Dodaj do ulubionych

Niechciane szkolenia i... windykator żąda płacenia

• hel14 Niechciane szkolenia i... windykator żąda płacenia 07.02.10, 00:51
      Kiedyś zgodziłem się na przysyłanie mailem przetargów za opłatą, przez jakiś
      czas. Po jakimś czasie z nudów zacząłem czytać ich regulamin i ... na
      szczęście w ostatniej chwili wyczytałem, że jak w odpowiednim czasie nie
      wymówię tej umowy to jestem związany znowu na następny rok, bez możliwości
      rezygnacji. A miała być tylko umowa jednorazowa, na rok. Próbowali jeszcze
      kilka razy wmanewrować mnie w różne "bezpłatne" usługi ale jestem już
      ostrożny. Trzeba uważać nie tylko na to, co się podpisuje ale również na
      rozmowy telefoniczne bo można nieopatrznie "zawrzeć umowę". Dziwne prawo mamy
      w Polsce- bardzo sprzyjające różnym naciągaczom i kombinatorom.
    • polonus3 Trudno zrozumiec to prawo w Polsce 07.02.10, 02:46
      takie cos jak tu opisane nie mogloby funkcjonowac w Ameryce bo to jest tzw.
      "dirty business".To jest wogole nie do pomyslenia!! W Ameryce sa tez tzw.
      firmy windykacyjne, nazywaja sie "collection agency". Firma collection agency
      moze jedynie dzwonic do takiej osoby, pisac listy i jezeli zechce dluznik
      zaplacic to zbiera dlug i przekazuje wierzycielowi pobierajac od wierzyciela
      wynagrodzenie za swoja prace.Jezeli dluznik powie tak: prosze nie dzwonic
      wiecej nie bede placil bo jest to nienalezne TO COLLECTION AGENCY NIE MOZE
      ZADZWONIC WIECEJ bo zaplaci kare i to wysoka. Wierzyciel musi isc do sadu jak
      chce.
      Odnosnie wydzwaniania roznych firm reklamowych to istnieje ostre
      prawo. Jezeli sie zadzwoni do rzadowej agencji ze nie zyczy ktos sobie
      wydzwaniania agencji reklamowych to jak jakis agent reklamowy
      zadzwoni to jego firma placi kare $ 10.000 za kazdy telefon do kogos
      kto zglosil do " Telemarketer no call" swoj numer telefoniczny.
      nr. gdzie sie zglasza to; 1-888-382-1222
      lub www.donotcal.gov
      skarge na telemarketera ktory zadzwonil mimo zablokowania
      1-888-225-5322
      Polska to jednak dzungla, kraj kanciarzy i kretaczy !
      • cygan37 Re: Trudno zrozumiec to prawo w Polsce 07.02.10, 19:42
        a co nas jakieś poshane prawo amerykańskie obchodzi.
        Spadaj do siebie ze swoimi dobrymi radami albo przyjedź do Polski i zmieniaj prawo.
    • nuzwykrzyknikiem GCP Instytut Doskonalenia Wiedzy 07.02.10, 07:46
      analogiczny przypadek

Firma wydzwania do nauczycieli i szkół z ofertą DARMOWEGO zapoznania się z
      portalem wiedzy o oświacie.

Co prawda, wypełniając wniosek o login do serwisu stoi na stronie, że to
      DARMOWE kosztuje "jedyne 9,90 zł. netto", ale to pikuś ( chociaż osoba
      wypełniająca jest zapewne przekonana, że to 9,90 jej nie dotyczy, bo przecież
      pani przez telefon zapewniała, że to ma być całkowicie za darmo. Tymczasem te
      9,90 to tylko ściema, mająca przykryć właściwa treść de facto umowy, jaką się
      nieopatrznie zawiera z tą firmą, a treścią tą jest informacja stojąca na samym
      dole strony, niemal na pewno nieprzeczytana przez osobę wypełniajacą formularz
      na "darmowy" 30-to dniowy dostęp do serwisu:

"Po okresie próbnym opłata za dostęp do Biblioteki Prawa Oświatowego w cenie
      1,68 zł. dziennie netto. Ewentualne wypowiedzenie umowy dostępu do serwisu
      prosimy przesłać do Wydawnictwa e-mailem, faksem, listem poleconym na 7 dni
      przed końcem próbnego okresu abonamentowego. W przeciwnym razie umowa zostaje
      przedłużona o kolejny ROCZNY* okres abonamentowy. Po otrzymaniu wypowiedzenia
      w wyżej podanym terminie Wydawnictwo nalicza TRZYMIESIĘCZNY* okres
      wypowiedzenia z ceną j. w. "
      * podkreślenie moje

No i przychodzi fakturka...

Kiedy reklamujemy, słyszymy, że
      a) Nikt z nimi nie wygrał
      b) Mają iluś tam prawników gotowych na wszystko
      c) Za treść rozmów telefonicznych nie odpowiadają : " nagrywał pan te rozmowy?
      nie? hahahaha"

No i zonk

Sami zobaczcie

www.bibliotekako.pl/zamowienie_gcp.php

Sednem oszustwa jest ( według mnie) to, że:

a) W rozmowie telefonicznej oferowane jest darmowe, próbne przetestowanie
      serwisu, podczas gdy w rzeczywistości ma tu miejsce kupno usługi

b) Najważniejsza informacja ( a więc to, że osoba chcąca "przetestować" serwis
      de facto go kupuje) jest ukryta na dole strony tak, aby była mało zauważalna.
      • nuzwykrzyknikiem Re: GCP Instytut Doskonalenia Wiedzy 07.02.10, 08:06
        Kilka uwag do powyższego postu

Zdaję sobie sprawę, że wielu powie, że "trzeba wszystko czytać", i tak dalej,
        ale zauważcie tę perfidię: Firma reklamuje się jako "szerząca wiedzą prawniczą",
        zwraca się z ofertą do nauczycieli i szkół z zupełnie normalnym produktem, w
        sensie - serwisem PRAWA oświatowego ( rzecz potrzebna, interesująca). Ewentualna
        czujność jest uśpiona niemal całkowicie. Prawdopodobnie nie natnie się na to
        tylko ten, kto wcześniej się już naciął na coś podobnego.
        Tylko ten, kto stosuje zasadę zerowego zaufania do wszystkiego, co nam mówią
        przez telefon i prezentują w necie.

Środowisko szkolne takie nie jest. I nauczyciele i dyrekcja / administracja
        szkoły cały czas komunikuje się się światem, korzysta z przeróżnych usług,
        zamawia coś, testuje, wykonuje telefony. Prawdopodobieństwo nacięcia kogoś w
        szkole na ten serwis jest po prostu gigantyczne.
      • babetka74 uwaga na GPC Instytut Doskonalenia Wiedzy Kraków 06.07.10, 12:41
        Niestety ich oferta jest szersza, dla firm również, wysyłaja mailem
        informacje o darmowym, 30 dniowym biuletynie prawnym, kiedy sie
        zaakceptuje chęć otrzymywanie tego biuletynu, w "pakiecie"
        otrzymujemy prenumerate publikacji prawnych, kadrowych !!!! Płatne
        59,52 zł co miesiąc za małą książeczkę A5 !!! Wnikając głębiej w
        system, zauważyłam, że pod moją zgodą na darmowy biuletyn jest
        drobnym druczkiem zgoda na prenumerate !!! która oczywiście
        podpisałam.... Czy ktoś walczył z podobną sprawą ? W GPC straszą
        sądem, są oburzeni tym, że nie zapłaciłam itp.... Czy mogę im
        odesłać te publikacje i nie płacić ?
        • babetka74 Re: uwaga na GPC Instytut Doskonalenia Wiedzy Kr 06.07.10, 12:46
          przepraszam, pomyłka- informacja o tym iż otrzymam w pakiecie
          biuletyn była zawarta w REGULAMINIE, którego dzisiaj nie ma juz ich
          stronie, akceptując regulamin domyslnie zgodziłam się na tą
          prenumerate.
    • elslawek To celowe dzialanie, zagranica znane od dawna 07.02.10, 09:27
      mieszkam zagranica i od dawna jestem nekany, podobnie jak miliony innych
      obywateli, takimi "super ofertami". Nagrywanie rozmow telefonicznych, w
      ktorych klamia jak z nut, jest nielegalne bez zgody rozmowcy, a na pytanie o
      zgode rozmowca odklada sluchawke - i to jest wlasnie najlepsza metoda. Oprocz
      tego dziala jeszcze po prostu niegrzeczne zakonczenie rozmowy i odlozenie
      sluchawki, nie wdajac sie w strate czasu spowodowana glupimi telefonami.

Takie firmy, jak ta bialostocka dzialaja tylko z mysla o oszustwie, swiadczy o
      tym np. slaba jakosc oferowanych produktow i szybkie przekazanie sprawy
      windykatorom, pewien procent zwrotow towaru jest juz wkalkulowany w biznes.

Jedyna rada dla innych moga byc wlasnie takie artykuly i negatywne
      przedstawianie takich firm-oszustow w internecie.
    • felixd133 Cieniutka ta prokuratura w Białymstoku. 07.02.10, 09:32
      Z pospolitym złodziejstwem nie może sobie poradzić. Na 3 m-ce tymczasowego i
      wszystko wyśpiewają. Gdzie ochrona konkurencji.???? Pokazać zdjęcia tych
      szulerów. Ot nowe standardy działalności gospodarczej. Gdzie MS Prokurator
      Generalny.????? Zmienić prawo, za niedozwolone praktyki przepadek uzyskanych
      korzyści, grzywna i za kraty.
    • tia666 to zwykle naciaganie okraszone prawnymi 07.02.10, 11:39
      konsekwencjami, to jest tak skonstruowane aby wpierw uzmyslowic ze ta wersja
      jest "darmowa" (brak konsekwencji) przez co ofiara zatraca czujnosc i do tego
      oferta jest przedstawiona jako test.
      Wiec zanim cos podpiszecie to dokladnie przeczytajcie, a unikniecie naciagaczy.
    • saper_vodiczka Niechciane szkolenia i... windykator żąda płacenia 07.02.10, 12:29
      Firma windykacyjna po upływie 7 dni od wysłania faktury? Ten człowiek sobie jaja robi? Egzekucja w tym kraju następuje na podstawie prawomocnego wyroku sądowego. Wcześniej to sobie mogą klamkę pocałować. A taka "umowa" - nie wiem jak to w ogóle nazwać - nie ostoi się przed żadnym sądem.
    • mkb2007 zawiadomienie do prokuratury 07.02.10, 13:07
      możesz, zawiadomić prokuraturę o próbie wyłudzenia pieniedzy,
      oraz to, że jest proceder oszustwa, są na to paragrafy, niech się
      gnój tłumaczy w prokuraturze, powodzenia
    • bestmisio44 to cału nasz wspaniału kraj,ale pomysłów nam nie b 07.02.10, 17:30
      brakuje jak sprzedać nic niewarty towar,przy czym to oszustwo na krótką
      metę.Zawsze uważałem iż uczciwy sprzedawca to najbardziej skuteczny
      sprzedawca,liczy się sprzedany towar w dłuższym okresie czasu a nie tak jak tu
      na raz.
    • stopp5 Re: wnorowski cd 08.02.10, 08:40
      Prężnie i dynamicznie dotrzymuje kroku autorom pomysłu na: www.podbieraczek.pl
      www.wykop.pl/link/176356/pobieraczek-pl-uwazaj-na-to-oszustwomap1
      forum.prawnikow.pl/Glosna-sprawa-MAP1-t17538.html
      Elegancka, nowoczesna wersja "kup pan cegłę", skoro na nią popatrzyłeś.
    • prawdziwy.jonek Niechciane szkolenia i... windykator żąda płacenia 08.02.10, 09:01
      zajebiscie!!!!!!!!!! najbardziej mi sie podoba ze po 7 dniach od wyslania
      faktury, a wiec przy dobrych wiatrach windykator przyjdzie razem z listem!!!!
      znajac nasza poczte(ostatnio kilka listow do mnie szlo po 2 tygodnie, poniewaz
      byly po 3 a na jednym 4 pieczatki z roznych stron Polski) to bedzie wczesniej.
    • ramsa bibliotekako.pl 07.12.10, 00:30
      Uwaga naciągacze! Pani konsultantka odradza czytania regulaminu a nr tel. który podaje w razie kłopotów jest numerem do windykacji...ironia losu? Wspaniała firma :-( nowoczesna i z prawnikami. Jeszcze jedno... login i hasło razem z pierwszą fakturą- BRAWO!
      • ryszardpoczachowski Re: bibliotekako.pl 08.03.11, 22:54
        Uwazajcie na ta firme

dla przestrogi:
        www.celero.xn.pl
        lub
        falent.fa.funpic.de/
        • Gość: Kowal Re: bibliotekako.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.12, 09:27
          Tak to prawda. To OSZUŚCI , OSZUŚCI OSZUŚCI !!!!!!!!!!!!!!!!!
          DZIAŁANIE MAJĄ JAK KIEDYŚ TELE 2, NIE DA SIĘ ICH POZBYĆ

UWAŻAJCIE ODMAWIAJCIE WSZELKIEJ WSPÓŁPRACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • gabik-00 Poszkodowani przez GCP - pozew zbiorowy 10.11.11, 21:17
      Wszystkich poszkodowanych (PRACOWNIKÓW I KLIENTÓW) zapraszam do przyłączenia się do dyskusji na grupie WSPÓLNY POZEW. Jak się zbierzemy, razem zdziałamy wspolnypozew.com/grupy/show/pozwy/gcp-krakw
    • Gość: daria jak to sie skonczylo IP: *.dynamic.chello.pl 02.08.12, 00:40
      mam pytanie, czy oprocz straszenia komornikiem i sadem firma GCP wcielila w zycie swoje grozby? czy ktos z WAS dostal wezwanie do sądu, lub odwiedził go komornik??
      • Gość: zuzia UWAGA !!!!! Poszkodowani przez firmę GCP Kraków. IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.12, 23:27
        Jeśli ktoś z was naciągniętych przez GCP Kraków jest jednostką budżetową,(Szkoły, Przedszkola,Zakłady budżet. MOPSy) to NIE PŁAĆCIE IM I NIE BÓJCIE SIĘ POZWÓW SĄDOWYCH. Właśnie ich pozew sądowy przeciwko nam został odrzucony przez Sąd!!!!!!!!!!
        W uzasadnieniu Sąd powoływał się na to, że jednostki budżetowe nie posiadają osobowości prawnej, a tym samym nie posiadają zdolności sądowej, zatem nie może być stroną w postępowaniu sądowym!!!
        POZEW GCP PRZECIWKO NAM ZOSTAŁ ODRZUCONY PRZEZ SĄD!!!!!
        NIE PŁAĆCIE I NIE BÓJCIE SIĘ ICH.
        • Gość: gsiemiatkowska Re: UWAGA !!!!! Poszkodowani przez firmę GCP Krak IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.13, 10:24
          Niestety w 2011 roku zapłaciłam z własnych pieniędzy. Byłam wykończona psychiczne przez firmę windykacyjną.
          • 66iwka Re: UWAGA !!!!! Poszkodowani przez firmę GCP Krak 25.01.13, 10:24
            Boże obawiam się że właśnie o to w tym wszystkim chodzi , kto nie wytrzyma straszenia komornikiem itd itp to zapłaci ...tak po prostu za nic. Ja właśnie też już jestem na granicy wytrzymałości już dawno nie mam firmy gdyż zbankrutowałam i rozumie, zapłacić za coś to zrozumiałe ,ale za nic..... co jest z tym krajem że pozwala na takie metody zarabiania
    • Gość: gorg Re: UWAGA !!!! UWAGA !!!! IP: *.lublin.mm.pl 07.02.13, 12:32
      UWAGA!!! Firma zaczęła nową kampanię naciągania. Mają chyba nowe telemarketerki i nieco inaczej przedstawiają firmę. Wystarczy powiedzieć, że nagrywasz rozmowę...ciekawa reakcja. :)
      • an-84 Re: UWAGA !!!! UWAGA !!!! 05.03.13, 08:50
        Też dostałam fakturę... Co za bujda, nawet nie potwierdziłam nigdy tego zamówienia, więc nie wysyłałam rezygnacji a tu proszę - fakturka. Jak zajrzałam do regulaminu to śmiech mnie ogarną, tak bezprawnych zapisów w regulaminie nie widziałam chyba nigdy. Dziś odsyłam fakturę z pismem przewodnim, a niech spróbują mnie znów wezwać do zapłaty to ich prokuraturą postraszę.

Ludzie, nie płaćcie oszustom i naciągaczom!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka