Dodaj do ulubionych

Sesja rady gminy

17.11.14, 12:29
Na ostatniej sesji pojawił się problem wyposażenia naszej OSP. Nasuwa się od razu pytanie dotyczące zasadności zakupu samochodu o jaki wnioskuje Prezes OSP. Czy nasi strażacy mają aż tyle wyjazdów, że nie mogą sobie poradzić z obecnym sprzętem? Czy ktoś interesuje się wyjazdami i ilością osób na listach do wypłaty? Podczas ostatniego pożaru na ulicy michałowskiej o ile się nie mylę było tylko 3 strażaków z naszej OSP. Czy takie ilości osób są w stanie zapewnić odpowiednią ochronę społeczeństwa w sytuacji zagrożenia typu pożar? A może kolejny samochód jest potrzebny do tego aby mało kiedy dysponowany jeden z kierowców uszkadzał nim kolejne prywatne pojazdy podczas akcji? Czy kierowcy zatrudnieni przez gminę mają uprawnienia do poruszania się pojazdami uprzywilejowanymi? Dlaczego inne jednostki w gminie są traktowane jak obce? Mam nadzieję, że nowo wybrani włodarze zainteresują się tym problemem. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nerw-us Re: Sesja rady gminy 24.11.14, 18:57
      Obecny Prezes OSP jest jak najbardziej odpowiednią osobą na tym stanowisku. Z tego co mi wiadomo od dawna nie było żadnej inicjatywy w sprawie przyjęcia nowych strażaków do momentu wybrania nowego prezesa, który ten temat poruszył i działa w tej sprawie. Ciężko robić coś kiedy ma się przeciwko sobie władze i poszczególnych pracowników Gminy a także pseudokierowców zatrudnionych przez Gminę. Jak na stanowisku kierowcy który dowozi dzieci do szkoły może pracować osoba która nie może zakończyć dnia bez butelki samogoneczki wypitej w remizie? Jakby nie było to jest miejsce pracy. Dziwię się, że jeszcze nikt nie wystawił takiego kierowcy dla patrolu policji. Wójt woli utrzymać jedną osobę która wszystko mąci niż mieć 10 nowych młodych strażaków. Wiem co mówię ponieważ za czasów Świętej Pamięci Cezarego próbowałem swoich sił w szeregach OSP. Na pierwszy rzut oka dało się zauważyć, że to nie OSP tylko PSP (Prywatna Straż Pożarna). Do każdego wyjazdu dopisuje się po 2-3 osoby a pieniędzy za te osoby nikt nie widzi. Młodzi strażacy nie są mile widziani przez zatrudnionych kierowców. W najbliższym czasie mam zamiar wybrać się do Gminy i poprosić o sprawdzenie czy nie widnieje na listach z wyjazdów ponieważ wiem, że na początku roku zostałem zgłoszony do ubezpieczenia aby można było wpisać mnie na listę. Fałszowanie podpisów na listach też jest normą. Powodzenia dla młodych strażaków, trzymam kciuki. Piecia
      • jan_jan11 Re: Sesja rady gminy 05.02.15, 10:50
        Takie pytanie do naszych władz, które niewątpliwie czytają to forum. Czy remiza to jest miejsce do garażowania prywatnych pojazdów? Cinquecento jednego z kierowców dzień w dzień wjeżdża i wyjeżdża z garażu gdzie kiedyś stał autokar. Zbiornik paliwa zapewne także wyjeżdża bogatszy o kilka albo kilkanaście litrów paliwa. Codziennie ok godz. 17-18 z remizy wychodzi Pan L. z jakimś innym kompanem od kieliszka chwiejnym krokiem. Co to jest? "Prywatny Folwark"?
        • krasnal125 Re: Sesja rady gminy 06.02.15, 16:09
          Prawda ,czy fałsz.... taki quiz .....?
        • and5 Re: Sesja rady gminy 12.02.15, 15:54
          Cinquecento to pewnie na ON jeździ, co? Masz jakieś dowody na te "zapewne"?
        • jan_jan11 Re: Sesja rady gminy 12.02.15, 18:34
          Pojazdy OSP nie tylko na ON. Pomijając paliwo co w ogóle ten samochód tam robi? Gdzie reakcja ze strony "właści"? Wójt i jeden z kierowców rozwalili razem coś co miało szanse dobrze funkcjonować. Młodzi strażacy odwracają się od OSP co niewątpliwie jest problemem dla mieszkańców przy takiej odległości od Białegostoku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka