noting 22.02.12, 15:01 Witam melomanów :) Chciałabym kupić w prezencie (dla miłej osoby) suity orkiestrowe Bacha (BWV 1066-1069), tylko nie wiem w czyim wykonaniu. Możecie doradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 24.02.12, 10:51 Nie wiem jakie nagrania sa obecnie dostepne. Masz podstawowy wybor: albo nagranie tzw historyczne, na starych instrumentach, i np. Musica Antiqua Koln prowadzona przez R. Gobel'a (mam to nagranie i lubię), albo nagranie 'klasyczne', podobno Marriner ładnie nagrał suity. Część z forumowiczów pewno stwierdzi, że jedynie 'historyczne' są ciekawe, no i ja się skłaniam ku temu. Pozdrawiam, i udanych zakupów, k. Odpowiedz Link Zgłoś
miskidomleka Re: Suity orkiestrowe Bacha 24.02.12, 22:31 Z historyków trzecią ładnie nagrali Il Gardino Armonico, ale chyba tylko trzecią. Ktoś w ogóle nagrał to ze świeższych HIPowców? Bo mnie poza Goeblem przypominają się tylko jakieś Pinnocki i Hogwoody. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Suity orkiestrowe Bacha 25.02.12, 17:59 > Ktoś w ogóle nagrał to ze świeższych HIPowców? Bo mnie poza Goeblem przypominaj > ą się tylko jakieś Pinnocki i Hogwoody. Jest Gardiner i Suzuki, choć to oczywiście też klasycy. I Pearlman z Boston Baroque. Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Suity orkiestrowe Bacha 28.02.12, 19:25 Raz słyszałem Fasolisa z I Barocchisti i się mi chyba dość podobał. Ale nie jestem pewien, czy nie przeniosłem dobrego wrażenia z Koncertów brandenburskich. www.amazon.com/J-S-Bach-Suites-1066-1069-Hybrid/dp/B000E8M20O/ref=sr_1_2?s=music&ie=UTF8&qid=1330452936&sr=1-2 No i są suity w boksie Cafe Zimmermann le porozsypywane. www.amazon.com/Concertos-I-VI-J-S-Bach/dp/B005IQXUQW/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1330453191&sr=1-1 Tak na chłopski rozum powinno być dobre też nagranie Freiburger Barockorchester: www.amazon.com/Bach-Orchestral-Suites-Freiburger-Barockorchester/dp/B005IQXTVS/ref=sr_1_2?s=music&ie=UTF8&qid=1330453355&sr=1-2 Odpowiedz Link Zgłoś
noting Re: Suity orkiestrowe Bacha 02.03.12, 12:02 Dziękuję za odpowiedzi :) po dłuższym poszukiwaniu znalazłam do wyboru następujące opracowania: 1. Wiedeńska Orkiestra operowa - dyrygent Felix Prohaska 2. Amsterdamska Orkiestra Barokowa - dyrygent Ton Koopman (1997) 3. Concentus Musicus Wien - d. Nicolaus Harnoncourt (2008) 4. Brandenburskie koncert - d. Roy Goodman które wybrać? Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 03.03.12, 22:35 Ja bym był za 2 lub 4. Prohaska to jak rozumiem nagranie z lat 50tych, na winylu, więc i jakość nie taka, i inaczej się gra barok dzisiaj. O Harnoncourcie Cranmer bodaj tu powiedział, że jest on niemuzykalny, i na pewno coś w tym jest. A suity powinny być taneczne. Koopman bardzo jest uznawany w Bachu, mam jedno cd z kantatami i lubię, i też z nim i YoYoMa na wiolonczeli, bardzo piękne. Goodmana mozna posłuchac na amazonie, jakis krótki kawałek ale fajny. Więc to lub to, jak dla mnie. Ale może pójdź za głosem serca? Więc: która z tych pozycji Tobie się podoba? Pozdrowienia, k. Odpowiedz Link Zgłoś
noting Re: Suity orkiestrowe Bacha 04.03.12, 08:48 @kanarku, nie moge pójść za głosem, jak radzisz, bo za bardzo się nie znam, dlatego pytam znawców, którzy już czegoś słuchali i mają pojęcie o wykonawcach :) wtedy bedzie wieksza szansa, że opracowanie, które wybiorę spodoba się mojemu lubemu, z pobieżnych oględzin repertuaru wymienionych wykonawców, najwięcej opracowań mają Koopman i Harnoncourt, więc chyba do nich bym się skłaniała, jest też płyta w wykonaniu J.F. Paillarda z francuską orkiestrą (ale czy Francuz czuje Bacha?) allegro.pl/cd-bach-paillard-orchestral-suites-3-4-folia-i2162322041.html a także Marriner ze swoją angielską orkiestrą Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Suity orkiestrowe Bacha 06.03.12, 16:20 Harnoncourt jest wbrew temu co napisano z 1967 roku i jest to zabytek wykonawstwa na dawnych instrumentach - tańce ciągle jeszcze grane jako muzyka do siedzenia i śledzenia głosów. Prohaska jest z 1956 i sadząc po samplach na Amazonie w ogóle nie mieści się w żadnych kategoriach. Goodman jest dobry, choć może nieco za bardzo do przodu, a za mało na boki. Fajne basso continuo. Koopmana nie znam, może być dobry, ale nie mogę potwierdzić, bo nie znalazłem fragmentów w internecie. Wybrałbym Goodmana albo Koopmana. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Suity orkiestrowe Bacha 07.03.12, 13:48 > Prohaska jest z 1956 i sadząc po samplach na Amazonie w ogóle nie mieści się w > żadnych kategoriach. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
noting Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 10:55 wybrałam Koopmana z Amsterdamską Orkiestrą Barokową :) merlin.pl/4-Orchestral-Suites_The-Amsterdam-Baroque-Orchestra-Ton-Koopman/browse/product/4,179126.html dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
miskidomleka Re: Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 13:33 Powinno byc dobrze :-) Ja właśnie chciałem zaproponować Ci posłuchanie Freiburczyków, o których wspomniał Marek, bo są "płytą tygodnia" w radio w mojej okolicy (nadają w internecie, choć w paskudnej jakości), ale skoro po sprawie, to nieważne. W każdym razie jeden kawałek mi przed chwilą puścili, i brzmiało mi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Dziękuję wszystkim :) 07.03.12, 13:51 I bardzo dobrze. No to napisz jeszcze czy się podobało! Odpowiedz Link Zgłoś
noting Re: Dziękuję wszystkim :) 08.03.12, 09:51 kanarek2 napisała: > I bardzo dobrze. > No to napisz jeszcze czy się podobało! Dobrze:) ale dopiero za jakiś czas, bo ja to lubię wszystko z wyprzedzeniem zrobić/kupić :) Impreza docelowa dopiero w kwietniu a jeszcze album Dalego mi potrzebny :) Jeszcze raz dziękuję za miłe towarzystwo:) Odpowiedz Link Zgłoś
arana Trzeci prezent 08.03.12, 15:09 Bach, Dali...obraz i dźwięk. A gdyby tak wszystko połączyć w jednym filmie? Masz przecież jeszcze miesiąc na przemyślenie koncepcji... :) Odpowiedz Link Zgłoś
noting Re: Trzeci prezent 09.03.12, 10:09 arana napisała: > Bach, Dali...obraz i dźwięk. A gdyby tak wszystko połączyć w jednym filmie? Mas > z przecież jeszcze miesiąc na przemyślenie koncepcji... :) Wiesz, koncepcja jest przemyślana :) bo.... film z dźwiękiem już mam, fakt, że nie jest to Bach w połączeniu z Dalim ale też uczta dla oka i ucha: kulturalnysklep.pl/TO569/pr/-cisza-nad-oblokami---medytacja-tatrzanska--pavol-barabas--dvd-.html Odpowiedz Link Zgłoś