Dodaj do ulubionych

Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 19:59
1. Mogę wydać do 10, 11 tysięcy złotych.Oczywiścię chciałbym jak najmniej,
nie mam zamiaru dopłaccać np 1000 PLN dodatkowo bo telewizor a ma funkcje
taka ze jest minimalnie dla ludzkiego oka lepeszy obraz... Chcę kupić
telewizor, powyżej 40 cali. Głównie zależy mi na ostrości i ogólnie na
jakości obrazu oraz zeby telewizor dzialal w 100 % poprawnie przez jak
najdłuzej ( chodzi zeby obraz nie blakł itd itp) Pytanie PLAZMA CZY LCD? CZY
POCZEKASZ NA TAŃSZE LCD CZY KUPIĆ PLAZMĘ? Czy może już teraz są tańsze modele
lcd, i warto je kupić?
2. jeśli chodzi o konkretne modele, to mysle ze w gre wchodzi PANASONIC -
Panasonic TH-42PV500 - www.mfe.pl/index.php?CMD=SHOW_DET&ID=5171&IDP=3
Panasonic TH-42PA50E - www.dvtech.pl/product_info.php?products_id=54
i tu rodzi się pytanie. Różnica 4 tys cali tyle samo, czy warto aż tak
doplacac, czy obraz jest tak dużo lepszy?
3. Philipsy - Philips 42PF9946, Philips 42PF9956, Philips 42PF9966 - jak
pewnie wiecie rozbieżności cenowe są naprawde duże, ambilight czy pixel plus
2 lub System Active Control z czujnikiem oświetl. aż tak poprawiają obraz
żeby płacić 2x więcej ?! ( różncia miedzy 9946 i 9966) Może inny philips lub
w ogóle inny model? może LCD? Jeśli ktoś podejmie się odpowiedzi byłym bardzo
wdzięczny...:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Eko Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:26
      Kilka dni temu, przed samymi Świętami, kupiłem plazmę Loewe xelos a42.
      www.audiostyl.pl/strony/plazma_Loewe_Xelos_A42.htm
      Model jest dość dobrze wypasiony w funkcje, programy i złącza oraz posiada
      plazmę o wysokiej rozdzielczości (1024x1024).
      Obraz jest rzeczywiście niesamowity, znacznie lepszy w domu niż w sklepie, ale
      to wynika chyba z ustawien anteny.
      Sygnał odbieram z 2 źródeł: normalnej anteny analogowej i satelitarny Cyfry +.
      W sumie jak dotychczas, z zakupu jestem bardzo zadowolony.
      Przed zakupem długo nie mogłem się zdecydować na wybór konkretnego modelu.
      Początkowo brałem pod uwagę plazmy o wysokiej rozdzielczości samsuga i
      panasonica, ale w końcu zwyciężył Loewe, jak zobaczyłem go na własne oczy w sklepie.
      O wyborze, oprócz opisywanyh jego właściwościach technicznych zadecydował też
      bardzo ładny design Loewe.
      • Gość: filos Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 20:53
        dzieki, zastanowie sie. może ktos konkretnie odpowiedziec na moje
        pytania?
    • Gość: locoloco Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.05, 22:58
      witam
      jeśli zależy Ci na najlepszym obrazie - to masz plazmę Pioneera - nr 1 na rynku.
      Plazma ma najlepszą głebię i paletę barw, naturalne kolory,
      Panasonic - gra też super ale model 42 PV 500.
      Extra gra też Philips 42 9966 .
      Poproś o pokaz tych plazm u Ciebie w domu
      i wybierz najlepszą . Nie ma żadnej lepszej mozliwosci.
      Ja stawiam ma Pioneera
      prezentacje@e-panasonic.pl - szczegóły
      pozdrawiam
      kiki
      • Gość: Filos Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 00:17
        1. czy te plazmy są dostosowane do HDTV??
        2. na czym lepiej bedzie ogladac tv normalne( na plaźmie czy na lcd), a na czym
        HDTV?
        3. Czy w Warszawie mozliwa jest prezentacja i czy jest bardzo droga?
        4. Czy nie lepiej kupic LCD teraz np 40 samsunga za 10k, albo poczekac az LCD,
        stanieje, zamiarzam ogladac obraz z 7-8 metrów
        5. Pytanie moze wydawac sie głupie, ale moj telewizor bedzie a wysokosc tylko
        okolo 30-40 cm, czy nie uwazacie tego za pewien dyskomfot. Taki mam uklad
        pokoju, ze telewizor we wnece zmiesci ktoa jest niska, mozelepiej jednaj
        telewzior dac na scianie, ale wtedy tylko z 3-4 m bede mogl ogladac 42 cale, to
        chyba za malo prawda?
        Bardzo prosze o odpowiedź locoloco lub innege speca
        • Gość: Filos Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.12.05, 16:59
          Odpowie ktoś proszę na moje pytania? zalezy mi na czasie:)
          • Gość: maurycy Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:36
            z 7-8 metrow to raczej tylko projektor da rade.

42 cale z 7 metrow moze byc przymale.

Albo moze wejdz w ten SONY z tylna projekcja jezeli masz wystarczajaca duzo
            miejsca na postawienie tego sprzetu.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=518&w=33797701
            Zawsze to kilka cm wiecej na przekatnej.

No, loco zawsze ci moze polecic 65' ale za troche wiecej niz masz w budzecie.
            Dokladnie kilka razy wiecej ;)

Jezeli upierasz sie przy 42' z 7 metrow - zamow koniecznie pokaz do domu - w
            koncu "liczysz sie tylko ty".

A moze taniej byloby wynajac jakiegos architekta wnetrz i przeprojektowac
            pomieszczenie do ogladania.
            • Gość: filos Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.01.06, 16:53
              mam miejsce na projekcyjny telewizor, ale one przeciez mają znacznie słąbszą
              jakość niż plazma czy lcd, obraz jest taki szary... To prawda czy tylko moje
              zludzenie?
              • Gość: maurycy Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 12:15
                To prawda, ze telewizora projekcyjnego nie mozna porownac do swiecenia plazmy
                czy lcd. Mialem taki 50' kolos w Stanach i rzeczywiscie w dzien to nie byla
                specjalna przyjemnosc z ogladania. Nawet, przy zgaszonym swietle w nocy obraz
                jest dosyc specyficzny. Jezeli niegsy nie miales wczesniej takiego ekranu, to na
                poczatku wydaje ci sie ze ogladasz zza troche matowej szyby. Ale przekatna
                robila wrazenie zwlaszcza ze pomieszczenie bylo duze i mniejsza juz by chyba nie
                byla wystarczajaca.

Ale, ja zasugerowalem sie tymi 7 metrami i faktem ze pewnie chcesz miec ekran a
                nie projektor, i dodatkowo masz kolo 11 tys do wydania, wiec na jakies
                kompromisy bedziesz musial pojsc.

No, nie wiem - nie chce tez cie zniechecac do plazmy 42', o ktorej myslales na
                poczatku.

Ale wtedy naprawde radzilbym zamowic ten pokaz w domu z firmy loco. Bo to jednak
                moze sie okazac troche za mala przekatna.
                • Gość: Filos\ Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 19:02
                  1. czy te plazmy są dostosowane do HDTV??
                  2. na czym lepiej bedzie ogladac tv normalne( na plaźmie czy na lcd), a na czym
                  HDTV?
                  3. Czy w Warszawie mozliwa jest prezentacja i czy jest bardzo droga?
                  4. Czy nie lepiej kupic LCD teraz np 40 samsunga za 10k, albo poczekac az LCD,
                  stanieje, zamiarzam ogladac obraz z 7-8 metrów
                  5. Pytanie moze wydawac sie głupie, ale moj telewizor bedzie a wysokosc tylko
                  okolo 30-40 cm, czy nie uwazacie tego za pewien dyskomfot. Taki mam uklad
                  pokoju, ze telewizor we wnece zmiesci ktoa jest niska, mozelepiej jednaj
                  telewzior dac na scianie, ale wtedy tylko z 3-4 m bede mogl ogladac 42 cale, to
                  chyba za malo prawda?
                  Bardzo prosze o odpowiedź locoloco lub innege speca
                  • Gość: locoloco@go2.pl Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:45
                  • Gość: Gość Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.06, 06:51
                    Poruszyłeś ciekawe problemy, szczególnie, jeśli chodzi o pytanie 1 i 2. Z tym
                    dostosowaniem ekranów do HDTV to są dwie podstawowe kwestie: rozdzielczość i
                    gniazda przyłączeniowe. Piszę z Kanady, więc tutejszy standard HDTV może być
                    trochę inny niż europejski, ale nie myślę żeby się tak bardzo różnił. Jeśli
                    chodzi o rozdzielczość to standard HDTV przewiduje trzy: 720p (1280x720 60
                    obrazów), 1080i (1920x1080 60 pół-obrazów) i 1080p (1920x1080 60 obrazów). W
                    tej chwili W Kanadzie jest dostępnych ok. 30 kanałów nadających systemami 720p
                    lub 1080i. System 1080p nie jest jeszcze dostępny. Gdybym wybierał plazmę to
                    bym się kierował tymi parametrami. Jest wiele ekranów plazmowych o
                    rozdzielczości 1024x768 lub 1020x1024 czy coś pośredniego, które wyglądają
                    bardzo dobrze. Niemniej jednak, gdy mam wydać trochę forsy to chcę to wydać na
                    coś, co jest zgodne ze standardem (ja mam Samsung 50 calowy tylny projektor DLP
                    z którego jestem bardzo zadowolony, ma on DLP procesor 1280x720). Druga sprawa
                    to gniazda przyłączeniowe. Według mnie każdy ekran oznaczony mianem HDTV Ready
                    musi mieć gniazda HDMI i/lub DVI, które są kompatybilne z protokołem HDCP.
                    Chodzi o to, że praktycznie wszystkie nowe odtwarzacze DVD (te z górnej półki,
                    z układami Farudja) używają tego protokołu i jeśli twój ekran nie jest z nim
                    kompatybilny to nic nie będziesz widzieć. Oczywiście zawsze możesz używać
                    podłączenia Component, ale wytwórcy sztucznie obniżają rozdzielczość przez to
                    łącze. To samo dotyczy dekoderów HDTV (kablowych czy satelitarnych). A teraz
                    kwestia oglądania programów telewizji nie-HDTV czy filmów DVD. Aby otrzymać jak
                    najlepszą jakość tych programów sygnał standardowy musi zostać zamieniony w
                    sygnał quasi-HDTV. Wspomniana tutaj firma Farudja jest liderem w tej
                    technologii. Niektóre ekrany plazmowe mają wbudowany układ podwyższania jakości
                    obrazu tej firmy, ale nie jest ich zbyt wiele. O wiele lepiej wygląda sprawa z
                    odtwarzaczami DVD. Tych jest dużo więcej. Dlatego też dla wszystkich posiadaczy
                    ekranów 40 calowych lub większych radzę zainteresować się odtwarzaczami DVD z
                    układami Farudja. Z własnego doświadczenia mogę jedynie dodać, że gdy
                    podłączyłem swój nowy odtwarzacz DVD to obraz był bardzo zbliżony do tego, co
                    oferują kanały HDTV, aczkolwiek jeszcze nie całkiem HDTV.

Pozdrawiam….
                    • Gość: jackk3 Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: 207.148.162.* 03.01.06, 16:30
                      Standartu 1080p to jeszcze dlugo nie bedzie (jesli chodzi o TV). Na razie na
                      rynku sa 2 telewizory (o ktorych mi wiadomo) 1080p: nowy Sony (XRCD), ktory nie
                      akceptuje 1080p tylko 1080i oraz model HP (dostepny chyba tylko w US), ktory
                      taki sygnal wezmie. Pada pytanie co sie dzieje z 'Blue Ray' DVD, ano moze na
                      wiosne sie pokaza (a co z filmoteka???). Co do gniazd to chodza sluchy o
                      zmianie HDMI, gdyz te obecne podobno sa dosc wrazliwe mechanicznie (ale nie
                      znam szczegolow). DVI to juz przezytek. Slawa Faroudja troche przeminela, pare
                      firm produkuje rownie dobre elementy (chyba nauczyli sie na swoich bledach).
                      Pzdr
                      • Gość: Gość Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 03.01.06, 22:12
                        Jeśli chodzi o programy w standardzie 1080p to się zgadzam, że trochę potrwa
                        zanim coś się pojawi. Natomiast jest już nawet całkiem spora liczba modeli
                        ekranów w tym formacie (LCD, plazma i DLP) dostępna na rynku (mam tu na myśli
                        rynek północno-amerykański). Oczywiście trzeba za to płacić znacznie więcej niż
                        za 720p/1080i. Zmiana gniazda HDMI jest brana pod uwagę, ale zmiana standardu
                        HDMI nie (www.hometheaterhifi.com/forum/showthread.php?
                        p=20930#post20930). Zbyt wiele pracy i negocjacji pomiędzy wytwórcami sprzętu a
                        Hollywood kosztował HDMI, aby go teraz tak sobie porzucić. W USA i Kanadzie od
                        ponad dwóch lat wszystkie ekrany oznaczone HD Ready muszą mieć HDMI więc masa
                        krytyczna została osiągnięta. DVI pozostaje domeną komputerów i monitorów
                        komputerowych i tak już chyba zostanie, (na co najmniej kilka lat). Poza tym to
                        HDMI zawiera w sobie DVI plus audio więc nie ma tutaj problemów z
                        kompatybilnością. Farudja w dalszym ciągu produkuje najlepsze "de-
                        interlacer’y" i wszyscy się z nią porównują. Kilka firm produkuje procesory,
                        które zawierają Farudja de-interlacer (np. Genesis FLI-2310), ale w dalszym
                        ciągu jest to Farudja i ma oznaczenie DCDi. A dla wszystkich którzy szukają
                        dobrej jakości odtwarzacza DVD, który by gwarantował dobrą jakość obrazu na
                        ekranach HD polecam odtwarzacz firmy Oppo model 971. Za cenę $200 (razem z
                        kablem DVI) ma się odtwarzacz, który produkuje lepszy jakościowo obraz niż
                        wiele kilkakrotnie droższych modeli:
                        (www.hdtvsolutions.com/oppo_opdv971h_dvd_review.htm).

Pozdrawiam….
    • Gość: locoloco@go2.pl Re: Parę pytań o plaźmie/LCD/CRT. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 00:51
      witam
      już pamietam
      pozostaje przy swojej ofercie.
      Zdecydwanie najlepsza - Pioneer 436"
      czy nie za mała - pokaże prezentacja w domu
      Na 50 " Plazmę musisz dołożyć ale najtaniej -Philips 7320 - to 13,500 zł

Warto też sprawdzić Twojego faworyta - Philipsa 42" 9966 - 10999zł
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka