Gość: samotna IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 12:03 jakie korzysci daje to cudo(lepszy obraz to przesada)a moze HDTV to uruchamia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kornik Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 12:53 > jakie korzysci daje to cudo Daje obraz "gładszy" , bardziej przypominajacy kinowy, mniej na nim widac, że składa się z linii. > lepszy obraz to przesada Wcale nie przesada, choc różnica nie jest powalajaca jak sądzą niektórzy wydajac kupe forsy na nowy odtwrzacz DVD z progrssivem. Mało tego, niektóre filmy zarejestrowane w oryginale z przeplotem (np. wszytkie filmy rejestrowane kamerami telewizyjnymi) przy ogladaniu w skanowaniu progresywnym będą miały "miekki" obraz , tzn krawędzie nie beda ostre. Widać to przy poruszajacych sie obiektach. Następna sprawa, to ilość klatek na sekundę. Typowy film TV z przeplotem ma 25 klatek z których kazda sklada się z 2 półobrazów. Czyli jest 50 półobrazów. W skanowaniu progresywnym nie ma półobrazów więc jest 25 klatek, ale może być i 50 klatek, co da mniejsze migotanie obrazu w porównaniu ze zwykłym przeplotem. Na dodatek dobre telewizory maja często wbudowane "deinterlacery" dla obrazów z przeplotem i wtedy róznica w jakosci między obu systemami bedzie minimalna. > moze HDTV to uruchamia? Nie, HDTV nie urichamia progresywnego skanowania, HDTV moze być zarówno progresywne jak i z przeplotem (ale wtedy minimalna rozdzielczość aby mozna było uzywac znaczka HDTV to 1080 linii, gdy przy progresywnym wystarczy 780, choc oczywiscie 1080 tez może byc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samotna Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 14:45 no czyli cudo przereklamowane,oczywiscie serdeczne dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kornik Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 15:07 > no czyli cudo przereklamowane Wyciagasz chyba zbyt radykalne wnioski z mojego postu :-) Progressive przy odpowiednim sprzęcie i odpowiednim sygnale na pewno daje lepsza jakośc obrazu. Pytanie, ile za to trzeba zapłacic. W przypadku LCD lub plazm one z załozenia sa progresywne, więc nie ma problemu z wyborem. W przypadku odtwarzaczy DVD jeśli róznica w cenie jest niewielka kupiłbym ten z progresywnym skanowaniem. Ale jeśli mam dobry odtwarzacz, to raczej nie wymieniałbym go na nowy tylko dlatego, zeby mieć progressive. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.ptr.terago.ca 15.09.06, 18:23 Nie jest przereklamowane. Kornik ma racje, roznica jest wyrazna (im wiekszy obraz tym bardziej). Poza tym chyba wszystkie obecne DVD i TV maja w/w/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Co mi daje Progressiwe Scan IP: *.dip.t-dialin.net 15.09.06, 19:51 panowie ja popieram dowcipna samotna,gra nie warta kasy na ten kolorowy kabelek,DVD samo w sobie(jakosc)odgrywa tu decydujaca role.Ale to inna beczka. Odpowiedz Link Zgłoś