info-tw 10.09.08, 18:35 otwierając działalność gospodarczą w Polsce ma prawo świadczyć usługi (pracować) na terenie Niemiec? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jecki.p Re: Czy obywatel Polski 10.09.08, 18:51 jak najbardziej, np. filia agencji towarzyskiej... j. Odpowiedz Link
info-tw Re: Czy obywatel Polski 10.09.08, 18:55 Miałam raczej na myśli branżę budowlaną Odpowiedz Link
jecki.p Re: Czy obywatel Polski 10.09.08, 19:02 - TYZ nie ma problemu, z tym ze w tym wypadku musi placic niemieckie stawki minimalne... j. Odpowiedz Link
realdirect2 komu ma placic te niemieckie stawki minimalne, 11.09.08, 17:58 jezeli wg annyjustyny tylko wlasciciel firmy moze pracowac? A co z reszta pracownikow? Odpowiedz Link
annajustyna Re: Czy obywatel Polski 11.09.08, 11:49 Moze swiadczyc uslugi, ale tylko on (zaden jego pracownik), ale przy 1. okazji zostanie sprawdzony przez Zollamt...I lepiej by te dzialalnosc mial w PL juz od paru lat + referencje, a nie np. dzis zaklada "firme", a jutro juz jest w Niemczech. Odpowiedz Link
jecki.p no co Ty, Ichu ?! 11.09.08, 19:02 od kiedy to potrzeba podkladek pod glupie farmazony ? j. Odpowiedz Link
annajustyna Re: no co Ty, Ichu ?! 12.09.08, 12:42 To nie sa farmazony, tak glosza przepisy. Poza tym taka wlasnie ionformacje udzieli Zollamt. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W praktyce może być tak: 12.09.08, 13:47 1. Polski fachura przyjeżdza do Niemiec. 2. Melduje się u zajomego lub znajomej. 3. Idzie do odpowiedniego urzędu i w ciągu 5 minut otwiera działalność. 4. Jeżeli ma zleceniodawcę (de facto pracodawcę), to zaczyna tyrać 5. Idąc za radą znajomych załatwia sobie drugiego zleceniodawcę, żeby go nie potraktowali jako "Scheinselbständiger". 6. Raz w miesięcu wystawia im faktury i po ptakach 7. Oczywiście ma na łbie niemiecki urząd skarbowy i musi prowadzić księgowość. 8. Niektórzy z takich fachowców niestety zapominają, że muszą odprowadzić a nie przepić skasowany VAT. 9. Po roku takiej działalności mogą otrzymać pozwolenie na pracę jako pracobiorca. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: pierdolisz nie na temat. nt 12.09.08, 15:15 Zgadza się, temat jest trochę inny choć bardzo spokrewniony - ale od razu pierdolisz? - co, nie dała ci dzisiaj? Odpowiedz Link
realdirect2 moglem uzyc slowa pieprzyc, ale wlasnie jestem 12.09.08, 15:22 tym zajety. To jest jednoczesnie odpowiedz na Twoje pytanie. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: moglem uzyc slowa pieprzyc, ale wlasnie jeste 12.09.08, 15:24 realdirect2 napisał: > tym zajety. Akuuuuuuuuuuuuuuuuurat!! Odpowiedz Link
jecki.p KAZDY 12.09.08, 16:54 prowadzacy firme w PL moze LEGALNIE wysylac pracownikow do pracy w D, jesli tylko ma zleceniodawce i odpowiednia umowe. jecki dixit, causa finita ! Odpowiedz Link
jessi_a piszac w to w orgazmie ;) 12.09.08, 19:01 no coz zyjemy w XXI wieku, w cyberprzestrzeni wszystko mozliwe ;DDD Odpowiedz Link
jecki.p czyzbys chciala powiedziec, 13.09.08, 16:28 ze osiagasz orgazm przez samo czytanie moich postow ? coz, czuje sie mile polaskotany... j. Odpowiedz Link
lepian4 Re: W praktyce może być tak: 14.09.08, 11:45 Teoretyczne rozwazania polskiego patrioty na obczyznie o pracy. Powinno sie to w ramke wlozyc, ku przestrodze. Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W praktyce może być tak: 14.09.08, 12:23 lepian4 napisał: > Teoretyczne rozwazania polskiego patrioty na obczyznie o pracy. > Powinno sie to w ramke wlozyc, ku przestrodze. Lepiej niż praktyczne smrodzenie przesiedlonego polkiego faszysty. Odpowiedz Link
lepian4 Re: W praktyce może być tak: 14.09.08, 14:26 Znowu dostales wezwanie na kurs, ze tak sie wsciekasz? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: W praktyce może być tak: 14.09.08, 15:09 lepian4 napisał: > Znowu dostales wezwanie na kurs, ze tak sie wsciekasz? Nigdy nie byłem spokojniejszy. Wścieklizna to raczej choroba brunatnych psów. Odpowiedz Link
lepian4 Re: W praktyce może być tak: 14.09.08, 15:15 Jak zwykle masz racje. Szkoda tylko, ze te wsciekle psy budza to twoje lewactwo do zycia z lewackiego, bezstresowego opiepszania sie na koszt innych. Odpowiedz Link
lepian4 Re: znaczniei gorzej byloby 14.09.08, 17:18 Ano, tak sie zwykle konczy, gdy unika sie slowa opierdalac Odpowiedz Link