Dodaj do ulubionych

Suity orkiestrowe Bacha

22.02.12, 15:01
Witam melomanów :)
Chciałabym kupić w prezencie (dla miłej osoby) suity orkiestrowe Bacha (BWV 1066-1069),
tylko nie wiem w czyim wykonaniu. Możecie doradzić?
Obserwuj wątek
    • kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 24.02.12, 10:51
      Nie wiem jakie nagrania sa obecnie dostepne.

Masz podstawowy wybor: albo nagranie tzw historyczne, na starych instrumentach, i np. Musica Antiqua Koln prowadzona przez R. Gobel'a (mam to nagranie i lubię), albo nagranie 'klasyczne', podobno Marriner ładnie nagrał suity.

Część z forumowiczów pewno stwierdzi, że jedynie 'historyczne' są ciekawe, no i ja się skłaniam ku temu.

Pozdrawiam, i udanych zakupów,
      k.
      • miskidomleka Re: Suity orkiestrowe Bacha 24.02.12, 22:31
        Z historyków trzecią ładnie nagrali Il Gardino Armonico, ale chyba tylko trzecią.

Ktoś w ogóle nagrał to ze świeższych HIPowców? Bo mnie poza Goeblem przypominają się tylko jakieś Pinnocki i Hogwoody.
        • dobiasz Re: Suity orkiestrowe Bacha 25.02.12, 17:59
          > Ktoś w ogóle nagrał to ze świeższych HIPowców? Bo mnie poza Goeblem przypominaj
          > ą się tylko jakieś Pinnocki i Hogwoody.

Jest Gardiner i Suzuki, choć to oczywiście też klasycy. I Pearlman z Boston Baroque.
        • marekkrukowski Re: Suity orkiestrowe Bacha 28.02.12, 19:25
          Raz słyszałem Fasolisa z I Barocchisti i się mi chyba dość podobał. Ale nie jestem pewien, czy nie przeniosłem dobrego wrażenia z Koncertów brandenburskich.

www.amazon.com/J-S-Bach-Suites-1066-1069-Hybrid/dp/B000E8M20O/ref=sr_1_2?s=music&ie=UTF8&qid=1330452936&sr=1-2
          No i są suity w boksie Cafe Zimmermann le porozsypywane.

www.amazon.com/Concertos-I-VI-J-S-Bach/dp/B005IQXUQW/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1330453191&sr=1-1

Tak na chłopski rozum powinno być dobre też nagranie Freiburger Barockorchester:

www.amazon.com/Bach-Orchestral-Suites-Freiburger-Barockorchester/dp/B005IQXTVS/ref=sr_1_2?s=music&ie=UTF8&qid=1330453355&sr=1-2

• noting Re: Suity orkiestrowe Bacha 02.03.12, 12:02
            Dziękuję za odpowiedzi :)
            po dłuższym poszukiwaniu znalazłam do wyboru następujące opracowania:

1. Wiedeńska Orkiestra operowa - dyrygent Felix Prohaska
            2. Amsterdamska Orkiestra Barokowa - dyrygent Ton Koopman (1997)
            3. Concentus Musicus Wien - d. Nicolaus Harnoncourt (2008)
            4. Brandenburskie koncert - d. Roy Goodman

które wybrać?
            • kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 03.03.12, 22:35
              Ja bym był za 2 lub 4.

Prohaska to jak rozumiem nagranie z lat 50tych, na winylu, więc i jakość nie
              taka, i inaczej się gra barok dzisiaj.

O Harnoncourcie Cranmer bodaj tu powiedział, że jest on niemuzykalny, i na
              pewno coś w tym jest. A suity powinny być taneczne.

Koopman bardzo jest uznawany w Bachu, mam jedno cd z kantatami i lubię,
              i też z nim i YoYoMa na wiolonczeli, bardzo piękne. Goodmana mozna posłuchac
              na amazonie, jakis krótki kawałek ale fajny. Więc to lub to, jak dla mnie.

Ale może pójdź za głosem serca? Więc: która z tych pozycji Tobie się podoba?

Pozdrowienia,
              k.
              • noting Re: Suity orkiestrowe Bacha 04.03.12, 08:48
                @kanarku, nie moge pójść za głosem, jak radzisz, bo za bardzo się nie znam,
                dlatego pytam znawców, którzy już czegoś słuchali i mają pojęcie o wykonawcach :)
                wtedy bedzie wieksza szansa, że opracowanie, które wybiorę spodoba się mojemu lubemu,

z pobieżnych oględzin repertuaru wymienionych wykonawców, najwięcej opracowań mają
                Koopman i Harnoncourt, więc chyba do nich bym się skłaniała,

jest też płyta w wykonaniu J.F. Paillarda z francuską orkiestrą (ale czy Francuz czuje Bacha?)
                allegro.pl/cd-bach-paillard-orchestral-suites-3-4-folia-i2162322041.html
                a także Marriner ze swoją angielską orkiestrą
            • marekkrukowski Re: Suity orkiestrowe Bacha 06.03.12, 16:20
              Harnoncourt jest wbrew temu co napisano z 1967 roku i jest to zabytek wykonawstwa na dawnych instrumentach - tańce ciągle jeszcze grane jako muzyka do siedzenia i śledzenia głosów.
              Prohaska jest z 1956 i sadząc po samplach na Amazonie w ogóle nie mieści się w żadnych kategoriach.
              Goodman jest dobry, choć może nieco za bardzo do przodu, a za mało na boki. Fajne basso continuo.
              Koopmana nie znam, może być dobry, ale nie mogę potwierdzić, bo nie znalazłem fragmentów w internecie.

Wybrałbym Goodmana albo Koopmana.
              • kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 07.03.12, 13:48
                > Prohaska jest z 1956 i sadząc po samplach na Amazonie w ogóle nie mieści się w
                > żadnych kategoriach.

:-))

• noting Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 10:55
      wybrałam Koopmana z Amsterdamską Orkiestrą Barokową :)

merlin.pl/4-Orchestral-Suites_The-Amsterdam-Baroque-Orchestra-Ton-Koopman/browse/product/4,179126.html
      dziękuję i pozdrawiam:)
      • miskidomleka Re: Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 13:33
        Powinno byc dobrze :-)

Ja właśnie chciałem zaproponować Ci posłuchanie Freiburczyków, o których wspomniał Marek, bo są "płytą tygodnia" w radio w mojej okolicy (nadają w internecie, choć w paskudnej jakości), ale skoro po sprawie, to nieważne.

W każdym razie jeden kawałek mi przed chwilą puścili, i brzmiało mi dobrze.
      • kanarek2 Re: Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 13:51
        I bardzo dobrze.
        No to napisz jeszcze czy się podobało!
        • noting Re: Dziękuję wszystkim :) 08.03.12, 09:51
          kanarek2 napisała:
          > I bardzo dobrze.
          > No to napisz jeszcze czy się podobało!

Dobrze:)
          ale dopiero za jakiś czas, bo ja to lubię wszystko z wyprzedzeniem zrobić/kupić :)
          Impreza docelowa dopiero w kwietniu a jeszcze album Dalego mi potrzebny :)
          Jeszcze raz dziękuję za miłe towarzystwo:)
          • arana Trzeci prezent 08.03.12, 15:09

Bach, Dali...obraz i dźwięk. A gdyby tak wszystko połączyć w jednym filmie? Masz przecież jeszcze miesiąc na przemyślenie koncepcji... :)
            • noting Re: Trzeci prezent 09.03.12, 10:09
              arana napisała:
              > Bach, Dali...obraz i dźwięk. A gdyby tak wszystko połączyć w jednym filmie? Mas
              > z przecież jeszcze miesiąc na przemyślenie koncepcji... :)

Wiesz, koncepcja jest przemyślana :)
              bo.... film z dźwiękiem już mam,
              fakt, że nie jest to Bach w połączeniu z Dalim
              ale też uczta dla oka i ucha:
              kulturalnysklep.pl/TO569/pr/-cisza-nad-oblokami---medytacja-tatrzanska--pavol-barabas--dvd-.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka