04.12.13, 00:23
" Czterotomową encyklopedię książkową zaatakował mól książkowy. Owad rozpoczął swoją podróż od pierwszej strony pierwszego tomu, a skończył na ostatniej stronie ostatniego tomu. Jaką drogę przebył mól książkowy, jeżeli grubość pojedynczej okładki to 4 mm, a grubość wszystkich wewnętrznych stron jednego tomu encyklopedii to 50 mm?"

Prawidlowa odpowiedz tego (autentycznego!) "testu IQ" ma brzmiec: 124 mm, pniewaz mol pokonal 6 okladek + 2 wnetrza... sad
Czy ktos z tutejszejm, bezrolnej yntelygiensci moze mnie laskawie objasnic, jak to mozliwe???
Moja blekitna krew zdaje sie (mam nadzieje, ze tylko czasowo) nie doprowadzac wystarczajacej ilosci tlenu do moich (prawdopodobnie szarych) komorek...

gfg
Obserwuj wątek
    • ja.nusz Re: Test 04.12.13, 01:05
      Odpowiedź nie tylko ma być prawidłowa, ale i jest.
      Dotleń komnaty to i szara komórka się dotleni - jeżeli to nie pomoże, to ktoś już Ci to tu wyjaśni.

PS.
      Drobna pomoc na dobranoc - udaj się do jednej z nadwornych bibliotek i popatrz na stojące na półkach księgi - wcześniej przeczytaj (uważnie) zadanie.
      • gregvong Re: Test 04.12.13, 01:19
        "Ktos", bo Wasc nie potrafisz? Czy moze tylko "Wiem, ale nie powiem!"

gfg

ja.nusz napisał:

> Odpowiedź nie tylko ma być prawidłowa, ale i jest.
        > Dotleń komnaty to i szara komórka się dotleni - jeżeli to nie pomoże, to ktoś j
        > uż Ci to tu wyjaśni.
        >
        > PS.
        > Drobna pomoc na dobranoc - udaj się do jednej z nadwornych bibliotek i popatrz
        > na stojące na półkach księgi - wcześniej przeczytaj (uważnie) zadanie.
        • gregvong PS dla Ja.nusza 04.12.13, 01:27
          Oczywiscie wiem, ze podana odpowiedz jest sluszna w 1 (jednym) przypadku, mianowicie przy zalozeniu jednej - i tylko tej - pozyji tomow encyklopedii wzgledem siebie. Przyjmowanie jednej mozliwej opcji, to owszem cena inteligencji, mianowicie tej, ktora ja nazywam tunelowa... smile

gvg

gregvong napisał:

> "Ktos", bo Wasc nie potrafisz? Czy moze tylko "Wiem, ale nie powiem!"
          >
          > gfg
          >
          > ja.nusz napisał:
          >
          > > Odpowiedź nie tylko ma być prawidłowa, ale i jest.
          > > Dotleń komnaty to i szara komórka się dotleni - jeżeli to nie pomoże, to
          > ktoś j
          > > uż Ci to tu wyjaśni.
          > >
          > > PS.
          > > Drobna pomoc na dobranoc - udaj się do jednej z nadwornych bibliotek i po
          > patrz
          > > na stojące na półkach księgi - wcześniej przeczytaj (uważnie) zadanie.
          >
          >
          • gregvong Re: PS dla Ja.nusza 04.12.13, 01:29
            "cecha" oczywiscie, nie cena

gvg
    • chief-denunciator Re: Test 04.12.13, 08:29
      God Bless Bethlehem

Ot, co...
    • ja.nusz Re: Test 04.12.13, 08:55
      gregvong napisał:

> Prawidlowa odpowiedz tego (autentycznego!) "testu IQ" ma brzmiec: 124 mm, pniew
      > az mol pokonal 6 okladek + 2 wnetrza... sad
      > Czy ktos z tutejszejm, bezrolnej yntelygiensci moze mnie laskawie objasnic, jak
      > to mozliwe???
      > Moja blekitna krew zdaje sie (mam nadzieje, ze tylko czasowo) nie doprowadzac w
      > ystarczajacej ilosci tlenu do moich (prawdopodobnie szarych) komorek...

Powyżej wyrażasz swoje zdziwienie, że 124mm to prawidłowa odpowiedź, bo najwyraźniej nie zgadzasz się z tym.
      Pytanie zostało zadane przy założeniu, że tomy stoją obok siebie lub leżą w kolejności od 1 do 4.
      Jeżeli każdy tom leży w innej bibliotece, to biedny mól musi się oczywiście nieco więcej naltać.
      • gregvong OK, ja.nusz, 04.12.13, 11:31
        nie zauwazyles "pdpuchy", zatem w porzadku: nie wiedzialem...

Chodzi o cos zupelnie innego. Mianowicie o to, ze "testy IQ" mowia na ogol wiecej o osobach owe testy wymyslajacych, niz o rozwiazujacych. W zagadce z molem "wynalazca testu" kaze mi myslec tunelowo, tzn. wychodzic z jednego tylko zalozenia, ze tomy stoja grzecznie w regale od A do D, bo taka jest norma.
        Ten sam "wynalazca testu" domaga sie o nas w innej zagadce (tuz obok) zupelnego przeciwiensta, tzn. myslenia kompletnie abstrakcyjnego: Jakiego koloru jest niedzwiedz, podchodzacy pod dom, zbudowany przez faceta na podlozu prostokatnym, ktorego wszystkie sciany zewnetrzne pokazuja na poludnie? Aby zatem podac poprawny (bialy) kolor, musisz wyjsc z zalozenia, ze facet zbudowal dom na biegunie polnocnym, co jest calkowicie sprzeczne z doswiadczeniem, badz tzw. wiedza ogolna.
        Oznacza to, ze jestes inteligentny talko wtedy, jesli Twoj sposob myslenia jest jednoczesnie i tunelowy i abstrakcyjny, co jest duzym nieporozumieniem. Osobiscie sklaniam sie do tego drugiego sposobu i dlatego tak mi trudno wtloczyc moje myslenie w tunel.

Parafrazujac powiedzonko o statystykach, mowie synowi, ze "inteligentny" moze byc tylko prawidlowo rozwiazujac testy, ktore sam napisal.

gfg

a.nusz napisał:

> Powyżej wyrażasz swoje zdziwienie, że 124mm to prawidłowa odpowiedź, bo najwyra
        > źniej nie zgadzasz się z tym.
        > Pytanie zostało zadane przy założeniu, że tomy stoją obok siebie lub leżą w kol
        > ejności od 1 do 4.
        > Jeżeli każdy tom leży w innej bibliotece, to biedny mól musi się oczywiście nie
        > co więcej naltać.
    • chief-denunciator Re: Test 04.12.13, 09:06
      Gdyby mnie ktoś szukał, to ja jestem między normalnymi ludźmi... <===Temporalnie tu=========

Ale ze względu na bezpieczeństwo osobiste zmieniam ciągle miejsce pobytu. Taki obecny układ sił.
      C'est la vie Z Ku-Klux-Klanem niema co żartować!

Ot, co

Postscriptum

God Bless Bethlehem!
      • chief-denunciator Re: Test 04.12.13, 09:16
        chief-denunciator napisała:

Ale ze względu na bezpieczeństwo osobiste zmieniam ciągle miejsce pobytu. Taki
        > obecny układ sił.

==============================

Jestem w identycznej sytuacji!

A może i gorszej!

Bo Walczący Polski Katolicyzm ci nie popuści!

Postscriptum

God Bless Bethlehem!
    • fan.club Nie posiadam żadnej papierowej encyklopedii... 04.12.13, 12:36
      więc się skręcam i zwijam i mimo ofiarnego wysiłku nie portafię wobrazić sobie 2 tomów z 6 okładkami. Próbowałem przeprowadzić eksperyment z Kindlem i tyż nic.
      Ma ktoś z PT Forumowiczów 4 książki?
      • gregvong Re: Nie posiadam żadnej papierowej encyklopedii.. 04.12.13, 13:25
        Musze cie rozczarowac. Mam ok. 40 000.

gfg

fan.club napisał:

> więc się skręcam i zwijam i mimo ofiarnego wysiłku nie portafię wobrazić sobie
        > 2 tomów z 6 okładkami. Próbowałem przeprowadzić eksperyment z Kindlem i tyż nic
        > .
        > Ma ktoś z PT Forumowiczów 4 książki?
        • fan.club Tym razem udało Ci się. 04.12.13, 13:43
          Faktycznie, rozczarowałeś mnie.
          • gregvong Re: Tym razem udało Ci się. 04.12.13, 13:49
            Piknie. Wszystcy sa zadowoleni.
            gvg
            PS
            Kiedy przestaniesz udawac faceta?

gvg

fan.club napisał:

> Faktycznie, rozczarowałeś mnie.
            • fan.club Ladies first! 04.12.13, 14:29
              To w kwestii udawania.
      • ja.nusz Re: Nie posiadam żadnej papierowej encyklopedii.. 04.12.13, 13:49
        fan.club napisał:

> więc się skręcam i zwijam i mimo ofiarnego wysiłku nie portafię wobrazić sobie
        > 2 tomów z 6 okładkami. Próbowałem przeprowadzić eksperyment z Kindlem i tyż nic

Nie musisz sobie wyobrażać takiego bezsensu.
        Mól działał wprawdzie we wszystkich 4 tomach, ale przeżarł tylko 6 okładek i wnętrza 2 tomów - zwróć uwagę gdzie zaczął i gdzie skończył swoją wędrówkę.

• fan.club Czyżby skrajne tomy... 04.12.13, 14:27
          czyli pierwszy i czwarty stały na glowie?
          Poproszę o Gnadenstoß?
          • ja.nusz Re: Czyżby skrajne tomy... 04.12.13, 14:58
            fan.club napisał:

> czyli pierwszy i czwarty stały na glowie?
            > Poproszę o Gnadenstoß?

Stały ładnie po kolei od 1 do 4 i nic nie było poprzewracane do góry nogami.
          • jureek Re: Czyżby skrajne tomy... 04.12.13, 15:14
            fan.club napisał:

> czyli pierwszy i czwarty stały na glowie?
            > Poproszę o Gnadenstoß?

Jak układasz książki na półce? Grzbietami do środka, czy na zewnątrz? Pierwszy tom z lewej, a czwarty z prawej, czy odwrotnie?
            Jura
            • fan.club Litości... 04.12.13, 15:23
              Ksiązki układam normalnie, wielotomowe od lewej do prawej.
              No tak będzie? Oświeci mnie ktoś?
              • jureek Re: Litości... 04.12.13, 15:33
                fan.club napisał:

> Ksiązki układam normalnie, wielotomowe od lewej do prawej.
                > No tak będzie? Oświeci mnie ktoś?

Skoro normalnie, to i grzbietami na zewnątrz. Gdy stoisz przed biblioteczką, to z której strony jest pierwsza strona w tak postawionym pierwszym tomie - z lewej, czy z prawej?
                Z którą stroną w drugim tomie ta strona sąsiaduje? (przez okładki oczywiście)
                Jura
                • fan.club No tak, prawie jak na głowie... 04.12.13, 15:36
                  • fan.club Z czterema Kindlami... 04.12.13, 15:54
                    ten numer na pewno nie wyjdzie.
                    • ja.nusz Re: Z czterema Kindlami... 04.12.13, 16:36
                      Ale Kindl to ne je knižka.
                      • fan.club Ano! 04.12.13, 18:52
                        Není kniha, ale celá knihovna, pane Havranku...
                    • jureek Re: Z czterema Kindlami... 04.12.13, 16:41
                      fan.club napisał:

> ten numer na pewno nie wyjdzie.

No. Myślę, że taki mol już po pierwszym kindlu dostałby niestrawności.
                      Jura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka