jessi_a 01.06.08, 07:59 Czytam tu i tam, ludziska wracaja z emigracji, po 15-tu, 20-tu latach do Polski. Zastanawia mnie jak oni sobie radza z polska rzeczywistoscia. Ja to bym sie chyba totalnie pogubila. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bo4630 poltora roku temu bylem w podobnej 01.06.08, 08:16 sytuacji. Z rzeczywistoscia 20-tysiecznego miasteczka poradzilem sobie wspaniale, to byl najlepszy urlop mojego zycia, odmlodzilem sie witalnie i mentalnie o co najmniej 20 lat (stad mloda narzeczona;DDD). Gorzej bylo z mentalnoscia malomiasteczkowa, ale z ta bym sobie i tutaj w Niemczech nie poradzil. Odpowiedz Link
konrad-walenrod I nie było możliwości urlopu przedłużyć? 01.06.08, 13:30 bo4630 napisał: > sytuacji. Z rzeczywistoscia 20-tysiecznego miasteczka poradzilem > sobie wspaniale, to byl najlepszy urlop mojego zycia, odmlodzilem > sie witalnie i mentalnie o co najmniej 20 lat (stad mloda > narzeczona;DDD). > Gorzej bylo z mentalnoscia malomiasteczkowa, ale z ta bym sobie i > tutaj w Niemczech nie poradzil. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ I nie było możliwości urlopu przedłużyć? Odpowiedz Link
bo4630 mozliwosci byly, ale nie chcialem zdziecinniec, 01.06.08, 15:55 a tak szybko postepowal proces odmladzania Odpowiedz Link
konrad-walenrod Könnte wieder mal direkt von mir sein... 01.06.08, 16:12 bo4630 napisał: > a tak szybko postepowal proces odmladzania ++++++++++++++++++++++++++++++++++ Sehr gut! Könnte wieder mal direkt von mir sein... Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ich tendiere zum Aufbau Verlag 01.06.08, 17:28 bo4630 napisał: duzo Ci jeszcze brakuje do wydania ksiazki? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ja, die Verleger geben sich hier die Klinke in die Hand. Mein Dillemma, ich kann mich für keinen entscheiden. Die einen sind zu links, die anderen sind zu recht. Ich tendiere zum Aufbau Verlag. Odpowiedz Link
maya2006 Re: mozliwosci byly, ale nie chcialem zdziecinnie 02.06.08, 15:40 bo4630 napisał: > a tak szybko postepowal proces odmladzania dobreee)) Odpowiedz Link
konrad-walenrod Wolą mieszkać w swoich Wozach Drzymały... 01.06.08, 13:17 jessi_a napisała: > > Czytam tu i tam, ludziska wracaja z emigracji, po 15-tu, 20-tu > latach do Polski. > > Zastanawia mnie jak oni sobie radza z polska rzeczywistoscia. Ja to bym sie chyba totalnie pogubila. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Duch święty mie oświecił i kazał napisaś następujące zdania: Lud polski był od stuleci pod obcymi zaborami. Nie z powodu imperializmu sąsiadów, lecz z powodu chamstwa, rozwydrzenia politycznego i warcholstwa własnej kasty rządzącej (Liberum veto). I tak lud polski przyzwyczaił się do tego, że administracją państwową zajmowali się zaborcy. I wygodne to było dla prostego ludu. Można było sobie ponarzekać na dwulicowść Prusaków i być dobrym polskim patriotą. Gadupa trafnie to ujął jednym zdaniem: -- Odpowiedz Link
annajustyna Re: Wolą mieszkać w swoich Wozach Drzymały... 01.06.08, 13:22 O qrcze, jakbym sie Gadupa nazywala, to bym chyba na rekach chodzila Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Wolą mieszkać w swoich Wozach Drzymały... 01.06.08, 13:39 annajustyna napisała: > O qrcze, jakbym sie Gadupa nazywala, to bym chyba na rekach chodzila ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Gadupa jest szczęśliwy, że może żyć pod panowaniem pruskim. Ma obecnie kilkuletni, nie urywany, trwały orgazm. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Wolą mieszkać w swoich Wozach Drzymały... 01.06.08, 13:42 To moze go zabic W koncu orgazm to po francusku petit mort Odpowiedz Link
konrad-walenrod Re: Wolą mieszkać w swoich Wozach Drzymały... 01.06.08, 13:50 annajustyna napisała: > To moze go zabic W koncu orgazm to po francusku petit mort ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ petit mort Mały mord Ale całą odpowiedzialność ponoszą zaborcy... Bismarck und Konsorten Und andere Gitlerowce... Odpowiedz Link
jureek Re: moje rozwazania ;) 01.06.08, 14:13 To chyba zależy od tego, jaki ma się kontakt z krajem. Ja np. mam w Polsce dom, z konieczności wiążą się z tym różne sprawy do załatwienia, urzędowe i nie tylko, więc polska rzeczywistość nie jest mi obca. Myślę, że nie pogułbym się po powrocie na stałe, co zresztą zamierzam zrobić. Jura Odpowiedz Link
konrad-walenrod Z takim przekonaniem przyjechali tu gastarbeiterzy 01.06.08, 14:38 jureek napisał: > Myślę, że nie pogułbym się po powrocie na stałe, co zresztą zamierzam zrobić. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z takim przekonaniem przyjechali tu wszyscy gastarbeiterzy.... A teraz żyją w niemieckich Seniorenheimach.... Na Twoje stanowisko czeka już 100 Hindusów... Odpowiedz Link
jessi_a Re: moje rozwazania ;) 01.06.08, 14:44 i ja sie zastanawiam, czy jak bede na emeryturze nie wrocic do Polski. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Jetzt sage nur nicht, dass ich verbittert bin... 01.06.08, 15:07 jessi_a napisała: > i ja sie zastanawiam, czy jak bede na emeryturze nie wrocic do > Polski. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~+ Erst man musst Du bis 67. Lebensjahr arbeiten. Und, obwohl Du eine polnische Patriotin bist, wird ein großer Teil Deiner Steuern als Kriegsreparationen verwendet. (Nix da, dass ONI mają bulić. Bulić müssen deutsche Steuerzahler, unabhängig ihrer nationalen Abstammung) Und die Rentendifferenz vom 65 bis zum 67 Lebensjahr bekommt das israelische Sozialministerium Es konnte ja keiner voraussehen, dass die Rentner dort weit über 80 Jahre leben werden... Jetzt sage nur nicht, dass ich verbittert bin... Ich will verbittert sein!!! Odpowiedz Link
konrad-walenrod A ten emigrant ciągle fika fikołki ze szczęścia 01.06.08, 14:24 Miroslav Klose (* 9. Juni 1978 als Mirosław Kloze in Oppeln, Polen) ist ein deutscher Fußballprofi und Nationalspieler. A ten emigrant ciągle fika fikołki ze szczęścia, że żyje pod pruskim podkutym buciorem na karku. de.wikipedia.org/wiki/Miroslav_Klose Za 8 dni będzie mał urodziny... Odpowiedz Link
jureek Re: Kondzio, mam pytanie osobiste... 01.06.08, 14:32 ... oczywiście, nie musisz odpowiadać. Kiedy przyjechałeś do Niemiec? Czy było to w czasach, kiedy decyzja o emigracji z konieczności wymuszała zerwanie kontaktów z Polską, czyli tak do połowy lat 80-tych? Jura Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ich sage nix ohne meinen Anwalt! N/T 01.06.08, 14:42 Ich sage nix ohne meinen Anwalt! N/T Odpowiedz Link
annajustyna Re: Kondzio, mam pytanie osobiste... 01.06.08, 14:51 Pewnie spod Grunwaldu salwowal sie ucieczka Odpowiedz Link
konrad-walenrod Auf beiden Frontseiten kämpften Polen. 01.06.08, 15:28 annajustyna napisała: > Pewnie spod Grunwaldu salwowal sie ucieczka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Die Schlacht bei Tannenberg hat der olle Poznaniak Paul von Hindenburg kommandiert. Auf beiden Frontseiten kämpften Polen. Diesmal haben die Polen unterm preußischen Kommando gesiegt. Ich frage mich nur, wie der III Weltkrieg ausgeht, und wer die Kriegsreparationen an Afghanistan, Afrika, Nahen Osten, Balkan zahlen soll? www.tannenberg1914.de/index.htm Odpowiedz Link
nana_c Powrót do Polski? 01.06.08, 15:52 Nie. Gdzie dom, tam chalupa. Gdzie rodzina, tam zycie. Czyli w Niemczech. Pozatym, nie dalabym sobie rady z polska "mentalnoscia" co do pewnych zagadnien zycia- mysle, ze w ciagu pól roku splonela bym tam na stosie ;-P Odpowiedz Link
jessi_a Re: Powrót do Polski? 01.06.08, 15:55 a co z kosciolem bys zadarla, czy po prostu sasiedzi by cie tam zaciagneli Odpowiedz Link
annajustyna Re: Powrót do Polski? 01.06.08, 16:03 Goszej. Ksiadz po koledzie by ja nawiedzil Odpowiedz Link
konrad-walenrod Diesen Albtraum verfolgt... 01.06.08, 16:16 annajustyna napisała: > Goszej. Ksiadz po koledzie by ja nawiedzil --------------------------- Odpowiedz Link
konrad-walenrod Die einzige gerechte Strafe für Renegaten... 01.06.08, 16:08 nana_c napisała: mysle, ze w ciagu pól roku splonela bym tam na stosie ;-P ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Die einzige gerechte Strafe für Renegaten... Ich würde persönlich noch Holz für den Scheiterhaufen bringen... Odpowiedz Link
jecki.p widze, conny, 01.06.08, 16:22 ze juz na calego Ci sie p i e r d o l i... slonce ? j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod ze juz na calego Ci sie p i e r d o l i... 01.06.08, 16:25 jecki.p napisał: > ze juz na calego Ci sie p i e r d o l i... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wie ist Deine Version? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Henryk M. Broder, ein polnischer Emigrant 01.06.08, 18:08 jureek napisał: > Kiedy przyjechałeś do Niemiec? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Henryk M. Broder, ein polnischer Emigrant, der nicht auf den Mund gefallen ist. Würde ich in seinem Alter Polen verlassen haben, hätte ich heute einen Job beim Der Spiegel (Als Chefredakteur) tiny.pl/kqk1 Odpowiedz Link
jecki.p klar doch ! 01.06.08, 19:07 wärest Du bei dem UB gewesen, hießest Du heute Reich-Ranicki. j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Als Oberpapst aller deutscher Literaturkritiker... 01.06.08, 21:38 jecki.p napisał: > wärest Du bei dem UB gewesen, hießest Du heute Reich-Ranicki. --------------------- Odpowiedz Link
bo4630 Köhler ist doch irgendwo in Polen geboren, 01.06.08, 22:41 reicht es nicht aus? Muss unbedingt ein polnischer Präsident auch Bundespräsident werden? Odpowiedz Link
konrad-walenrod Stasiek spricht auch Polnisch und Tschechisch... 01.06.08, 23:26 bo4630 napisał: > reicht es nicht aus? > Muss unbedingt ein polnischer Präsident auch Bundespräsident werden? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ich dachte an solche Verbindung wie zwischen Sachsen und Warschau zur Zeiten des August des Starken. Unser Mann ist nun Ministerpräsident in Sachsen. Stasiek spricht auch Polnisch und Tschechisch... ### Stanislaw Tillich entstammt einer sorbischen Familie katholischer Konfession. Sein Vater war ein Zwangsarbeiter aus Polen, der im Zweiten Weltkrieg in die Oberlausitz kam und später eine Sorbin heiratete. [1] Nach seiner Schulausbildung und dem Abitur am Sorbischen Gymnasium in Bautzen studierte er an der Technischen Universität Dresden mit dem Abschluss eines Diplomingenieurs für Konstruktion und Getriebetechnik und begann 1984 als Konstrukteur in einem Elektronikunternehmen in Kamenz in Sachsen.[2] Von 1987 bis 1989 war er Angestellter der Kreisverwaltung Kamenz und von 1989 bis 1995 selbstständiger mittelständischer Unternehmer. Stanislaw Tillich lebt in Panschwitz-Kuckau, ist verheiratet und hat zwei Kinder. Er spricht neben Deutsch und Obersorbisch auch Polnisch und Tschechisch. ### de.wikipedia.org/wiki/Stanislaw_Tillich Odpowiedz Link
konrad-walenrod Przyjacielu kochany! Nie opuszczaj mnie!!!! 02.06.08, 08:41 Ogromny smutek mnie ogarnął! Gadupa zboykotował niniejszy wątek........ Idealny model polskiego uchodźstwa...... Przyjacielu kochany! Nie opuszczaj mnie!!!! wiersze.doktorzy.pl/opuszczaj.htm Odpowiedz Link