jessi_a Re: Link 28.03.08, 14:07 dzieki Mario za link. Niestety wczoraj nie mialam okazji ogladac. Odpowiedz Link
maria421 Re: nie ma Linku :( 29.03.08, 14:39 jessi_a napisała: > film zdjety ze wzgledu na grozby. > Tu mozesz zobaczyc: video.google.com/videoplay?docid=-2949546475561399959&hl=en Odpowiedz Link
jessi_a Re: nie ma Linku :( 29.03.08, 15:40 pewnie tez niedlugo zdejma, ze wzgledu na powazne grozby. Odpowiedz Link
jessi_a Re: FITNA 28.03.08, 16:35 mimo apelu NATO film funkcjonuje i ma sie dobrze www.dziennik.pl/swiat/article133119/Fitna_sieje_niezgode.html#reqRss Odpowiedz Link
maria421 Re: czy jest to film o islamie czy 28.03.08, 17:29 Jest o islamie. I - w konsekwencji- przeciw islamowi. Odpowiedz Link
jessi_a Re: czy jest to film o islamie czy 29.03.08, 09:27 czyli trzeba sie zastanowic, nad tym przeslaniem : "Głos z nagrania przekonuje, że "mądrzy ludzie" z Unii Europejskiej umyślnie "poddają muzułmanów próbie". "Odpowiedź będzie taka, jaką zobaczycie, a nie taka, o jakiej słyszycie, i niech nasze matki uznają nas za zmarłych, jeśli nie powstaniemy w obronie posłańca Boga" - dodaje bin Laden" Odpowiedz Link
jecki.p cos w tym jest, jessi... 29.03.08, 10:33 - juz na poczatku lat 60-tych Niemcy zaczeli "poddawac muzulmanow probie", sciagajac dziesiatki tysiecy Turkow z Anatolii i pozwalajac im osiedlac sie (z rodzinami!) na czas nieograniczony... j. Odpowiedz Link
jessi_a i ta "proba" tez zostanie doceniona 29.03.08, 11:11 przez muzulmanow oczywiscie Odpowiedz Link
jessi_a tak na marginesie 28.03.08, 19:22 kiedys uczen poprosil mnie abym sprawdzila jego Lebenslauf. Sprachkenntnise : arabisch Wyskoczyl z pomyslem abym to wyczyscila. Zapytalam, dlaczego, a bo sobie ktos tam pomysli, ze ja to jakis wojujacy islamista. Odpowiedzialam, ze owszem moga tak pomyslec, ale znacznie szybciej, czytajac juz jego nazwisko. Zaczal sie smiac i w rezultacie zostawil to bez zmian. Odpowiedz Link
jessi_a kurcze zapomnialam sie zapytac ;( 28.03.08, 19:27 jak byscie przetlumaczyli ten tytul FITNA. Jak wiadomo to slowo ma wiele okreslen. Odpowiedz Link
jecki.p Re: kurcze zapomnialam sie zapytac ;( 28.03.08, 19:58 Nie tlumacze z arabskiego... Aber ich glaube, es ist als Zwietracht, Streit gemeint. j. Odpowiedz Link
maria421 Re: kurcze zapomnialam sie zapytac ;( 28.03.08, 22:13 jessi_a napisała: > jak byscie przetlumaczyli ten tytul FITNA. Jak wiadomo to slowo ma > wiele okreslen. > "Dziennik" mowi ze to znaczy "niezgoda" Odpowiedz Link
fan.club Henryk M. Broder na temat filmu. 30.03.08, 18:50 www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/0,1518,544263,00.html Odpowiedz Link
jecki.p Re: Henryk M. Broder na temat filmu. 30.03.08, 19:25 Dem ist nichts hinzuzufügen. )) j. Odpowiedz Link
jessi_a Von Fatma Aykut 30.03.08, 19:51 "Als gläubige, aber nicht praktizierende Muslimin fühle ich mich durch den Film nicht in geringster Form in meinem religiösen Empfinden verletzt. Denn weder wird Allah beleidigt noch unser Prophet. Wilders macht auch nicht den Fehler, den Theo van Gogh gemacht hatte, indem er Sexualität mit dem Koran in Verbindung bringt - womit ich keine Probleme hätte, aber die Explosionsgefahr bei den weniger gemäßigten Moslems weltweit hätte sich damit mit Sicherheit potenziert." no to chyba nie ma problemu Odpowiedz Link
jessi_a a to mnie juz rozbawilo 30.03.08, 20:00 Nur hält er bewusst einige wichtige Informationen zurück. Die hohe Arbeitslosigkeit unter Migranten, die geringen Bildungschancen, den alltäglichen Rassismus, dem viele, vor allem männliche Migrantenkinder, ausgesetzt sind. Was war nun zuerst da, die Henne oder das Ei? A kto im nie daje sie ksztalcic? Odpowiedz Link
jecki.p die "weniger gemäßigten Moslems" 30.03.08, 20:09 haben exakt den gleichen Wunsch an Fatma Aykut, wie die Wgemäßigte" chinesische Führung an den Dalai Lama: Mögen sie (am besten auf der Stelle) den Löffel abgeben ! ) j. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Von Fatma Aykut 31.03.08, 20:25 Sicher! Kein Problem: wie die Religion, so das religiöse Empfinden. Odpowiedz Link
maria421 Re: Henryk M. Broder na temat filmu. 31.03.08, 09:08 Broder jak zwykle- nic dodac nic ujac. Odpowiedz Link
jessi_a jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 15:15 www.youtube.com/watch?v=QL65dcC_UNM Odpowiedz Link
konrad-walenrod Sieht so Freedom of speech aus? 31.03.08, 15:45 jessi_a napisała: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether ----------------------------------------- Ein kleiner Unterschied! Dieser Film wurde im Ersten Deutschen Fernsehen öffentlich gesendet. Vor dem Film des Holländers haben alle deutschen Intendanten panische Angst. Und die Engländer auch. Sieht so Freedom of speech aus? en.wikipedia.org/wiki/Freedom_of_speech Odpowiedz Link
jecki.p niecierpliwys, conny ! 31.03.08, 17:34 poczkaj ze trzy latka i zobaczysz go na Phönix o godz.,powiedzmy, 0:45 ... j. Odpowiedz Link
maria421 Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 17:37 jessi_a napisała: > www.youtube.com/watch?v=QL65dcC_UNM Obejrzalam dwie minuty i stwierdzilam ze wiecej nie warto. Odpowiedz Link
jessi_a Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 18:02 a ja "musialam" obejrzec caly,za tydzien zaplanowana jest dyskusja na ten temat, chcialam sie wymigac,ze to niby dyskusja na lekcje religi dobra, nie u mnie ale niestety wysmieli mnie, ze z typen ktory tylko o "teorie Darwina ma w glowie nie beda rozmawiac". Odpowiedz Link
maria421 Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 18:07 jessi_a napisała: > a ja "musialam" obejrzec caly,za tydzien zaplanowana jest dyskusja > na ten temat, chcialam sie wymigac,ze to niby dyskusja na lekcje > religi dobra, nie u mnie ale niestety wysmieli mnie, ze z typen > ktory tylko o "teorie Darwina ma w glowie nie beda rozmawiac". > Dyskusja na temat tego numeru kabaretowego, czy na jaki temat? Odpowiedz Link
jecki.p Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 19:08 "ze z typen ktory tylko o teorie Darwina ma w glowie"..... .....ze niby jak ??? j. Odpowiedz Link
jessi_a Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 19:14 uczy religii, ale walkuje tylko jeden temat: Pochodzenie czlowieka. Odpowiedz Link
maria421 Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 19:41 jessi_a napisała: > FITNA > > Co tu dyskutowac nad filmem? Nalezy dyskutowac nad reakcja jaka on wywolal, nie tylko w muzulmanskim swiecie, ale glownie u nas. Na innym forum od 2 dni prosze o wyjasnienie dlaczego ten film obraza islam i nikt mi tego wyjasnic nie moze. A jakby nawet obrazal to co? Czy, do licha, w Europie nie mozemy nakrecic zadnego filmu, zrobic wystawy, umiescic karykatur , wyglosic przemowienia bez ciaglego zastanawiania sie czy muzulmanie sie nie obraza? A niech sie obrazaja, ich prawo. Ten wystep Rethera wylaczylam w momencie jak sie zaczal czepiac przemowienia papieza w Ratyzbonie. Przemowienia, ktorego Rether z pewnoscia nie czytal... Niech sie lepiej zajmie kazaniami jakie wyglaszaja imamowie w meczetach. Chociaz- to tez by nie bylo wcale smiesszne. Odpowiedz Link
jecki.p wiesz przeciez dobrze, 31.03.08, 19:44 dlaczego "nie mozemy". wisi nad nami tzw. "przeszlosc"... nie widze jeszcze perspektywy, w ktorej moglaby przestac wisiec. j. Odpowiedz Link
jecki.p zreflektowalem sie, 31.03.08, 19:46 ze to nie byl post na to forum - nie mowilem bowiem o "przeszlosci" diaspory, lecz o przeszlosci Niemiec / Niemcow. j. Odpowiedz Link
jessi_a Re: zreflektowalem sie, 31.03.08, 20:07 jeszcze ile bedzie wisiec i jak dlugo jeszcze trzeba trzymac morde w kubel? Odpowiedz Link
jecki.p patrz wyzej, jessi: 31.03.08, 20:12 nie widze jeszcze perspektywy, w ktorej (przeszlosc) moglaby przestac wisiec... j. Odpowiedz Link
maria421 Re: patrz wyzej, jessi: 31.03.08, 20:15 jecki.p napisał: > nie widze jeszcze perspektywy, w ktorej (przeszlosc) moglaby przestac wisiec... > Odsiecz wiedenska to tez przeszlosc. Moze nad nami wisiec? Odpowiedz Link
jessi_a Re: patrz wyzej, jessi: 31.03.08, 20:21 wiesz moze wisiec, Jedna przeszlosc wisi:przeszlosc Moskiewska Odpowiedz Link
jessi_a Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 20:19 i nikt ci tego nie wyjasni mario, bo po prostu ten film nie obraza islamu, tylko obrazili sie bracia wiary islamskiej. Odpowiedz Link
maria421 Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 21:00 jessi_a napisała: > i nikt ci tego nie wyjasni mario, bo po prostu ten film nie obraza > islamu, tylko obrazili sie bracia wiary islamskiej. > Pewnie za to, ze trudniej im teraz bedzie przekonywac nas ze islam to religia pokoju Odpowiedz Link
lepian4 Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 31.03.08, 20:36 Dlaczego dyskutujemy o notorycznym obrazaniu sie muzulmanow? Ja jeszcze na mysl o "Tal der Wölfe" slysze radosne okrzyki tureckich rasistow, ktorzy radosnie klaskali w niemieckich kinach podczas projekcji tego propagandowego filmu. Powinnismy raczej zastanowic sie, dlaczego cos takiego moglo miec miejsce? Dlaczego nikt nie protestowal? Dlaczego nie palilismy tureckich flag, nie profanowalismy ich popiepszonych symboli polityczno- religijnych? Osobiscie nie przeszkadzaja mi islamskie oszolomy, co najwyzej europejskie glaby wychowane w duchu politycznej poprawnosci. Odpowiedz Link
jecki.p jak dlugo, kochany, 31.03.08, 22:04 nie beda Ci "oszolomy" przeszkadzaly ? doputy Twoje dziecko nie bedzie w klasie nalezalo do mniejszosci? doputy nie bedziesz mieszkal w zasiegu zawodzen muezina? doputy wynik "bellum uteri"(jak myslisz, jaki?), jak sie zartobliwie wyrazil moj przyjaciel parafrazujac Huntingtona, nie bedzie jasny? j. Odpowiedz Link
maria421 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 07:54 jecki.p napisał: > nie beda Ci "oszolomy" przeszkadzaly ? > doputy Twoje dziecko nie bedzie w klasie nalezalo do mniejszosci? > doputy nie bedziesz mieszkal w zasiegu zawodzen muezina? > doputy wynik "bellum uteri"(jak myslisz, jaki?), jak sie zartobliwie wyrazil mo > j > przyjaciel parafrazujac Huntingtona, nie bedzie jasny? > > j. Mysle ze kolega Lepian mial na mysli to, ze polityczno poprawne oszolomy sa bardziej niebezpieczne od islamskich oszolomow, a to dlatego ze sciela im czerwony dywan. Odpowiedz Link
aptus Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 09:16 Nie widzialem tego filmu.Ale wystarcza mi filmiki z google o egzekucjach z Iranu, lamaniu praw czlowieka, film z BBC o Iraku i Saddamie, etc. Mysle, ze nie mozemy poddac sie propagandzie za ktora finansuej prawdopodobnie przemysl zbrojeniowy i politycy. Ja oddzielam fundametalizm od muzulmanizmu. Miedzy innymi Iran jest panstwem teokratycznym i sa miliony Iranczykow-Muzulmanow, ktorzy wyemigrowali z tego panstwa. Nie kazdy muzulmanin jest za unicestwieniem naszej cywilizacji jak i nie kazdy katolik byl i jest przeciw wyprawom krzyzowym i paleniu czarownikow. Odpowiedz Link
aptus Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 09:23 Film nie jest przeciwko islamowi, tylko przeciwko prymitywnym ludkom, ktorzy wyznaja ta religie, daja sie manipulowac. Jest przeciwko fundamentalizmowi a w wiekszym sensie przeciwko nietolerancyjnosci i fanatyzmowi religijnemu, ktory grozi naszej cywilizacji. Mysle, ze film nie przyczynia sie do dialogu, gdyz centralnie muzulmanie to prosci ludzie po za wyjatkami, i interpretuja ten film jako atak na islam Odpowiedz Link
maria421 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 09:42 aptus napisał: > Film nie jest przeciwko islamowi, tylko przeciwko prymitywnym > ludkom, ktorzy wyznaja ta religie, daja sie manipulowac. Jest > przeciwko fundamentalizmowi a w wiekszym sensie przeciwko > nietolerancyjnosci i fanatyzmowi religijnemu, ktory grozi naszej > cywilizacji. > Mysle, ze film nie przyczynia sie do dialogu, gdyz centralnie > muzulmanie to prosci ludzie po za wyjatkami, i interpretuja ten film > jako atak na islam A dlaczego mialby sie przysluzyc do dialogu? Moze wcale Wildersowi nie o to chodzio? A propos dialogu z islamem: www.rp.pl/artykul/114281.html Odpowiedz Link
maria421 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 09:47 aptus napisał: > Nie widzialem tego filmu.Ale wystarcza mi filmiki z google o > egzekucjach z Iranu, lamaniu praw czlowieka, film z BBC o Iraku i > Saddamie, etc. > Mysle, ze nie mozemy poddac sie propagandzie za ktora finansuej > prawdopodobnie przemysl zbrojeniowy i politycy. > Ja oddzielam fundametalizm od muzulmanizmu. Co to jest "muzulmanizm"? Miedzy innymi Iran jest > panstwem teokratycznym i sa miliony Iranczykow-Muzulmanow, ktorzy > wyemigrowali z tego panstwa. > Nie kazdy muzulmanin jest za unicestwieniem naszej cywilizacji jak i > nie kazdy katolik byl i jest przeciw wyprawom krzyzowym i paleniu > czarownikow. Tylko czekalam kiedy sie to pojawi- przywolywanie wydarzen z zamierzchlej historii w rozmowie na temat aktualnych wydarzen Odpowiedz Link
aptus Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 10:10 maria421 napisała: > aptus napisał: > > > Nie widzialem tego filmu.Ale wystarcza mi filmiki z google o > > egzekucjach z Iranu, lamaniu praw czlowieka, film z BBC o Iraku i > > Saddamie, etc. > > Mysle, ze nie mozemy poddac sie propagandzie za ktora finansuej > > prawdopodobnie przemysl zbrojeniowy i politycy. > > Ja oddzielam fundametalizm od muzulmanizmu. > > Co to jest "muzulmanizm"? > > Miedzy innymi Iran jest > > panstwem teokratycznym i sa miliony Iranczykow-Muzulmanow, ktorzy > > wyemigrowali z tego panstwa. > > Nie kazdy muzulmanin jest za unicestwieniem naszej cywilizacji jak i > > nie kazdy katolik byl i jest przeciw wyprawom krzyzowym i paleniu > > czarownikow. > > Tylko czekalam kiedy sie to pojawi- przywolywanie wydarzen z zamierzchlej > historii w rozmowie na temat aktualnych wydarzen > Jesli interesuje Ciebie ten temat to o krucjatach napisano tysiace ksiazek. Wazne jest aby nie uogolniac. Nie kazdy katolik i muzulmanin jest fanatykiem. To , ze wsrod wyznawcow islamu znajduje sie ich wiecej jest logiczne. Procent wyeudukowanych, inteligentnych, w konsekwencji bardziej tolerancyjnych i swiadomych ludkow wsrod muzulmaninow jest duzo mniejszy jak wsrod katolikow. Pod uwage trzeba ujac zatem aspekt socjologiczny. Jesli rezyser filmu nie chce dialogu, to dla mnie film jest swiadomie propagandowy. Mysle, ze w obecnych czasach dialog, jego proby sa jak najbardziej wskazane. Odpowiedz Link
maria421 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 10:26 Aptusie, wlasnie dlatego zeby nie uogolniac nie nalezy rozmawiac o muzulmanach tylko o islamie, o tym czego uczy ta religia i czego od swych wyznawcow wymaga. Wilders w swoim filmie cytuje Koran i ilustruje te cytaty dokumentami z najnowszej historii. Czyli, udowadnia ze terroryzm islamski i przemoc w islamie wyplywaja bezposrednio z nauk Koranu. Jest to przeciwstawieniem bardzo popularnej tezy ze o "falszywej interpretacji Koranu przez islamistow". Odpowiedz Link
jessi_a Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 10:32 aptus liczy na dialog, ktorego nie bedzie. Pamietam bezposrednio po ataku na wieze w NY, telwizja pokazywala reakcja swiata i m. in. do dzis tego nie zapomne tej malpiej radosci kobiet palestynskich. Jakze one sie cieszyly. Co najgorsze to byla szczera, nieukryta radosc. Brrr. Potem probowano to jakos wyciszyc, wygladzic. Ale nie dla mnie. Jak ma wygladac dialog w takim tle. Dla mnie dialog ma byc szczery, otwatry. Jezeli kiedykolwiek dojdzie do dialogu, to bedzie to dialog poprawnie polityczny, czyli wielkie goofno. Odpowiedz Link
aptus Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 10:48 jessi_a napisała: > aptus liczy na dialog, ktorego nie bedzie. > Pamietam bezposrednio po ataku na wieze w NY, telwizja pokazywala > reakcja swiata i m. in. do dzis tego nie zapomne tej malpiej radosci > kobiet palestynskich. Znasz powody, przeslanki, dlaczego? Moze byly i sa ofiarami wojny? Moze sa ta fundamentalistki? Nie wiemy.Media manipuluja uczuciami ludzkimi. Jakze one sie cieszyly. Co najgorsze to byla > szczera, nieukryta radosc. Brrr. O to wlasnie dowod.Dalas sie kupic propagandzie medialnej.Uleglas emocjom. Wazna jest spokojna ocena. > Potem probowano to jakos wyciszyc, wygladzic. Ale nie dla mnie. Nie sadze.Kazdy Arab i prosty i inteligentny wie i zdaje sobie sprawe, kto jest najwiekszym przyjacielem Izraela (USA), ktory tego nie ukrywa. Przypomnij sobie pacyfikacje przez Izrael a wtedy moze zrozumiesz reakcje prostych ludzi. > Jak ma wygladac dialog w takim tle. Dla mnie dialog ma byc szczery, > otwatry. Dlatego jest trudny ale potrzebny. >Jezeli kiedykolwiek dojdzie do dialogu, to bedzie to dialog > poprawnie polityczny, czyli wielkie goofno. Wykazujesz brak optymizmu i pozytywnego myslenia Odpowiedz Link
maria421 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 10:53 Wybacz, Aptus, ale to nie Jessi a Ty wyglasz na ofiare medialnej propagandy A moze te kobiety cieszyly sie nie dlatego ze uderzono w USA czyli w przyjaciela Izraela, wroga nr. 1 Palestynczykow, lecz dlatego, ze uderzono w niewiernych? Dlatego ze islam zatriumfowal nad niewiernymi? Ze byla to wygrana bitwa jihadu? Odpowiedz Link
jessi_a Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 11:01 maria421 napisała: > Wybacz, Aptus, ale to nie Jessi a Ty wyglasz na ofiare medialnej propagandy > > A moze te kobiety cieszyly sie nie dlatego ze uderzono w USA czyli w przyjaciel > a > Izraela, wroga nr. 1 Palestynczykow, lecz dlatego, ze uderzono w niewiernych? > Dlatego ze islam zatriumfowal nad niewiernymi? Ze byla to wygrana bitwa jihadu? Tak wlasnie skomentowala to telewizja arabska. Odpowiedz Link
aptus Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 11:16 maria421 napisała: > Wybacz, Aptus, ale to nie Jessi a Ty wyglasz na ofiare medialnej propagandy Moze? Pisalem, ze przylapalem sie jaki stalem sie mniej tolerancyjny, mniej ufny dla palaczy i islamu. > > A moze te kobiety cieszyly sie nie dlatego ze uderzono w USA czyli w przyjaciel > a > Izraela, wroga nr. 1 Palestynczykow, lecz dlatego, ze uderzono w niewiernych? > Dlatego ze islam zatriumfowal nad niewiernymi? Ze byla to wygrana bitwa jihadu? Moze.Nie wykluczam.Nie zaprzeczam.Ale nie mam pewnosci absolutnej. Przeciez zasugerowalem tylko, ze nie znam powodu radosci tych kobiet. Pogadaj z ludzmi od Ton i Techniki.Najlepiej gdybys namierzyla takich z panstw totalitarnych, gdyz oni musza to robic premanentnie. Co za problem spreparowac wycinek. Wyobraz sobie, ze wkejaja kawalek filmu z Twojej impry urodzinowej tuz po zamachu 11 Wrzesien 2001 . I co? Okazaloby sie, ze odbiorcy pomysleliby - aha,Maria & Co. szaleja z radosci, a tutaj taka tragedia. Jestesmy kontrolowani i manipulowani przez systemy i ich media, i niestety tak jest. Odpowiedz Link
lepian4 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 11:42 Nie znam Marii, nie wiem tez, w jaki sposob swietuje urodziny. Jestem jednak przekonany, ze potrafie odroznic jej imprezke od radosnych okrzykow terrorystow i ich pobratancow po udanym zamachu. Odpowiedz Link
meiske Re: jak dlugo, kochany, 08.04.08, 16:53 w Holandii po ataku na WTC marokanczycy tanczyli z radosci na ulicach Odpowiedz Link
lepian4 Re: jak dlugo, kochany, 01.04.08, 11:05 Fajnie jest powspominac wyprawy krzyzowe. Szkoda tylko, ze powolujemy sie na propagande politycznej poprawnosci, zwalajacej cala wine na papieza, ktory wezwal wiernych do ratowania Ziemi Swietej. Spojrzmy na ten konflikt inaczej: poslijmy dzis zbroje posilki do Mekki. Zrobmy tam taka sama rozpierdziuche, jak to uczynilo arabskie barachlo, nim papiez zaczal postekiwac o ratowaniu Ziemi Swietej. Zgwalcmy wszystkie muzulmanki, zabronmy muzulmanom pielgrzymowac do tej miesciny, zniszymy wszelkie religijne symbole i swiatynie islamskie... Mozna by tak dalej... Jestem przekonany, ze na reakcje wzburzonych muzulmanow nie musielibysm dlugo czekac. Do ogolnoswiatowej zadymy wystarcza im naiwne karykatury. Co zabawniejsze, krytykujemy postawe papieza czasow wypraw krzyzowych; dzisiejszemu paparatzi frenetycznie klaszczemy, gdy pada na kolana oddajac hold przed muzulmanskim zbrodniarzem wojennym, ktory wymordowal miliony chrzescjan. Obie postawy sa chore i wyrazaja jedynie belkot wtornego analfabetyzmu, skrytego dumnie w cieniu poprawnosci politycznej Odpowiedz Link
meiske Re: jeszcze jeden Beitrag Hagen Rether 08.04.08, 16:42 bedzie ci dopiero warto,jak muzulmanin napluje ci w twarz a za pare lat zamorduje rytualnie Odpowiedz Link
maria421 Bardzo Was prosze 03.04.08, 16:43 poswieccie pare minut na przeczytanie tego artykulu: www.weltwoche.ch/artikel/?AssetID=18663&CategoryID=91 Odpowiedz Link
jessi_a Re: Bardzo Was prosze 03.04.08, 17:09 Von René Marcus Der Autor ist Professor an einer renommierten europäischen Universität. Aus Sicherheitsgründen schreibt er unter einem Pseudonym I wszystko jasne. Odpowiedz Link
jessi_a a w Niemczech winni sa 03.04.08, 18:25 Schuld am schlechten Ruf des Islam sind die Deutschen. Weil sie die Muslime ausgrenzen, sich dem Dialog verweigern. Und schuld sind vor allem die Medien – „Stern“, „Spiegel“, BILD, auch ARD und ZDF. Weil die so einseitig berichten: Über den 11. September, Ehrenmorde, Zwangsheirat, Selbstmordattentäter oder die Kriminalität türkischer Jugendlicher. Alles Einzelfälle, nicht repräsentativ. www.bild.de/BILD/news/kolumnen/2008/fest-innenpolitik/03/07/deutsch-tuerkischer-dialog,geo=3937616.html Odpowiedz Link
jecki.p Nie jest prawda, 03.04.08, 19:04 przynajmniej CALA prawda, ze autor pisze pod pseudonimem "aus Sicherheitsgründen". Autor nie robil i nie robi tajemnicy ze swoich przekonan politycznych, nie tylko w sali wykladowej, ale takze wobec wiekszych audytoriow. Faktem jest, ze w periodykach pisuje pod pseudonimem, nie chodzi tu jednak o wzgledy bezpieczenstwa. Autor nie upowaznil tez cytowanego periodyka do publikowania podobnych "usprawiedliwien"... Mowie, bo wiem. j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod "Claudia-Fatima-Roth-Moschee" 03.04.08, 17:17 maria421 napisała: > poswieccie pare minut na przeczytanie tego artykulu: -_-_ -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_ Und deswegen wächst in Dojczland die Zahl der Moscheen und die Zahl der Kirchen geht zurück. Wozu brauchen wir Kirchen, wenn dort keiner hingeht. Außer zu Weihnachten. Stimmt dass, das der Kölner Dom auch schon zu einer Moschee umgewandelt wurde? "Claudia-Fatima-Roth-Moschee" Odpowiedz Link
jecki.p Re: "Claudia-Fatima-Roth-Moschee" 03.04.08, 17:54 Conny, bist Du noch ganz bei Trost ??? j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ich bitte um geeignete Namensvorschläge! 03.04.08, 18:05 jecki.p napisał: > Conny, bist Du noch ganz bei Trost ??? ------------------------- Wenn die Türkei erst feste in der EU verankert ist, wird auch der Pałac Kultury in Naiki im J. S. in eine Moschee umgewandelt. Ich bitte um geeignete Namensvorschläge! Rabi-ul-Awwal 25, 1429 Odpowiedz Link
fan.club Fitna anders 07.04.08, 17:03 www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,545912,00.html Odpowiedz Link
maria421 Re: ija tez: BRAVO !!! 07.04.08, 18:32 jessi_a napisała: > ale dopiero sie teraz zacznie jazgot. > > Mam nadzieje ze jest to punkt zwrotny. Strus wyciagnal glowe z piasku i moze zacznie gonic.... Odpowiedz Link
aptus Re: ija tez: BRAVO !!! 09.04.08, 09:30 maria421 napisała: > jessi_a napisała: > > > ale dopiero sie teraz zacznie jazgot. > > > > > Mam nadzieje ze jest to punkt zwrotny. Strus wyciagnal glowe z piasku i moze > zacznie gonic.... Mam wrazenie,ze sukces Wildersa traktujesz Maria jako Twoj osobisty triumf,poniewaz w ten sposob sie przekonujesz jaka jestes niby nieomylna. A nie pomyslalas ze Sad jest tez instrumentem politycznym? Haga to miejsce rozgrywek politycznych. Polityka jest nieuczciwa. Moim zdaniem Wildersa filmik jest niczym innym jak propagandowym filmem nie majacym nic wspolnego z Dialogiem i nie rozni sie niczym od filmow antysemckich z nazisitowskich Niemiec i komunistycznej Polski. Wilders powinien sie zastanowic i pomyslec co tu zrobic dla Dialogu nas cywilizowanych Europejczykow z zacofanym Swiatem Arabskim a nie robic tandentny filmik Odpowiedz Link
maria421 Re: ija tez: BRAVO !!! 09.04.08, 10:31 Aptus, wybacz , ale mowisz nie na temat. "Fitna" jest niejako egzaminem dla Europy. Egzaminem z tego, jak Europa potrafi jeszcze bronic wlasnych wartosci, z ktorych podstawowa jest prawo do wolnosci slowa. Dlatego tak wazny jest haski wyrok w sprawie "Fitna". Ty musisz byc jeszcze bardzo mlody, ale ja pamietam , jeszcze z Polski czasy kiedy sie walczylo o WOLNOSC SLOWA! Pamietam czasy kiedy na prymitywnych powielaczach drukowalo sie ulotki z "zakazanymi" przez rezim tekstami. Ja tej wolnosci nie chce sprzedac w imie politycznej poprawnosci, czy ze strachu przed tym, ze nazwa mnie islamofobka czy jakas inna "fobka". Mowisz: "Dialog"? Prosze bardzo, czemu nie. Niech najpierw muzulmanie wytlumacza CO ich obraza w tym filmie. Niech nam wytlumacza jak oni sami interpretuja te sury Koranu. Niech ich imamowie wydadza fatwe "ekskomunikujaca" Bin Ladena. Niech sie odniosa do tych ich "braci w wierze" ktorzy w Londynie niosa transparenty grozace NAM holocaustem. Do dialogu, jak do tanga, potrzeba dwojga. Odpowiedz Link
aptus Re: ija tez: BRAVO !!! 09.04.08, 11:13 Fundamentalizm,jak i inne formy fanatyzmu nalezy karac. Natomiast ludkow co sobie chodza do meczetu gdyz wierza w Allaha nie mozna porownywac z terrorystami.Religia tak, fanatyzm nie. I to w odniesieniu do kazdej religii i idelogii. Jesli jakis komunista i nazista nie jest fanatykiem i nie popelnia przestepstwa to ok.To gwarant demokracji. Maria wyluzuj. Ciebie rusza muzulmanizm innych ogolne ocieplenie globu a jeszcze innych cos innego. Naprawde tak ci zalezy,zeby przekonac innych do Twojej racji? Odpowiedz Link
maria421 Re: ija tez: BRAVO !!! 09.04.08, 11:22 Aptus, a skad sie bierze fanatyzm islamski? Co jest jego zrodlem? Wilders mowi ze Koran. Jaka jest Twoja teza? Moze wiec zamiast karac ludzi za to, ze maja fundamentalne podejscie do religii, warto zajac sie samym fundamentem tej religii? Odpowiedz Link
jecki.p "Dialog" 09.04.08, 17:08 Europy z fundamentalizmem muzulmanskim, a jest to - wbrew wszystkiemu, co usiluje sie ludziom wmawiac - nurt zdecydowanie dominujacy, przypominalby, jak wyrazilby sie niejaki Adas M. w minionym okresie swojej dobrej formy, dialogiem krowy z rzeznikiem. j. Odpowiedz Link
jessi_a Re: "Dialog" 10.04.08, 11:06 pozostaje kwestia ustalenia, kto krowa a kto rzeznik. Odpowiedz Link
jecki.p ustalenie jest dosc proste: 10.04.08, 18:06 militarnie - nawet z uwzglednieniem Pakistanu - krowa jest islam. sozjologicznie ("wojna brzuchchow" Huntingtona + 50 lat polityki imigracyjnej) krowa jest - i pozostanie na dlugo - bez watpienia Zachod. j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Jesteś starej daty! 09.04.08, 19:09 maria421 napisała: > Do dialogu, jak do tanga, potrzeba dwojga. -------------------------------------- Odpowiedz Link
maria421 Re: Jesteś starej daty! 09.04.08, 23:14 konrad-walenrod napisała: > Kto dzisiaj tango tańczy? Jak to kto? Antonio Banderas: www.youtube.com/watch?v=DEwZIufmafo > Obudź się dziewczyno! To Ty w temacie tanga jestes niedoinformowany > Odpowiedz Link
konrad-walenrod Herzlichen Dank für den Tango! 10.04.08, 08:02 maria421 napisała: > > Jak to kto? Antonio Banderas: > > www.youtube.com/watch?v=DEwZIufmafo > > > Obudź się dziewczyno! > > To Ty w temacie tanga jestes niedoinformowany ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Herzlichen Dank für den Tango! So hat man in meiner Jugend getanzt. Die Breakdancer haben alle das Maul aufgerissen, weil sie so was noch niemals gesehen haben. Breakdance ist die Sichtbare, äußere Komponente des rapiden Verfalls des Abendlandes. PS Entschuldigung! Ich habe Dein Wissen unterschätzt! Odpowiedz Link