Dodaj do ulubionych

Co mi daje Progressiwe Scan

IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 12:03
jakie korzysci daje to cudo(lepszy obraz to przesada)a moze HDTV to
uruchamia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:53
      > jakie korzysci daje to cudo
      Daje obraz "gładszy" , bardziej przypominajacy kinowy, mniej na nim widac, że
      składa się z linii.
      > lepszy obraz to przesada
      Wcale nie przesada, choc różnica nie jest powalajaca jak sądzą niektórzy
      wydajac kupe forsy na nowy odtwrzacz DVD z progrssivem. Mało tego, niektóre
      filmy zarejestrowane w oryginale z przeplotem (np. wszytkie filmy rejestrowane
      kamerami telewizyjnymi) przy ogladaniu w skanowaniu progresywnym będą
      miały "miekki" obraz , tzn krawędzie nie beda ostre. Widać to przy
      poruszajacych sie obiektach. Następna sprawa, to ilość klatek na sekundę.
      Typowy film TV z przeplotem ma 25 klatek z których kazda sklada się z 2
      półobrazów. Czyli jest 50 półobrazów. W skanowaniu progresywnym nie ma
      półobrazów więc jest 25 klatek, ale może być i 50 klatek, co da mniejsze
      migotanie obrazu w porównaniu ze zwykłym przeplotem. Na dodatek dobre
      telewizory maja często wbudowane "deinterlacery" dla obrazów z przeplotem i
      wtedy róznica w jakosci między obu systemami bedzie minimalna.
      > moze HDTV to uruchamia?
      Nie, HDTV nie urichamia progresywnego skanowania, HDTV moze być zarówno
      progresywne jak i z przeplotem (ale wtedy minimalna rozdzielczość aby mozna
      było uzywac znaczka HDTV to 1080 linii, gdy przy progresywnym wystarczy 780,
      choc oczywiscie 1080 tez może byc)
      • Gość: samotna Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 14:45
        no czyli cudo przereklamowane,oczywiscie serdeczne dzieki.
        • Gość: Kornik Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:07
          > no czyli cudo przereklamowane
          Wyciagasz chyba zbyt radykalne wnioski z mojego postu :-) Progressive przy
          odpowiednim sprzęcie i odpowiednim sygnale na pewno daje lepsza jakośc obrazu.
          Pytanie, ile za to trzeba zapłacic. W przypadku LCD lub plazm one z załozenia
          sa progresywne, więc nie ma problemu z wyborem. W przypadku odtwarzaczy DVD
          jeśli róznica w cenie jest niewielka kupiłbym ten z progresywnym skanowaniem.
          Ale jeśli mam dobry odtwarzacz, to raczej nie wymieniałbym go na nowy tylko
          dlatego, zeby mieć progressive.
        • Gość: jackk3 Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.ptr.terago.ca 15.09.06, 18:23
          Nie jest przereklamowane. Kornik ma racje, roznica jest wyrazna (im wiekszy
          obraz tym bardziej). Poza tym chyba wszystkie obecne DVD i TV maja w/w/.
          • Gość: Piotr Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 19:51
            panowie ja popieram dowcipna samotna,gra nie warta kasy na ten kolorowy
            kabelek,DVD samo w sobie(jakosc)odgrywa tu decydujaca role.Ale to inna beczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka