest imperatyw, że powinien on kochać inny naród, a szczególnie... "naród wybrany". kacperek maria421 napisała: > Nie wiem ale tusze ze Ty wiesz i mi powiesz. Odpowiedz Link
donnerbalken Lebensraum trzeba sobie wywalczyć... 20.01.10, 13:24 zawszekacperek napisał: > A w ogóle, czy w dzieje któregokolwiek narodu wpisany jest imperatyw, że > powinien on kochać inny naród, a szczególnie... "naród wybrany". ---------------------- Odpowiedz Link
lepian4 Re: Lebensraum trzeba sobie wywalczyć... 20.01.10, 13:28 Powspominajmy tez i Herschela Grynszpana. Teskno nam za nim. Ale sie kryszalowo zrobilo! Odpowiedz Link
donnerbalken Re: Lebensraum trzeba sobie wywalczyć... 20.01.10, 17:32 lepian4 napisał: Cytat > Powspominajmy tez i Herschela Grynszpana. Teskno nam za nim. > Ale sie kryszalowo zrobilo! O zbrodniach trza ciągle od nowa wspominać...Dla potomnych... Odpowiedz Link
jureek Re: Zaproszenie dla Marii... 20.01.10, 14:01 Nie bardzo rozumiem, o co Ci chodzi. Uważasz, że nalezy przemilczać jakiekolwiek antysemickie akty, żeby nie napędzać dalszego antysemityzmu? Jura Odpowiedz Link
maria421 Re: Zaproszenie dla Marii... 20.01.10, 14:04 Nie wiem dlaczego upierasz sie kontynuowac ze mna rozmowe na temat na jaki sama przyznaje nie mam pojecia. Odpowiedz Link
zawszekacperek Re: Zaproszenie dla Marii... 20.01.10, 19:23 OK. Rozumiem. Dzięki za rzeczową postawę. kacperek Odpowiedz Link
donnerbalken niema się co dziwować... 19.01.10, 13:21 Co prosty lud myśli, można wyczytać w komentarzach. Znając tych kilku z polskich forum, niema się co dziwować... Odpowiedz Link
jessi_a Re: Tęsknota? 19.01.10, 13:31 cyt: . - Chciałbym tą akcją wyrazić moją tęsknotę za Żydami polskimi, którzy byli, a już ich nie ma. Wspomnieć konkretnych ludzi, z imienia i nazwiska - mówi Rafał Betlejewski. I zachęca, by zgłaszali się do niego warszawiacy (i nie tylko) pamiętający Żydów, których chcą wspomnieć. Takich, których znają z literatury albo osobiście. Którzy zginęli w czasie wojny albo wyjechali z Polski w 1968 r. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Tęsknota? 19.01.10, 13:34 Powspominajmy wiec S. Morela. Zacny i znany Zyd. Polacy i Niemcy, ktorzy go spotkali padali z wrazenia. Odpowiedz Link
jureek Re: Tęsknota? 19.01.10, 13:36 lepian4 napisał: > Powspominajmy wiec S. Morela. > Zacny i znany Zyd. Pyerdolisz, jak zwykle. Morel to zbrodniarz, a nie zacny człowiek. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Tęsknota? 19.01.10, 15:14 Mielismy wspominac "Zydow". Nikt nie mowil, czy powinnismy ich moralnie wartosciowac. Siegne po lepszy przyklad: Powspominajmy Marcela R. Ranickiego! W gettcie redagowal jedynie listy podroznych obozowych. Polakow obarcza jedynie wina za przesladowania zydow, ma pretensje do swych wyzwolicieli, ktorzy narazali swe zycie i calej rodziny. Podczas wojny przegladal tez listy nedznych Polakow, ktorzy walczyli u boku imperialistow. Dlatego po wojnie pielgrzymowal na grob Marxsa, by zmazac ta plame. Az wkoncu wszystko pierdyknal i stal sie Niemiaszkiem Odpowiedz Link
donnerbalken Da weiß man, was man hat... 19.01.10, 15:24 lepian4 napisał: Az wkoncu wszystko pierdyknal i stal sie Niemiaszkiem ---------------------------------- Odpowiedz Link
jureek Re: Tęsknota? 19.01.10, 16:19 lepian4 napisał: > Az wkoncu wszystko pierdyknal i stal sie > Niemiaszkiem Nie stał się Niemcem, tylko nim był i jest. Od dzieciństwa czuł się związany z niemiecką kulturą, w Polsce czuł się obco. Zresztą nie przyjechał do Polski dobrowolnie, tylko został deportowany. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: Tęsknota? 19.01.10, 16:39 lepian4 napisał: > Do Londynu go tez pewnie deportowano? Nie, do Londynu go nie deportowano. Pisałem, że deportowano go do Polski. Londyn to chyba nie jest Polska. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Tęsknota? 20.01.10, 03:46 Nim sie w Polsce urodzil, pozniej wyjechal do Nimiec. Nasatepnie wtedy, gdyDopiero pozniej mozna mowic o deportacji. Okazujesie, ze Ranicki budzi zbyt duzo niezdrowych emocji. Powspominajmy wiec braci Bielskich. Wielu Polakow, gdyby jeszcze zylo, moglo by o ich znajomosci ze wspomnianymi bracmi opowiadac miesiacami. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Tęsknota? 19.01.10, 14:57 taa, dlatego swoja tesknote chcial wyrazic aktem wandalizmu... Odpowiedz Link
jessi_a Re: Tęsknota? 19.01.10, 15:57 jezeli wlasciciel wyrazil zgodne na grafiti, to nie jest to juz akt wandalizmu Odpowiedz Link