Dodaj do ulubionych

Czy kolumny Avance sa takie zle?

IP: 195.41.66.* 16.09.02, 07:09
Ostatnio sporo szumu wokol Avance ale czy ktos to ma w domu lub odsluchiwal w
sklepie i porownywal z innymi?
Dlaczego pytam? W Danii, gdzie sa produkowane, w sklepach tego nie
uswiadczysz. Pytam sie wiec sam siebie, jaka jest tego przyczyna. Owszem,
przyslali mi do domu 3 kolorowe prospekciki i oferte (znizkowa :-)) zakupu z
doslaniem. Ale jak kupowac kota w worku?
'Hi-fi i muzyka' rozplywa sie z gorliwoscia warta lepszej sprawy ale jezeli
jest to taka sama sytuacja jak z eltaxami to chyba o avance nalezalo by
zapomniec. :-)

Kto ma jakies doswiadczenia z ta firma?

pzdrw

soso
Obserwuj wątek
    • Gość: fiszman Re: Czy kolumny Avance sa takie zle? IP: 195.94.206.* 16.09.02, 09:05
      ja mialem okazje sluchac avancea kilkakrotnie. najpierw porownywalem 503 do
      dali 5005 i heybrookow hb3, i mnie najbardziej odpowiadal dzwiek dali. potem
      porownywalem bc acoustique tibre do podlogowych avanceow z serii epsilon i
      niedozych podlogowcow eposa i znow avance nie podobaly mi sie. slyszalem tez
      serie signature na audioshow '01 i graly dobrze, ale tez kosztuja sporo.
      reasumujac - avance graja w sposob relaksujacy, spokojny i gladki. ja wole
      zywiolowa prezentacje, wiecej zycia i mocno szczegolowa gore. tego raczej
      avance nie moga zaoferowac. ale dla milosnikow spokojnego, lagodnego brzmienia
      powinny byc ok.
      • Gość: wujek Władek Avance - Eltax - Heybrook IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 11:01
        ja tez porównywałem avance omega 503 i heybrooki hb-3. wybrałem hb-3, 503 były
        zbyt halaśliwe i "ostre".
        do soso: o co chodzi z eltaxami? eltax liberty 5+ tez zbierają b.dobre recenzje
        (i to nie tylko w polskiej prasie, ale i w niemieckiej tez), a grają w mniej
        więcej tej samej kategorii cenowej co avance 503.
        • Gość: fiszman Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: 195.94.206.* 16.09.02, 12:26
          no prosze! jak to sie moga roznic wrazenia odsluchowe. ja bym nigdy nie nazwal
          503 ostrymi. choc musze przyznac, ze w porownaniu z masywnym, cieplym
          brzmieniem hb3 wypadaja blado. a co do eltaxow: moj kumpel uzywa 3+ i mysle, ze
          sa bardzo dobre w swojej cenie.
        • Gość: soso Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: 195.41.66.* 16.09.02, 12:40

Z eltaxami to chodzi o to, ze w Danii, gdzie zreszta sa produkowane, uchodza za
          tzw. 'hipermarketowe' kolumny, podobnie zreszta jak jamo. Czyli taniocha dla
          gawiedzi. Dla wyjasnienia, lepszych kolumn w duzych sklepach ze wszystkim sie
          nie sprzedaje i np. Dali, Audiovector, JBL, B&W, System Audio, itd. sa dostepne
          tylko w sieciach specjalistycznych, gdzie mozna usiasc i odsluchac a takze...
          przeplacic. :-(
          Sam zreszta mam w sypialni male eltaxy - monitor III, ktore zebraly 5 gwiazdek
          w 'What hi-fi'. Coz mozna powiedziec? Kosztowaly mnie 400 zl i tej ceny sa
          warte :-)
          Maja slabe przejscie miedzy srednica a wysokimi tonami i tu jest jakies
          nienaturane wzmocnienie niektorych czestotliwosci. Graja z prostym kombajnem
          NAD i np. przez sluchawki lub z lepszymi kolumnami ta przypadlosc nie wystepuje
          wiec mysle, ze one sa winne. Poza tym nie jest najgorzej i przy pewnych
          poziomach glosnosci, takich w oklicy 'sredniej' czasami daja z siebie duzo ale
          przy bardzo niskim poziomie sygnalu wiele szczegolow sie gubi a z kolei jak
          jest glosno to wlasnie ta nadmiarowa okolica jakichs 3kHz daje sie wyczuc.
          Srednia klasa ale, ze byly przecenione o polowe warto bylo kupic jako
          sypialniane i niezobowiazujace.

Z drugiej strony eltaxy maja taka wlasciwosc - tu pisze o np. liberty 7+, ze
          graja sucho, nieprzyjemnie ale tez i nie bardzo jest sie do czego przyczepic.
          Wszystko jest czyste, nie znieksztalcone i obecne - tak gora jak i dol. Zadnej
          ewidentnej wady! Ale ja tego nie kupilbym wlasnie za ta oschlosc i 'techniczny'
          dzwiek. To cos jak japonskie wzmacniacze w porownaniu z angielskimi. liberty 5+
          maja ta suchosc w sobie i to w takim zlym znaczeniu. Ale pewnie mozna sie
          przyzwyczaic.

Avance graja sucho? To ciekawe bo w Hi-fi i muzyka pisali dokladnie odwrotnie -
          ze graja cieplo! Hm...

pzdrw

soso
          • Gość: wujek Władek Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 13:23
            no tak, trudno znaleźć właściwe słowa dla określenie dźwięku, trzeba chyba byc
            poetą. napisałem, że avance 503 sa suche, tzn. w porównaniu z hb-3 wręcz kłuły
            mnie w uszy. to hb-3 sa dla mnie ciepłe, masywne (dobre słowo!) i przyjemne.
            ale nawiasem mówiąc, mam je od 5 dni i w domu brzmia zupełnie inaczej niz w
            salonie, aktualnie "wygrzewam je", zostawiając grający tuner nawet jak wychodze
            z domu
            • Gość: soso Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: 195.41.66.* 16.09.02, 14:20

No tak, trudno wyrazic dzwiek slowami ale na szczescie jakos sie rozumiemy,
              szczegolnie, jezeli duzo sluchamy :-)

Kolumny 'dochodza' po jakims czasie. W papierach doszukalem sie juz
              zwrotow: '50 godzin na dotarcie' oraz ''po miesiacu uzywania' :-). Tak wiec
              kolumny wujka jeszcze maja czas. A co pisze w instrukcji hb-3?

Ciekawe, ze Avance nie wystepuja w zadnych review. To mnie niepokoi. A was?

pzdrw

soso
              • Gość: wujek Władek Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.09.02, 14:39
                Wujek nie czytal instrukcji kolumn, lecz od razu je podłączył. mam nadzieję, że
                z czasem nabiorą poloru, bo jak nie, to.... wyleca przez okno z 3 piętra.
                (żart, oczywiście, bo 1. jednak parę złotych kosztowały, 2. kosztowały mnie nie
                mniej czasu i wytężonej uwagi przy słuchaniu i porównywaniu z innymi).
                co masz na mysli pisząc, że avance nie występuja w zadnych przeglądach, masz
                np. www.hi-fi.com.pl, odszukaj sobie, albo
                www.audio.com.pl/klasyfikacje i to samo.
                • Gość: soso Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: 195.41.66.* 17.09.02, 07:08

Stosunkowo dobra i obiektywna opinie o sprzecie mozna sobie wyrobic czytajac
                  opinie uzytkownikow, a szczegolnie, jezeli sa to fani i napalency. To mam na
                  mysli piszac o review, nie oficjalne strony jakichs pism muzycznych czy nie daj
                  boze firm sprzedajacych.

Np. uzywam czesto:

forum.hifichoice.co.ukhttp://www.audioreview.com/

pzdrw,

soso
                  • Gość: wujek Władek Re: Avance - Eltax - Heybrook IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 18.09.02, 10:47
                    jeśli TO miałeś na myśli, to i owszem - rozjechaliśmy się. ale
                    skoro "przegląd", to przegląd rynku, klasyfikacje zas to jeszcze coś innego.
                    mozna słuchać zarówno handlowców i producentów, jak i konsumentów detalicznych,
                    cóż to szkodzi? dzięki temu masz lepszy przegląd sytuacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka