jessi_a 14.02.09, 17:13 nigdy Niemiec nie będzie Polakowi bratem refleksje a'la Rokita. wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem/21331,zachowywali_sie_dziwnie_-_byli_w_kapeluszach,artykul.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
intela zachowywali sie dziwnie-byli w kapeluszach 14.02.09, 17:22 Mnie sie podoba ponizszy tekst: "Wszystko co napiszę niżej będzie bardzo subiektywne i pewnie będzie stanowiło spore uogólnienie, ale związane jest z osobistymi doświadczeniami i sądzę, że mogę je przedstawić. Marek Edelmann mówił: "Co z tego, że w czasie wojny byli też dobrzy Niemcy, skoro ja żadnego nigdy nie spotkałem?". To zdanie zawsze przytaczam, gdy ktoś mi zarzuca uogólnienia." Ja tez to zawsze mowie ale o innej narodowosci ale to sprawa subiektywna jak on mowi. Odpowiedz Link
annajustyna Re: zachowywali sie dziwnie-byli w kapeluszach 14.02.09, 18:27 A Jezus Chrystus? Jego tez nie spotkalas? Fakt, gdybys spotkala, nie moglabys propagowac nienawisci do innych nacji, w tym tez do Jego narodu. Odpowiedz Link
intela Re: Jak świat światem 14.02.09, 17:42 Doczytalam wreszcie do konca i podpisuje sie pod kazdym zdaniem tam napisanym. Dokladnie takie same mam odczucia co do Niemcow chociaz tam/tutaj nie mieszkam na stale (czy mam prawo zatem pisac tutaj?) ale mam duzy kontakt z nimi i tak wlasnie jest. Musze jednak nadmienic ze to co ja widze jako sztywnosc tej nacji to na przyklad niektorzy mlodzi ludzie (z mojej rodziny) widza to jako zalety i rzeczy pomocne w zyciu. Mysle ze to kwestia pokolenia. Ja bym nie mogla zyc na stale w Niemczech. Dla mnie to by byla niewola i ograniczenie. Dlatego nie dziwi mnie wielkie sfrustrowanie niektorych forumowiczow. Odpowiedz Link
shabbat.shalom Ja bym nie mogla zyc na stale w Niemczech. 14.02.09, 18:09 intela napisała: Ja bym nie mogla zyc na stale w Niemczech. ---------------------------------------- Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Ja bym nie mogla zyc na stale w Niemczech. 14.02.09, 18:14 shabbat.shalom napisała: > Ale niektórzy (Januszek) żyją w Dojczlandzie, bo Dojczlandię można lepiej wykor > zystywać aniżeli własną ojczyznę. (Izrael) Stul swój faszystowski pysk stary śmierdzielu! > Odpowiedz Link
shabbat.shalom Boli prawda? 14.02.09, 18:18 ja.nusz napisał: > shabbat.shalom napisała: > > > Ale niektórzy (Januszek) żyją w Dojczlandzie, bo Dojczlandię można lepiej > wykorzystywać aniżeli własną ojczyznę. (Izrael) > > Stul swój faszystowski pysk stary śmierdzielu! -------------------------------------- Odpowiedz Link
annajustyna Re: Boli prawda? 14.02.09, 18:24 Ale za co sie oburzac? Izrael to jakas nazwa haniebna czy co? Ponadto ojczyzna jest chyba tam, gdzie sie czlowiek urodzil czy jak? Odpowiedz Link
zielona_mina Re: Boli prawda? 14.02.09, 18:34 Jeśli urodziłas się w stajni, nie znaczy, że jesteś koniem Odpowiedz Link
annajustyna Re: Boli prawda? 14.02.09, 19:10 Ale miejsce urodzenia mialabys stajnia i obywatelstwo tez stajenne? Odpowiedz Link
zielona_mina Re: Boli prawda? 14.02.09, 19:29 a widzisz... odpowiedzialas sobie sama, madra dziewczynka ;p Odpowiedz Link
annajustyna Re: Boli prawda? 14.02.09, 21:16 No dobra, ale jak moze byc ojczyzna kraj, w ktorych nikt z Twoich przodko nigdy nie mieszkal? Ktorego nie bylo, jak Twoi przodkowie przychodzili na swiat? Ktory jest wreszcie tworem sztucznym?! To troche tak jakby powiedziec, ze ojczyzna ksiezy jest Watykan. Odpowiedz Link
shabbat.shalom ojczyzna ksiezy jest Watykan 14.02.09, 21:22 annajustyna napisała: ze ojczyzna ksiezy jest Watykan --------------------------- Odpowiedz Link
annajustyna Re: ojczyzna ksiezy jest Watykan 14.02.09, 21:24 Aby bylo nam podniesli podatek koscielny? Przeciez jak sie ksieza rozmnoza, to nib skad potomstwo utrzymaja? Odpowiedz Link
shabbat.shalom Zamiast ratować zabłąkaną owieczkę... 14.02.09, 21:34 annajustyna napisała: > Aby bylo nam podniesli podatek koscielny? Przeciez jak sie ksieza rozmnoza, to nib skad potomstwo utrzymaja? -------------------------------- Odpowiedz Link
annajustyna Re: Zamiast ratować zabłąkaną owieczkę... 14.02.09, 21:36 Nie bojktuja, a boja sie oddechu szatanu towarzyszacemu kazdemu Twojemu krokowi! Odpowiedz Link
shabbat.shalom Re: Boli prawda? 14.02.09, 18:38 annajustyna napisała: > Ale za co sie oburzac? Izrael to jakas nazwa haniebna czy co? Ponadto ojczyzna > jest chyba tam, gdzie sie czlowiek urodzil czy jak? -------------------------------------- Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Boli prawda? 14.02.09, 21:22 shabbat.shalom napisała: > Boli prawda? Boli jedynie to, że przyszło mi się borykać z takim zasranym folksdojczem jak ty. Próbowałem już ignorować cię, ale udało mi się to tylko przez kilka dni. Moje wrodzone uczulenie na faszyzm oraz bezdenny debilizm jest jednak silniejsze. > > Odpowiedz Link
shabbat.shalom Re: Boli prawda? 14.02.09, 21:27 ja.nusz napisał: > shabbat.shalom napisała: > > > > Boli prawda? > > Boli jedynie to, że przyszło mi się borykać z takim zasranym folksdojczem jak ty. Próbowałem już ignorować cię, ale udało mi się to tylko przez kilka dni. > Moje wrodzone uczulenie na faszyzm oraz bezdenny debilizm jest jednak silniejsze. -------------------------------- Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Boli prawda? 14.02.09, 21:33 shabbat.shalom napisała: Nu i masz misję do spełnienia w Dojczlandzie. > > Za nic nie robienie to nawet i MOSSAD nie płaci... Mylisz się pluskiewko - nie ma żadnej misji - jest tylko kolosalne zdziwienie. Byłem święcie przekonany, że nie ma na świecie tak pierdolniętych osobników jak ty. Popatrz jak można się pomylić. Odpowiedz Link
jessi_a oj boli 14.02.09, 21:41 Panowie sprobujcie chociaz w dniu SW. Walentego sie nie policzkowac Odpowiedz Link
annajustyna Re: oj boli 14.02.09, 21:42 Przeciez oni sobie wlasnie milosc wyznaja. A powaznie - zawsze mozecie sie wzajamenie wpisac do nieprzyjaciol (ja tak zrobilam z pewnym trollem i mam spokoj). Odpowiedz Link
jessi_a Re: oj boli 14.02.09, 21:50 oni chyba nas wpisali do nieprzyjaciol, zero reakcji Odpowiedz Link
shabbat.shalom wpisac do nieprzyjaciol--- 14.02.09, 21:53 annajustyna napisała: > Przeciez oni sobie wlasnie milosc wyznaja. A powaznie - zawsze mozecie sie wzajamenie wpisac do nieprzyjaciol (ja tak zrobilam z pewnym trollem i mam spokoj). ------------------------------------ Odpowiedz Link
annajustyna Re: wpisac do nieprzyjaciol--- 14.02.09, 21:56 No to niech Janusz sobie Ciebie wpisze do nieprzyjaciol! Odpowiedz Link
shabbat.shalom Misio tak zrobił. 14.02.09, 22:01 annajustyna napisała: > No to niech Janusz sobie Ciebie wpisze do nieprzyjaciol! --------------------------------- Odpowiedz Link
shabbat.shalom Wie eine tibetanische Gebetsmühle... 14.02.09, 21:49 ja.nusz napisał: Mylisz się pluskiewko - nie ma żadnej misji - jest tylko kolosalne zdziwienie. Byłem święcie przekonany, że nie ma na świecie tak pierdolniętych osobników jak ty. Popatrz jak można się pomylić. ------------------------------------------ Odpowiedz Link
lepian4 Re: Wie eine tibetanische Gebetsmühle... 15.02.09, 08:31 Prosze nie uzywac pojec typu "kupa slwo", bo przebudzi sie znow nasz nadworny kaprolog Januszek. Dziekuje z gory za zrozumienie. Odpowiedz Link
shabbat.shalom Re: Wie eine tibetanische Gebetsmühle... 15.02.09, 09:04 lepian4 napisał: > Prosze nie uzywac pojec typu "kupa slwo", bo przebudzi sie znow nasz > nadworny kaprolog Januszek. Dziekuje z gory za zrozumienie. ------------------------------------ Odpowiedz Link
fan.club Doczytałem do końca i czytałem dalej. 14.02.09, 18:21 A dalej jest dyskusja, którą otwiera poniższa odpowiedź na artykuł. Pan autor chciał machnąć zgrabną szyderę na Niemców, ~m przedwczoraj, 13:44 a tu zupełnie niechcący wyszedł mu śliczny paszkwil na Polaków... Chciał pan autor powyśmiewać "wady i przywary" zachodnich sąsiadów, a bezlitośnie uwypuklił wszystkie nasze najgorsze cechy - kombinatorstwo, cwaniactwo, omijanie i łamanie przepisów, brak szacunku dla innych, niepunktualność, zatajanie faktów... Pan autor raczy się zastanowić, czy aby na pewno fakt, że cała grupa niemieckich turystów jakimś cudem potrafi usiąść o wyznaczonej godzinie w autokarze, świadczy o niej negatywnie? Czy przypadkiem w tym świetle nie wypada źle grupa polska, która nie potrafi się zorganizować i lekceważy pozostałą część uczestników wycieczki? Czy jest coś dziwnego w tym, że niemiecki pracodawca pana autora gra fair z jego pracodawcą polskim i nie godzi się na "nieformalne" załatwianie spraw za jego plecami? Czy pokątne załatwianie noclegów dla żony, bez porozumienia z pracodawcą ustalającym warunki pobytu pracownika jest powodem do dumy i pochwałą własnej "obrotności"? Dlaczego osoba strzygąca trawnik w niedzielę, mimo obowiązujących zakazów, mająca tym samym w głębokim poważaniu spokój i uczucia sąsiada, jednocześnie domaga się od niego wyrozumiałości, pobłażania i najwyżej przyjacielsko - żartobliwego zwrócenia uwagi? Dlaczego dziwnym jest, iż w godzinach pracy się pracuje, a nie rezerwuje hotele przez internet? Czy Polacy nie opowiadają brzydkich i głupich dowcipów o Niemcach? Wytyka im pan, że się z tych dowcipów nie śmieją, a jednocześnie nie śmieje się z ich dowcipów, określając je mianem głupich... Podsumowując - miało być prześmiewczo i tak też wyszło, tyle, że w zupełnie niezamierzoną stronę... Proszę przemyśleć, czy to, co pan bierze za wady sąsiadów naprawdę ma zabarwienie negatywnie i czy na pewno polski luz - blues i relatywizm jest tak pozytywny i miły, i przynosi takie korzyści, jak się panu wydaje... Odpowiedz Link
jureek Re: Doczytałem do końca i czytałem dalej. 14.02.09, 20:12 Tyż prowda. Niezłego samobója autor sobie strzelił. Jura Odpowiedz Link
annajustyna Re: Jak świat światem 14.02.09, 18:25 Ja bym tez nie mogla zyc na stale w niektorych rejonach Niemeic. Np. w landach wschodnich. Odpowiedz Link
zielona_mina Re: Jak świat światem 14.02.09, 18:37 Przypuszczam, ze z moim poczuciem wyzszosci wszedzie czulabym sie dobrze Odpowiedz Link
annajustyna Re: Jak świat światem 14.02.09, 19:11 Nie chce Cie dobijac, ale juz ONI postaraöiby sie, zeby Ci rence, nogi i co tam jeszcze opadlo... Odpowiedz Link
maria421 Re: Jak świat światem 14.02.09, 19:05 Ten artykulik jest tak glupi, ze szkoda czasu na lekture i komentarze. Odpowiedz Link
jureek Re: Jak świat światem 14.02.09, 20:12 maria421 napisała: > Ten artykulik jest tak glupi, ze szkoda czasu na lekture i komentarze. Otóż to. Szkoda tylko, że taki sposób myślenia jak autora, bliski jest wielu Polakom uważających się nawet za osoby wykształcone. Jura Odpowiedz Link
jessi_a Re: Jak świat światem 14.02.09, 20:15 Rokita dwojga imion chyba nie kupil wyksztalcenia albo? Odpowiedz Link
jureek Re: Jak świat światem 14.02.09, 21:10 Wykształcenie a mądrość to dwie różne sprawy. Jura Odpowiedz Link