absztyfikant 14.06.09, 13:56 upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/NSDAP_Wahl_1933.png/770px-NSDAP_Wahl_1933.png Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lepian4 Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 14:25 To Czechy juz w 1933 przynalezaly do Rzeszy? Moj Boze, ale jaja!!! Kto to jest Oma, Opa i Hans Peter? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 14:48 lepian4 napisał: > To Czechy juz w 1933 przynalezaly do Rzeszy? > Moj Boze, ale jaja!!! Kto to jest Oma, Opa i Hans Peter? Mój Boże, czeski film w reżyserii lepiana - gdzie ty tam Czechy widzisz? Znów zupka na oczach? Odpowiedz Link
lepian4 Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 15:15 Mapka jest bardzo nieprecyzyjna i nie odpowiada rzeczywistym wynikom. Zwlaszcza wzdluz czeskiej granicy. Jednym slowem, wikipedia. Na oczach mam nie zupke, tylko politycznie poprawne makaroni. Sam zobacz: Zupka integracyjna Januszku, ty wiesz wszystko. Powiedz, kim sa Opa, Oma i Hans Peter Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 16:06 lepian4 napisał: > Mapka jest bardzo nieprecyzyjna i nie odpowiada rzeczywistym wynikom. > Zwlaszcza wzdluz czeskiej granicy. Jednym slowem, wikipedia. Czy ty wogóle rejestrujesz jakie pierdoły wypisujesz. Wiem, że w zbiorach rodzinnych masz dokładniejsze mapy, sugerowałeś jednak, że na załączonej grafice widnieją Czechy. A w waszej jedynie słusznej encyklopedii są poważne luki - może udostępnisz ich archiwum rodzinne. de.metapedia.org/wiki/NSDAP > Januszku, ty wiesz wszystko. Powiedz, kim sa Opa, Oma i Hans Peter To pytanie proszę skierować do założyciela wątku - gwarantuję ci, że otrzymasz odpowiedź. Odpowiedz Link
thunder-mug Serdecznie dziękuję... 14.06.09, 16:47 Januszek podaje link do METAPEDIA... Z diem dzisiejszym rewiduję moje uprzedzenia do Januszka. Januszek wcale nie jest germanofobem, jakby się mogło na pierwszy rzut oka wydawać... Serdecznie dziękuję... Januszek! Jesteś fajnym chłopem... Cytat(...) Da sich die Metapedia in einem ständigen Bearbeitungszustand befindet, ist kein Artikel als endgültig anzusehen. Weiter ist zu beachten, daß sich aufgrund von Unerfahrenheit oder Flüchtigkeit bei der Metapedia auch Inkorrektheiten einschleichen können. Der Leser wird dazu angehalten, mit den Inhalten kritisch umzugehen und ist herzlich eingeladen, mitzumachen und/oder Fehler zu verbessern. Die deutschsprachige Sektion der Metapedia richtet sich an alle Personen, die keine antideutschen Vorurteile hegen. (...) de.metapedia.org/wiki/Hauptseite ===================================================== Cytat(...) Deutschfeindlichkeit Die Begriffe Deutschfeindlichkeit oder auch Deutschenhaß, Antigermanismus, Antiteutonismus oder Germanophobie bezeichnen eine grundsätzliche und tendenziell pathologische Abneigung gegen alles Deutsche, d.h. gegen deutsche Menschen, deutsche Kultur, deutsche Geschichte und/oder deutsche Sprache. Unter den europäischen Staaten ist diese Einstellung vor allem noch besonders in Polen zu finden, wo mit deutschfeindlichen Parolen oftmals Wahlkampf betrieben wird, aber auch in Großbritannien. Auch in Deutschland selbst gibt es Antigermanismus, der meist aus dem linken bzw. linksextremen Lager kommt, da man - bedingt durch die alliierte Umerziehung - Patriotismus mit Nationalismus gleichsetzt - und somit jede Begeisterung für das deutsche Vaterland als nationalistische Einstellung gesehen wird. (...) de.metapedia.org/wiki/Deutschfeindlichkeit Odpowiedz Link
thunder-mug Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 16:04 Uwaga! MOSSAD przy pracy na polskich forach! Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 14.06.09, 16:21 www.youtube.com/watch?v=_6By8-NCJMo Odpowiedz Link
thunder-mug Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 16:52 absztyfikant napisał: > www.youtube.com/watch?v=_6By8-NCJMo --------------------------------------------------------- Odpowiedz Link
lepian4 Re: Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 17:27 Ale najmocjiejszy byl wstep absztyfikanta. Swym milczeniem wyjasnil wszelkie mozliwe niescislosci i niedomowienia. W ten sposob zrozumiec mozna lepiej nieprecyzyjna mapke wikipedii. Swoja droga polecam goraco jego prywatne forum Arabii Saudyjskiej. Na 100 wpisow 99 pochodza od admina, abszytfikanta. Tak mysle, ze takim wynikiem Göbbels by sie zadowolil. Es lebe unser neuer Propagandaminister!!!! Ich stimme ein: Freunde Schöner Götter Funken!!! So ein bahnbrechendes Ereignis müsste doch bei ARTE detailliert dokumentiert werden Odpowiedz Link
jureek Re: Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 17:44 lepian4 napisał: > Ale najmocjiejszy byl wstep absztyfikanta. Swym milczeniem wyjasnil wszelkie > mozliwe niescislosci i niedomowienia. W ten sposob zrozumiec mozna lepiej > nieprecyzyjna mapke wikipedii. Co konkretnie jest w tej mapce nieprecycyjnego? Dałeś plamę, bo Czech się na tej mapce dopatrzyłeś, a teraz zamiast przyznać się do błedu atakujesz mapkę, że niby nieprecyzyjna jest. Ech Lepian, Lepian. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 18:06 Jureek, spojrz na poludnioy wschod, porownaj to z nieproporcjonalnie wielkim, polskim korytarzem do morza i daj znac, co sadzisz o mapce. Wikipowska mapa wynikow wyborow z 1933 jest tez nie do konca prawdziwa. Odpowiedz Link
jureek Re: Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 18:13 lepian4 napisał: > Jureek, spojrz na poludnioy wschod, porownaj to z nieproporcjonalnie wielkim, > polskim korytarzem do morza i daj znac, co sadzisz o mapce. Korytarz jest rzeczywiście szerszy, ale to akurat nie ma nic wspólnego z Czechami, których dopatrzyłeś się na mapie w granicach Rzeszy. O który południowy wschód Ci chodzi - o rejencję Opolską, czy o Niederbayern? Jedno i drugie jest w porządku. > Wikipowska mapa > wynikow wyborow z 1933 jest tez nie do konca prawdziwa. Poproszę konkrety: co jest w niej nieprawdziwego? Jura Odpowiedz Link
absztyfikant Re: Ale mocno skrócona ta mowa... 14.06.09, 18:26 Prusy Wschodnie troche przesunieto, zeby lepiej sie prezentowaly na mapce. Prezent dodatkowy: www.akens.org/akens/texte/info/39/omland_mrz33.jpg Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:05 Prosimy o fachowy komentarz. Na tej nowej mapce "brunatnosc" zupelnie inaczej sie rozprzestrzenila. Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:16 lepian4 napisał: > Prosimy o fachowy komentarz. > Na tej nowej mapce "brunatnosc" zupelnie inaczej sie rozprzestrzenila. Boże drogi, nie widzisz, że ta druga mapka jest w rozbiciu na powiaty, a na pierwszej niektóre różnice brunatności w poszczególnych powiatach niwelują się w skali większej jednostki administracyjnej? Czepiasz się tylko, a gdy pytałem, co konkretnie się nie zgadza, odpowiedzi nie doczekałem się. A rozkład brunatności na obu mapkach jest podobny - reguła jest taka, że najmniej brunatne były tereny katolickie: Bawaria, Nadrenia i Górny Śląsk. No i pocieszające jest, że mój rodzinny powiat nawet na tle mało brunatnego Górnego Śląska jest jeszcze mniej brunatny. Jura Odpowiedz Link
zbyfauch Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:28 jureek napisał: > (...)reguła jest taka, że najmniej brunatne były tereny katolickie (...) Trochę jak dżuma i cholera. Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:30 Protestanckie byly bardziej brunatne. To prawie, jak rozne mapki z roznymi wynikami z tych samych wyborow Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:34 lepian4 napisał: > To prawie, jak rozne mapki z roznymi wynikami z tych samych wyborow Te mapki nie dotyczą tych samych wyborów. Pierwsza mapka przedstawia wyniki wyborów z marca 1933, a druga z lipca 1932. Ale i tak geograficzny rozkład głosów oddanych na nazi jest bardzo podobny. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:36 ureek, mozesz dokonac pownania Schleswig Holsteinu? W kwestii Slaska nie bylbym tez taki pewny. Duzo twych krajan oddawalo swoje glosy wi innych okregch wyborczych, zwykle tam gdzie duzo wongla bylo Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:55 lepian4 napisał: > ureek, mozesz dokonac pownania Schleswig Holsteinu? > W kwestii Slaska nie bylbym tez taki pewny. Duzo twych krajan oddawalo swoje > glosy wi innych okregch wyborczych, zwykle tam gdzie duzo wongla bylo Coś Ci się znowu pokićkało. Górny Śląsk to był nie tylko okręg przemysłowy, ale także rolnicze tereny, które teraz nazywa się Śląskiem Opolskim (ale bez powiatów brzeskiego, namysłowskiego i nyskiego). Górny Śląsk był w większości katolicki w przeciwieństwie do Dolnego Śląska, który był bardziej protestancki. Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 15.06.09, 05:21 Jureek, wystarczy zapoznac sie z historia Schalke 04 (Karwicki, Sczepan , Ernst Kuzorra-NSDAP Mitgliedsnummer 6.416.068), by odpowiedziec na twe pytania. Masz racje, twe rodzime strony, to nie tylko wungiel, ale tez i Täler weit und breit. Nie twierdzilem, ze Slask jest jedynie okregiem przemyslowym. Ktoz by nie znl taniego wina z Grünberu i szczegolowego opisu Nebenwirkungen konsumpcji tego trunku im "Vor dem Sonnenaufgang"? Na Sachsy Slonzoki i Preusaki wyjazdzaly juz na dlugo przed I wojna swiatowa. Nic w tym zdroznego, nie wiem, dlaczego tego szalnie waznego zajwiska dla wunglowskiego Slonska nie dostrzegasz?. A szkod, bo to zjawisko jest szalenie wazne do glebszej analizy mapek absztyfikanta. Przy okazji warto wspomniec represje wobec twych krajan podczas robot na Sachsach. Rechtlich gesehen waren sie damals Deutsche, aber sie blieben doch Fremde. Als Arbeiter waren sie herzlich willkomen, als Menschen wurden sie besonders von den Behörden mißtrausch gesehen. Da war die Rede sogar von der Polonisierung des Westens!!! Vielleicht deswegen wurden sie polizeilich überwacht, ihnen wurde verboten polnisch zu sprechen. Sie gründetetn Vereine, um eigene Sprache, eigenen Glauben zu pflegen, z. Brieftaubenzuchvereine, Fußballvereine etc. Und unerklärlicherweise w wiekszosci oddawali swe glosy na NSDAP, niekoniecznie w swych rodzimych stronach, ale to jest tez bez znaczenia dla regionalnych antyfaszystow. Dla anonimowych Wähler udostepniono praktycznie calej Europie lokale wyborcze. Dla Slonzakow to nie bylo nic nowego, gdy jechali do innego kraju na wybory w imieniu swej rzekomej ojczyzny. Podczas II wojny swiatowej twoi krajanie grali w reprezentacji Rzeszy. Faktycznie, nie mieli zbyt duzo wystepow. Wspomne chocby Ernsta Willimowskiego, ktory jeszcze w 1934 zostal mistrzem Polski w Ruchu Wielkie Hajduki. W 1942 juz jako reprezentant Soldatenelf stal sie ofiara antyfaszystowkiego Attentatu. Podobnie jak Albert Janda i wielu innych Slonzokow, ktorych wongiel komletnie Zaglebiu Ruhry zniemczyl Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 15.06.09, 13:58 Twoja odpowiedź to kompletne pomieszanie z poplątaniem. Niby wiesz, że dzwonią, ale nie wiesz, w jakim kościele. Ja tu piszę, że Górny Sląsk to nie tylko przemysł, lecz także tereny rolnicze, a Ty mi wyskakujesz z Zieloną Górą. Gdzie Rzym, gdzie Krym? Z czego wnioskujesz, że nie dostrzegam zjawiska wyjazdów Slązaków na "saksy"? Oczywiście, że wyjeżdżali i pracowali w kopalniach zagłębia Ruhry, ale co to ma wspólnego z tymi mapkami? Przecież i Górny Sląsk, i Ruhrgebiet to na tych mapkach tereny, gdzie nazi dostali stosunkowo mało głosów. Stawiasz tezę, że Slązacy na "saksach" w większości oddawali swe głosy na NDSAP. Potrafisz przedstawić jakieś konkrety na poparcie tej tezy, jakieś liczby? Absztyfikant przedstawił konkrety, a Ty póki co, tylko jakieś luźnie dywagacje. A to widzisz Czechy w granicach Rzeszy, a to Zielonę Górę na Górnym Sląsku, a to rzucasz od niechcenia, że dane z wikipedii nie są prawidłowe, a gdy pytam, co konkretnie jest tam nie tak, to nie odpowiadasz. To, że wielu Slązaków czuło się Niemcami, to żadna dla mnie nowość. Tak było i jest do teraz, że masz Slązaków uważających się za Niemców, masz takich, którzy uważają się za Polaków i masz też takich, którzy uważają się tylko za Slązaków. Co w tym takiego dziwnego i jaki ma to związek z mapkami rozkładu poparcia dla NSDAP? Jura P.S. Oddawanie przez śląskich robotników w zagłębiu Ruhry na NDSDAP nie jest wcale bardziej "unerklärlicher" niż postawa takiego np. Lepiana, który sam będąc imigrantem popiera ugrupowania antyimigranckie. Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 15.06.09, 15:14 Moze faktycznie chaotycznie zarysowalem ci pewien banalny stan rzeczy. Nie jest kwestia mej dobrej, czy tez zlej woli kwestionowanie slusznosci mapki absztyfikanta. Jest ona o tyle absurdalna, ze nie warto zastanawiac sie nad szczegolami. Z duma zaznaczyles swoj okreg wyborczy, w ktorym faszysci rzekomo zdobyli slabe poparcie. Ciekawe, czy te informacje zaczerpnales z innych zrodel, czy z mapki abszytyfikanta, ktora byla na wskros brunatna? Byc moze, jestem daltonista? Niemniej trudno jest mi uwierzyc, ze na OB nie znano jaboli z Grünbergu. Ten Genuß w sposob "naturalistyczny spisal kiedys G. Hauptmann. Slaskie poparcie NSDAP w tych wyborach bylo na wskros ambiwalentne. Czemu takie dzikie publikowanie brunatnych mapek ma sluzyc? Komu zalezy na tym, by udowodnic, ze byle tereny III Rzeszy byly brunatniejsze niz zachodnio-zaodrzanskie? Tak jak juz wspomnialem, historia Schalke, Soldatenelf, czy tez Brieftaubenzucht jest wiarygodniejsza i bogatsza w tresc, zwlaszcza w kontekscie Slaska, niz wikipediowe kreslenie map. Jestem dzieckiem pogranicza i bede upieral sie przy poprawnym przebiegu granic!! W szczegolnosci, gdy dorzuca sie tresci polityczne. Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 15.06.09, 16:38 lepian4 napisał: > Moze faktycznie chaotycznie zarysowalem ci pewien banalny stan > rzeczy. Nie jest kwestia mej dobrej, czy tez zlej woli > kwestionowanie slusznosci mapki absztyfikanta. Jest ona o tyle > absurdalna, ze nie warto zastanawiac sie nad szczegolami. Nie chodzi o szczegóły, lecz o konkrety. Co na tych mapkach konkretnie jest absurdalnego, abstrahując już od tego, że przypisywanie tych mapek Absztyfikantowi już samo w sobie jest absurdalne. > Z duma zaznaczyles swoj okreg wyborczy, w ktorym faszysci rzekomo > zdobyli slabe poparcie. Ciekawe, czy te informacje zaczerpnales z > innych zrodel, czy z mapki abszytyfikanta, ktora byla na wskros > brunatna? Byc moze, jestem daltonista? Na to wygląda, że jednak coś ze wzrokiem masz nie tak, jeśli nie widzisz, że na mapce tej są regiony mniej i bardziej brunatne. Jeżeli z odcieniami kolorów sobie nie radzisz, to może chociaż liczby będziesz potrafił odczytać: www.gonschior.de/weimar/php/index.php?darstellungsart=1 > Niemniej trudno jest mi uwierzyc, ze na OB nie znano jaboli z > Grünbergu. A kto twierdzi, że nie znano? Chłopie, robisz jakieś dygresje kompletnie od rzeczy, a potem nawet wycofać się nie potrafisz. > Ten Genuß w sposob "naturalistyczny spisal kiedys G. > Hauptmann. Slaskie poparcie NSDAP w tych wyborach bylo na wskros > ambiwalentne. O ja pierniczę! Co za terminologia! Czy Ty sam rozumiesz chociaż, co tu napisałeś? > Czemu takie dzikie publikowanie brunatnych mapek ma > sluzyc? Komu zalezy na tym, by udowodnic, ze byle tereny III Rzeszy > byly brunatniejsze niz zachodnio-zaodrzanskie? Kończ waść, wstydu oszczędź! Co to za terminologia znowu? Co to są tereny zachodnio-zaodrzańskie i dlaczego przeciwstawiasz je terenom III Rzeszy? Czy nie należały one do Rzeszy? > Tak jak juz > wspomnialem, historia Schalke, Soldatenelf, czy tez Brieftaubenzucht > jest wiarygodniejsza i bogatsza w tresc, zwlaszcza w kontekscie > Slaska, niz wikipediowe kreslenie map. A ja uważam, że liczby nie kłamią. To nie wikipedia kreśli mapy, lecz autorzy prac historycznych na podstawie powszechnie dostępnych wyników wyborów. www.buchfreund.de/productListing.php?used=1&productId=42259823 Jak masz 26 euro, to sobie kup, a jak Ci szkoda, to poszukaj w bibliotece. > Jestem dzieckiem pogranicza i > bede upieral sie przy poprawnym przebiegu granic!! > W szczegolnosci, > gdy dorzuca sie tresci polityczne. W którym miejscu granice te przebiegają niepoprawnie? Jura Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 16.06.09, 06:33 Jureek, prosilem cie, bys porownal odcienie brunatnosci w Schleswig- Holsteinu na dwoch, skrajnie roznych mapkach absztyfikanta. Szkoda, ze ta druga nie pokazuje Ostpreusen. Na pierwszej byla w pelni ciemno-brunatna. Dla wyjasnienia, odcienie brunatnosci oznaczac mialy poparcie. Raczyles podkreslic, iz na drugiej przedstawione sa okregi wyborcze. Mam pytanie, czy wiekszosc jasno- brunatnych okregow wynborczych moze, statystycznie rzecz ujmujac, stworzyc ciemno- brunatny wynik dla calego regionu? Zreszta wyniki wyborow z 1934 nie sa dowodem na jakiekolwiek poparcie, tudzuiez nie. Wspomnialem Soldatenelf. W znakomitej wiekszosci twoi krajanie. Co zabawniejsze, w 1934 roku zdobywali tytuly Mistrza Polski, by w 1942 nadstawiac uszy za zbrodnie faszystowskie. Warto tez dodac, ze bedac Mistrzem Polski, zupelnie nieprzypadkowo byli jedynym sojusznikiem faszystowskich Niemiec. To przeciez madry, polski rzad zawarl z adolfem pakt o nieagresji do 1942. Gdyby sie nie klocili z faszystami o podzial Czech, moze by nawet doczekali sie konca paktu. To wydarzeie mialo wiekszy rezonans na scenie miedzynarodowej, nz odcienie brunatnosci na mapce okregow wyborczych. Wspomnialem tez Brieftaubenzucht. Tym sladem dojdziesz do fenomenu Slaska. Z przejeciem wladzy przez Hitlera, Slazacy na robotach na zachodzie nabyli niejako status normalnego czlowieka. Wczesniej byli kategoria ludzi gorszej klasy, nierzadko brutalnie przesladowani byli tez przez wladze rzekomo demokratycznego rzadu. Hitler dla wam na Slasku tozsamosc narodowa i dume z przynalezenia do regionu. Pewnie dlatego tak radosnie oddawaliscie na niego glosy. A ze winnych okregach wyborczych? Jureek, wungiel ist wungiel. Und es bleibt auch mal so. Pytasz sie o niepoprawnosc mapy. Wyjasniam, ze poludniowe tereny sa bledna jak rowniez polnocy korytarz jest pelen absurdow. Moje wloscie znajdowaly sie na granicy Polski z Ostpreusen. Zgodnie z ta mapka znajdowaly sie albo na krancach korytarza pomorskiego, albo w Westpreusen. Granice zachodnie Rzeszy taz nie sa do konca konsekwentne. Podpowiem, raz sa niektore tereny pod francuska okupacja inne juz nie. To najlepiej swiadczy o kompetencji i poprawnosci politycznej malarzy brunatnych odcieni. Odpowiedz Link
lepian4 Re: podziwiajcie 15.06.09, 15:57 P.S. Oddawanie przez śląskich robotników w zagłębiu Ruhry na NDSDAP nie jest wcale bardziej "unerklärlicher" niż postawa takiego np. Lepiana, który sam będąc imigrantem popiera ugrupowania antyimigranckie. Przeoczylem Twoje P.S. Sorry. Nie jestem jednak imigrantem i nikogp z kregu antyimigracyjnego nie popieram. Wystarczy? Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 15.06.09, 16:23 lepian4 napisał: > Nie jestem jednak imigrantem i nikogp z kregu antyimigracyjnego nie > popieram. Wystarczy? Pewnie, że wystarczy, żeby ze śmiechu z krzesła spaść. Lepian nie jest imigrantem, tylko rodowitym Nadreńczykiem, a języka polskiego nauczył się pewnie na kursach w Volkshochschule. Jura Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:55 Wiesz jaka była stolica Górnego Śląska chociaż? Jura Odpowiedz Link
thunder-mug Góra Świętej Anny... 15.06.09, 07:36 jureek napisał: > Wiesz jaka była stolica Górnego Śląska chociaż? > Jura > ------------------------------------ Odpowiedz Link
jureek Re: podziwiajcie 14.06.09, 19:20 lepian4 napisał: > Prosimy o fachowy komentarz. > Na tej nowej mapce "brunatnosc" zupelnie inaczej sie rozprzestrzenila. Pierwsza mapka dotyczy wyborów w 1933, a druga w 1932. Mimo to rozkład brunatności jest bardzo podobny. Jura Odpowiedz Link
g-48 Re: podziwiajcie 16.06.09, 00:25 Opa i oma Absztifa nie byli w NSDAP bo wtedy jeszcze byli za Bugiem i dzialali w UPA! Odpowiedz Link
thunder-mug i dzialali w UPA! 16.06.09, 10:07 g-48 napisał: Cytat> Opa i oma Absztifa nie byli w NSDAP bo wtedy jeszcze byli za Bugiem > i dzialali w UPA! -------------------------------------------- Odpowiedz Link
thunder-mug Oblewają mnie po prostu! ... 14.06.09, 19:13 Kochany Absztyfikancie! Od lat wzywam Polaków między Odrą a Renem do bohaterskiego zrywu przeciw pruskiemu zaborcy! A oni, ci Polacy gnębieni przez neo- i alt-faszystów nic! Nie ruszają się! Oblewają mnie po prostu! I nic nie pomaga! Kompletnie nic! Rota Maryji Konopnickiej, którą tu kilka lat śpiewałem... Gnębione dzieci Wrzesińskie... nic! Odnoszę wrażenie, że ci biedni ludzie czują się dobrze pod knutą pruską... Może Twoje usiłowania będą bardziej skuteczniejsze, aniżeli moje... Życzę Ci sukcesu...w wyzwoleniu tego gnębionego narodu z pod jarzma pruskiego... PS Jedyny chwalebny wyjątek: Januszek! Współczesny Konrad Wallenrod na tyłach odwiecznego wroga... Robi dobrą robotę... Odpowiedz Link
thunder-mug rozpalał w nim miłość do prawdziwej ojczyzny... 14.06.09, 19:39 thunder-mug napisała: Cytat Jedyny chwalebny wyjątek: > > Januszek! > > Współczesny Konrad Wallenrod na tyłach odwiecznego wroga... > > Robi dobrą robotę... Nasz kochany Absztyfikant jest naszym współczesnym Halbanem, uczącym leniwych Polaków miłości do polskiej ojczyzny i patriotyzmu... Wieczna chwała Mu za to!!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cytat(...)Konrad Wallenrod... Poznał tam niejakiego Halbana, starego litewskiego pieśniarza, porwanego kiedyś przez Krzyżaków. On to uświadomił chłopcu kim jest, rozpalał w nim miłość do prawdziwej ojczyzny oraz nienawiść do Krzyżaków. (...) www.sciaga.pl/tekst/53509-54-konrad_wallenrod_bohater_czy_zdrajca Odpowiedz Link
lepian4 Re: Oma, Opa und Hans Peter keine Opfer sondern T 15.06.09, 09:26 Ja wroce do pytania zasadniczege: Kto to jest Oma, Opa i Hans Peter? Czy to im januszek zajebal Weltempfänger? Odpowiedz Link